آثار / سیاست خارجی / آذربایجان- سازمانهای بین المللی

گفتگوی حیدر علی اف رییس جمهوری آذربایجان در دیدار با رافائل استریلا رییس مجمع پارلمانی ناتو و سیمون لان دبیر کل آن - ۱۸ ژانویه سال ۲۰۰۲


حیدر علی اف: جناب رییس محترم!

جناب دبیر کل محترم!

به آذربایجان خوش آمدید. از ملاقات با شما بسیار خوشحالم. در آذربایجان خدمت تان از صمیم قلب سلام می گویم.

می دانم که، شما در اینجا ملاقاتهای زیادی برگزار کرده اید. جناب مرتضی علی اصغر اف رییس محترم پارلمان آذربایجان از شما دعوت کرده و ترتیب سفر تان را داده است. من گزارشاتی در مورد دیدارهای شما از وی دریافت کردم. خیلی خوشحالم که، جنابعالی- رییس مجمع پارلمانی ناتو نسبت به آذربایجان بذل توجه دارید و در کوتاه مدتی با آذربایجان آشنایی پیدا کرده اید. بفرمایید.

رافائل استریلا: جناب رییس جمهور، مایلم ابتدا از شما قدردانی کنم که، امروز ما را بحضور پذیرفتید. برای من مایه بسی افتخار است که، در کشورتان حضور دارم. خیلی خوشحالم که، دعوت جناب علی اصغر اف رییس پارلمان را پذیرفته و به کشورتان آمده ام. این سفر ما نمونه تداوم روابط بین پارلمان آذربایجان و مجمع پارلمانی ناتو می باشد.

هیات نمایندگی آذربایجان به سرپرستی جناب علی اصغر اف در مجمع پارلمانی ناتو حضور بسیار فعالی دارد و آنها اطلاعاتی در مورد آذربایجان به ما دادند. در تمام سمینارها، دیدارها و تبادلات نظر شرکت می نمایند.

طی این روزها موقع حضور در کشورتان ما برخی مذاکراتی انجام داده ایم. در جریان این مذاکرات، در مورد واقعیتهای امروز آذربایجان تبادل نظر داشتیم. همانگونه که مستحضرید، مهمترین مسایل در بین اینها - وجود آوارگان بی شمار در خاک آذربایجان ، وجود افرادی که، در داخل کشور از مناطق مسکونی خود رانده شده اند و همچنین عدم مشاهده پیشرفتی در حل مساله قره باغ می باشد. متاسفانه، تا به امروز جامعه جهانی و سازمانهای بین المللی در این مساله به حد کافی فعال نبوده و قطعنامه های سازمان ملل متحد تا به حال اجرا نشده است.

هیات نمایندگی آذربایجان در مجمع پارلمانی ناتو توجه سایر هیات های نمایندگی در مجمع پارلمانی را همواره به این مساله معطوف ساخته و سعی دارد ندای آذربایجان را به آنها برساند.

جناب رییس جمهور، مایلم عرض کنم که، یکی از مواردی که، در مجمع پارلمانی ارزش زیادی بدان قایلیم، مساله علنیت و اطلاع رسانی است که، در این مساله هم هیات نمایندگی کشورتان خیلی فعال است و گزارشهایی در خصوص جریانات موجود در کشور را بموقع در اختیار ما قرار می دهند. ما بوسیله هیات نمایندگی شما در جریان روندهای موجود در قفقاز جنوبی و همچنین آسیای مرکزی قرار می گیریم.

ما در سایه همکاری با هیات نمایندگی کشورتان و اطلاعاتی که، از آنها می گیریم، روابط خود با سایر کشورها را نیز برقرار می سازیم. بعنوان مثال، می توان گفت که، موقع تبادل نظر با روسیه ما آنها را به عملکرد سازنده تر در قفقاز جنوبی فرا خوانده ایم. ما تلاشهای شما را ارزنده توصیف می نماییم و در جریان دیدار با نمایندگان احزاب سیاسی مختلف در پارلمان همچنین اعلام داشته ایم که، از غرب گرایی آذربایجان و طرفداری آن از آزادی، دموکراسی و الویت قانون تجلیل می کنیم.

دیروز و امروز ما مذاکراتی در مورد آذربایجان و اوضاع پیرامون آن انجام داده ایم. ما می دانیم که، جنابعالی طی این روزها سفری به روسیه خواهید داشت و سپس سفرتان به ایران برنامه ریزی شده است.

