آثار / سیاست خارجی / آذربایجان- سازمانهای بین المللی

سخنان حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان در مقر نمایندگی سازمان ملل متحد در وین در دیدار با پینو آرلاکّی معاون دبیر کل سازمان ملل و مدیر عامل آن نمایندگی - وین، ۷ ژویه سال ۲۰۰۰


پینو آرلاکّی: جناب آقای رئیس جمهور، از بابت دیدار با شما در اینجا پس از ملاقات چند هفته پیش در حاشیه نشست تهران، احساس خوشحالی داریم. جنابعالی ضمن بازدید از مرکز سازمان ملل در وین، افتخار بزرگی به ما دادید. اطمینان دارم که، بازدید شما، مرحله سرنوشت سازی در راه توسعه مناسبات بین این مرکز سازمان ملل و کشورتان خواهد بود.

یکی از بزرگترین وظایف فراروی این مرکز، به عبارت پراستعار دبیر کل، "مبارزه بر علیه جامعه غیر متمدن است". منظور دبیر کل از این، مبارزه بر علیه تمام عوامل مضر و خطرآفرین برای توسعه پایدار جوامع، بویژه مبارزه مشترک بر علیه قاچاق مواد مخدر، جرایم سازمان یافته و "پولشویی" است.

ما بمنظور تشکیل مبارزه مشترک بر علیه خطرات جدید از جمله تروریسم، روی استراتژی و تزهای جدید مبارزه مشترک بهمراه کشورهای عضو سازمان ملل متحد، کار می کنیم.

کلیه تدابیر بعمل آمده به اتفاق دولتهای عضو در زمینه های مورد اشاره من، برای ما حایز اهمیت میباشد. از این لحاظ، با اغتنام از فرصت، به مناسبت عملکرد اخیر در زمینه مبارزه با رشوه خواری در کشورتان و همچنین پذیرش آذربایجان به شورای اروپا را به شما شادباش می گویم. ما این اقدام را بمنزله آن تلقی می نماییم که، آذربایجان مصمم است قوانین خود را در زمینه فساد، جرایم سازمان یافته، تروریسم و سایر امیال خطرناک نیز به استانداردهای بین المللی برساند.

ما می توانیم در این زمینه ها با شما همکاری داشته باشیم. اکنون ما برنامه و طرحی را در قفقاز در دست اجرا داریم. لیکن اگر در نظر بگیریم که، منطقه شما در امتداد مسیر حمل مواد مخدر از افغانستان تا اروپا قرار دارد، می توانیم بگوییم که، وظایف ما بیشتر است. پروتکل مشترکی که قرار است امروز به امضا رسد و همچنین مذاکرات امروز، بنظرم، مبنای همکاریهای فوق العاده ثمربخش آینده فی مابین قرار خواهد گرفت.

حیدر علی اف: خانمها و آقایان محترم.

من بازدید از مرکز سازمان ملل متحد در وین را برای خود و کشورم رویداد بسی مهم تلقی می کنم.

آذربایجان پس از کسب استقلال دولتی در سال ۱۹۹۱، بلافاصله از طرف سازمان ملل متحد برسمیت شناخته شده و عضو این سازمان میباشد. ما این امر را بعنوان یکی از مهمترین عوامل استقلال خود می دانیم. با سازمان ملل متحد پیوسته همکاری می کنیم و منبعد نیز خواهیم کرد.

درست است، در دوران همکاری هایمان با این سازمان، از برخی مسایل ناراضی هستیم. این هم عبارت از آن است که، سازمان ملل متحد نمی تواند تصمیم مؤثری در جلوگیری از مناقشه بین ارمنستان و آذربایجان بگیرد. مستحضرید که، بر اثر این مناقشه ارتش ارمنستان ۲۰ درصد از سرزمینهای آذربایجان را اشغال کرده است. از مناطق اشغالی متجاوز از یک میلیون آذربایجانی از خانه و کاشانه خود بزور رانده شده و مدت زیادی است- شش- هفت سال است که، در مناطق مختلف کشورمان در شرایط بسیار وخیمی در چادرها بسر می برند.

