آثار / سیاست خارجی / آذربایجان- ایالات متحده آمریکا

گفتگوی حیدر علی اف رییس جمهوری آذربایجان با آقای جان وولف سفیر و نماینده ویژه رییس جمهوری و وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا در امور انرژی حوضه خزر - ۹ نوامبر سال ۲۰۰۰


حیدر علی اف: جناب وولف!

سفیران محترم!

من صمیمانه خدمت تان خیر مقدم عرض می کنم. مجدداً به آذربایجان خوش آمدید. اینجانب از ملاقات با شما بسیار خوشحالم. فکر می کنم، همیشه نیاز به دیدار و گفتگوی ما هست و برای گفتگو نیز مسایلی وجود دارد.

جان وولف: خیلی متشکرم، جناب آقای رییس جمهور.

امروز ضمن سخنرانی در کنفرانس بین المللی در باکو بیان کردم که، من از بابت این سفرم به کشورتان احساس دوگانه یی دارم. از طرفی خوشوقتم که، موقع ۸ الی ۱۰ سفر قبلی خود به این کشور جنابعالی مرا بحضور پذیرفته اید و این ملاقاتها نقطه اوج سفر من بوده و بخاطر این هم همواره رضایت خاطر را داشته ام. و از سویی متأسفم که، این، بعنوان آخرین سفر من به آذربایجان خواهد بود. حتماً شنیده اید که، رییس جمهور کلینتون سمت دیگر را برای من در نظر گرفته است. ولی من کاملاً مطمئنم، با اینکه تغییر سمت می یابم، سیاست ایالات متحده آمریکا در رشته مسؤلیت من از این پس نیز تداوم خواهد یافت، دوست نزدیک من خانم جانز محترم این کار را ادامه خواهد داد و فعالیت خود را در سمت نماینده ویژه رییس جمهوری و وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا آغاز خواهد نمود.

منطقه شما برای خانم جانز منطقه بیگانه یی نیست. وی، خود را در اینجا غریبه نمی داند. زیرا وی قبل از این، بعنوان سفیر ایالات متحده آمریکا در قزاقستان کار کرده است. خانم جانز این منطقه را خوب می شناسد. وی، در رشته سیاست خارجی نیز متخصص حرفه ای میباشد.

جناب آقای رییس جمهور، من سلامهای گرم رییس جمهور کلینتون را برای شما آورده ام. وی خیلی خوشحال شد که، در آغاز این هفته پیامی از شما دریافت کرده است. در مورد مسایلی که، جنابعالی در نامه خود به آقای کلینتون نوشته اید، مخصوصاً در مسایل بکارگیری تلاشهای بیشتری در زمینه گسترش همکاری برای تامین امنیت خطوط لوله، ما کاملاً با شما موافقیم و نیاز به فعالیت بیشتری در این زمینه وجود دارد. جناب آقای رییس جمهور، درست است، با اینکه شما بیشتر از من مشغول این مسایل هستید، ولی باید بگویم که، من هم طی ۱۸ ماه به مسایل انرژی پرداختم و بعد از مدت یک سال و شش ماه ضمن بعقب نگریستن و مشاهده پیشرفت حاصله، مایلم بخاطر حمایت تان در زمینه تحقق کریدور شرق- غرب بعنوان تز مخصوص شما و همچنین اجرای پروژه های عظیم در منطقه و رهبری تان، از شما تشکر و قدردانی کنم.

معتقدم که، ما باهم ساختارهای مربوطه را جهت رشد و توسعه اقتصادی هم آذربایجان و هم منطقه تهیه می کنیم و نوعی معماری آینده منطقه را مشخص می سازیم.

امیدوارم، پس از اینکه، نمایندگان رسانه ها این اطاق را ترک خواهند کرد، ما امکان انجام تبادل نظر بیشتری با شما در مورد جهات ویژه این استراتژی بزرگ خواهیم داشت.

