آثار / سیاست خارجی / آذربایجان- اروپا

سخنان حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان در دیدار با خانم ایرمگارد اشوایتسر نماینده مجلس آلمان و عضو "گروه قفقاز" آن - کاخ ریاست جمهوری، ۱۷ ژویه سال ۲۰۰۰


حیدر علی اف: به آذربایجان خوش آمدید. من حضورتان خیر مقدم عرض می کنم. از آنجا که می دانم، شما چند روز است که با آذربایجان آشنا شده اید. این، مورد بسیار خوبی است. زیرا ما خواهان این هستیم که، کشورمان را در هر جا، از جمله در آلمان بهتر بشناسند. بفرمایید، من آماده شنیدن شما هستم.

ایرمگارد اشوایتسر: جناب آقای رئیس جمهور، از اینکه طی مدت سفر من به آذربایجان فرصت پیدا کرده مرا بحضور پذیرفتید، از شما تشکر می کنم. من اولین بار است که به آذربایجان سفر می کنم. لیکن امیدوارم تا، در این کشور زیبایتان برای آخرین بار حضور ندارم.

هدف اصلی سفر من، شرکت در برنامه مختص همگرایی آذربایجان با نهادهای اتلانتیک اروپایی که، از سوی بنیاد فریدریخ ناؤمان آلمان ترتیب داده می شد، بود. معتقدم که، اینجانب موفق شدم تا اندازه یی تحفه خود را به این امور ادا کنم.

کشور آلمان، بویژه حزب لیبرالها که نمایندگی آنرا بعهده دارم، حمایت خود را از ورود آذربایجان به شورای اروپا بعمل آورده است. امید دارم که، آذربایجان مرحله بعدی را هم با موفقیت طی خواهد نمود. در عین حال، هیئت وزیران ورود کشور شما به شورای اروپا را مثبت ارزیابی خواهد کرد.

اینجانب مذاکراتی با برخی احزاب سیاسی در آذربایجان انجام داده ام و انتخابات پارلمانی آتی در آذربایجان در دستور کار این مذاکرات قرار گرفته است.

دیروز با بعضی از اعضای حزب آذربایجان نوین در کنار شهر باکو، در مکان زیبایی به گفتگوهای مفصل پرداختم. فقط صحبت نکردم، بلکه از غذاهای ملی شما نیز تناول نموده ام. بنظر من، مذاکره و غذای لذیذ، متمم یک دیگر هستند.

حیدر علی اف: همینطور است.

ایرمگارد اشوایتسر: کلاً، چنانچه طرفین به توافق نظر نرسند، شاید هم غذای خوب و گوشت ماهی لذیذ می تواند در تسریع حصول این توافق مؤثر باشد.

با نمایندگان برخی احزاب مخالف در آذربایجان هم مذاکراتی انجام و در این گفتگوها مسایلی را مورد نقد و بررسی قرار داده ایم.

از اینکه مرا بحضور پذیرفتید، بار دیگر از شما تشکر می کنم. مایلم به استحضار برسانم که، من از نزدیک با گروه دوستی آلمان- قفقاز در پارلمان آلمان در ارتباط هستم. ما چنین برنامه یی داریم: مایلیم گروهی از نمایندگان جدید مجلس را که، در انتخابات ماه نوامبر انتخاب خواهند شد، به آلمان دعوت کنیم. امیدوارم که، بتوانیم در آنجا با آنها دیدار و گفتگوی مفصلی انجام بدهیم.

حیدر علی اف: خیلی متشکرم. کارهایی که موقع حضورتان در آذربایجان انجام دادید، برای ما بسیار حائز اهمیت میباشد. مایلم متذکر شوم، در وهله اول بدان خاطر که، شما واقعیتهای امروز آذربایجان را خودتان می بینید. فکر می کنم، در اینجا- در باکو همپای جوانب مثبت آذربایجان، با نگرانی های آن نیز آشنایی یافته اید. مستحضرید که، مشکلاتمان نیز بزرگ است. در اثر مناقشه ارمنستان و آذربایجان ۲۰ درصد از سرزمینهای کشورمان توسط ارتش ارمنستان اشغال گردیده و متجاوز از یک میلیون آذربایجانی که از مناطق اشغالی بزور رانده شده اند، در شرایط تحمل ناپذیری بسر میبرند. البته، بعنوان کشور تازه استقلال یافته و نوپا، مشکلات ما تنها عبارت از این نمیباشد، بلکه زیاد است.

