آثار / اقتصاد / روابط اقتصادی آذربایجان و ترکیه

پیامی به شرکت کنندگان ششمین نشست اقتصادی آوراسیا - ٣٠سپتامبر سال ٢٠٠٣


شرکت کنندگان محترم نشست.

اینجانب سلامهای صمیمانه خود را به شما- شرکت کنندگان ششمین نشست اقتصادی آوراسیا که با حمایت رئیس جمهور ترکیه و ابتکار سازمان مطالعات راهبردی و اجتماعی "گروه مرمره" سازماندهی شده، می رسانم و برای همه شما موفقیت آرزومندم.

این نشست که با مساعدت و حمایتهای حکومت ترکیه همه ساله برگزار می شود، ضمن اینکه دولتمداران و رجال سیاسی، نمایندگان پارلمانها، دیپلماتها و نمایندگان تعدادی از سازمانهای بین المللی و غیر دولتی بانفوذ و نهادهای اقتصادی در آن حضور می یابند، به یک سنت حسنه تبدیل شده که در راستای تحکیم و تقویت و توسعه هر چه بیشتر روابط همه جانبه کشورها و ملتهایمان و نیز همگرایی فرهنگی عمل می کند. من از بابت تداوم این سنت و سازماندهی خوب این نشست از رئیس جمهور محترم و حکومت ترکیه و نیز مسئولین سازمان مطالعات راهبردی و اجتماعی "گروه مرمره" که اینجانب رئیس افتخاری آن میباشم، تشکر می کنم.

قابل ذکر است، ششمین نشست اقتصادی آوراسیا با یک رویداد مهم تاریخی همچنین برای جمهوری آذربایجان- هشتادمین سالگرد تأسیس جمهوری ترکیه به رهبری مصطفی کمال آتاترک رجل سیاسی و دولتمدار برجسته قرن 20 مصادف میباشد.

پس از برقراری استقلال دولتی آذربایجان مهمترین وظایف آن عبارت از سازماندهی نظام دولتی دموکراتیک و قانونمدار، آغاز مرحله اقتصاد آزاد و همگرایی با نهادهای اتلانتیک اروپایی بوده است.

خط مشی اصلی سیاستهای ما از سال 1993 انجام اصلاحات مختلفی در زمینه های سیاسی، اقتصادی، حقوقی، قانونگذاری و غیره بوده است. تصویب قانون اساسی کشور حاوی ارزشهای بشری در سال 1995، برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، پارلمانی و شوراهای شهری بر پایه اصل چندحزبی، آغاز فعالیت دادگاه قانون اساسی برای اولین بار در آذربایجان و اقدامات مشابه متعددی از جمله گامهای مهمی است که جمهوری آذربایجان در راستای رشد و توسعه برداشته است.

امضای قرارداد نفتی جامع ای موسوم به "قرارداد قرن" در ماه سپتامبر سال 1994، انعقاد قرارداد جدیدی بمنظور بهره برداری از منابع هیدروکربور بخش آذربایجانی خزر زمینه های وسیعی برای رشد امکانات بالقوه اقتصادی کشورمان و افزایش حجم سرمایه گذاریهای خارجی فراهم آورده است. تاکنون از طرف شرکتهای بزرگ دولتهای پیشرو جهان بیش از 6 میلیارد دلار در بخش صنعت نفت آذربایجان سرمایه گذاری شده است. در سال 2004 حجم سرمایه گذاریها در کل منابع مالی 3/18 تریلیون منات و میزان سرمایه گذاریهای خارجی نیز 3 میلیارد دلار تشکیل خواهد داد.

استراتژی نفتی آذربایجان که با موفقیت همراه میباشد، در پیشبرد عملی و فعال روابط متقابل کشورمان با دولتهای منطقه تأثیر بسزایی داشته است. اجرای پروژه های از قبیل خط لوله نفتی صادرات اصلی باکو- تفلیس- جیهان و خط لوله گاز باکو- تفلیس- ارزوروم و کریدور انرژی شرق- غرب و نیز احیای جاده تاریخی بزرگ ابریشم شرایط مناسبی برای تحکیم امنیت منطقه ای ایجاد ساخته است.

در نتیجه سیاستهای اقتصادی ثمربخش، حجم تولیدات ناخالص داخلی آذربایجان در مقایسه با سال 1998 با رشد 45 درصدی، طبق نتایج سال 2002، 6/29 تریلیون منات بوده است. میزان تولیدات صنعتی در طی مدت ذکر شده 5/20 درصد و حجم محصولات کشاورزی 8/41 درصد افزایش یافته است. چند سال است که میزان رشد سالانه تولیدات ناخالص داخلی برابر با 10 درصد میباشد.

اکنون آذربایجان برای جهانیان باز است، دارای روابط دوجانبه گسترده میباشد و در سازمانها و مجامع بین المللی، مراکز اقتصادی و مالی مهم جهان عضویت دارد. نفوذ و اعتبار کشورمان در جامعه جهانی روزافزون است و دولت آذربایجان در اجرای سیاستهای بین المللی و منطقه ای بتدریج حضور فعالی پیدا می کند.

تلاشهای دیپلماتیک آذربایجان در راستای حل مناقشه بین ارمنستان و آذربایجان بر سر قره باغ کوهستانی در قالب سازمان امنیت و همکاری اروپا باعث تضعیف قابل توجه مواضع ارمنستان شده است. لیکن مقامات ارمنستان با ادامه پیروی از ایدئولوژی ملیگرایی متجاوزانه، تجزیه طلبی و تروریسم، مردم خود را به سوی بحران عمیق سوق میدهد. جمهوری آذربایجان طرفدار حل این مناقشه بر اساس موازین حقوق بین الملل و از راه مسالمت آمیز میباشد. برغم این، صبر آذربایجان بی پایان نیست. ما بهیچ وجه به راه حل مناقشه بر اساس "حقایق موجود" تن نخواهیم داد و حتی یک وجب از سرزمینهای خود را به کسی واگذار نخواهیم کرد.

پس از حوادث 11 سپتامبر، جمهوری آذربایجان به ائتلاف ضد تروریستی به سازماندهی ایالات متحده آمریکا پیوسته و در مبارزه با تروریسم موضع آشتی ناپذیری اتخاذ نموده است. آذربایجان که از تروریسم ارامنه رنج می برد، بمنظور حل این مسأله با سازمانهای بین المللی و کشورهای مختلف همکاری می کند.

کشورمان طی این روزها مرحله بعدی بلوغ دموکراسی را می پیماید. در تاریخ 15 اکتبر انتخابات ریاست جمهوری در آذربایجان برگزار خواهد شد. بمنظور برگزاری انتخابات آزاد، شفاف، دموکراتیک و عادلانه در کشور شرایط قانونی مطابق با استانداردهای بین الملل مهیا گردیده است. اینجانب نسبت به انتخاب مدبرانه مردم آذربایجان اطمینان دارم.

مایلم اظهار اطمینان کنم که نشست حاضر در راستای توسعه همکاریهای چندجانبه فی مابین و تقویت صلح، ثبات و اعتماد در منطقه و آوراسیا نقش مهمی را ایفا خواهد کرد.

با اغتنام از فرصت، بار دیگر سلامهای مردم و حکومت آذربایجان را به شرکت کنندگان این نشست می رسانم و برای فعالیت نشست آرزوی موفقیت دارم.

حیدر علی اف،

رئیس جمهوری آذربایجان

ترجمه شده از روزنامه "آذربایجان" مورخ ٠٢ اکتبر سال ٢٠٠٣