آثار / سیاست خارجی / آذربایجان- اروپا

دیدار حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان با شانتال پؤاره سفیر فرانسه - ٢٠ اکتبر سال ٢٠٠١


شانتال پؤاره: جناب رئیس جمهور. من از طرف ژاک شیراک رئیس جمهور فرانسه بحضور پذیرفته شده بودم و جناب رئیس جمهور استوارنامه یی را که به امضا رسانده بود، به من تسلیم فرمودند. اکنون اینجانب با احساس نهایت افتخار این استوارنامه را و احضاریه سفیر قبلی در اینجا را به حضورتان تقدیم می نمایم.

در جریان دیدار مختصرمان، جناب رئیس جمهور از من خواستند تا بهترین آرزوهای خود را به شما برسانم. من با کمال میل این آرزوهای خوش را خدمت جنابعالی ابلاغ می کنم.

بعلاوه، مایلم خدمت شما برسانم که، فرانسه در تحکیم استقلال آذربایجان بسیار علاقه مند است و آماده است همه تلاشهای خود را در این راستا بعمل آورد.

زمانی، حتی در شرایط جهان دوقطبی نیز ژنرال شارل ده گول در فرانسه گفته بود که، "ما خواهان این هستیم تا هر کشوری به استقلال خود دست پیدا کند و سپس این استقلال خود را تقویت نماید".

هم اکنون فرانسه برای استحکام و تقویت اروپا تلاش می کند و جهت انجام کوششهای لازم برای همکاری با کل کشورهای اروپایی، از جمله کشور شما در این زمینه سعی می نماید.

جناب آقای رئیس جمهور، ما فاجعه شما را در رابطه با مناقشه قره باغ کوهستانی می دانیم و در آن شریک هستیم. مایلم متذکر شوم که، من هم بعنوان نماینده کشوری که ریاست مشترک گروه مینسک را بر عهده دارد، برای ارایه کمکهای لازم به کشورتان در این راستا سعی خواهم نمود.

ما اطمینان داریم که، صرفاً در نتیجه کوششهای جنابعالی در این زمینه گامهای جدیدی برداشته خواهد شد تا پیشرفتی حاصل شود. در رابطه با این مطلب می توانم بگویم که، فرانسه با استفاده از تمام نفوذ خود در حل این مسأله کمکهای خود را در این زمینه به شما ادامه خواهد داد.

جناب آقای رئیس جمهور، بطور کلی، مایلم بیان دارم که، ما برای دستیابی به نزدیکی هر چه بیشتر بین کشورهایمان بایستی روابط سیاسی، بویژه مناسبات اقتصادی دوجانبه را توسعه بخشیم. در این زمینه اقداماتی صورت می گیرد. در تاریخ ١٨ الی ١٩ نوامبر کمیسیون اقتصادی دوجانبه جلسه ای برگزار خواهد نمود. روابط فرهنگی میان کشورهایمان نیز بطور همه جانبه در حال توسعه میباشد. کتاب تدریس زبان آذربایجانی را که توسط اتحادیه مورد تأسیس ما تهیه شده است، به چاپ رسانده ایم. در حال حاضر اقدامات خود را در این زمینه استمرار می بخشیم.

جناب آقای رئیس جمهور، در پایان مایلم بیان دارم که، پس از حادثه مهیب ١١ سپتامبر بایستی همگان باهم در مبارزه با تروریسم تشریک مساعی کنیم. معتقدم که، در این زمینه نیز ما در محور واحدی قرار داریم.

جناب آقای رئیس جمهور، من در اینجا نماینده یک دولت لائیک هستم و بنمایندگی از دولت خود می خواهم بگویم که، در کشور شما هم نسبت به برخورد یکسان با ادیان مختلف رعایت می شود. از این لحاظ بین کشورهایمان شباهت وجود دارد و فرانسه هرگز بین اقلیتهای مذهبی و یا قومی هیچ فرقی نگذاشته است. همچنین می توانم بیان کنم که، هم اکنون در فرانسه ۵ میلیون مسلمان زندگی می کند.

جناب آقای رئیس جمهور، من از شما اظهار تشکر می کنم و استوارنامه خود را خدمت جنابعالی تقدیم می نمایم.

حیدر علی اف: خانم سفیر محترم.

انتصاب شما بعنوان سفیر فوق العاده و تام الاختیار فرانسه در آذربایجان را شادباش می گویم و در این کار پرافتخار برای شما موفقیت آرزومندم.

از بابت سلامهای گرم و آرزوهای خوشی که از طرف دوست عزیزم جناب ژاک شیراک رئیس جمهور فرانسه به من ابلاغ نمودید، متشکرم. خواهشمندم تا سلامهای صمیمانه و بهترین آرزوهای اینجانب را به جناب رئیس جمهور برسانید.

