آثار / اقتصاد / سازمانهای اقتصادی بین المللی

متن سخنرانی حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان در نشست کازابلانکای رهبران دولت و حکومت کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی - ۱۳ دسامبر سال ۱۹۹۴


جناب رئیس محترم سازمان.

سران محترم کشورها و رهبران هیأتهای نمایندگی.

اینجانب قبل از هر چیزی، از بابت سازماندهی بسیار خوب نشست رهبران کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی از اعلیحضرت حسن دوم پادشاه مراکش صمیمانه تشکر می کنم.

از طرف مردم آذربایجان سلامهای خود را به شما- شرکت کنندگان این مجلس معتبر میرسانم. برای شما و ملتهای شما آرزوی سعادت و کامیابی دارم و مراتب احترام و ارادت خود را اظهار می دارم.

ما به حق می توانیم افتخار کنیم که، جهان اسلام تحفه شایسته خود را به تمدن بشری ادا نموده و قرنها است که، در راستای پیشرفت معنوی و به کمال رسیدن آن عمل می کند.

امروزه در جهان اتفاقات پیچیده و متغایر جریان می یابد: گرایشات مثبتی همچون جلوگیری از جنگ جهانی ویرانگر و زمینه سازی جدید امنیت جهانی با افزایش مناقشات منطقه ای، ملی گرایی وحشیانه و سایر بلاهای دوران روبرو است. کشورهای ما در منبع این اتفاقات قرار دارند و ما بایستی به استحکام امنیت بین المللی و پیروزی نیروهای ترقی خواه کمک کنیم و بر تلاشهای خود بیفزاییم. بدین منظور، ما باید موانع بر سر راه توسعه کشورهای اسلامی را مرتفع ساخته، به هم دیگر دست کمک دراز کنیم، از تجزیه و انزوا جلوگیری نموده، به برادران خود که در سختی قرار دارند کمک کرده و آتش جنگهای خونین و مناقشات مسلح را خاموش کنیم.

ما می توانیم افتخار کنیم که، سازمان کنفرانس اسلامی نیز به این اهداف نجیب خدمت می کند. این سازمان که، ۵۲ کشور آفریقایی، آسیایی و اروپایی عضو آن است، دارای ظرفیتهای بزرگ معنوی، سیاسی، اقتصادی، علمی و فرهنگی میباشد.

انجام تدابیر ضروری عادلانه ای جهت حفظ همبستگی، همکاریهای همه جانبه، صلح و امنیت بین کشورهایمان، اصول اساسی سازمان کنفرانس اسلامی است و در اساسنامه آن تبیین گردیده است.

طی ۲۵ سال گذشته این سازمان به عامل مهم سیاست جهانی تبدیل شده و تأثیر بسزایی در حل مسایل جهان شمول و منطقه ای دنیای معاصر دارد. ولی بایستی اعتراف نمود که، ما هنوز نتوانستیم از پتانسیل عظیم جهان اسلام و سازمان خودمان استفاده کامل و لازم نماییم. ما نه تنها در امر پیشرفت ملتهای خود، بلکه کل جهان نیز می توانیم نقش هر چه مؤثرتی ایفا کنیم و باید ایفا کنیم.

آقایان محترم.

همانطورکه مستحضرید، ملت آذربایجان که دارای تاریخ چندین قرنی و میراث معنوی و مادی غنی میباشد، از همان قرن هفتم میلادی جزوی از جهان اسلام را تشکیل می دهد. آذربایجان که در مکان جغرافیایی- سیاسی مهمی در بین اروپا و آسیا، قفقاز و خاور نزدیک واقع میباشد، همیشه مورد توجه کشورهای زیادی قرار گرفته و میان تمدنهای مختلفی نقش پل را ایفا داشته است.

در اوایل قرن ۱۹ آذربایجان در نتیجه جنگهای بین دولتی درازمدت از دولتمداری خود محروم گشته و سپس جزوی از اتحاد شوروی سابق قرار گرفته است. ظرف این سالها اعتقاداتدینی ما مورد آزمایش جدی قرار گرفته و ملت آذربایجان نتوانسته است احساسات دینی خود را علنی سازد. ولی ما این احساسات را در دلمان و آغوشمان حفظ کرده ایم، حتی در سختترین مواقع به دینمان پایبند بوده ایم.

