آثار / پیامهای تبریک سال نو

پیام تبریک حیدر علی اف رییس جمهوری آذربایجان به مردم آذربایجان به مناسبت سال نو - ۳۱ دسامبر سال ۱۹۹۵


هم میهنان محترم!

خواهران و برادران عزیز، شهروندان جمهوری آذربایجان!

به مناسبت فرا رسیدن سال نو- ۱۹۹۶ به شما شادباش می گویم و برایتان تندرستی، سعادت و توفیقات روزافزون آرزومندم.

ما آخرین دقایق سال ۱۹۹۵ را طی می کنیم. سال ۱۹۹۵ بعنوان سال موفقیت و رویدادهای تاریخی در حیات مردم کشورمان، دیگر در تاریخ مان ثبت شده است. بزرگترین دستاورد سال ۱۹۹۵ عبارت از آن است که، ملت آذربایجان استقلال خود را مستحکمتر ساخت و جمهوری آذربایجان بعنوان کشوری مستقل سال جدید دیگری را به پایان رساند.

در سال ۱۹۹۵ ما اولین قانون اساسی جمهوری آذربایجان را که، سالیان طولانی در آرزوی آن بودیم، به تصویب رساندیم. این، رخداد تاریخی است. آذربایجان چهارمین سال استقلال دولتی خود را با قانون اساسی دولت مستقل به پایان رساند. ما برای نخستین بار پارلمان دموکراتیک آذربایجان مستقل را انتخاب کردیم و مجلس ملی، دیگر شکل گرفته و فعالیت می نماید. تصویب اولین قانون اساسی دموکراتیک آذربایجان و انتخاب نخستین پارلمان دموکراتیک کشورمان، مرحله مهمی در پیشرفت دموکراسی در آذربایجان بوده و مبانی مطلوبی برای آینده آذربایجان مستقل فراهم می سازد. آذربایجان مستقل بار دیگر به جهانیان نشان داد که، ملت ما راهی را که، در پیش گرفته، با عزم راسخ می پیماید. در آذربایجان دولت دموکراتیک قانونگرا تشکیل می گردد، جامعه مدنی دموکراتیک بوجود می آید، تمامی مقتضیات دموکراسی در کشورمان استقرار یافته و شرایط لازمه برای توسعه هر چه بیشتر این آرمانها، زندگی انسانها بطور آزاد و راحت، حفظ حقوق آنان و برآورده ساختن آرزو و خواست هر یک از شهروندان در آینده نیز فراهم گردیده است.

تصویب قانون اساسی آذربایجان و انتخاب اولین پارلمان دموکراتیک، نشانگر به اتمام جریانات سیاسی اجتماعی سخت و دشواری که، چهار سال در کشورمان وجود داشت، میباشد. این جریانات، مشکلات عدیده ای در برابر موجودیت دولت مستقل در آذربایجان بوجود آورده بود. فلذا ساماندهی همه این مشکلات و سرانجام، تصویب قانون اساسی، دایمی و جاویدان بودن استقلال دولتی در آذربایجان را بار دیگر به همه جهانیان ثابت کرد. ما با پشت سر گذاشتن سال ۱۹۹۵ تؤام با نهایت خوشحالی می توانیم بگوییم که، استقلال دولتی آذربایجان حفظ گردید و موجودیت یافت و شرایط خوبی جهت زندگی ملت آذربایجان برای همیشه در شرایط آزادی ملی بدست آمده است.

یکی از ویژگیهای مهم سال ۱۹۹۵ عبارت از آن میباشد که، در این سال مردم کشورمان در رژیم آتش بس و در شرایط صلح و آرامش زیسته است. توافق آتش بس حاصله در سال ۱۹۹۴ در جنگی که، بیش از هفت سال ادامه داشت و در اثر تجاوز نظامی ارمنستان به خاک آذربایجان آغاز شده بود، در سال ۱۹۹۵ حفظ گردیده است. یکی از دستاوردهای مهم سالهای اخیر مجموعاً عبارت از این است که، این سال در جو آرام، بدون آتش و خونریزی سپری شد و مردم کشور ما در شرایط صلح زندگی کردند.

