آثار / سیاست خارجی / آذربایجان- سازمانهای بین المللی

از دیدار خصوصی حیدر علی اف رئیس جمهور آذربایجان با خاویر سولانا دبیر کل ناتو در باکو- ۳۰ سپتامبر سال ۱۹۹۸


حیدر علی اف: جناب هاویر سولانا.

اینجانب صمیمانه به شما خوش آمد می گویم و از سفر مجدد شما به باکو خوشحالم.

هاویر سولانا: من هم از سفر مجدد به آذربایجان و دیدار مجدد با حیدر علی اف شخصیت سیاسی برجسته و فرصت انجام تبادل نظر با جنابعالی ابراز خرسندی می نمایم.

حیدر علی اف: من دیدارهای قبلی با شما در لیسبن، مادرید، باکو، همچنین در نیویورک در حاشیه نخستین سفر رسمی ام به ایالات متحده آمریکا را با کمال رضایت به خاطر دارم.

هاویر سولانا: من هم آن ملاقاتها را با نهایت رضایت خاطر به یاد دارم. این دیدارها در برقراری و توسعه همکاریها مابین دولت آذربایجان مستقل و پیمان اتلانتیک شمالی اهمیت بسزایی دارد.

حیدر علی اف: اینجانب نیز بر اهمیت این روابط تأکید می کنم. من با اشاره به سفرهای خود به بروکسل در ماه می سالهای ۱۹۹۴ و ۱۹۹۶ به استحضار می رسانم که اینجانب در نخستین سفر خود برنامه "مشارت برای صلح" را در مقر اصلی ناتو امضا کردم، و سپس معرفی نامه آذربایجان در مورد پیوستن به این برنامه را به شما تقدیم کردم. از آن زمان روابط ما با ناتو همواره توسعه می یابد. آذربایجان از نزدیک در برنامه "مشارکت برای صلح" شرکت می کند. آذربایجان با تحسین و تقدیر از این همکاریها، در آینده نیز مصمم به توسعه روابط با آن میباشد. به نظر من، سفر کنونی جناب سولانا فرصتی برای مذاکره بعضی از مسایل در این زمینه فراهم می سازد.

هاویر سولانا: من کاملاً شریک نظرات جنابعالی هستم. اینجانب گفتگوهای انجام شده در حاشیه این سفر به پایتخت آذربایجان را بعنوان ادامه و توسعه دیدارهای قبلی ارزیابی می کنم. در اواخر قرن حاضر تحولات زیادی در جهان رخ داده است. امروزه این تحولات جریان بسیار سریعی دارد، مقیاس جهانی بخود می گیرد و مسایل امنیتی بویژه در دستور کار قرار می گیرد. از این لحاظ، از انجام تبادل نظر با سیاستمدار باتجربه ای همچون حیدر علی اف خیلی چیزها را می توان اخذ کرد.

حیدر علی اف: جناب سولانا، به استحضار شما میرسانم که هم اکنون در آذربایجان شرایط سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، معنوی و روانی جهت توسعه همه جانبه فراهم و همه گونه شرایط برای توسعه بازار ایجاد شده است. با ایجاد تأسیسات زیربنایی جدید، در راستای فعالیتهای زیرساختار موجود همت شده است. به کلام مختصر، اصلاحات گسترده ای صورت گرفته است. همه این اقدامات سازماندهی نظام دولتی قانونمند، دموکراتیک و لائیک در آذربایجان، بکارگیری سیستم اقتصاد آزاد و همگرایی گسترده با جامعه جهانی را هدف دارد. در اواخر قرن حاضر دستیابی به امنیت و آرامش برای همگان ضروری میباشد. ولی این امر برای آذربایجان بویژه مهم است. زیرا هنوز عدم حل مناقشه بین ارمنستان- آذربایجان نه تنها مانعی برای امنیت دولت مستقل کشورمان میباشد، بلکه در عین حال مانع روند هر چه سریعتر امور سازندگی در آذربایجان می شود. برغم اینکه این مناقشه خسارات فراوانی بر آذربایجان وارد ساخته و بیش از یک میلیون نفر از شهروندان کشورمان از خانه و کاشانه خود بیرون رانده شده اند، ما در جهت حل صلح آمیز مسأله تلاش می کنیم. بیش از چهار سال است که ما به آتش بس دست یافته ایم و تابحال به آن پایبند هستیم. اینجانب بر ضرورت حل مناقشه ارمنستان- آذربایجان بر پایه سه اصل مصوب نشست لیسبن سازمان امنیت و همکاری اروپا بار دیگر تأکید می ورزم. در این زمینه شما از فعالیتهای گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا و پیشنهادهای رؤسای مشترک آن از کشورهای روسیه، آمریکا و فرانسه مطلع هستید. امیدوارم که حل این چالش از راه مذاکرات و صلح امکانپذیر خواهد بود.