پس از دستیابی آذربایجان به استقلال خود بلافاصله روابط دیپلوماتیک بین فرانسه و آذربایجان برقرار گردیده است. بعد از آن هم اولین سفیر فرانسه در آذربایجان منصوب شده است. آذربایجان نیز سفیر خود را در فرانسه منصوب نموده است. بدین ترتیب، ما امکانات بسیار خوبی را برای همکاریهای کشورهایمان فراهم ساخته ایم.

طی سالهای گذشته روابط فرانسه و آذربایجان همواره توسعه یافته و معتقدم که، این روابط اکنون در سطح عالی است. اینجانب تؤام با خوشحالی به خاطر دارم که، نخستین سفر من به کشورهای خارجی پس از انتخاب به مقام ریاست جمهوری آذربایجان، در ماه دسامبر سال ١٩٩٣ به دعوت فرانسؤا میتران رئیس جمهور فقید به فرانسه بوده است. پس از آن، روابط ما توسعه هر چه بیشتری یافته است. در آن زمان ما اسنادی را به امضا رساندیم. بعداً من به دعوت ژاک شیراک رئیس جمهور فعلی نیز در فرانسه بودم. ما اقدام به گسترش روابط خود نمودیم.

از ابتدای سال ١٩٩٧ فرانسه یکی از رؤسای مشترک گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا بمنظور حل مسالمت آمیز مناقشه ارمنستان- آذربایجان میباشد. فرانسه نیز بهمراه روسیه و ایالات متحده آمریکا عهده دار ریاست مشترک گروه مینسک است. ظرف سالهای گذشته گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا و رؤسای مشترک آن، از جمله فرانسه تلاشهای زیادی را جهت حل این مسأله بکار برده اند. در دیدارهایی که با شخص ژاک شیراک رئیس جمهور فرانسه در مجامع بین المللی در خیلی از کشورها داشته ایم، هر بار این مسأله را مورد مذاکره قرار داده ایم. من واقعاً اهتمام آقای ژاک شیراک نسبت به حل هر چه سریعتر، صلح آمیز و عادلانه این مسأله را همواره احساس نموده ام.

سرانجام، بمنظور عضویت کامل الحقوق آذربایجان در شورای اروپا نیز فرانسه و شخص جناب ژاک شیراک رئیس جمهور فرانسه کمکهای زیادی انجام داده اند.

اینجانب در اوایل سال جاری دو بار در پاریس بوده و با ژاک شیراک ملاقات نموده ام. ما مذاکراتی پیرامون مهمترین مسأله برای ما- حل مناقشه ارمنستان- آذربایجان داشته و با حضور و ابتکار وی، دیدارهای من با کوچاریان رئیس جمهور ارمنستان صورت گرفته است.

در سالهای گذشته روابط اقتصادی کشورهایمان نیز توسعه یافته است. "اِلف آکیتن" و "توتال" شرکتهای بزرگ نفتی فرانسه علاقه زیادی نسبت به آذربایجان نشان داده اند. ما با آنها همکاری می کنیم. به خاطر دارم، در ژانویه سال ١٩٩٧ در پاریس- کاخ یلیزه ما قرارداد جدیدی را بین شرکت دولتی نفت آذربایجان و شرکت "توتال" فرانسه امضا نمودیم.

ما مصمم به توسعه همکاریهای همه جانبه با فرانسه هستیم. بویژه، امیدواریم که، ژاک شیراک رئیس جمهور فرانسه برای حل مناقشه ارمنستان- آذربایجان منبعد نیز تلاش خواهد کرد. ما در سازمانهای بین المللی همکاریهای بسیار مفیدی داریم. منجمله، اینجانب همکاریهایمان در شورای اروپا را ارزنده توصیف می نمایم.

می توانید مطمئن باشید که، در آذربایجان تمامی امکانات برای شما، برای فعالیت سفیر فرانسه و انجام تلاشهایی در راستای توسعه روابط فرانسه- آذربایجان موجود است و منبعد نیز فراهم خواهد شد.

امیدوارم تا، روابط حسنه فی مابین را با مساعی شما و طبیعتاً، با تلاشهای ما از این پس نیز هر چه سریعتر توسعه خواهیم بخشید.

من بار دیگر به شما تبریک می گویم و در این کار پرمسئولیت برای شما موفقیت آرزومندم.

(*** سپس حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان و سفیر فرانسه به گفتگوی صمیمانه پرداختند)

حیدر علی اف: آیا شما به زبان روسی تسلط دارید؟

شانتال پؤاره: من زبان روسی را متوجه میشوم.

حیدر علی اف: گمان می کنم که، در اینجا زبان آذربایجانی را هم فرا می گیرید.

شانتال پؤاره: بله، کاملاً همینطور است. من در عید ملی کشورمان با کمال میل سعی خواهم داشت تا، به زبان آذربایجانی سخنرانی کنم.