طی سالهای ۱۹۹۲ و ۱۹۹۳ به هنگام اشغال سرزمینهای کشورمان توسط ارتش ارمنستان، آذربایجان به سازمان ملل متحد مراجعه کرده بود. سازمان ملل متحد در شورای امنیت به این مراجعات چهار بار و شاید هم بیشتر رسیدگی کرده است. در هر حال، در سالهای ۱۹۹۲ و ۱۹۹۳ شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد اخراج بدون قید و شرط ارتش ارمنستان از اراضی آذربایجان چهار قطعانمه به تصویب رسانده است. شورای امنیت سازمان ملل بیانات ویژه یی نیز راجع به این مسئله داشته است. ولی ارمنستان بعنوان عضو سازمان ملل متحد، به هیچ یک از مصوبات شورای امنیت عمل نکرده است. معلوم می شود که، شورای امنیت تصمیم اتخاذ می کند، ولی انجام نمی دهد. این هم برای سازمان ملل متحد احترام نمی آورد.

من این سؤال را چند بار از بطروس قالی دبیر کل سابق و هم از کوفی عنان دبیر کل فعلی پرسیده ام. ولی هر بار چنین جوابی دریافت کرده ام که، مکانیسم اجرای قطعنامه و تصمیمات شورای امنیت سازمان ملل متحد وجود ندارد. اگر چنین مکانیسمی وجود ندارد، پس بایستی آنرا ایجاد ساخت. و چنانچه ایجاد نمی شود، پس، سازمان ملل متحد نسبت به اجرای قطعنامه های مصوب خود بی اعتنا است.

اینجانب ناگزیر باید امروز این سخنان را در اینجا بیان کنم. زیرا اوضاع کشورمان مرا به این وا می دارد. ۲۰ درصد از سرزمینهای آذربایجان تاکنون تحت اشغال ارتش ارمنستان میباشد. درست است، سازمان ملل متحد این مسئله را نوعی از عهده خود برداشته و به سازمان امنیت و همکاری اروپا واگذار کرده است.

از سال ۱۹۹۲ سازمان امنیت و همکاری اروپا مشغول این مسئله است و بمنظور حل مناقشه ارمنستان و آذربایجان گروه ویژه مینسک را تشکیل داده است. رئیسان گروه مینسک- روسیه، ایالات متحده آمریکا و فرانسه هستند.

تصمیمات مهمی در جریان نشست بوداپست سال ۱۹۹۴ و لیسبن سال ۱۹۹۶ سازمان امنیت و همکاری اروپا اتخاذ شده است. ولی بر اثر موضع غیر سازنده ارمنستان، این تصمیمات هم اجرا نمی گردد.

اکنون گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا فعالیت خود را ادامه می دهد. وزیر امور خارجه اتریش که ریاست فعلی سازمان امنیت و همکاری اروپا را بر عهده دارد، در آینده یی نه چندان دور به منطقه ما سفر خواهد کرد.

مستحضرید که، ما در سال ۱۹۹۴ جنگ بین ارمنستان و آذربایجان را توقیف ساخته، پیمان آتش بس امضا کرده و مذاکراتی برای حل مسالمت آمیز این مسئله انجام می دهیم. ولی هنوز نتیجه یی نیست.

از سال گذشته، چند دوره ملاقات مستقیمی نیز بین روبرت کوچاریان رئیس جمهور ارمنستان و حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان انجام گرفته است. این مسایل چند بار در حضور جناب بیل کلینتون رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا مورد مذاکره قرار گرفته و اخیراً با مشارکت جناب پوتین رئیس جمهور جدید روسیه بررسی گردیده، با حضور جناب ژاک شیراک رئیس جمهور فرانسه مذاکره شده است. ولی هنوز که، سرزمینهای آذربایجان تحت اشغال ارتش ارمنستان قرار دارد. متجاوز از یک میلیون آذربایجانی شش- هفت سال است که، در کشور خود در شرایط وخیم پناهندگی در چادرها بسر می برند.