می دانیم که، هر دو کشور برای منطقه شما و کشورتان کشورهای بسیار مهم و همجوار هستند. در عین حال، ما از مشارکت کشورتان در سازمان گواام نیز استقبال می کنیم. اطلاع داریم که، آذربایجان کشوری است دارای نقش پیشرو در این سازمان. همانطور که می بینید، ما در گفتگوهای کلی خود به همه این مسایل و تبادل نظر جای داده ایم.

جناب رییس جمهور، مایلیم بخاطر مهمان نوازی تان از جنابعالی تشکر کنیم.

حیدر علی اف: خیلی ممنون. تشکر می کنم.

من از سخنان تان چنین متوجه شدم که، در باره آذربایجان همه چیز را می دانید. لذا معتقدم که، نیازی نیست تا، اطلاعات بیشتری در اختیارتان قرار دهم.

اولاً، خوشحالم که، طبق گفته شما، هیات نمایندگی ما در مجمع پارلمانی ناتو حضور فعالی دارد و اطلاعات مورد نیاز در مورد آذربایجان به اعضای مجمع پارلمانی و به شما ارایه می دهد و راجع به مسایل مورد نگرانی مان در آنجا به تبادل نظر می پردازد.

ثانیاً، شما طی مدت کوتاهی که، در اینجا حضور دارید، کارهای بسیار مفیدی انجام داده، از اوضاع فعلی آذربایجان آگاه گردیده و همه چیز را هم می دانید. من بطور مختصر می توانم بگویم که، آذربایجان دهمین سالگرد استقلال خود را در این اواخر جشن گرفته است. استقلال مهمترین عامل برای ما است و بمنظور تحکیم استقلال کشورمان از این به بعد هم تلاش خواهیم کرد.

ما بعنوان کشوری مستقل روند تشکیل دولت قانونمند، دموکراتیک و لائیک را در آذربایجان اجرا و اصلاحات را انجام می دهیم و سعی داریم آذربایجان را در تمام زمینه ها بر اساس اقتصاد بازار و اصول دموکراتیک پیش ببریم. ما با همه سازمانهای بین المللی همکاری مثمر ثمر داریم و اهمیت ویژه ی نسبت به همکاری با ناتو قایلیم.

به خاطر دارم، در سال ۱۹۹۴ من برنامه "مشارکت برای صلح" با ناتو را در بروکسل امضا کردم. بعد از آن کارهای زیادی انجام پذیرفته است. و مهمتر از همه، ما در مجمع پارلمانی ناتو بعنوان ناظر شرکت می کنیم. مایلیم از این پس نیز در این راستا همکاری نماییم.

بنظرم، رییس پارلمان کشورمان با شما صحبت کرده بود که، اگر آذربایجان عضو بدون حق رای مجمع پارلمانی باشد، بهتر می شود. بهر حال، ما همکاری خود را با شما منبعد نیز در همه زمینه ها استمرار خواهیم بخشید.

خیلی خوشحالم که، شما از مساله اصلی مورد نگرانی آذربایجان، یعنی مناقشه ارمنستان و آذربایجان بر سر قره باغ کوهستانی آگاهی دارید. فکر می کنم، این را هم می دانید که، ارمنستان بعنوان تجاوزگر، ۲۰ درصد سرزمینهای آذربایجان را اشغال کرده است.

می دانم که، شما امروز با آوارگان و جنگ زدگان ملاقات کرده و شرایط آنان را به چشم خود دیدید. ولی بدانید، آنها در بهترین شرایط بسر می برند. زیرا اولاً، آنان در باکو هستند و ثانیاً، حداقل، در آپارتمانها زندگی می کنند، گرچه شرایط مناسبی هم ندارند. ولی اکثرشان در شرایط بسیار وخیم در چادرها بسر می برند. این هم بیش از ۹ سال است و تا به امروز ادامه دارد.

ما در سال ۱۹۹۴ جنگ را متوقف کردیم. مایلیم این مساله را از راه صلح حل نماییم. ولی ارمنستان نسبت به حل مساله مانع تراشی می کند. شما یادآور شدید که، قطعنامه سازمانهای بین المللی و از جمله سازمان ملل متحد در ارتباط با این مساله، از سوی ارمنستان رعایت نمی شود. طبعاً، این هم باعث نهایت تعجب ما و شهروندان کشورمان می گردد. شما، یعنی مجمع پارلمانی ناتو نیز نسبت به این مساله علاقه مند هستید.