حیدر علی اف: هیچ مشکلی در این نیست. به فرا رسیدن عید ملی کشورتان هنوز خیلی وقت هست. ١۴ ژویه، آن روز خوب در خاطر من هست. زیرا در تاریخ ۱۴ ژویه سال ۱۹۶۹ من به رهبری آذربایجان انتخاب شده ام. در سال ۱۹۶۹... برای همین در آن زمان همیشه به من می گفتند که تو آدم خوشبختی هستی که روز باستیلیا مقام بزرگ جدیدی را احراز کرده ای. فلذا من تاریخ این عید را همیشه می دانم و فراموش نمی کنم. انشاء الله، تا آن موقع هم زبان آذربایجانی را یاد می گیرید. این کار سختی نیست.

شانتال پؤاره: جناب آقای رئیس جمهور، بطور کلی مایلم بگویم که، همین تاریخ و همین عید برای همه ما از اهمیت بسیار ویژه ای برخوردار میباشد. ما از روی کار آمدن جنابعالی نیز تجلیل می نماییم، با این کار استقلال آذربایجان هر چه بیشتر استحکام یافت و این امر برای ما خیلی ضروری میباشد. یک عامل اصلی استقلال هم فراگیری زبانهای خارجی است. ما نسبت به سیاست فرانکوفونیا خیلی پایبند هستیم، این هم بخشی از سیاستهای ماست. بر این باورم که، کشور شما هم باید در این راستا گامهای مشابهی بردارد.

(حیدر علی اف رئیس جمهوری کشورمان ضمن مروری در کتاب آموزش زبان آذربایجانی که از سوی سفارت فرانسه در باکو برای فرانسوی های علاقه مند به فراگیری زبان آذربایجانی تهیه و چاپ شده است، گفت).

- این کتاب مربوط به مرحله اول فراگیری زبان آذربایجانی میباشد.

شانتال پؤاره: مجموعاً، ما در پرنفوذترین انستیتوی فرانسه در زمینه فراگیری زبانهای شرقی- دانشکده زبانهای شرقی در پاریس از این کتاب بعنوان وسیله آموزشی اصلی استفاده می کنیم.

حیدر علی اف: این کتاب را شما تهیه نموده اید تا، خودتان نیز زبان آذربایجانی را فرا بگیرید؟

شانتال پؤاره: مشاور فرهنگی من آنرا تهیه د تدوین کرده است که من هم زبان آذربایجانی را یاد بگیرم.

حیدر علی اف: آیا خود وی زبان آذربایجانی را بلد است؟

شانتال پؤاره: نه خیلی، چند کلمه بلد است. این کتاب را برای آن تهیه و تدوین نموده ایم تا، زبان آذربایجانی را فرا گیریم.

حیدر علی اف: کار خیلی خوبی را انجام داده اید. می بینم، برای فرا گرفتن زبان در این کتاب مطالب خیلی خوب و بصری وجود دارد.

کتاب بسیار عالی است. من از این ابتکار شما تحسین می کنم.

شانتال پؤاره: خیلی متشکرم.

حیدر علی اف: ما در تمامی زمینه ها با فرانسه همکاری می کنیم. ما هم خدمات خود را در کلیه عملیاتهای ضدتروریستی جهت جلوگیری از اقدامات تروریستی وحشتناک ١١ سپتامبر در ایالات متحده آمریکا پیشنهاد کرده ایم. فلذا ما در این مسأله هم در کنار ایالات متحده آمریکا، هم متفقان آن در ناتو و هم فرانسه هستیم.

اینجانب چند بار در این مورد بیانیه هایی را صادر کرده بودم. آخرین بار طی سخنرانی ام در دهمین سالگرد استقلال کشورمان هم در این باره صریحاً بیان داشتم. گمان می کنم که، با مساعی مشترک می توان ترور را ریشه کن نمود. می دانم، کشور شما هم زمانی با این اقدامات تروریستی مواجه گردیده است. مخصوصاً در مسأله الجزایر. کشور ما با حوادث تروریستی خیلی مواجه شده، اکنون نیز مواجه می شود. برای همین، اکنون انجام عملیاتهای ضدتروریستی در در مقیاس جهانی مایه بسی خوشحالی ماست. زیرا اگر قبلاً این کار توسط کشورهای مختلفی برای منافع خویش، یعنی از لحاظ امنیت خود صورت می گرفت، هم اکنون اتحاد همگانی وجود دارد. ما در انجام این عملیاتهای ضدتروریستی متحد میباشیم.

شانتال پؤاره: جناب آقای رئیس جمهور، نظرات و دیدگاه شما نسبت به این مسأله از سوی کل جامعه جهانی مورد تجلیل و توجه بسیار قرار گرفته است.

روزنامه آذربایجان مورخ ۲۱اکتبر سال ۲۰۰۱