معتقدم که، سازمان ملل متحد بایستی توجه بیشتری به این مسایل قایل شود. در شرایط کنونی کمیسریای عالی سازمان ملل متحد در امور آوارگان و کمیسریای عالی این سازمان در امور کمکهای بشر دوستانه نیز باید کمکهای بیشتری در اختیار پناهندگان آذربایجانی که، در شرایط بسی دشوار زندگی می کنند، قرار دهد. متأسفانه، از روی دلایل نامعلوم، طی سالهای اخیر این کمکها بتدریج کاهش می یابد. این هم باعث نگرانی ماست.

جناب آرلاکّی، می دانم، این موضوع، به رشته فعالیتهای شما مربوط نیست. لیکن شما معاون دبیر کل سازمان ملل متحد هستید و اینجانب در دفتر وین سازمان ملل متحد حضور دارم. نمی توانم این سخنان را ایراد نکنم. امید دارم که، این سخنان برای شما فقط بمنزله اطلاعات نبوده، بلکه از طرف خود به نظرات من عکس العمل نشان خواهید داد. منظور من از "عکس العمل"، اقدامات عملی از سوی سازمان ملل متحد میباشد.

و اینک می توانیم موضوع اصلی گفتگوهای امروزمان را با شما آغاز کنیم. جنابعالی متذکر شدید که، اخیراً آذربایجان اقدامات عملی فراگیری در زمینه مبارزه با مواد مخدر، جرایم سازمان یافته و رشوه خواری انجام می دهد. من تشکر می کنم که، شما عملکرد ما را مورد اشاره قرار می دهید و از آن تجلیل می کنید. ما واقعاً مبارزه در این زمینه ها را در راستای حفظ دولتمداری خود و بطور کلی، جلوگیری از این قبیل موارد بسیار خطرناک، وظیفه مهم دولتمان می دانیم.

ما اقدامات زیادی در زمینه مبارزه با مواد مخدر بعمل آورده ایم. بخصوص، چنانکه مستحضرید، کمیسیون ویژه یی به دستور من تشکیل شده است و رهبری آنرا معاون نخست وزیر بر عهده دارد. می توان گفت که، این کمیسیون فعالیت بسیار قوی دارد. ما در زمینه مبارزه با مواد مخدر به سه کنوانسیون ملحق شده ایم. ولی همسایگان ما هنوز به این کنوانسیونها نپیوسته اند.

برنامه مهمی در زمینه مبارزه با مواد مخدر به اتفاق سازمان ملل متحد در دست اجراست. سازمان ملل متحد بمنظور اجرای آن، با سازمان گمرک و وزارت کشور ما همکاری عملی ویژه یی داشته است. بخش اول این برنامه به پایان رسیده است. سازمان یادشده هزینه یی برای اجرای آن اختصاص داده است. ولی اینجانب مایلم بیان کنم که، برنامه تنظیم شده به اتفاق شما در دست اجراست و از همان هزینه استفاده شده است. ما تمایل داریم تا، مرحله دوم برنامه را اجرا نماییم. ولی اینرا به اتفاق شما بایستی هم ترتیب دهیم و هم، طبیعتاً، برای اجرای قسمت دوم آن باید مجدداً توسط سازمان ملل متحد مساعدت مالی ارایه شود.

جنابعالی یادآورد شدید که، آذربایجان به لحاظ موقعیت جفرافیایی خود در مسیر حمل مواد مخدر هم از افغانستان و آسیای مرکزی به غرب و هم از ایران تا شمال و غرب قرار دارد. ما اینرا می دانیم، مد نظر داریم و اقدامات لازم را به انجام می رسانیم. ولی مایلم به استحضار شما برسانم که، مسیرهای قوی مانند کانالهای دیگر جهت انتقال مواد مخدر نه از آسیای مرکزی، افغانستان و نه از ایران از طریق آذربایجان به غرب، وجود ندارد. یعنی فعالیت ما در این زمینه، از این موارد جلوگیری کرده است. بهمین خاطر اراضی ما چندان قابل استفاده نمی باشد. این هم بعلت آن است که، ما در این زمینه همواره اقدامات بسیار جدی انجام داده ایم. برنامه ای که، بهمراه شما تهیه گردیده و اجرا یافته است، نتایج مثبتی بهمراه داشته است. ولی ما به این بسنده نمی کنیم، برای جلوگیری از همان کانالها همواره تدابیر لازم را انجام می دهیم و خواهیم داد.