در سال ۱۹۹۵ ما با فراهم سازی رژیم آتش بس در کشورمان، فعالیت مستمری برای پایان دادن به جنگ، دستیابی به صلح فراگیر، اخراج دسته های مسلح اشغالگر از سرزمینهای اشغالی و تامین تمامیت ارضی کشورمان انجام داده ایم. امروز می توان گفت که، ما به دستاوردهایی دست یافته ایم. حفظ ظرف یک سال رژیم آتش بس دلالت بر آن دارد که، ما دیگر، توانستیم هم جامعه جهانی و هم محافل ارمنستان متجاوز به خاک آذربایجان را برای اتخاذ تصمیمات لازم جهت ضرورت صلح متقاعد سازیم. علاوه بر این، گفتگوهایی که، طی یک سال بطور مستمر در سطوح و چارچوبهای مختلف انجام شده، حرکت مان بسوی صلح را تسریع نموده و شرایط مقتضی را برای رفع مناقشه ارمنستان و آذربایجان و حل مساله قره باغ کوهستانی فراهم نموده است.

امیدوارم که، دستاوردهای سال ۱۹۹۵ زمینه سازی خوبی برای دستیابی به موافقت نامه صلح پایدار و ایجاد صلح پایدار است و با استفاده از اینها، ما می توانیم در سال ۱۹۹۶ کشورمان را از تجاوز نظامی نجات دهیم، نیروهای اشغالگر را از سرزمینهای اشغالی مان اخراج کنیم، تمامیت ارضی کشور را تامین نموده و هم میهنان مان را که، از زاد و بوم خود طرد شده اند، به خانه و کاشانه خویش باز گردانیم. فعالیت مان در این راستا در سطح سازمانهای بین المللی- در نهادهای سازمان ملل متحد، در قالب گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا و سایر سازمانهای بین المللی، و همچنین گفتگوهای انجام شده با سران و نمایندگان قدرتهای بزرگ و نیز تلاشهای مان این نتایج را در بر داشته است.

سخن گفتن در مورد عملکردمان در این زمینه در سال ۱۹۹۵، وقت زیادی می برد. لیکن مایلم اشاره بر آن نقطه داشته باشم که، همپای گفتگوهای انجام شده در سازمانهای بین المللی، گفتگوهای شخص من و توافق و موفقتهای حاصله با جناب بیل کلینتون رییس جمهوری ایالات متحده آمریکا، جناب بوریس یلتسین رییس جمهور روسیه و جناب سلیمان دمیرال رییس جمهوری ترکیه که، طی سالهای اخیر برای حل مناقشه ارمنستان و آذربایجان ابتکار عمل ارایه کرده اند، دال بر آن است که، کل جامعه جهانی، سازمانهای بین المللی و از جمله کشورهای پیشرو دنیا، ایجاد صلح در منطقه ما را آرزو می کنند، برای دستیابی به آن فعالیت و تلاش می کنند و امید دارم که، منبعد نیز خواهند کرد.

بزرگترین دستاورد مان در سال ۱۹۹۵ آن است که، به مواردی چون مبارزه گروههای مختلف در راه رسیدن به قدرت، سمت و فروپاشی آذربایجان از داخل توسط دسته های مسلح گوناگون که، طی سالهای اخیر کشورمان را تا حد اوضاع وخیم و هرج و مرج داخلی رسانده، کاملاً پایان داده شده است. امروز من، در آستانه سال نو، مایلم بار دیگر عرض کنم که، دلیل اصلی چنین وضع اسفبار مردم کشورمان در سالهای اخیر، همپای تجاوز نظامی ارمنستان به خاک آذربایجان عبارت است از مبارزه گروهها، دسته ها و نیروهای مختلف در راه رسیدن به قدرت، بلندپروازیهای شخصی و اعمال غیر قانونی شان برای دستیابی به اهداف شخصی. اقدامات غیر قانونی آنها، مردم کشورمان را دچار چنین وضعیت ناگوار ساخته است.

هم میهنان عزیز، شما شاهد این حوادث هستید. در سال ۱۹۹۳ جمهوری آذربایجان در آستانه جنگ داخلی قرار گرفته بود، گروهها و دسته های مخالف در آذربایجان و منجمله، متاسفانه، گروههای متعلق به احزاب و سازمانهای سیاسی در طول تمام سال ۱۹۹۴ تلاش برای نقض ثبات و از بین بردن دولت کرده اند. همه این موارد، دلیل بارزی بر گفته های من است.