حیدر علی اف: جناب وولف، اولاً، بخاطر اینکه پیام رییس جمهور کلینتون را به من ابلاغ کردید، از شما سپاسگزارم. من ارزش بسیاری قایلم که، به مناسبت امضای کلیه موافقت نامه های مربوط به خط لوله باکو- تفلیس- جیحان جناب بیل کلینتون رییس جمهور محترم نظرات خود را اظهار داشته و برای من پیام تبریک ارسال کرده است. من هم به او شادباش گفتم. چرا که این مهم، در سایه همکاریهای مان میسر شده است. اینجانب طی نامه تبریک برخی مسایل را نیز مطرح ساختم. زیرا این مسایل برای کارهای آینده مان خیلی ضروری است.

خیلی خوشحالم که، همانطور که شما اشاره کردید، نظرات ما با جناب کلینتون، یعنی نظرات دولت ایالات متحده آمریکا و دولت آذربایجان در یک جهت میباشد. شما هم، طبعاً، به اتفاق ما کارهای زیادی طی ۱۸ ماه در اینجا انجام دادید. درست است، من نشمردم که چند ماه بود، ولی ما باهم کارهای زیادی به انجام رساندیم.

من احساسات شما را در ارتباط با تغییر سمت کنونی درک می کنم. ولی در عین حال، بر این باورم، باید خیلی خوشحال باشید که، سرانجام با شما، موافقت نامه بزرگی را در خصوص خط لوله نفتی باکو- تفلیس- جیحان در استانبول امضا کردیم و بالاخره، موافقت نامه های نهایی در آذربایجان، گرجستان و ترکیه به امضا رسید. این کار را ما باهم به پایان رساندیم. جناب وولف، در کسب همه این دستاوردها شخص شما خدماتی دارید. من اینرا ارزنده توصیف می نمایم. اگر همکاری مان با سازمانهای ایالات متحده آمریکا فعال در سایر زمینه ها تا این سطح ارتقا یابد، خیلی خوب می شود. همکاریهای مان در این زمینه، فکر می کنم، الگو است. ما منبعد نیز این روابط فیمابین را تداوم خواهیم داد. یعنی کار شما ادامه خواهد یافت. به همکارتان خانم محترم ، بقول معروف، یک کار دارای نتایج خیلی بزرگ را واگذار می کنید. بنظرم، خانم محترم نیز از اینکه آشنایی با عملکرد شما، بطور کلی، با کارکردمان در شش سال اخیر دارد، می تواند اطمینان پیدا کند که، همکاریهای ما همواره بسیار موفق خواهد بود.

در کارهای آینده برای شما توفیقات روزافزون آرزومندم و همکاریمان با شما را هرگز فراموش نخواهم کرد. ممکن است، زمانی برسد، مجدداً راههای ما بهم رسد. در این مورد نمی توان پیشگویی کرد.

جان وولف: جناب آقای رییس جمهور، ولی یک چیز را به یقین می دانم که، در سال ۲۰۰۴ جنابعالی را یا در باکو و یا در جیحان خودم خواهم دید.

حیدر علی اف: هم در باکو و هم در جیحان باهم خواهیم بود.

جان وولف: اما چنان خواهیم کرد تا، نفت از اینجا بدان طرف منتقل شود، نه اینکه برگردد.

حیدر علی اف: حتماً. نفت از آنجا به این طرف نمی تواند سرازیر شود.

همه دست اندرکاران این جریان حق حضور در مراسم پرشکوهی را که، قرار است در راه اندازی خط لوله نفتی باکو- جیحان برگزار گردد، دارند. و من هم اطمینان به این جشن دارم.

در کارهای آینده مجدداً برایتان آرزوی توفیقات روزافزون دارم.

خانم محترم جانز نیز، همانطور که عرض کردید، با منطقه ما آشنایی خیلی خوبی دارد. در مسئله باکو- جیحان مشکلی هست، جناب بیل کلینتون رییس جمهور محترم هم در نامه خود بدان اشاره ای داشته است. فکر می کنم، خانم جانز در حل آن مشکل می تواند موفقتر باشد. زیرا وی، در قزاقستان کار کرده است. من برای شما نیز در این کار موفقیت آرزومندم.

الیزابت جانز: خیلی ممنون، تشکر می کنم.