ما نه تنها بعنوان کشور ترانزیت با حمل مواد مخدر مبارزه می کنیم، در عین حال خواهان این هستیم که، استفاده از مواد مخدر بین شهروندان کشورمان شیوع نیابد. با نهایت خوشحالی می توانم بگویم که، در مقایسه با خیلی از کشورهای دیگر، شاید هم نسبت به همه کشورها، سطح استفاده از مواد مخدر بین اهالی آذربایجان خیلی پایین است. مسلماً، ما مبارزه می کنیم و از سلامتی اهالی خود حراست می نماییم.

در مورد مبارزه با جرایم سازمان یافته. طبیعتاً، مبارزه با مواد مخدر، جزوی از این است. ولی گروههای عامل جرایم سازمان یافته، در خیلی از رشته های دیگری هم فعالیت دارند. برای مثال- تروریسم، افراطگرایی، جدایی خواهی. ما همیشه بر علیه اینها مبارزه کرده ایم.

می دانید که، پس از دستیابی آذربایجان به استقلال خود، ثبات داخلی در کشور نقض شده بود. در آذربایجان گروههای مسلح غیر قانونی طی سالهای ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۱ و هم در سالهای ۱۹۹۲ و ۱۹۹۳ تلاش برای کودتای مسلحانه و انجام اقدامات تروریستی کرده بودند.

در سال ۱۹۹۳ آذربایجان صحنه جنگ داخلی بود. ما از آن جلوگیری کردیم. سپس گروههای مسلح دو بار سعی در انجام کودتا داشته اند. از این موارد نیز جلوگیری گردید. ولی خیلی از همان جنایتکاران در کشورهای مختلف مخفی می شوند و از نیات تروریستی خود دست بر نمی دارند.

بعنوان مثال، در سال ۱۹۹۵ جناب کوچما رئیس جمهور اوکراین و من دو ساعت قبل از حرکت از باکو بسوی فرودگاه معلوم شد که، زیر پل جاده حرکت ما دویست کیلو بمب تروتیل گذاشتند تا، اتومبیلها موقع حرکت منفجر شود و دو رئیس جمهور کشته شوند. نیروهای انتظامی ما خوب کار کردند و از این حادثه جلوگیری بعمل آوردند.

و یا، در پاییز سال ۱۹۹۵ هنگام مراجعت رئیس جمهوری آذربایجان از سفر خارجی مشخص شده بود که، قرار بود موقع فرود هواپیمای رئیس جمهور در فرودگاه، آنرا بوسیله موشک مورد هدف قرار دهند. ولی در این حادثه نه نیروهای انتظامی، بلکه خدا به ما کمک کرد. هواپیماها از دو طرف در فرودگاه باکو فرود می آیند.

اما در بیشتر موارد، از طرف نصب همان موشک فرود می آیند. بهنگام فرود آمدن هواپیمای ما، جهت حرکت باد عضو شد و بهمین خاطر هواپیما نه از طرف نصب موشک، بلکه از سمت دیگر فرود آمد. ولی در آن موقع نمی دانستیم که، قصد دارند ما را بزنند. برای زدن هواپیما نتوانستند موشک پرتاب کنند. ولی چند روز بعد ما مسئله را بررسی و پیدا کردیم. قسمی از تروریستها به مجازات رسیدند. لیکن بعضی ها هنوز هم در سایر کشورها قایم می شوند.

مایلم عرض کنم که، در همه این موارد- در تلاشهایی برای کودتا و اقدامات تروریستی، سرویسهای ویژه بعضی کشورها نیز دست داشته اند. امروز هم قصد انجام اقدامات تروریستی بر علیه ما، رئیس جمهوری آذربایجان را دارند.

برای مثال، یکی از رهبران گروهی، که در سال ۱۹۹۵ دست به کودتا زد، سپس در اتریش- شهر زالسبورگ مخفی شد. پس از دو سال زندگی در آنجا، به او پناهندگی دادند. ما برای تحویل وی به آذربایجان چند بار به حکومت اتریش مراجعه کردیم. اما درخواست ما تأمین نشد.

