آثار / سیاست خارجی / آذربایجان- آسیا

دیدار حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان با آیت الله سید علی خامنه ای رهبر عالی دینی جمهوری اسلامی ایران- تهران، ۱۰ دسامبر سال ۱۹۹۷


 


سید علی خامنه ای:
جناب حیدر علی اف، صمیمانه به شما خیر مقدم می گویم و از بابت دیدار با شما خوشحالم.

خوش آمدید، جناب رئیس جمهور. من از خداوند متعال آرزو می کنم که این سفر برای شما خوش بگذرد. هشتمین نشست سازمان کنفرانس اسلامی برای تمامی کشورهای عضو این سازمان- جهان اسلام رویداد مهمی میباشد. عضویت در اتحادیه اسلامی نعمت بزرگی است. ریاست سازمان کنفرانس اسلامی در سه سال آینده را جمهوری اسلامی ایران بر عهده خواهد داشت که این هم برای کشورهای دوست و برادر فرصتهای خوبی را فراهم می آورد.

حیدر علی اف: حضرت آیت الله خامنه ای، بجهت سخنان صمیمانه از شما متشکرم. اینجانب از سفر به تهران و شرکت در هشتمین نشست سران کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی ابراز خرسندی می نمایم. لازم بذکر می دانم که اینجانب در هفتمین نشست این سازمان در کازابلانکا در سال ۱۹۹۴ نیز شرکت کرده ام.

من برگزاری هشتمین نشست سازمان کنفرانس اسلامی در تهران و ریاست جمهوری اسلامی ظرف سه سال آینده در این سازمان را رویداد مهمی می دانم.

ما سخنرانی جنابعالی در نشست سران را با دقت فراوانی استماع کردیم. من بجهت این سخنرانی و سازماندهی شایسته برگزاری نشست از شما قدردانی می کنم. جمهوری آذربایجان مستقل که دولت لائیک تأسیس کرده است، نسبت به دین خود احترام فراوانی قایل است. ما ارزشها و آداب و رسوم خود را که در سالهای گذشته (در زمان شوروی) از دسته رفته بود، را احیا و رونق می دهیم و بمنظور توسعه و گسترش بی وقفه آن تمامی زمینه های لازم در کشورمان را فراهم می سازیم. حکومت شوروی ظرف ۷۰ سال برای جدا کردن مردم کشورمان از دین اسلام تلاش کرده است. همانطور که مستحضرید، ما در قلمروی اتحاد شوروی تحت تربیت و تبلیغات ملحد زندگی کرده ایم. ولی برغم این، مردم کشورمان هرگز از دین خود جدا نشده، اعتقادات دینی را در قلب خود محفوظ داشته و بمحض ایجاد فرصت همه چیز ظاهر شده است. این هم بار دیگر نشانگر قدرت و نیروی دین اسلام میباشد. اینجانب امروز مجدداً بیان می دارم که آذربایجان منبعد استقلال خود را هرگز از دست نخواهد داد و از دین خود جدا نخواهد شد. به استحضار می رسانم که آذربایجان نسبت به روابط با ایران اهتمام می دهد و مناسبات آذربایجان و ایران همواره مناسبات دوستی و برادری بوده است. آرزو و خواست ما این است که این روابط هر چه بیشتر گسترده، تنگاتنگ، گرم و صمیمانه باشد. تحکیم بی وقفه و مستمر روابط انسانی، علمی، فرهنگی و تجاری بمنظور بسط و گسترش همکاریهای فیمابین ضروری میباشد.

سید علی خامنه ای: جناب حیدر علی اف،اینجانب با نظرات شما شریک هستم. جنابعالی واقعاً شخصیتی دارای تجربه سیاسی بزرگی هستید، تجارب کشورتان در سالهای اخیر و فعالیتهای انجام شده با مدیریت شما، برای دولت آذربایجان تازگی دارد.

حیدر علی اف: هم اکنون مذاکراتی در قالب گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا بمنظور حل صلح آمیز مناقشه بین ارمنستان و آذربایجان انجام می شود و رؤسای مشترک پیشینهادهای تازه ای در راستای حل مناقشه به ما ارایه داده اند. ما این پیشنهادات را بعنوان اصل قرار داده ایم. خواست ما این است که سرزمینهای اشغالی آذربایجان آزاد شود، تمامیت ارضی کشورمان مجدداً برقرار گردد و بیش از یک میلیون آذربایجانی که از زادگاه خود رانده شده و هم اکنون در چادرها در شرایط وخیم بسر می برند، به خانه و کاشانه خویش باز گردند.

من ضمن تشکر از مقامات جمهوری اسلامی ایران بجهت ارایه کمکهای بشردوستانه برای آوارگان جنگی آذربایجانی، در عین حال از حمایتهای سیاسی و اقتصادی کشورهای مختلف از ارمنستان که در حل مسالمت آمیز مناقشه قره باغ کوهستانی از موضع غیر سازنده خودداری نمی کند، اظهار تأسف می کنم.

ابراز اطمینان می کنم که ایران بمنظور تصویب اسنادی دایر بر محکومیت تجاوز ارمنستان به خاک آذربایجان در نشست سران کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی در تهران از نفوذ خود استفاده خواهد کرد.

معلومات تاریخی عمومی

روابط آذربایجان و ایران