آثار / سیاست خارجی / آذربایجان- فدراسیون روسیه

گفتگوی حیدر علی اف رییس جمهوری آذربایجان با آقای ولادیمیر پوتین رییس جمهوری فدراسیون روسیه در "پردستاویتلسکی کابینت" در کرملین - مسکو، ۲۳ سپتامبر سال ۲۰۰۲


ولادیمیر پوتین: همکاران و دوستان محترم، اجازه دهید، در مسکو خدمت تان بار دیگر خیر مقدم عرض کنم. من خیلی خوشحالم که، اخیراً روابط روسیه و آذربایجان چنین توسعه سریعی می یابد. از آنجایی که من اطلاع دارم، دیروز شما در باکو از رییس پارلمان ما استقبال می کردید، ولی امروز نه تنها برای مذاکره برخی مسایل مورد علاقه طرفین، بلکه جهت امضای اسنادی که، اهمیت بسزایی بدان قایلیم، در اینجا، در مسکو به سر می برید. اینها شامل سند مربوط به تقسیم بستر خزر و مدارکی است دایر بر مسایل تحصیلات و برخی مسایل دیگر. آقای حیدر علی اف، من می دانم که، شخص جنابعالی روی آنها مدت زیاد و بطور فشرده کار کرده اید.

بسیار امیدوارم که، کار مشترک ما با امضای این اسناد به پایان خواهد رسید و مناسباتمان را برای آینده و چشمنداز درازمدتی بر پایه این اسناد استوار خواهد نمود.

متاسفانه، در سالهای گذشته شاهد قدری کاهش مبادلات کالا بوده ایم.

حیدر علی اف: تقریباً ۶۰ درصد. در ضمن، مبادلات تجاری مان با روسیه در جای اول است.

ولادیمیر پوتین: آقای حیدر علی اف، من اینرا می دانم. همچنین می دانم که، شخص شما توجه بسیاری به توسعه و حمایت از فرهنگ و زبان روسی مبذول دارید. از بابت این ما از شما خیلی متشکریم. ما اینرا می دانیم و احساس می کنیم.

جناب حیدر علی اف، ما از دیدن شما بسیار خوشوقتیم و "خوش آمد" می گوییم.

حیدر علی اف: خیلی ممنون،جنابآقای ولادیمیر ولادیمیرویچ. بخاطر دعوت تان برای آمدن به مسکو، دیدار با شما و مذاکره مسایل از شما تشکر می کنم. هر یک از سفرمان به مسکو، برای ما اهمیت بزرگی دارد. مسلماً، هر یک از این دیدارها موجب تحکیم روابط روسیه و آذربایجان می شود و آن را توسعه می بخشد. جنابعالی بیان فرمودید که- البته من خیلی خوشحالم که، شما به این اشاره فرمودید- مناسبات روسیه و آذربایجان بطور سریع توسعه می گردد. این روند را جنابعالی، در ۹ ژانویه سال ۲۰۰۱ با نخستین سفر رییس جمهوری روسیه در تاریخ، به آذربایجان پایه گذاری کرده اید. در آن موقع شما بیان فرمودید که، این، اولین سفر رییس جمهور روسیه در قرن جدید است. ما اهمیت زیادی به این قایل هستیم.

می توانم بگویم که، از آن زمان تاکنون روابط مان در تمام عرصه ها- هم در بخش اقتصاد و هم تحصیلات توسعه سریعی دارد و خواهد داشت.

ما با روسیه حدوداً ۱۰۰ سند امضا کردیم که، ۷۰ آن بعنوان سند بین دولتی است و آنها از لحاظ توسعه مناسبات بین روسیه و آذربایجان برای کار ما خیلی کمک دارد. شما درست فرمودید که، اسنادی که، قرار است امروز امضا کنیم، مخصوصاً سندی در مورد دریای خزر اهمیت فراوانی دارد.

مستحضرید که، ما در این خصوص با شما خیلی صحبت کرده و طی نشست عشق آباد در این باره به تبادل نظر پرداخته ایم. خیلی خوب است که، نتیجه ای هست، یعنی روسیه، آذربایجان و قزاقستان از این دیدگاه موضع واحدی دارند، معتقدم که، سایر کشورهای حاشیه خزر نیز تدریجاً به این خواهند رسید. زیرا بهره برداری از معادن نفت و گاز خزر مسئله بسیار مهمی است و همانطور که مستحضرید، تجارب ما هم مؤید این است. می دانم که، در حال حاضر در قسمت متعلق به روسیه دریای خزر چاه بسیار خوش آتیه ای حفاری می شود. معلوم است که، در بخش قزاقستانی نیز پس از انجام کارهای حفاری نتایج بزرگی بدست آمده است. اینها فقط گامهای اولیه است، زیرا در مورد قسمت روسیه باید بگویم که، ما زمانی دریای خزر را تحقیق کرده ایم- چرا که، حکومت اتحاد شوروی این کار را به ما محول ساخته بود- و خیلی از معادن جدیدی را کشف نموده ایم. لیکن بخاطر رودخانه وولگا، ماهی و سایر مسایل اجازه به انجام تحقیقات در بخش روسیه نمی دادند. در حالی که، همان قسمت بزرگی که اکنون شما صاحب آن هستید- ما مرز را با شما مشخص خواهیم کرد- هیچ ربطی به ماهی نخواهد داشت.

ضمناً، با استفاده از فرصت مایلم عرض کنم که، بیش از ۵۰ سال است که ما در خزر نفت استخراج می کنیم. ما مشخص کردیم که، این امر، هیچ گونه تاثیر منفی بر ماهی و آبزیان ندارد. فلذا من بر این باورم که، در اینجا به نتایج بزرگی دست خواهید یافت.