ما از این موارد جلوگیری بعمل آوردیم. ولی با وجود این، در سال ۱۹۹۵ مجدداً این کوششها ادامه یافت. با ادامه این تلاشها، مردم با زندگی تحت ترس و وحشت، بخاطر فقدان ثبات نسبت به آینده ناامید شده و وضع اسفباری در کشورمان پدید آمده بود. از اوایل سال ۱۹۹۵ این گروههای جنایتکار باز هم تلاش برای انجام اعمال جنایتکارانه خود کردند. در ماه مارس مجدداً در آذربایجان تلاشهایی برای کودتا شد و از آنها جلوگیری گردید. ولی از اینها نیز درس نگرفتند. نیروهای دشمن در داخل آذربایجان و نیروهای خارجی که، به اقدامات خرابکاری مخل استقلال کشورمان و مانع تراشی برای توسعه کشور دست می زدند، باز هم از کوششهای خود دست برنداشتند. پس از حوادث ماه مارس، در سال ۱۹۹۵ در آذربایجان تلاشهای برای اقدامات مختلف تروریستی، انفجار پل، سایر اقدامات خرابکارانه و مجدداً کوششهای یک دسته برای انجام کودتا در آذربایجان بوسیله ترور نیز بعمل آمد. از اینها نیز جلوگیری شد. با جلوگیری از همه این جنایتها و ضمن بررسی و تحقیق این اعمال، وجود گروههای جنایتکار و دسته های مسلحانه جدیدی در کشورمان آشکار گردید. آنها نیز خنثی شده و متلاشی شدند. در حق آنان تدابیر قانونی لازم انجام شد.

در نتیجه همه این اقدامات، هم افکار عمومی کشورمان و هم جامعه جهانی دیدند که، دولت آذربایجان قادر به حراست از دولتمداری خود می باشد و ایجاد شرایطی برای زندگی عادی انسانها در جمهوری آذربایجان امکانپذیر است. صرفاً در اثر اقدامات بعمل آمده در کشورمان ثبات سیاسی اجتماعی و آرامش برقرار شده است. دیگر، شرایط لازم جهت توسعه روند سازماندهی تشکل دولت و انجام اصلاحات اقتصادی در کشورمان فراهم گردیده است.

بدین ترتیب، یکی از ویژگیهای مهم سال ۱۹۹۵ عبارت از آن است که، طی سالهای اخیر گروههایی که، جهت متلاشی کردن کشورمان از خارج و داخل و تجزیه آن، ایجاد آشوب و واداشتن مردم برای زندگی تحت ترس و وحشت تلاش و فعالیت داشتند، دیگر خنثی گردیده و از میان برداشته شده و تحت پیگرد قانونی قرار گرفته اند. هم هواداران خارجی آنها و هم نیروهایی که، امروز هنوز در داخل کشور بطور مخفیانه باز هم امیدهایی دارند، دیگر بایستی درک کنند که، هیچ یک از این تلاشها نتیجه ای نخواهد داشت. در کشورمان آرامش برقرار شده است، مجدداً اعلام می کنم که، دولت آذربایجان قادر به حراست از خود میباشد، شهروندان ما می توانند راحت زندگی کنند و خواست و آرزوهای خود را بجای آورند.

در سال ۱۹۹۵ جمهوری آذربایجان اقدامات زیادی جهت تقویت مواضع خود در جامعه بین المللی بعمل آورد و اینها نتایج بسیار خوبی دربر داشت. حضور کشورمان در نشستهای سازمانهای بین المللی و تبیین مواضع آذربایجان، برقراری و تداوم روابط متقابل با خیلی از کشورهای جهان، سفر رییس جمهوری به کشورهای مختلف و همچنین سفر سران و نمایندگان خیلی از کشورهای دنیا به آذربایجان، توافقهای حاصله و در اثر این، روابط متقابلاً مفید دو جانبه کشورمان با اکثر کشورهای جهانی، مواضع جمهوری آذربایجان، دولت مستقل مان را در سطح جهانی تقویت داد و آذربایجان را بعنوان کشور مستقل بطور نزدیکتر به جامعه جهانی معرفی نمود.

