آثار / مناقشه ارمنستان و آذربایجان بر سر قره باغ کوهستانی / قتل عام

پیام حیدر علی اف رییس جمهوری آذربایجان به مردم به مناسبت سالروز نسل کشی خوجالی، ۲۴ فوریه سال ۲۰۰۱


هموطنان عزیز.

امروز ما یاد قربانیان فاجعه خوجالی که بعنوان یکی از حوادث ترور دسته جمعی هولناک در صفحه تاریخ مردم کشورمان و بشریت ثبت گردیده، با احساس غم و اندوه فراوان گرام یمیداریم. در روز ۲۶ فوریه سال ۱۹۹۲ واحدهای نظامی ارمنستان مجهز به معاصرترین سلاحها و جنگ افزارها با مشارکت مستقیم هنگ ۳۶۶ ارتش شوروی سابق شهر خوجالی آذربایجان را با خاک یکسان کرده و صدها مردم غیر نظامی- اعم از زنان، پیران و کودکان را بیرحمانه به خاک و خون کشیدند. این اقدام متجاوز که با بیرحمی ویژه خود از دیگران متفاوت است، یک جنایت بی سابقه ای بر علیه نه تنها مردم خوجالی، بلکه کل بشریت به شمار می رود. از اوایل قرن به بعد گرایان تجاوزکار ارمنی بارها دست به اقدامات نژادکشی بر علیه آذربایجانی زده اند. ولی نسل کشی خوجالی، فجیع ترین آنها بوده است.

لیکن بویژه لازم به ذکر است که مدافعین قهرمان خوجالی از سر تا پا مسلح شده، در برابر دشمن متزلزل نگردیده، خود را گم نکرده و در نبرد نا برابری (یعنی نیروهای مسلح ارامنه در سایه حمایت های نظامی روسها نسبت به ما از قدرت نظامی بیشتری برخوردار بودند: از مترجم) الگوی قهرمانی و شجاعت واقعی نشان دادند.

ضمن یاد فاجعه خوجالی، شاهد ناتوانی و عجز مقامات وقت آذربایجان نیز که، فرصت وقوع فاجعه را داده و بی مسؤلیتی جنایتکارانه ای نسبت به انجام وظایف خود بخرج دادند، می شویم. مقامات حکومتی که موظف به تامین امنیت و دفاع از شهروندان خود بودند، بی کفایتی کامل و بی اعتنایی نسبت به سرنوشت مردم به نمایش گذاشته و هیچ اقدامی جهت نجات شهر و ساکنین آن در شرایط جنگ بعمل نیاوردند.

متاسفانه، جامعه جهانی نیز در برابر این فاجعه شدید و نسل کشی که در جلوی چشم معاصرین ما اتفاق افتاده، بی اعتنا مانده و برداشت معنوی سیاسی از آن نکرده است.

وظایفی در پیش رو مان- مقامات امروز آذربایجان و شهروندان کشور شامل ایجاد تصویر واقعی از فاجعه خوجالی، مناقشه ارمنستان و آذربایجان و مساله قره باغ کوهستانی برای محافل سیاسی جهان و جامعه بین المللی، آشکار ساختن و نشان دادن با تمام جزئیات ماهیت و مقیاس جنایاتی که بر علیه ملت مان صورت گرفته و افشای چهره واقعی ملی گرایان ارمنی که خود را بعنوان مظلوم و ستمدیده قلمداد نموده اند، قرار دارد که هم وظیفه مقدس مان در برابر یاد و خاطره گرامی  قربانیان نسل کشی بوده و هم از لحاظ عدم تکرار اقدامات غیر انسانی مشابه در سابقه جهانی ضروری محسوب می گردد.

با یاد خاطره عزیز قربانیان نسل کشی خوجالی، در باره وظیفه وجدانی و میهنی هر کدام از ما در برابر آنان می اندیشیم. بهترین راه ادای این دین در حفظ آرمانهایی که قهرمانان خوجالی زندگی خود را در راه آن فدا کرده اند، حراست از دولت آذربایجان و تامین مصونیت مرزها و تمامیت ارضی آن خلاصه می شود.

در این روز عزای ملی در برابر خاطره معصوم شهدای خوجالی بار دیگر سر تعظیم و تقصیر فرود می آورم، وفاداری مان را نسبت به امر حق آنان اظهار داشته، از خداوند متعال برای قربانیان نسل کشی طلب رحمت نموده و به خانواده ها، بستگان آنها و همه ملت مان تسلیت عرض می گویم.