آثار / سیاست خارجی / آذربایجان- سازمانهای بین المللی

متن سخنرانی حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان در نشست سران کشورهای عضو ناتو/ شورای همکاری یورواتلانتیک - ۲۲ نوامبر سال


رئیس محترم اجلاس!

همکاران محترم!

جهان، دوران بسی پیچیده ای را طی می کند. تروریسم بین المللی با استفاده از حمایت برخی دولتها، حملاتی برعلیه نظم جهانی می کند، براساس ایدئولوژی افراط گرایی، ملی گرایی تجاوزکارانه و تجزیه طلبی ستیزه جویانه سعی دارد خطوط جدید جبهه گیری ایجاد کند و مجددا مرزها را تفکیک و تغییر دهد.

سیستم بین المللی، آزمایش جدی ی را جهت توان مبارزه مؤثر با خطر عمومی طی می کند. اتحادیه یورواتلانتیک بلافاصله پس از فاجعه ۱۱ سپتامبر ائتلاف ضد تروریستی تشکیل داد و جمهوری آذربایجان از همان روز اول به این ائتلاف پیوست. ما امروز هم به اتفاق دیگر کشورها و سازمانهای بین المللی همه اقدامات ممکن را برای مقابله با این خطرات بکار می بریم. کیفیت و مقیاس خطرات، هرگونه محدودیتها، از جمله نیز محدودیتهای جغرافیایی را جهت مبارزه مشترک و همه جانبه در چارچوب شورای همکاری ناتو/ یورواتلانتیک مرتفع می سازد.

لیکن این خطر قبل از ۱۱ سپتامبر نیز موجود بود. منابع تروریسم و جنیاتکاری بین المللی مرتبط با آن، در مناطق مناقشه و اراضی هایی که، مورد نظارت حکومتهای قانونی نمی باشد، شکل می گیرد. این نوع اراضی ها نیز، در اثر جنگهای ناشی از سیاست ملی گرایی تجاوزگرانه و افراطگرایی قهرآمیز به وجود می آیند. به این معنا، قفقاز جنوبی بعنوان آسیب پذیرترین منطقه به شمار می رود. جمهوری آذربایجان با مبارزه آشتی ناپذیر برعلیه تروریسم و تندرویی، تلاشهای عمده خود را به آزادسازی سرزمینهای خود از اشغال ارمنستان و برقراری مقررات و نظارت در آنجا متوجه می سازد. حل مناقشه بین ارمنستان و آذربایجان در مورد منطقه قره باغ کوهستانی، مطابق منافع تمامی کشورهای عضو همکاری یورواتلانتیک می باشد. تا دیر نشده است، جامعه جهانی میبایست مطابق موازین و اصول بین المللی، تمامی اقدامات مقتضی را بمنظور حل صلح آمیز مناقشه براساس برقراری کامل حق حاکمیت و تمامیت ارضی کشور آذربایجان انجام دهد.

جمهوری آذربایجان ضمن اینکه، همکاری با ناتو را بمنزله اساس سیستم آتی امنیت یورواتلانتیک تلقی می نماید، برای مشارکت همگرایی و گفتگوهای دوجانبه اثربخش با این ائتلاف سعی می کند. در این میان، مایلم به وابستگی متقابل در حال افزایش اعضای ائتلاف و همکاری و ضرورت ملاحظه بیشتر منافع و نیازهای طرفها اشاره کنم.

ما شاهد افزایش توجه ناتو نسبت به قفقاز جنوبی هستیم. ولی هرگونه ابتکارات و پیشنهادهای منطقه ای، در وهله اول باید متوجه رفع آثار جنگها و برقراری مجدد مرزهایی که، در سطح بین المللی به رسمیت شناخته شده است، گردد.

ما رضایت خاطر داریم که، مناسبات متقابل جدید میان ناتو و روسیه در حال توسعه است که، این هم می تواند برای حل بحرانهای موجود در مناطق مختلف اروپا اهمیت زیادی کسب نماید.

من به کشورهای مدعو برای ورود به ائتلاف تبریک می گویم. از اینکه، ناتو سیاست درب باز اجرا می کند، تجلیل می کنم.

ریاست محترم جلسه!

اهدافی که، در پیش گرفته ایم، تلاشهای بزرگی ایجاب می کند. لیکن ما حق نداریم عقب نشینی کنیم. وظیفه مقدس ما عبارت است از اعطای جهان امن و ثابت برای نسلهای آینده.

از توجه تان سپاسگزارم.