Izjava predsjednika Republike Azerbejdžan na konferenciji za novinare zajedno s predsjednikom Armenije Robertom Kočarjanom i predsjednikom Francuske Jacquesom Chiracom - 26. januar 2001. godine


Poštovane dame i gospodo!

Osjećam veliko zadovoljstvo što se danas već više od 5 sati nalazim u Jelisejskoj palači, u Parizu, i što sam predsjedniku Chiracu oduzeo tako puno vremena. Želim Vam se zahvaliti, gospodine predsjedniče, i za to što ste me pozvali da oficijelno posjetim posjetim Francusku; imali smo interesantne razgovore i susrete. Isto tako Vam se želim zahvaliti što ste nam danas, pri tom mislim na Azerbejdžan, mislim da i predsjednik Kočarjan tako isto misli, i Armeniji, poklonili puno vremena. 

Primanje Azerbejdžana u Vijeće Evrope za naš narod, za našu nezavisnu zemlju, ima historijsko značenje. Želim se zahvaliti gospodinu predsjedniku Jacquesu Chiracu i svim predstavnicima Francuske u Vijeću Evrope za pomoć i podršku koju su nam pružili u tom smislu. I određenom smislu je simbolično što mi danas zajedno s predsjednikom gospodinom Chiracom, kako se na ruskom kaže, zalijevamo taj događaj.

Imali smo veoma korisnu razmjenu mišljenja i, naravno, povodom predstojećih zadataka Azerbejdžana u Vijeću Evrope. Želim još jednom izjaviti da ćemo ići putem aktivnog učešća u Vijeću Evrope i saradnje s Francuskomm u svakom smislu. 

Danas je bila veoma korisna razmjena mišljenja između predsjednika Armenije, Kočarjana, i mene u četiri oka. Razgovarali smo skoro dva sata i sve to vrijeme je bilo posvećeno traženju puta za mirno rješavanje armensko-azerbejdžanskog sukoba, traženju puteva za postizanje uzajamnih kompromisa. 

Veoma je bio ugodan razgovor triju strana uz učešće gospodina predsjednika Chiraca. Predsjednik je već o tome govorio i ja želim reći da za nas, za Azerbejdžan, za mene kao predsjednika Azerbejdžana, ima veliko značenje što smo nas trojica razmijenili mišljenja i o ozbiljnom, složenom pitanju koje se tiče mirnog rješenja armensko-azerbejdžanskog sukoba. Predsjednik Kočarjan i ja smo se dogovorili da nastavimo dijalog koji već postoji između nas kako bismo našli rješenje problema. O tome smo razgovarali i tokom susreta nas trojice - predsjednik Jacques Chirac, predsjednik Kočarjan i ja. 

Gospodine predsjedniče Francuske, želim Vam još jednom zahvaliti za današnji za mene interesanten dan i nadam se će se Vaši napori u svojstvu supredsjednika Minske grupe OSCE-a nastaviti kako bi se našlo mirno rješenje armensko-azerbejdžanskog sukoba. 

Novine «Bakinskij rabočij», 1. februar 2001. godine