سپس، وی به ایران رفت. دو سال است که، در آنجا گروههای تروریستی را در دور خود جمع می کند و قصد ترور رئیس جمهور آذربایجان را دارد. حکومت ایران هم خواست ما را بجا نمی آورد و او را تحویل نمی دهد. فلذا موقع سفر من به تهران، در آنجا از من شدیداً محافظت می کردند. در همینجا نیز امنیت مرا تشدید کرده اند. زیرا اطلاعاتی وجود داشت که، وی، از ایران به باکو خواهد آمد. در هر صورت خانواده وی در زالسبورگ زندگی می کند.

یعنی با در میان گذاشتن این شواهد با شما، مایلم بگویم که، در سیاست دولت ما مبارزه با جرایم سازمان یافته جایگاه ویژه یی دارد. زیرا شرایط کشورمان اینرا می طلبد.

همچنین بر علیه ارتشا هم مبارزه قوی انجام می شود. اینجانب در سال ۱۹۹۷ دستورات بسیار جدی راجع به این صادر کرده بودم و تدابیر لازم انجام پذیرفت. اخیراً هم فرمانی صادر کردم و قانون تهیه و تدوین می شود. در این باره موضع ما بسیار قطعی است.

بدینوسیله، می بینید که، در این زمینه ها ما تجربه داریم. فلذا اگر شما تمایل دارید بمنظور مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان یافته دفتری در قفقاز جنوبی دایر نمایید،- من شنیدم که، شما مایل به این هستید،- چنانچه مقر آنرا در باکو- آذربایجان دایر کنید، مفیدتر واقع خواهد شد.

اینجانب به شما گفتم که، ما به کنوانسیونها ملحق شده ایم. امروز یادداشت تفاهم به امضا خواهد رسید. ولی ما می دانیم که، هنوز در سال ۱۹۹۶ شما یادداشت تفاهمی با کشورهای آسیای مرکزی در خصوص مبارزه با مواد مخدر امضا کرده اید. به من گزارش دادند که، این یادداشت تفاهم، فقط جنبه سندیت دارد و می توان بدان پیوست. امروز من اعلام می کنم که، ما آماده الحاق به همان یادداشت تفاهم نیز هستیم. تشکر می کنم.

پینو آرلاکّی: جناب آقای رئیس جمهور، از بابت ارایه اطلاعات جامع در مورد کشورتان خیلی متشکرم. بجهت اطلاعاتی که راجع به عملکرد در زمینه حل مناقشه و مبارزه با مواد مخدر دادید، از شما قدردانی می کنیم.

اصطلاحاتی چون حمل مواد مخدر، تروریسم و جنگهای داخلی، برای خیلی ها فقط معنی تجریدی دارد. آنها در این باره فقط از روزنامه ها و کتابها می خوانند و همچنین از تلویزیون می شنوند. اکثر افراد معنی جنگ را نمی فهمند و تصور نمی کنند که، اقدام تروریستی برای زندگی انسان چه قدر خطرناک است. ولی زندگی شخصی و تجربه کاری جنابعالی نشان می دهد که، اتخاذ موضع قطعی در مبارزه با حمل مواد مخدر و تروریسم با هدف تشکیل دولت قدرتمند وتأمین کامل مدیریت در کشور، چه قدر ضروری است.

در ابتدای سخنرانی خود یادآور شدید که، سازمان ملل متحد نقش مؤثری در حل و فصل مناقشات، بویژه مناقشه در این منطقه ایفا نکرده و قطعنامه های شورای امنیت اجرا نگردیده است. من از این مشکل در سازمان ملل خبر دارم. از چهار قطعنامه یی هم که، در ارتباط با مناقشه در کشورتان به تصویب رسیده است، آگاهی کامل دارم. متأسفانه، عدم اجرای قطعنامه ها، تنها شامل کشور شما نمی شود. در مورد خیلی از مناقشات و جنگها، حتی نسبت به حل بسیاری از مسایل بین دولتها قطعنامه هایی تصویب گردیده، لیکن آنها نیز جامه عمل نپوشیده است.

