آثار / سیاست داخلی / انتخابات

پیام حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان به مردم بمناسبت ۱۲ دسامبر- روز انتخابات شهرداری - ۱۰ دسامبر سال ۱۹۹۹


هم میهنان، خواهران و برادران عزیز!

شهروندان جمهوری آذربایجان!

پس از دو روز- در ۱۲ دسامبر انتخابات شهرداری در آذربایجان برگزار خواهد گردید. انتخابات شهرداری در آذربایجان برای بار نخست انجام می گیرد. در اولین قانون اساسی آذربایجان مستقل تصویب شده در سال ۱۹۹۵ مفاد مربوطه در خصوص تاسیس شهرداری ها و برگزاری انتخابات شهرداری منعکس شده است. لذا تشکیل شهرداری ها و برگزاری انتخابات شهرداری، در وهله اول بر اساس قانون اساسی آذربایجان بوده و گواه بر اجرای مفاد قانون اساسی می باشد.

و در عین حال طی مدت ۴ ماه اخیر قوانینی در خصوص شهرداری ها، انتخابات شهرداری، وظایف و اختیارات شهرداری بتصویب رسیده است. بنابراین، اقدامات مقتضی جهت برگزاری انتخابات شهرداری انجام یافته است.

کمیسیون مرکزی انتخابات دیشب گزارش جامعی در خصوص جریانات انتخابات و آمادگی برای انتخابات شهرداری از طریق تلویزیون ارایه داده است. این گزارش امروز در جراید نیز مندرج گردیده است. از این گزارش چنین بنظر

می رسد که، انتخابات شهرداری در آذربایجان مورد علاقه بسی زیاد شهروندان قرار می گیرد. این امر، مایه خوشحالی است. مایلم بر این نقطه اشاره نمایم که، برگزاری انتخابات دموکراتیک در کشورمان پایه روند تشکیل نظام دولتی دموکراتیک، قانونی و متمدن در آذربایجان را تشکل می دهد.

همانطور که آگاهی دارد، ما در سال ۱۹۹۵ بر پایه اصول کاملا دموکراتیک انتخابات پارلمان را برگزار نموده ایم. در سال ۱۹۹۸ انتخابات ریاست جمهوری برگزار شده است. در این زمینه تجارب قابل ملاحظه ای بدست آمده است.

لیکن انتخابات شهرداری متفاوت از انتخابات دیگر است. زیرا که، این انتخابات بمنظور ایجاد سازمانهای توده ای برگزار می گردد. فعال بودن شهروندان و تعداد کاندید های ثبت شده و تعداد شهرداری ها گواه بر آن است که، حقیقتا شهرداری ها بعنوان مراجع خودمختار محلی که، هر گوشه ای از آذربایجان را تحت پوشش قرار می دهند، از جنبه توده ای برخوردارند. لذا، این انتخابات نیز نسبت به انتخابات قبلی توده ای تر می باشد. بدان معنی که، تعداد شهرداری ها زیاد است و نیز، تعداد شهروندانی که، نامزدی خود را برای منتخب شدن به شهرداری ها اعلام نموده و از طرف کمیسیونهای انتخاباتی بثبت رسیده اند، بیش از حد زیاد است.

بعنوان مثال، من با گزارشات ارایه شده آشنا گردیدم. در حالی که، در نواحی باکو که، تشکیل یک شهرداری در آن پیش بینی شده است، ۱۹ نفر بعنوان عضو شهرداری در نظر گرفته شده است، اکنون ۶۰ تا ۷۰ و شاید هم ۸۰ نفر نامزد اعلام گردیده است. طبیعتا، این نمودار هم نشان دهنده علاقه انسانها می باشد و هم اینکه، برای رأی دهندگان و شهروندان امکان آن را فراهم می سازد تا، فرد مورد نظر خود را انتخاب نموده و به او رأی دهند.

۲۴ حزب سیاسی بمنظور شرکت در انتخابات شهرداری اسامی کاندیداهای خود را اعلام کرده و اکثر نامزدهای شان نیز بثبت رسیده است که، این هم، می توان گفت، بخش اعظم کاندیداهای ثبت شده را تشکیل می دهد. قسمت دیگر آن نیز شهروندان بی طرف هستند که، خودشان نامزدی خود را مطرح ساخته اند.