از این بابت مایلم به مهمترین حوادث در جامعه جهانی اشاره کنم. پنجاهمین سالگرد پیروزی بر نازیهای آلمان در جنگ جهانی دوم را همه دنیا، از جمله جمهوری آذربایجان جشن گرفت. در برنامه هایی که، در سطح جهانی برگزار می شد، نمایندگان بلند پایه جمهوری آذربایجان در لندن، پاریس و مسکو شرکت کرد و از طرف کشورمان حضور یافت.

پنجاهمین سالروز سازمان ملل متحد نیز که، پس از جنگ جهانی دوم بمنظور تامین صلح و آرامش در دنیا تاسیس گردید، یکی از مهمترین حوادث سال ۱۹۹۵ در جامعه بین المللی میباشد. جمهوری آذربایجان بعنوان یک دولت کامل الحقوق ضمن شرکت در برنامه های پنجاهمین سالگرد سازمان ملل، نمایندگی کشورمان را بشایستگی بر عهده داشت.

در این مراسمها دیدار و گفتگوهای انجام شده با سران خیلی از کشورها، مواضع جمهوری آذربایجان را در سطح جهان بار دیگر مستحکم ساخت.

در سال ۱۹۹۵ ما تدابیر زیادی برای تحقق روند دموکراسی در تمام عرصه ها با هدف توسعه اقتصاد و انجام اصلاحات اقتصادی در کشور انجام دادیم. منجمله اقدامات متعددی در زمینه توسعه کشورمان از راه اقتصاد بازار بعمل آوردیم. صرفاً در اثر این اقدامات و با لحاظ حفظ و توسعه دموکراسی و انجام اصلاحات در راه اقتصاد بازار در کشورمان، نگرش مثبت مراکز اقتصادی و مالی جهان نسبت به آذربایجان هر چه بیشتر افزایش یافت. صندوق بین المللی پول، بانک جهانی، بانک نوسازی و توسعه اروپا و سایر مراکز اقتصادی و مالی دنیا روابط خود را با آذربایجان بیشتر تقویت داده و بر کمکهای خود به آذربایجان افزودند.

در اثر دیدار و گفتگوهایی که، ما در این مدت داشتیم، وامهای دراز مدت برای انجام اصلاحات اقتصادی در آذربایجان و توسعه اقتصاد کشورمان اختصاص یافته و اکنون ما از انها استفاده می کنیم. اتحادیه اروپا بمنظور کمک به آذربایجان و ارایه مواد غذایی به کشورمان، مساعدت زیادی در اختیارمان قرار داده و این کمکها ادامه دارد. روابط مان با اتحادیه اروپا بایستی بعنوان گام جدیدی برای ورود آذربایجان به این اتحادیه قلمداد شود.

ما درهای آذربایجان را به روی اقتصاد جهان باز کرده و مایلیم کشورمان را با اقتصاد دنیا پیوند دهیم و روند همگرایی با اقتصاد جهانی را تحقق می بخشیم. بهمین خاطر در سال ۱۹۹۵ دیدار و گفتگوهای مان در مراکز اقتصادی مهم جهان و ابلاغ گسترده امکانات آذربایجان به مراکز اقتصادی دنیا، اهمیت فراوانی دارد. از این دیدگاه، برگزاری کنفرانس اقتصادی انستیتوی آدام اسمیت در لندن مختص آذربایجان، کنفرانس بزرگ بانک جهانی در پاریس در ارتباط با سرمایه گذاری به آذربایجان و سایر اقدامات مشابه، تدابیر بسیار مهمی برای توسعه اقتصادی کشورمان میباشد. فکر می کنم، ما از اینها بطور ثمربخش استفاده خواهیم نمود.