جناب آقای رئیس جمهور، ولی مایلم همچنین به استحضار شما برسانم که، نسبت دادن عدم اجرای همان قطعنامه ها به عدم تمایل اجرای آن توسط دبیر محترم کل که، امروز من در اینجا نمایندگی از جانب وی را بر عهده دارم، درست نمی باشد. به اصطلاح دیگر، هم دبیر کل و هم نمایندگان وی همانند من از هیچ اقدامی دریغ نمی کنند تا، قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد اجرا شود و سیستمی برای تأمین اجرای قطعنامه ها در دست باشد.

ولی در هر حال، من این نظر جنابعالی را به دبیر کل خواهم رساند و پیرامون ملاقات امروز با شما، بطور خصوصی با وی گفتگو خواهم کرد. به شما اطمینان می دهم که، ما نسبت به مسایل امنیت کشورتان موضع حساستری اتخاذ خواهیم نمود.

آنچه که مربوط به همکاریها بین سازمان ملل متحد و کشورتان در زمینه مبارزه با مواد مخدر، تروریسم و جرایم سازمان یافته می شود، اینجانب نیز مایلم با نهایت خوشحالی بیان دارم که، اولین بخش از برنامه یی که به اتفاق کشورتان اجرا کرده ایم، زمینه خوبی برای همکاریهای هر چه مفیدتر میباشد.

اقداماتی که، جهت جلوگیری از حمل مواد مخدر از افغانستان و ایران، در کشورتان انجام می پذیرد، تنها هدف تأمین سلامتی مردم کشورتان را بدنبال ندارد، بلکه همچنین در راستای رفع مشکلات آخرین مقصد- یعنی کشورهای اروپایی که برای انتقال این مواد مخدر در نظر گرفته می شوند، عمل می کند. فلذا ما در فعالیت مشترک خود با کشورهای اروپای غربی، اطلاعاتی را راجع به نقش پیشرو آذربایجان در جلوگیری از حمل مواد مخدر نیز به آنها ابلاغ خواهیم نمود.

ما ضمن امضای یادداشت تفاهم، همکاریهای متقابل را هر چه بیشتر تقویت خواهیم داد. از تمایل امروز شما بابت پیوست به یادداشت تفاهم منعقده با کشورهای آسیای مرکزی نیز تحسین و استقبال می نماییم. معتقدم که، چارچوب این همکاری، با الحاق آذربایجان به همان یادداشت تفاهمی که با پنج کشور آسیای مرکزی به امضا رسیده است، گسترش یافته و شکل کاملی بخود خواهد گرفت.

اظهار امیدواری می کنم که، ما در سایر زمینه ها- برای مثال، در مبارزه با امیالی همچون تروریسم نیز می توانیم از امکانات و چشم اندازهای جدیدی استفاده نماییم. اداره یی که اینجانب مسؤل آن هستم، بخش مبارزه با تروریسم را هم بعهده دارد و اکنون ما بدین منظور نهاد ویژه یی تأسیس می کنیم.

یکی از وسایلی که مایلیم تهیه و تدوین نماییم، تحویل تروریستها از کشوری به کشور دیگر است. شما در سخنرانی خود الگوی بارز عدم همکاری کامل در مبارزه با تروریسم را نشان دادید. تأمین همکاری نزدیکتری در این زمینه، در راستای کاهش خطرات فراروی شما و تحکیم ثبات در کشورتان عمل می کرد.

با بیان همه این موارد، مایلم شما را به این مطلب متوجه کنم که، همکاریهای بین المللی در زمینه مبارزه با تروریسم، حاوی عناصر مشخصتری میباشد. این امر، فقط، عبارت از اسناد همکاری نیست که وکلا و حقوقدانان در یک اتاق جمع شده و آنرا تنظیم کنند. بهمین خاطر نظر من این است که، ما ضمن همکاری، می توانیم موفق به دستاوردهایی در خیلی از زمینه ها، از جمله در زمینه مبارزه با جرایم سازمان یافته شویم.

جنابعالی کاملاً مستحضرید که، تروریسم، حمل مواد مخدر و جرایم سازمان یافته، گاهاً به امیالی دارای ارتباط نزدیک با یک دیگر تبدیل می شوند. افرادی متعلق به گروه واحد، در این زمینه فعالیت می کنند و در بیشتر موارد هم وجوه حاصله از فروش غیر قانونی مواد مخدر صرفاً صرف تأمین مالی اقدامات تروریستی می گردد.