این منظره نیز طبیعی است. زیرا احزاب در آذربایجان موجود است، ولی خیلی ها احزاب کوچک می باشند. بطور کلی، روند سیاسی شدن و تشکیل احزاب در جامعه آذربایجانی هنوز دوران ابتدایی خود را طی می نماید. ولی همزمان با این، معتقدم که، این، پدیده مثبتی است که، ۲۴ حزب سیاسی اسامی کاندیداها و نمایندگان خود را ارایه داده و بثبت رسیده اند. بنابراین، در انتخابات شهرداری مشارکت خواهند نمود.

بدین صورت، کارهای مقدماتی انجام یافته است. اکنون وظیفه اصلی عبارت است از برگزاری انتخابات در ۱۲ دسامبر. انتخابات شهرداری قسمت اعظم و شاخه بزرگی از روند دموکراسی در آذربایجان بوده و بخش عظیم روند تشکیل نظام دولتی دموکراتیک، قانونی و متمدن بشمار می رود. همچنانکه اشاره کردم، ما این انتخابات را برای نخستین بار برگزار می نماییم. بدین ترتیب، ما در آذربایجان مراجع خود مختار محلی کاملا مستقل غیر دولتی را تاسیس می نماییم. این امر، هم بمعنای رشد دموکراسی است و در عین حال گواه بر فراهم شدن امکانات برای شهروندان مان جهت اداره کشور می باشد. چنانچه انتخابات شهرداری بطور موفقیت آمیز برگزار گردد، اگر افرادی با آرزوی واقعی فعالیت در هر منطقه ای و خدمت به مردم به مقام شهرداری منتخب گردند و این انسانها حقیقتا بعنوان عضو شهرداری بتوانند خدمت گزار خوبی برای مردم مان باشند، طبعا، این عامل، نقش بزرگی در پیشرفت کشورمان خواهد داشت و قسمتی از وظایف دولت را شهرداری ها بر عهده خواهند گرفت.

لذا اکنون مرحله بسیار مهمی می باشد. ما راه زیادی جهت رسیدن به این مرحله پیموده ایم. اما بنظر من، کارهای اصلی هنوز در پیش است. بدین جهت نیز، انتخابات شهرداری باید بسیار پرمفقیت باشد.

اشاره کردم و مایلم بار دیگر بگویم که، انتخابات شهرداری نشانگر پیشرفت دموکراسی در آذربایجان می باشد. اما این، در صورتی می تواند نشانگر واقعی گردد که، انتخابات در شرایط کاملا دموکراسی و آزاد برگزار شود، انسانها بتوانند آرزو و خواسته های خود را تبیین نمایند و اینها در رأی گیری منعکس شود.

بنده ضمن مراجعه به مردم، اولا، از شهروندان مان و رأی دهندگان دعوت می کنم تا، در انتخابات بطور فعالانه حضور یابند. طبعا، شرکت در انتخابات و یا عدم مشارکت در آن حق طبیعی هر انسانی است. ولی در عین حال هر یک از شهروندان باید از حقی که، قانون اساسی برای وی قایل شده، استفاده نماید و در کنار نماند. اظهار امیدواری می نمایم، شهروندان آذربایجان همانطور که، در ایجاد دموکراسی و روند تشکیل نظام دولتی در آذربایجان تاکنون فعالانه حضور یافته اند، در انتخابات شهرداری برگزار شده برای تشکیل مراجع اداری محلی نیز بصورت فعال شرکت خواهند کرد.

انتخابات شهرداری از طرف کمیسیونهای انتخاباتی تشکیلی- کمیسیونهای انتخابات مرکزی و کمیسیونهای انتخابات منطقه ای صورت خواهد پذیرفت. کمیسیون انتخابات مرکزی فقط رهبری عمومی این جریان را برعهده دارد. اما اختیارات عمده با کمیسیونهای انتخابات ناحیه ای و کمیسیونهای انتخابات منطقه ای خواهد بود.

بنابر گزارشات ارایه شده، این کمیسیونهای انتخابات خوب تشکیل گردیده، در شرایط دموکراسی تشکیل شده است و اصول دموکراتیک را منعکس می نماید. این کمیسیونها متشکل از تمامی اقشار مردم و منجمله احزاب سایسی هستند. یعنی آنها در این کمیسیونها حضور دارند.