همانطور که مستحضرید، در سال ۱۹۹۴ کشورمان قرارداد بزرگ نفتی را با شرکتهای با نفوذ نفتی جهان برای استفاده مفید از منابع طبیعی خود امضا کرد. این قرارداد بازتاب گسترده یی در جهان یافت و نظرات مختلفی را در پی داشت. از یک طرف، امکانات وسیع آذربایجان را به نماینش گذاشت و توجه شرکتهای بزرگ دنیا را به کشورمان جلب کرد. ثانیاً، فشارهای کشورها و محافل مختلف بر ما را افزایش داد و نگرشهای منفی را ظاهر ساخت. ولی با وجود این، ما راه خود را پیمودیم. در سال ۱۹۹۵ کارهای بسیار ضروری برای اجرای قرارداد موسوم به "قرارداد قرن" انجام گرفت و نتایج خود را برآورده ساخت. یکی از نتایج عملی این کارها، تصمیم بزرگ مصوب اکتبر سال ۱۹۹۵ میباشد: مصوبه ساخت دو خط لوله جهت انتقال نفت اولیه حاصله بر اساس قرارداد در آذربایجان- مصوبه ای است در مورد انتقال یک خط لوله نفتی از طریق روسیه و انتقال دومین خط لوله نفتی از طریق گرجستان تا دریای سیاه. این تصمیم گیری، علاقه بسیار زیادی در جهان ایجاد کرد و توجه کشورهای جهانی را به ما جلب نمود و عموماً، بسیار ازنده توصیف گردید.

بمنظور استفاده از منابع نفتی آذربایجان، در ماه نوامبر سال ۱۹۹۵ قرارداد جدیدی در خصوص بهره برداری از معدن نفتی "قره باغ" به امضا رسید و جهت اجرای این قرارداد نیز اقدامات لازم انجام گرفت.

بدینوسیله، نیروهایی که، قصد داشتند بر سر عملکرد در سطح جهانی ما برای استفاده از امکانات اقتصادی مان مانع تراشی کنند، نتوانستند به مقاصد خود دست یابند. و ما هم راهی که، در پیش گرفته ایم، با عزم راسخ می پیماییم و امیدوارم که، در سال ۱۹۹۶ این اقدامات استمرار خواهد یافت و نتایج مطلوب جدیدی برای اقتصاد آذربایجان ببار خواهد آورد.

در سال ۱۹۹۵ بمنظور توسعه اقتصاد کشورمان و بهبود وضع رفاهی مردم گامهای زیادی برداشته، قوانین و برنامه های متعددی بتصویب رسانده ایم. از جمله قوانینی برای انجام اصلاحات اقتصادی در بخش کشاورزی تصویب شده و این قوانین، دیگر عملاً اجرا می یابد. برنامه خصوصی سازی تصویب گردیده و بصورت قانون درآمده است. برنامه خصوصی سازی در سال ۱۹۹۶ بطور وسیع به اجرا خواهد رسید. تدابیر دیگری هم انجام می شود و همچنان در حال اجراست. همه اینها از یک سو شرایط مطلوبی برای استفاده از امکانات داخلی و پتانسیل اقتصادی بزرگ آذربایجان فراهم می سازد و از طرف دوم شرایط بسیار خوبی برای پیوند آذربایجان با اقتصاد جهانی و سرازیر شدن سرمایه گذاریهای کشورهای پیشرفته دنیا به کشورمان ایجاد کرده است. ما منبعد نیز در این راستا پیش خواهیم رفت و امیدوارم که، سال ۱۹۹۶ بعنوان سال نتایج این اقدامات خواهد بود.

در سال ۱۹۹۵ کارهای زیادی انجام شده است. درست بهمین خاطر من عرض کردم که، این سال بعنوان سال دستاوردهایی بزرگ و حوادثی مهم در تاریخ مان ثبت خواهد شد. بر اساس اینها ما تؤام با امیدهای زیادی به ۱۹۹۶ می نگریم. امید دارم که، در سال ۱۹۹۶ بزرگترین و دشوارترین مشکل ما- مشکل رهایی مردم ما از تجاوز نظامی ارمنستان، پایان دادن به جنگ، آزادسازی سرزمینهای اشغالی و بازگشت بیش از یک میلیون نفر از هم میهنان مان به خانه و کاشانه خود که، از زاد و بوم خود آواره شده اند، حل خواهد شد.

ما همانند سالهای قبل، در سال ۱۹۹۶ نیز تلاش برای حل این مساله از راه صلح خواهیم نمود. اقداماتی را که، تاکنون در این زمینه انجام داده ایم، ادامه خواهیم داد. معتقدیم که، بستر خوبی برای این فراهم شده و ما می توانیم به دستاوردهای مورد نظرمان در این زمینه دست یابیم. ملت ما مطمئن باشد که، این مساله، وظیفه اصلی من بعنوان رییس جمهور میباشد. این امر، معنی زندگی من است. من تا آخر تلاش خواهم کرد این وظیفه و دین خود را در برابر میهن و ملتم بجای بیاورم.