پس از فروپاشی اتحاد شوروی، در سال ۱۹۹۱ ما ضمن کسب استقلال خود، مجدداً به ریشه های خود باز گشته و به آزادی دینی دست یافته ایم. در همان سال آذربایجان به عضویت سازمان کنفرانس اسلامی درآمده است، عضو فعال برنامه های آن میباشد و با تمامی نهادهای آن همکاری می کند.

اینجانب پس از انتخاب به مقام ریاست جمهوری آذربایجان ضمن عمل به وظیفه اسلامی خود، شهرهای مقدس مکه و مدینه را زیارت کرده و مراسم حج عمره را بجای آورده ام.

من بعنوان رئیس جمهوری آذربایجان اهمیت فراوانی به برقراری مناسبات شخصی با برادران خود- سران کشورهای اسلامی و تقویت همبستگی فی مابین قایل هستم. اطمینان دارم که، نشست برگزار شده در مراکش در راستای گسترش و تعمیق همکاریهای آذربایجان با کل جهان اسلام عمل خواهد کرد.

جنابان محترم.

همانطور که آگاهی دارید، مردم آذربایجان در معرض تجاوز جمهوری ارمنستان همسایه قرار گرفته، در نتیجه، بیش از ۲۰ درصد از سرزمینهای آذربایجان اشغال گردیده است. در منطقه قره باغ کوهستانی و سایر هفت ناحیه همجوار آن در جمهوری آذربایجان که از سوی ارتش ارمنستان اشغال شده است، آثار باستانی از بین رفته، تمامی مساجد ویران گشته، قبور مسلمانان حتک شده و نسخه های قرآن کریم به آتش کشیده شده است. کلیه آثار تمدن باستانی اسلامی از بین می رود.

بیش از ۲۰ هزار نفر از هم میهنان من کشته شده، حدود ۱۰۰ هزار نفر مجروح و معلول گردیده، بالغ بر یک میلیون آذربایجانی از زاد و بوم خویش رانده شده، خانه های آنان تخریب و به آتش کشیده شده است. این افراد، از جمله کودکان، زنان و سالمندان شاهد همه وحشیگریهای قتل عام توسط متجاوزان ارمنی بوده و قوم و خویشان خود را از دست داده اند. و هم اکنون در شرایط زمستان سرد در اردوگاههای چادری در وضعیت تحمل ناپذیری زندگی می کنند، از سرما یخ می بندند، به بیماریهای عفونی مبتلا می گردند و از کمبود مواد غذایی، دارو و پوشاک رنج می کشند.

ما از فعالیتهای سازمان کنفرانس اسلامی که در قطعنامه خود تجاوز جمهوری ارمنستان به خاک کشور مستقل آذربایجان را محکوم کرده است، تجلیل می نماییم. این سازمان به تشکلهای بین المللی مربوطه یی که در امر حل این مناقشه فعالانه شرکت می کنند، مراجعه نموده است. معتقدم که، بایستی این قبیل اقدامات را ادامه داد و ما خیلی امیدوار هستیم که، هر یک از اعضای سازمان کنفرانس اسلامی از این اقدامات حمایت خواهند کرد.

پیش نویس قطعنامه دایر بر مناقشه ارمنستان- آذربایجان به این نشست ارایه گردیده است. من از همگان برای حمایت از این لایحه دعوت می کنم.

اخیراً بین ارمنستان و آذربایجان آتش بس حاصل شده است. نشست بوداپست شورای امنیت و همکاری اروپا در مورد تشکیل نیروهای چندین ملیتی حفاظت از صلح و استقرار این نیروها در منطقه مناقشه تصمیم مهمی گرفته است. این امر، در سایه تلاشهای کشورهای عضو شورای امنیت و همکاری اروپا و همکاریهای سازنده ما با آنها امکانپذیر گردیده است.