رییس پارلمان کشورمان به من گفت که، آقای ضیافت عسگراف نماینده ما در سمیناری در بخارست در این مورد سخنرانی کرده و گزارش جامعی ارایه کرده است. ولی شما هم نمی توانید کاری بکنید. فلذا ما خیلی آرزو می کنیم که، تمام سازمانهای بین المللی، منجمله شما نیز برای تامین صلح و ثبات در این منطقه اقدامات مؤثرتری انجام دهید.

ما خواهان حل صلح آمیز این مساله هستیم. کلاً، ما در هر جا طرفدار صلح می باشیم و آرزومند صلح هستیم. با کشورهای همسایه برپایه روابط حسن همجواری همکاری داریم و علاقه مند به این هستیم. لیکن در منطقه ما- قفقاز جنوبی هم مناقشه قره باغ کوهستانی بین ارمنستان و آذربایجان و هم مناقشاتی در گرجستان، قطعاً، اوضاع را بسیار متشنج ساخته است. و منطقه قفقاز جنوبی هم که، شما این را خیلی خوب می دانید، بعنوان یکی از مهمترین مناطق جهان میباشد.

فکر می کنم، آشنایی تان با آذربایجان، همه چیز که، در اینجا دیدید و شنیدید، به ما کمک خواهد کرد تا، در مجمع پارلمانی ناتو نیز نسبت به مشکلات آذربایجان توجه بیشتری بعمل آید.

رافائل استریلا: جناب آقای رییس جمهور، کاملا مطمئن باشید که، این امر در راستای اهداف فعلی ماست. هدف ما عبارت از این است که، توجه تان به این منطقه افزایش یابد.

یکی از آرمانهای اصلی مان که، در راستای آن عمل می کنیم و مورد نگرانی مجمع پارلمانی هم هست، مساله امنیت است. البته، منظورمان از امنیت، امنیت قفقاز جنوبی و آسیای مرکزی است. بمنظور تامین این امنیت، همکاری تنگاتنگ با کشورهای عضو منطقه لازم است.

امنیت در گرجستان، مخصوصاً در آذربایجان برای ما ضروری است.

اعضای این مجمع پس از دریافت اطلاعات صحیح در مورد منطقه بر این باورند که،- البته می توانید مطمئن باشید که، اعضای مجمع در کشورهای خود اشخاص محترمی هستند- عدم تامین امنیت در این منطقه و برهم خوردن امنیت این منطقه، کلاً، می تواند منجر به ناآمنی در اروپا- آسیا گردد.

جناب آقای رییس جمهور، خدمت تان عرض کنم که، ما با نمایندگان پارلمان روسیه گفتگو و مذاکرات متعددی انجام می دهیم. گرچه در برخی مسایل ما توافق نظر نداریم، ولی آنها نیز معتقدند که، بدون مذاکره مساله امنیت قفقاز ما نمی توانیم به مذاکرات عمومی بپردازیم. فراهم کردن امکانی برای انجام گفتگو بین نمایندگان روسیه و ما امر لازمی بود. یعنی بمنظور متقاعد ساختن نمایندگان روسیه به این امر، قطعاً، حضور نمایندگان منطقه شما لازم بود. نمایندگان منطقه شما و کشورتان این وظیفه را به شایستگی انجام دادند. بهمین خاطر ما حین گفتگو و مذاکرات با نمایندگان روسیه توانستیم آنها را به این متقاعد کنیم که، در جریان مذاکرات مان مساله قفقاز جنوبی حتماً بایستی مورد بحث و گفتگو قرار گیرد.

باید عرض کنم که، در سال ۲۰۰۳ در باکو سمینار ناتو برگزار خواهد شد. جناب آقای رییس جمهور، می خواستم از شما خواهش کنم که، جنابعالی خودتان از این سمینار حمایت کنید. فکر می کنم که، در جریان برگزاری این سمینار اعضای پارلمان کشورتان بطور کلی می توانند از نزدیک با مسایل امنیت و دفاعی آشنا شوند. ما می خواستیم مناسبات مان را با پارلمان کشورتان تا سطح نهادها ارتقا دهیم. یعنی روابط مستقیم داشته باشیم.

حیدر علی اف: خیلی خوب، من با اینها موافقم. ولی همه این سمینارها، دیدار و مذاکرات در آن صورت برای ما بسیار حایز اهمیت می شد که، در منطقه ما صلح حاصل شود و به مناقشه ارمنستان و آذربایجان پایان داده شود. ما منبعد نیز آماده ایم تمام گفتگوها و سمینارها را برگزار کنیم. ولی ما می خواهیم که، نتایج عملی باشد.