وضع اقتصادی ما سخت است. ما دوران گذر را سپری می کنیم. همه این مسایل مشکلات عدیده ای در اقتصاد و حال رفاه مردم بوجود آورده است. اینها مسایل فقط مربوط به کشورمان نیست، بلکه جریاناتی است موجود در حیات دیگر کشورهایی که، از یک سیستم اقتصادی به یک سیستم اقتصادی دیگری منتقل می گردند. ولی مایلم همچنین بگویم که، ما از عهده این جریانات بر خواهیم آمد. اطمینان دارم که، اقدامات مورد نظر در سال ۱۹۹۶، زمینه ای برای دستیابی به رشد تدریجی در اقتصاد کشور قرار خواهد گرفت و شرایط جدیدی جهت بهبود حال رفاه مردم بدست خواهد آمد. من اطمینان به این دارم و با این اطمینان هم، در سال ۱۹۹۶ کار خود را آغاز خواهیم کرد.

کشورمان در سالهای اخیر در وضع دشوار، در شرایط جنگی بسر می برد، بیش از یک میلیون نفر از هم میهنان ما از مناطق خود آواره شده و در شرایط وخیمی قرار دارند. آنچه که همواره باعث نگرانی ماست، وضع آنها و بازگشت شان به زاد و بوم خویش است. همانطور که اشاره کردم، محور اصلی فعالیت مان عبارت از این است و مطمئن باشید که، در سال ۱۹۹۶ تلاشهای مان بیش از پیش افزایش خواهد یافت.

بدینوسیله، ما با امید و آرزوهای فراوانی به سال ۱۹۹۶ قدم می گذاریم و می خواستم که، هر یک از شهروندان آذربایجان با خوشبینی زندگی کند. دلیلی برای خوشبینی هست. زیرا، بار دیگر می گویم، ما استقلال کشورمان را مستحکم ساخته، در داخل کشور به ثبات سیاسی اجتماعی دست یافته و موفق به این شده ایم. مردم ما را از خیلی از گروهها و دسته ها و حوادث تبهکار نجات داده ایم. شرایط امن فراهم آورده، امکاناتی برای زندگی آرام انسانها ایجاد نموده ایم و منبعد نیز خواهیم نمود. بهمین خاطر دلیلی برای خوشبینی وجود دارد.

بدون شک، دستاوردهای حاصله در سال ۱۹۹۵ نباید ما را قانع کند و نظر شخص مرا تامین نمی سازد. منظور من از آن دستاوردها، ایجاد اطمینان درمردم و ملت مان نسبت به آینده است. و برای ایجاد اطمینان نیز اساسی داریم. مجدداً بیان می دارم که، اگر ما در سال ۱۹۹۳ از جنگ داخلی رهایی یافتیم، در سال ۱۹۹۴ کشورمان را از تلاشهای متعدد به قصد انجام کودتا نجات دادیم، در سال ۱۹۹۵ از تلاشهایی برای کودتا جلوگیری کردیم و گروههای جنایتکار را از میان برداشتیم، کشورمان از این گروههای تبهکار تا اندازه ای پاک کردیم و توانستیم احساسات همبستگی عمومی و همپیوستگی ملی در ملت مان بوجود آوریم، پس برای داشتن امیدهای بزرگی به آینده حق و اساسی داریم.

آنچه که موجب خوشحالی من است اینکه، دیگر، انسانها راحت زندگی می کنند و با یک دیگر مهربان هستند. آن احساسات دشمنی، ترس و خصومت سالهای قبل مرتفع گردیده است. اگرچه ما موفق به همه اینها نشده ایم، ولی خیلی پیش رفته و به دستاوردهای زیادی دست یافته ایم. تصویب اولین قانون اساسی جمهوری آذربایجان مستقل از طریق همه پرسی و انتخاب نخستین پارلمان جمهوری آذربایجان بر اساس اصول دموکراتیک، نشان می دهد که، دیگر در حیات کشور و ملت مان همبستگی ملی، همپیوستگی مردم و اتحاد ملی وجود دارد.