بدین ترتیب، در اثر کارهای تاکنون انجام یافته کمیسیونهای انتخابات منطقه و ناحیه دارای تمامی امکانات جهت برگزاری این انتخابات بطور هرچه موفقیت آمیز و کاملا دموکراتیک می باشند. مسلما، نتیجه نهایی هم وابسته به فعال بودن رأی دهندگان و هم رأی گیری های آزادانه و هم میزان تشکیل خوب انتخابات توسط کمیسیونهای انتخابات خواهد بود. امید دارم که، شهروندان کشورمان سعی خواهند کرد تا، از عهده این وظایف نیز بشایستگی برآیند.

بار دیگر تکرار می کنم، در جریان تشکیل نظام دولتی کشورمان انتخابات آزاد از جایگاه ویژه ای در برقراری و رشد دموکراسی برخوردار است. ما در طی سالهای اخیر در برگزاری انتخابات به نتایج و تجارب خوبی دست یافته ایم.

طبعا، در انتخابات گذشته هم نواقص و هم تخلفات و کاستی ها بوده است. این هم موارد طبیعی است. زیرا پس از کسب استقلال برگزاری انتخابات در شرایط دموکراتیک در آذربایجان حادثه ای جدید و پدیده ای تازه برای شهروندان محسوب می گردد. شهروندان کشورمان طی سالهای مدید و ده ساله ها بر پایه سیستم گذشته در انتخابات شرکت کرده اند. لذا عادت انسانها به برگزاری انتخابات دموکراتیک و علاقه واقعی هر یک از شهروندان نسبت به انتخابات و دولت خود، مراجع دولتی و نمایندگان منتخب خود بسیار مهم است.

بنظرم، ما در اثر انتخاباتی که، ظرف سالهای اخیر برگزار کردیم، تجارب زیادی بدست آورده ایم. آرزو و خواسته من عبارت از این است که، تجارب بدست آمده هم از سوی کمیسیونهای انتخابات مورد استفاده مفید قرار گیرد و هم اینکه، شهروندان کشورمان و رأی دهندگان بر خلاف انتخابات قبلی در این انتخابات، اولا، فعالتر حضور پیدا نمایند و ثانیا، نظرات خود را آزادانه و راحت تبیین نمایند.

اما بخاطر تامین این امر، در عین حال باید جلوی دخالتهای جانبی بر انتخابات نیز گرفته شود. بنده متذکر شدم که، انتخابات را فقط و فقط کمیسیونهای انتخاباتی برگزار می نمایند. و لذا دخالت نهادهای مجریه و مراجع مختلف دولتی در روند انتخابات اصلا قابل قبول نمی باشد. من نسبت به این مساله بویژه اشاره می نمایم و بار دیگر به تمامی نهادهای اجرایی و مراجع دولتی هشدار می دهم تا، آنها نه تنها نباید در جریان انتخابات دخالت کنند، بلکه خودشان موظفند از چنین موارد بموقع جلوگیری بعمل آورند.

وظیفه آنها عبارت از این می باشد. چنانچه ما بتوانیم به این دست یابیم، بنظرم، گام بزرگی در پیشرفت دموکراسی خواهیم نهاد.

ناظرین خارجی بمنظور نظارت بر روند انتخابات آمده اند. نمایندگان سازمانهای

بین المللی و اعضای پارلمانی کشورهای گوناگون حاضر شده و امروز نیز خواهند آمد. این مسأله، برای مان بسیار حائز اهمیت است. زیرا، اولا، حضور ناظرین بین المللی، بقول معروف، تا حدودی نقش تعیین کننده جهت انجام امور در شرایط کاملا دموکراسی در کمیسیونهای انتخاباتی دارند. ولی از سوی دوم هم، ناظرین بوسیله نظارت خود کمک معنوی برای برگزاری انتخابات بطور دموکراتیک و آزاد خواهند کرد.

طبیعتا، آنان ضمن انجام نظارت، بعدا نظرات خود را در خصوص چگونگی برگزاری انتخابات در آذربایجان اظهار خواهند داشت. برای ما نیز بسیار ضروری است تا، این نظرات مثبت باشد.

ولی ما انتخابات را به قصد گرفتن نمره مثبت برگزار نمی کنیم. ما خودمان باید ضمن تلقی دموکراسی و انتخابات آزاد بعنوان محور استراتژی تشکیل نظام دولتی آذربایجان به برگزاری این انتخابات بطور کاملا دموکراتیک و آزاد دست یابیم. در صورتی که چنین باشد، طبعا، مطابق نتایج انتخابات نیز راجع به وضعیت کنونی دموکراسی در آذربایجان نظر کاملتر، صحیحتر و عادلانه تر در سازمانهای بین المللی و کشورهای مختلف بوسیله ناظرین آنان شکل خواهد گرفت.