هاویر سولانا: جناب رئیس جمهور، من یک رویداد تاریخی اخیر که مورد توجه جهانیان- برگزاری موفق کنفرانس بین المللی احیای جاده تاریخی ابریشم در باکو بود، را بدقت پیگیری کردم. این کنفرانس نه تنها ابتکار نوین و ارزشمند منطقه ای، بلکه بین المللی را بعمل آورد. من از خدمات شایسته جنابعالی- حیدر علی اف رئیس جمهور آذربایجان که مبتکر تشکیل چنین کنفرانسی در باکو بوده و برای برگزاری بهینه آن تمامی امکانات را ایجاد ساخته اید، تحسین و تقدیر می نمایم. این مراسم معتبر که نمایندگان بلندپایه بیش از ۳۰ کشور جهان و تعدادی از سازمانهای بین المللی در آن حضور داشتند، گواه بر آن میباشد که این کشورها با همکاریهای اقتصادی تنگاتنگ، مصمم به پیشرفت همگانی به سوی آینده میباشند. و این هم نه تنها مسأله اقتصادی بوده، بلکه عزم راسخ برای دستیابی به ثبات و امنیت است. اینجانب مایلم بویژه یادآور شوم که در نتیجه سیاستهای مدبرانه و دوراندیشانه حیدر علی اف پل روابط و همکاری بین آسیا و اروپا ایجاد می شود. اجرای این برنامه برای آذربایجان بعنوان منطقه مهم و اصلی در مسیر جاده ابریشم بویژه فرصتهای گسترده ای ایجاد خواهد ساخت، پیوند اقتصاد آن با اقتصاد جهان را هر چه بیشتر تعمیق خواهد بخشید و نفوذ آن در جامعه بین الملل را ارتقاء خواهد داد.

حیدر علی اف: جناب سولانا، من بجهت سخنان محبت آمیز و تجلیل از کنفرانس بین المللی باکو از شما متشکرم. ما با احیای جاده قدیم ابریشم در آستانه هزاره سوم واقعاً صفحه بزرگی از تاریخ را می گشاییم. نخستین بار بود که نمایندگان ۳۲ کشور، از جمله سران ۹ کشور و نمایندگان ۱۳ سازمان بین المللی در باکو جمع شده بودند و همه آنها در این مسأله اتفاق نظر داشتند. همچنین باید متذکر شوم که در این کنفرانس پیرامون مسایل اقتصادی بسیار مهم تبادل نظر انجام گرفته، اسناد مهمی در راستای تأمین صلح و امنیت در یک اراضی وسیع جاده تاریخی ابریشم به تصویب رسیده است. آذربایجان در این راستا گامهای مهمی را بر می دارد. معتقدم که همکاریها بین کشورها و دولتها همچنین باید در جهت برقراری امنیت همه ملتها، از جمله مردم آذربایجان ایفای نقش کند.

هاویر سولانا: جناب حیدر علی اف، اینجانب با اظهار موافقت خود با این نظرات شما، مراتب رضایت خاطر خود از گفتگوهای مثمر ثمر امروز و آرزوی دیدار مجدد با حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان در آینده را بار دیگر ابراز می دارم.

حیدر علی اف: من ضمن تشکر مجدد از شما اظهار اطمینان می کنم که سفر جدید دبیر کل ناتو به کشورمان و مذاکرات انجام شده برای هر دو طرف مفید خواهد بود.