ولی در عین حال، اینها نباید موجب عدم هوشیاری در ما شود. هنوز کشورمان از خطرات زیادی رهایی نیافته است. موجب نگرانی دوایر زیادی است که، جمهوری آذربایجان سیاست مستقلانه ای در سطح جهانی اجرا می کند. هنوز هم کوششهایی برای سلب استقلال ما و یا محدودسازی آن بعمل می آید. این هدف، فقط اهداف و نیات محافل مختلف کشورهای گوناگون نیست، بلکه متاسفانه، امیال و مقاصد گروههای مختلف هم در داخل کشور و هم متعلق به ملت مان مقیم کشورهای خارجی میباشد. بنابراین حراست از استقلال دولتی، وظیفه اصلی ماست و امروز به شما اطمینان می دهم که، من بعنوان یک رییس جمهور همواره پاسدار این خواهم بود و این امر را وظیفه مقدس خود می دانم.

در کشورمان گروههایی هستند که، قصد دارند برای ایجاد آشوب، تقویت مجدد تجاوز ارمنستان و قبولاندن برخی شروط بر کشورمان، فشار وارد آورند. اینها را هم نبایست فراموش کرد. فلذا ما باید اتحاد مان را هر چه بیشتر مستحکم نماییم. باید همیشه به هدف و آرمان اصلی مان فکر کنیم و هرگز نباید آن را به فراموشی بسپاریم. بنابرین نباید غافل باشیم.

ما بایستی دستاوردهای خود را محفوظ بداریم. ولی در عین حال باید بدانیم که، هنوز وظایف زیادی در پیش رو یمان هست و راهی که، قرار است در آینده بپیماییم، سخت و دشوار میباشد. بنابراین ما از یک طرف باید راحت و آرام باشیم. باید آماده به جلوگیری از هرگونه خرابکاری و هر اقدام سؤ نسبت به کشورمان شویم. هر شهروندی بایستی اینها را بداند.

شهروندان ما منبعد نیز باید با احساس میهن پرستی و حراست از وطن، آزادی و اصالت ملی زندگی کنند. این احساسات بایست معنی زندگی هر شهروند و هر آذربایجانی باشد. درست بدینوسیله ما می توانیم ملت مان را بیش از پیش متحد سازیم و وظایف موجود را انجام دهیم.

من امروز، در شب عید مایلم بیان کنم که، بعلت وضع اقتصادی اجتماعی سخت کشورمان بخشی از اهالی ما در مضایقه مادی بسر می برند. ما اینرا می دانیم. این عامل، شخص مرا راحت نمی گذارد و رنج می دهد. ولی مردم ما باید مطمئن باشد که، ما همه اقدامات ممکن را جهت رفع تمام این مشکلات و بهبود رفاه همه اقشار جامعه انجام می دهیم و من منبعد نیز از هیچ کوششی دریغ نخواهم ورزید. اطمینان داشته باشید که، ما امکاناتی برای دستیابی به این اهداف داریم و در سال ۱۹۹۶ تدابیر مقتضی را بمنظور بکارگیری این امکانات بعمل خواهیم آورد.

به یک کلام، سال ۱۹۹۵ را ما تؤام با خوشحالی راهسپار می نماییم و با خوشبینی از سال ۱۹۹۶ استقبال می کنیم. به مناسبت سال نو به همه شماها خوشبینی، نیات خوش و اوقات خوبی آرزومندم.

من به مناسبت سال نو سلام و تبریکات خود را به سربازان و افسران ارتش ملی آذربایجان که، از استقلال جمهوری آذربایجان و سرزمینهایمان پاسداری می کنند و در جبهه ها مستقر هستند و به فرزندان ما که، در ارتش ملی خدمت می کنند، می رسانم. رزمندگان و سربازان عزیزمان، من به مناسبت سال نو صمیمانه به شما شادباش می گویم و مایلم اظهار امیدواری داشته باشم که، شما از این پس نیز با شجاعت از مرزها و سرزمینهای آذربایجان مستقل پاسداری خواهید کرد.