بمنظور حل تمام اعیار این مناقشه بایستی موافقتنامه سیاسی مبنی بر اخراج کل واحدهای مسلح ارامنه از سرزمینهای اشغالی آذربایجان، بازگشت آوارگان به خانه و کاشانه خود، برقراری مجدد حق حاکمیت مسلم آذربایجان روی تمام اراضی های خود، منعقد شود.

لیکن جمهوری ارمنستان از اجرای قطعنامه های مربوطه شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد آزادی سرزمینهای اشغالی طفره می رود.

در حال حاضر بمنظور دستیابی به صلح، مسأله همبستگی بین المللی و فشار آوردن بر متجاوز در سطح بین المللی از اهمیت فراوانی برخوردار میباشد. اعمال فشار از طرف سازمان پرنفوذی مانند سازمان کنفرانس اسلامی و هر یک از اعضای آن هم بی نهایت ضروری است. فلذا، حضار محترم، اینجانب ضمن مراجعه به شما خواهشمندم تا، عزم سیاسی خود را قاطعانه اعلام کنید و طرفدار مبارزه عادلانه ما در راه تمامیت ارضی دولت آذربایجان باشید.

من از این کرسی معتبر از برادران خود- سران کشورهای ترکیه، ایران، پاکستان، عربستان سعودی و خیلی از کشورهای دیگر و رهبران سازمان نیکوکاری اسلامی اظهار تشکر میکنم. آنها فوراً ضمن واکنش به مصیبت ملتمان، ضروریترین وسایل را در اختیار آوارگان قرار داده اند و امروزه نیز به ما کمک می کنند.

اینجانب از همه کسانی که ما را در شرایط سخت تنها نگذاشته اند، متشکرم. ولی اکنون یکی از هر هفت نفر شهروند کشورمان آواره میباشد. وضعیت انسانی بی نهایت دشوار است، ما خیلی نیازمند کمکهای انسان دوستانه هستیم و من برای کمک به شما مراجعه میکنم.

جمهوری آذربایجان در اثر جنگ شش ساله در بحران شدید اقتصادی و اجتماعی بسر می برد. صرف نظر از مصیبتهای بزرگ و زیانهای بزرگ مادی جنگ بر ملت ما و اقتصاد کشورمان، ما برای دستیابی به صلح و ثبات از هیچ اقدامی دریغ نمی کنیم.

روز ۲۰ سپتامبر سال جاری ما با هدف بهره برداری مشترک از منابع نفتی واقع در قسمت متعلق به آذربایجان دریای خزر با تعدادی از شرکتهای بزرگ نفتی قرارداد بسته ایم. این امر نشان می دهد که، درهای آذربایجان برای سرمایه گذاریهای خارجی، همکاریهای اقتصادی و همگرایی با اقتصاد جهانی باز است. با وجود شرایط سنگین ناشی از جنگ، ما با عزم راسخ راه انجام اصلاحات و تشکیل اقتصاد متکی بر مناسبات اقتصاد آزاد را می پیماییم و برای بهبود شرایط زندگی مردم می کوشیم.

حضرات عالی.

اینجانب در سخنرانی خود از رنج و عذابها و اضطرابهای ملتم حرف زدم. همپای این، درد و اضطراب سایر ملتها نیز در بوسنی و هرزگوین، کشمیر، فلسطین و تمامی نقاط پرحرارت جهان باعث نگرانی من است. اوضاع اخیر در بوسنی و هرزگوین بویژه موجب نگرانی و ناراحتی می شود. کشتار خونین و ویرانی ها در آنجا مقیاس غیر قابل تصور و هولناکی را بخود گرفته است. بنابراین ما بایستی بمنظور پایان دادن فوری به کشتار خونین و حل و فصل عادلانه این مناقشه از همه امکانات خود استفاده نماییم و نهایت نیرویمان را صرف کنیم.

در خاتمه سخنانم، مراتب پایبندی خود را به همبستگی فی مابین، اصول و اهداف سازمان کنفرانس اسلامی اظهار می دارم و همگان را جهت تشریک مساعی در راه برقراری صلح، ثبات و پیشرفت فرا می خوانم. من برای همه شما و ملتهای شما سعادت و خوشبختی آرزومندم.

از توجهتان سپاسگزارم.