آثار / سیاست خارجی / آذربایجان- سازمانهای بین المللی

گفتگوی حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان با برونسون ماک کینلی دبیر کل سازمان بین المللی مهاجرت - کاخ ریاست جمهوری، ۳۱ اکتبر سال ۲۰۰۰


حیدر علی اف: به آذربایجان خوش آمدید. به من گزارش کردند که، شما در اینجا دیدار و گفتگوهای متعددی انجام داده اید. آرزوی ملاقات با من را هم داشتید.

برونسون ماک کینلی: متشکرم، جناب رئیس جمهور. امروز با اختصاص وقت برای من و همکارانم، به ما افتخار دادید.

این، نخستین سفر من به آذربایجان میباشد. در واقع، اولین سفر دبیر کل سازمان بین المللی مهاجرت به آذربایجان است. از بابت مهمان نوازی گرم طی مدت حضورمان در اینجا از شما تشکر می کنیم. قبل از سفر به باکو، از مناطق گنجه و نخجوان بازدید نمودم. با وجود کوتاه مدت بودن این سفر، اینجانب فرصت آشنایی با مناطق مختلف آذربایجان را یافتم و با مشکلات آذربایجان از نزدیک آشنا شدم. همچنین آگاهی یافتم که، آذربایجان کشوری است دارای تاریخ پرافتخار و بزرگ و آینده یی درخشان. بسیار خوشحالم که، سازمان بین المللی مهاجرت نیز در دوران گذر سخت فعلی آذربایجان برای حل و فصل این مشکلات کشورتان کمک می کند.

من مذاکرات بسیار مفصلی با نمایندگان حکومت کشورتان انجام دادم. مسایل زیادی را اعم از اعطای اعتبارات اندک جهت توسعه تجارت خرد در آذربایجان تا ارایه کمک به پناهندگان و مشارکت نزدیک در امور بازسازی پس از پایان مناقشه قره باغ کوهستانی، مورد بحث و گفت و گو قرار دادیم.

جناب رئیس جمهور، معتقدم که، چشم اندازهای خوبی برای همکاریها بین سازمان بین المللی مهاجرت و آذربایجان وجود دارد. ما در آذربایجان دیدارهای سودمندی با وزارتخانه هایی که، با ما همکاری می کنند، داشتیم. در جریان این ملاقاتها به مذاکرات مفصلی پیرامون همکاریهای آتی پرداختیم. به نظرم، سازمان بین المللی مهاجرت نیز می تواند کمکهای زیادی در امر تشکیل سازمانهای لازمه و در زمینه توسعه هر چه بیشتر مناسبات بین آذربایجان و این سازمان جهت اتمام با موفقیت دوران گذر در آذربایجان، انجام دهد. ما به همکاریهای درازمدت در این زمینه با شما امید داریم. سازمان بین المللی مهاجرت تشکلی است که، با حکومتها کار می کند و مساعدتهای خود را در اختیار آنها قرار می دهد. ما از بابت حضور در آذربایجان خوشحالیم.

جناب رئیس جمهور، از اینکه ما را بحضور پذیرفتید، مجدداً از شما متشکرم. همچنین بخاطر مشارکت در سطح عالی که، کشورتان با این سازمان بین المللی برقرار ساخته است، از جنابعالی سپاسگزاری می نمایم.

حیدر علی اف: تشکر می کنم. اولاً، بسیار خوشوقتم که، شما برای اولین بار به آذربایجان سفر کردید و همانطور که فرمودید، فرصت آشنایی نزدیک با کشورمان را پیدا نموده اید. حتی به نخجوان و گنجه سفر کرده اید. این امر، بسیار تحسین برانگیز است. زیرا بعضی از مهمانان ما فقط به باکو سفر می کنند و سپس برمی گردند. طبعاً، باکو پایتخت است، باکو شهر بزرگی است. ولی هر گوشه ای از آذربایجان ویژگی و مشکلات خاص خود را دارد.

شما فرمودید که، در ارتباط با کلیه مسایل با مسؤلان عالی رتبه ما دیدار و گفتگو کرده اید. من چنین متوجه شدم که، جنابعالی از نتایج آن راضی هستید. همکاریهای سازمان بین المللی مهاجرت با آذربایجان را هم ارزنده توصیف می نمایید. شنیدن این مطالب برای من مایه بسی خوشحالی میباشد. چرا که ما خواهان همکاریهای تنگاتنگی با تمامی سازمانهای بین المللی هستیم. از این دیدگاه، این سازمان، طبعاً، برای کشور ما بعنوان یک تشکل بسیار مهمی است. فلذا من از شما قدردانی می کنم.

ضمن آشنایی با مشکلات کشورمان، تحت اشغال بودن سرزمینهای آذربایجان را حتماً، شما به چشم خود دیدید. و حتماً به شما اطلاع دادند که، یک میلیون آذربایجانی از مناطق اشغالی اخراج گردیده و در اردوگاههای موقت بسر می برند.

موقع سفر به نخجوان برای شما معلوم شد که، چه شرایط وخیمی در اثر اینکه، این جمهوری خودمختار به دلایل نامعلومی از سرزمین آذربایجان جدا شده و بر اثر فقدان هرگونه ارتباطی بغیر از هوایی بین نخجوان و مابقی مناطق آذربایجان بعلت مناقشه ارمنستان و آذربایجان و عدم امکان مان برای انتقال نیروی برق و سایر امکانات ضروری زندگی به نخجوان، پدید آمده است. متاسفانه، برخی سازمانهای بین المللی یا این موارد را نمی بینند و یا می بینند، ولی نمی توانند ارزیابی لازم را بعمل آورند.

تمامیت ارضی آذربایجان نقض شده است. ۲۰ درصد از مناطق آن از طرف ارتش ارمنستان اشغال گردیده است. سالهاست که ما تلاش بر این داریم تا، این مساله را از طریق مسالمت آمیز حل و فصل نماییم. جنگ را متوقف ساختیم. لیکن هنوز که، موفق به حل مساله نگردیده ایم. یکی از دلایل این هم، موضعگیری غیر جدی سازمانهای بین المللی در برابر این مسئله است. می دانم که، این سازمان در حل این مسأله ناتوان است. ولی در هر حال، مواردی که می بینید و اطلاعاتی که دریافت می کنید، می تواند تا حدودی تصوراتی در سازمانهای بین المللی ایجاد کند.

جریانات موجود در دنیا دال بر آن است که، مسایل مهاجرت به عنوان یکی از مشکلات جهان بوده است. بهمین خاطر شاید هم فعالیتهای این سازمان بین المللی اکنون افزایش یافته و امکانات تاثیر بر آن نیز بیشتر شده است. من در این امر برای شما موفقیت آرزومندم. فکر می کنم، در جریان ملاقاتهای مختلف تان در کشور ما این مسأله را دقیقاً مورد مذاکره قرار داده اید. بنابراین اکنون نیازی نیست تا، در این مورد مفصلاً صحبت کنیم. اینجانب فقط، اطمینان دارم که، شما اطلاعات جامع و بی غرض دریافت کرده اید. این هم از نظر همکاریهای آذربایجان با سازمان بین المللی مهاجرت بسیار ضروری است و زمینه سازی خیلی خوبی می نماید. از بابت همه اینها از شما تشکر می کنم. خیلی ممنون.