کشورمان راه دموکراسی را در پیش گرفته است و از روند تشکیل نظام دولتی قانونی و دموکراتیک پیروی می نماید. ما کارهای زیادی را در این راه انجام داده ایم. اما هنوز وظایف و کارهای در پیش رو مان نیز زیاد است.

هر یک از جریانات دموکراتیک در آذربایجان باید انسانها و شهروندان را به اصول دموکراسی نزدیکتر سازد. یعنی اصول دموکراسی باید بعنوان ارزشهای معنوی درونی انسانها قرار گیرد. نه بعنوان یک وظیفه و دستور به آنان، بلکه بایست جزوی از ارزشهای معنوی درونی خود انسانها باشد. در چنین شرایط ما در آینده نیز می توانیم دموکراسی را در آذربایجان بطور سریع رشد دهیم.

مایلم مراتب اطمینان خود را اظهار نمایم که، انتخابات شهرداری برای ما بمنزله مرحله در این زمینه قرار خواهد گرفت و نتایج خوبی ارایه خواهد داد. آرزو و خواسته های من عبارت از این می باشد.

شایان ذکر است، برگزاری پرموفقیت انتخابات شهرداری موجب تشکیل نهادهای اداری محلی در آذربایجان گردیده و تامینگر تاسیس آن خواهد بود. نهادهای اداری محلی نیز در چارچوب قانون و اختیارات خود می توانند کارهای زیادی در مناطق انجام دهند. بدین ترتیب، شهرداریها قسمت اعظم وظایف دولت را نیز بر عهده گرفته و بار دولت را هم تا حدودی سبک تر خواهند کرد. لذا انتخاب شهرداری ها، تشکیل این نهادها و فعالیت آینده ای آن، برای جامعه و دولت مان و هر یک از شهروندان بسیار ضروری است.

بدون شک، موقع انتخابات ممکن است هم نواقصی باشد و هم تخلفاتی رخ دهد. در اثر این تخلفات افرادی که، کاندیدای خود را جهت منتخب شدن به شهرداری ها مطرح ساخته اند، می توانند مراتب اعتراض خود را اعلام کرده و شکایت نمایند.

بنده در وهله اول به کمیسیونهای انتخاباتی مراجعه می نمایم تا، فورا به شکایات و نارضایتی هر یک از نامزدها واکنش نشان دهند، رسیدگی نمایند و عادلانه تصمیم گیری کنند.

چنانچه افراد به حقوق حقه خود دست نیابند، طبعا، می توانند به دادگاه های کشور مراجعه نمایند. ضمن خطاب به تمامی مراجع قضایی از آنها تقاضا دارم تا، روز انتخابات شهرداری و در روزهای بعد از آن- در جریان تکمیل نتایج انتخابات شهرداری به هر یک از شکایات واصله، اولا، بموقع و ثانیا نیز بصورت عادلانه رسیدگی نمایند. تامین عدالت در این انتخابات، ضروری ترین مساله در نزد مان می باشد! زیرا ما جامعه ای عادلانه می سازیم. می خواهیم تا، در هر جا عدالت، درستکاری و محیط سالم برقرار باشد. بنابراین برگزاری آزادانه انتخابات و برگزاری آن در شرایط دموکراتیک و وجود امکانات افراد جهت احیای این حقوق در صورت نقض حقوق شان، طبیعتا، امکان انجام وظایف در پیش رو مان را فراهم خواهد ساخت.

بنده مراتب امیدورای خود را اظهار می دارم که، این آرزو و خواسته های من اولا، توسط شهروندان کشورمان تایید خواهد گردید و ثانیا، از طرف کمیسیونهای انتخاباتی ملاحظه خواهد شد.

بذین صورت، ما انتخابات شهرداری را بطور موفقیت آمیز برگزار خواهیم نمود.

بنده برای تمامی شهروندان آذربایجان آرزوی سعادت و زندگی در شرایط صلح و ثبات دارم. آرزومندم تا، هر یک از شهروندان آذربایجانی روز به روز زندگی هر چه بهتری داشتته باشد. بدین منظور حکومت کشور از هیچ اقدامی دریغ نمی کند و از این پس نیز نخواهد کرد.

آرزومندم تا، هر یک از شهروندان در روند تشکیل نظام دولتی و انتخابات در آذربایجان فعالانه حضور یابد. برای همه تان آرزوی موفقیت دارم. خیلی ممنون.