آثار / سیاست خارجی / آذربایجان- سازمانهای بین المللی

متن سخنرانی حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان در نشست سران ناتو بمناسبت پنجاهمین سالگرد تاسیس سازمان پیمان آتلانتیک شمالی - ۲۶ آوریل سال ۱۹۹۹


scotch egg
scotch egg
scotch egg
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb

جناب رئیس محترم!

خانمها و آقایان!

بمناسبت پنجاهمین سالگرد تاسیس ناتو، به سران کشورها و حکومتهای عضو و هم پیمان و مقامات سازمان پیمان آتلانتیک شمالی صمیمانه تبریک عرض می نمایم.

ما نقش ناتو را در تامین صلح و ثبات در جهان بسیار ارزنده توصیف نموده و آن را بعنوان وسیله ای بسی مهم در امنیت کل اروپا تلقی می کنیم.

پس از فروپاشی نظام سوسیالیستی جهانی و سازمان پیمان ورشو، اوضاع کاملا جدیدی در آستانه قرن بیست و یکم در حال شکل گیری است. دموکراسی و آزادی و دفاع از حقوق بشر به آرمان عالی بسیاری از کشورها و ملل جهان تبدیل می گردد. جمهوری آذربایجان با داشتن منابع انرژی فراوان و موقعیت جغرافیایی استراتژیک منحصر بفرد، از راه تشکیل حکومت دموکراتیک دارای اقتصاد بازار و همگرایی کامل با جامعه جهانی پیروی می نماید. اشتراک اهداف و آرمانهای ملی تبدیل به پایه محکمی جهت توسعه همکاری های گسترده میان آذربایجان و آمریکا و همکاران اروپایی گردیده است.

با وجود این، فروپاشی رژیمهای تام روایی موجبات مناقشات مسلحانه، تجزیه طلبی و پاکسازی قومی مسبب مرگ و فاجعه میلیونها انسان و تهدیداتی برای صلح و ثبات در مناطق مختلف کره زمین را فراهم ساخته است.

آذربایجان طی ده سال اخیر با تمامی این حوادث وحشتناک مواجه می شود.

بر اثر تجاوز نظامی ارمنستان همسایه که، ادعاهای ارضی واهی علیه آذربایجان مطرح ساخته است، بالغ بر بیست درصد از سرزمینهای آذربایجان تحت اشغال درآمده، بیش از یک میلیون نفر از هموطنان مان در خاک خود دچار پاکسازی قومی گردیده و تبدیل به آواره شده اند.

ما تمامی تلاشهای خود را جهت حل هر چه زودتر صلح آمیز مناقشه با ارمنستان بکار گرفته و امیدهای فراوانی بر فعالیت رؤسای مشترک گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا در نمونه روسیه، آمریکا و فرانسه داریم. ارسال غیر قانونی اسلحه به یکی از طرفین مناقشه و تلاشهای مسابقه تسلیحاتی در منطقه را بهیچ وجه قابل قبول نمی دانیم.

ما خواهان حل و فصل مسالمت آمیز تمام مناقشات موجود خواه در قلمروی شوروی سابق و خواه در یوگوسلاوی، پایان دادن به پاکسازی قومی در کوزوو و بازگشت غیر نظامیان به زادگاه خود هستیم. جامعه جهانی باید پاسخ معادلی در برابر مبارزه طلبی تحمل ناپذیری نژادی تجاوزگرانه و جدایی خواهی بدهد.

ما اهمیت بزرگی برای همکاری با ناتو در قالب برنامه "مشارکت برای صلح" می دهیم و هر گونه مساعدت لازم را از طرف خود جهت گسترش هر چه بیشتر مناسبات آذربایجان با سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ارایه خواهیم داد. ما از تز استراتژی جدید ناتو مطرح شده در نشست سران در واشنگتن استقبال می نماییم.

من به رؤسای جمهور لهستان، مجارستان و چک بمناسبت ورود کشورهایشان

به ناتو تبریک می گویم. پذیرش دولتهای جدید به عضویت ناتو، بی شک، موجب تقویت امنیت و ثبات در کل حوزه آتلانتیک- اروپا و منجمله در منطقه قفقاز خواهد بود.

اینجانب آرزوی موفقیت روزافزون برای ناتو در اجرای مأموریت نجیب آن در زمینه تامین صلح، امنیت و ثبات و تحقق آرمانهای والای بشری می نمایم.

از توجه تان سپاسگزارم.