طی سالهای اخیر ملت آذربایجان شهیدان زیادی در حفظ استقلال کشور، در دفاع از سرزمینهای ما و در راه آزادی ملی داده است. در سالهای اخیر دلاوران ملت ما ضمن جلوگیری از نیروهای در صدد تلاش برای کودتا، به شهادت رسیده اند. من در این شب سال نو با احساس نهایت قدردانی همه شهدا را بخاطر می آورم. خداوند به آنان رحمت کند. روحشان شاد باد. بار دیگر بیان می نمایم که، شهامت شهیدان در قلوب مان و در خاطره نسلهای آینده جاویدان خواهد ماند. به مناسبت سال نو به خانواده های شهدا صمیمانه تبریک عرض می کنم! هم میهنان عزیزم! درد و غم شما، بمنزله درد و غم همه ملتمان و من است. ما دایماً با شما هستیم. به شما شادباش می گویم و در ضمن از شما تشکر می کنم که، فرزندان قهرمانی در خانواده های شما پرورش یافته اند که، با حراست از آبروی آذربایجان، خود را شهید کرده اند. شما می توانید به این افتخار نمایید.

تبریک و سلامهای سال نو را به آوارگان و جنگ زدگان مان ابلاغ می کنم. خیلی از آنها در چادرها بسر می برند. شاید هم آنها تلویزیون ندارند. شاید آنها بوسیله رادیو و وسایل دیگری صدای مرا خواهند شنید و این سخنان من به آنها خواهد رسید. زندگی شما در شرایط وخیم، پیوسته ما را نگران و مضطرب می سازد. اما شکیبایی تان، احساس بزرگ افتخار و غرور در ما ایجاد می کند.

شما با بردباری خود، تحمل مخصوص ملت مان را بار دیگر به جهانیان نشان می دهید. مطمئن باشید که، شما به خانه و کاشانه خود باز خواهید گشت، به سرزمین مام و زاد و بوم خود و سرزمینهای پدری تان باز خواهید گشت. به این اطمینان داشته باشید. تحمل کرده اید و بخاطر این تحمل من از شما متشکرم. به شما تبریک می گویم. خوشبین باشید. با احساس خوشبینی از این سال نو استقبال کنید و مطمئن باشید که، سال ۱۹۹۶ هم برای شما و هم ما- برای همگان توفیقات بزرگی بهمراه خواهد داشت.

من پیام تبریک و سلامهای خود را به مناسبت سال جدید به همه آذربایجانی های مقیم محدوده های خارج از آذربایجان ابلاغ می کنم. امروز- ۳۱ دسامبر روز همبستگی آذربایجانی های جهان میباشد و روز بسیار مهمی است. اکنون، آذربایجانی ها در اکثر کشورهای جهان زندگی می کنند. آنها بعنوان یک آذربایجانی مراتب احترام، محبت و عشق خود را بطور روزافزون به جمهوری آذربایجان مستقل اظهار می دارند. این مهم، برای آذربایجان مستقل موردی است حایز اهمیت. امیدوارم که، این روند بصورت روزافزون توسعه خواهد یافت و آذربایجانی هایی که، به خیلی از کشورهای جهان پراکنده شده اند، خود را بعنوان آذربایجانی با جرأت بیشتری درک خواهند کرد، هواخواه هم دیگر خواهند بود، به یک دیگر دست کمک دراز خواهند کرد و پشتیبان هم دیگر خواهند بود. همه شان متفقاً هواخواه آذربایجان مستقل خواهند بود. ما هم- آذربایجانی های مقیم کشور آذربایجان مستقل با آذربایجانی های کل جهان همبستگی دائم داریم، همواره مشکلات آنان را مد نظر قرار می دهیم، در مورد آنها می اندیشیم، احترام و ارادت خود را نسبت به آنان ابراز می نماییم. من به همه شما آذربایجانی های عزیز، صرف نظر از اینکه در کدام قاره و کشور جهان زندگی می کنید، از صمیم قلب سلام عرض می کنم و به مناسبت سال نو به شما تبریک می گویم!

مجدداً به تمام ملت آذربایجان و شهروندان آذری صمیمانه شادباش می گویم ! برای تک تک شهروندان ما آرزوی تندرستی و سعادت دارم و توفیقات روزافزون در کارهای تان آرزومندم. اطمینان دارم که، جمهوری آذربایجان مستقل، دولت آذربایجان، آذربایجان دموکراتیک در سال ۱۹۹۶ گام تاریخی جدیدی خواهد برداشت.

سال نو مبارک، خواهران، برادران و هم میهنان عزیز!

آزادی ملیآزادی