کشور آلمان راه بزرگی را پس از جنگ جهانی دوم پیمود، ولی با چه قدر مشکلاتی مواجه شد. در راستای اتحاد آلمان شما چه قدر تلاش کردید و موفق به این شدید. تجزیه آلمان برای شما خیلی رنج آور بود، آیا همینطور است؟ علیرغم اینکه، در قسمت شرقی آن هم آلمانها زندگی می کردند، ولی در زیر نظر سیستم دولت دیگر بودند. ما هم از اتحاد آلمان استقبال نمودیم.

ولی من به شما می گویم،- ۲۰ درصد از سرزمینهای آذربایجان تحت اشغال میباشد و همه این مناطق ویران گردیده است. یک میلیون نفر از شهروندان کشورمان در شرایط بسی دشوار در چادرها بسر می برند. این، بزرگترین درد و مشکل ماست. سایر مشکلات نیز وجود دارد. به شما گفتم که، ما سرگرم حل این مشکلات هستیم.

با وجود چنین مشکل سخت، شما می دانید و می بینید که، اقتصاد در آذربایجان توسعه می یابد. شما در اینجا اقتصاد بازار و بخش خصوصی را می بینید. ولی پنج سال قبل هیچ کدام از اینها وجود نداشت. مغازه ها، رستورانها و هتلهای زیبا را می بینید،- اینها نبود. اینها حاصل سیاست اقتصادی ماست. لیکن من نمی گویم که، ما موفق به همه چیز شده ایم. در این زمینه نیز مشکلات زیادی داریم. اما دستیابی به چنین پیشرفتی در اقتصاد در شرایطی که، ۲۰ درصد از سرزمینهای کشورمان اشغال گردیده است، نشانگر آن است که، ما از راه درست می رویم.

فکر می کنم، شما در جریان این ملاقاتها نمای سیاسی اجتماعی آذربایجان را نیز احساس کرده اید. بله، انتخابات پارلمانی آتی برای همه ما بعنوان یکی از مهمترین مسایل میباشد. ولی بنظرم، طی این پنج سال گذشته و از انتخابات مجلس قبلی تا انتخابات پارلمانی کنونی ملتمان هم پیشرفت کرده و جامعه نیز تغییر یافته است. اکنون ما امید داریم تا، این انتخابات در سطح عالی و در شرایط کاملاً دموکراتیک

برگزا خواهد شد و مردم امکان بیان آزادانه اراده خود را تماماً بدست خواهد آورد.

بین آلمان و آذربایجان روابط دوستی بسیار نزدیکی هست. ما اهمیت فواق العاده زیادی به این روابط دوستی قایلیم. در سال ۱۹۹۶ من به آلمان سفر رسمی کرده بودم و ملاقاتهای خیلی مهمی داشتیم. مقامات رسمی آلمان نیز از آذربایجان دیدن کرده اند. جناب کینکل وزیر امور خارجه پیشین، وزیر اقتصاد، خیلی از وزرای دیگر و نمایندگان پارلمان آلمان به آذربایجان سفر کرده اند. جناب ویمّر را بیاد دارم که، وی جزو نمایندگانی است که، به کرّات به آذربایجان سفر می کند. آیا شما او را می شناسید؟

ایرمگارد اشوایتسر: ما با او هم حزب هستیم.

حیدر علی اف: شما از یک حزب هستید؟

ایرمگارد اشوایتسر: بله.

حیدر علی اف: پس دوست ما هستید. بسیار عالی.

از بابت تلاش و حمایت آلمان در امر عضویت آذربایجان در شورای اروپا تشکر می کنم. سخنان شما هم در خاطر من خواهد ماند که، در هیئت وزیران نیز آلمان فعالیت خود را انجام خواهد داد تا، این ترتیب کار تماماً به پایان رسد. در هر حال به جناب یوشکا فیشر وزیر امور خارجه آلمان در این باره گزارش خوبی ارایه می کنید.

ایرمگارد اشوایتسر: جناب آقای رئیس جمهور، در ارتباط با این موضوع برخی مشکلات هست، مایلم آنها را با شما در میان بگذارم.

حیدر علی اف: البته، صحبت می کنیم. مجدداً تکرار می کنم، ما سعی داریم روابطمان با آلمان را از این پس نیز در همه زمینه ها گسترش دهیم. در روابط اقتصادی مان دستاوردهای زیادی هست و سفر شما به آذربایجان هم، طبیعتاً، نقش خود را در اینجا ایفا خواهد کرد.

روزنامه "آذربایجان" مورخ ۱۸ ژویه سال ۲۰۰۰