جهت اطلاع بیان می دارم که، در ماه اکتبر سال جاری در شهر تاشکند کنفرانس بین المللی مختص اقدامات در زمینه مبارزه با حمل مواد مخدر برگزار خواهیم کرد. با اغتنام از این فرصت، از شما برای شرکت در مراسم بین المللی که قرار است در پایان سال جاری در شهر پالرمو ایتالیا برگزار شود، دعوت می کنم.

اکنون ما در اینجا- شهر وین در حال تکمیل مرحله اول تهیه و تدوین کنوانسیون بین المللی مبارزه با جرایم سازمان یافته هستیم. این کنوانسیون، بمنزله قویترین وسیله یی در زمینه مبارزه با جرایم سازمان یافته در تمام نقاط جهان، خواهد بود. در سایه این، ما موفق به مصادره اموال عوامل جرایم سازمان یافته و تحویل مؤثر و سریع این اشخاص از کشوری به کشور دیگر خواهیم شد.

این برنامه که در شهر پالرمو ایتالیا برگزار خواهد گردید، به ۱۲ دسامبر تعیین شده و در سطح سران دولتها و رئیسان حکومتها تشکیل خواهد شد. کوفی عنان دبیر کل سازمان ملل، رئیس کمیسیون اروپا، رئیس جمهور ایتالیا و خیلی از سران کشورها جهت شرکت در این برنامه اعلام رضایت کرده اند. اگر دعوت ما را پذیرفته در این کنفرانس مهم همراه با ما حضور می یابید، به ما افتخار می دهید و بسیار خوشحال می شویم.

حیدر علی اف: قبول می کنم و حتماً شرکت خواهم کرد.

پینو آرلاکّی: اطمینان می دهم که، در آنجا برای شما اقدامات امنیتی لازم نیز تامین خواهد شد. اینجانب بعنوان شخص دارای مشکل شبیه مشکلات شما، متوجه هستم که، منظور جنابعالی چیست. هم شما و هم من- افرادی هستیم که، شانس آوردیم.

حیدر علی اف: آیا شما هم با این موارد مواجه شدید؟

پینو آرلاکّی: بله.

حیدر علی اف: پس، شما بهتر متوجه من می شوید.

پینو آرلاکّی: اگر اجازه بدهید، یادداشت تفاهم را امضا کنیم.

حیدر علی اف: مایلم یک مطلب را هم عرض کنم. شما می دانید، سالهای مدیدی است که، در آذربایجان مرکز مطالعات فضا نوردی تشکیل شده است. کارکنان آن مرکز به اینجا سفر کرده و در برنامه ها شرکت داشته اند. در سال گذشته در کنفرانس سازمان ملل متحد نیز حضور یافته اند. این کار نیز مربوط به رشته فعالیتهای شما است. چنانچه شما این سازمان آذربایجانی را برای منطقه بعنوان یک مرکز قرار دهید، مفید واقع خواهد شد. ما در این زمینه تجارب و دانشمندان خوبی داریم. هنوز از زمان اتحاد شوروی، تقریباً بیست سال است که، این سازمان فعالیت دارد. فلذا، گسترش این همکاری نیز بهتر می شد.

پینو آرلاکّی: جناب آقای رئیس جمهور، به شما اطمینان می دهم که، ما مشغول این مسئله خواهیم بود. در اینجا نیز یک مرکز مطالعات فضا نوردی فعالیت دارد و مستقیماً تابع من است.

حیدر علی اف: بله، بهمین خاطر اینجانب به شما مراجعه می کنم.

پینو آرلاکّی: من با مسؤل همان مرکز صحبت می کنم. همه اقدامات مقتضی را انجام خواهیم داد تا، در این زمینه نیز همکاری با کشورتان را تأمین کنیم. معتقدم که، می توانیم از تجارب کشور شما و خدمات کارشناسان آن استفاده کنیم. ما می توانیم آذربایجان را در آن منطقه به مرکزی تبدیل نماییم که، اکنون نیز امور تحقیقاتی را، همانند سالهای قبل، انجام بدهد.

روزنامه "آذربایجان" مورخ ۱۴ ژویه سال ۲۰۰۰