آثار / اقتصاد / سازمانهای اقتصادی بین المللی

متن سخنرانی حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان در هشتمین نشست سران کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی - ۱۱ دسامبر سال ۱۹۹۷


ریاست محترم اجلاس!

سران و رؤسای محترم حکومت کشورها!

برادران عزیز!

از جانب ملت آذربایجان خدمت شما شرکت کنندگان هشتمین نشست سازمان کنفرانس اسلامی صمیمانه سلام عرض می کنم و از خداوند متعال آرزوی موفقیت دارم. از بابت میهمان نوازی و تشکیل بسیار خوب فعالیت این نشست از جناب آقای محمد خاتمی رئیس جمهور محترم، حکومت و ملت ایران و جناب عزالدین لاراکی دبیر محترم کل سازمان کنفرانس اسلامی قدردانی می کنم.

آذربایجان پس از برقراری استقلال خود از سال ۱۹۹١ به بعد عضو سازمان کنفرانس اسلامی می باشد و در فعالیت چندجانبه آن مشارکت نزدیک دارد. ما اهمیت زیادی نسبت به عملکرد سازمان کنفرانس اسلامی در جهان اسلام و جامعه بین المللی قائلیم. تقویت همکاری بین کشورهای اسلامی، تامین امن و امان ملت های مان، ارتقای رفاه آنان، حفظ و رشد دین و سنن مان، فرهنگ و ارزشهای معنوی ما جزو عمده ترین وظایف سازمان کنفرانس اسلامی است. ما بایستی بمنظور تحقق این آرمانهای مقدس همواره تلاش نماییم. من از همه تان دعوت به همکاری فعالتری می نمایم.

ملتها و کشورهای اسلامی با جریانات پیچیده موجود در جهان مواجه می شوند. از یک سو علم و فن بطور سریع پیشرفت می نماید، اختراعات و فن آوری های جدید چهره کره زمین را تغییر می دهد، و از دیگر سو خیلی از ملتها از گرسنگی، فقر و جهالت رنج می برند. لذا ما باید از ترقی عقب نمانیم و همسطح با کشورهای پیشرفته باشیم. طی سالهای اخیر آذربایجان روابط سیاسی، اقتصادی، تجاری و فرهنگی را با کشورهای اسلامی خیلی توسعه داده است. همکاری مان هم در چارچوب سازمان کنفرانس اسلامی و هم دیگر سازمانهای بین المللی ثمربخش و مفید بوده است.

جمهوری آذربایجان در حال انجام تمامی اقدامات مورد نیاز بمنظور توسعه همکاری چند جانبه در حل مسایل جهان شمول جهان اسلام است. ما از صمیم قلب از کلیه اقدامات و تلاشهای سازمان کنفرانس اسلامی در امر حل صلح آمیز مناقشه اعراب و اسرائیل و حل و فصل عادلانه مناقشه جامو و کشمیر حمایت می کنیم.

مردم آذربایجان که، در معرض تجاوز کشور ارمنستان قرار گرفته است، همانند تمام ملتهای مسلمان از اوضاع موجود در افغانستان، بوسنی- هرزگووین و سایر کشورها بسیار نگران است. تامین امنیت ملتهای اسلامی و تمامیت ارضی کشورهای مان، حفظ حقوق اقلیتها و جوامع اسلامی و تامین توسعه پایدار جهان اسلام وظایف مقدس مان می باشد. سازمان کنفرانس اسلامی صاحب نفوذ بالا، میبایستی همه گونه امکانات جهت تشریک و هماهنگی مساعی مان فراهم سازد. اطمینان دارم که، نشست حاضر سهم ارزنده خود را بدین منظور ادا خواهد نمود.

پس از فروپاشی اتحاد شوروی خیلی از ملتهای اسلامی به استقلال خود دست یافته و امکانات تازه ای در پیشرو آنان گشوده شده است. امروزه آنها روابطی مستقل هم با دیگر کشورها و ملتهای جهان و هم در بین خود برقرار می سازند. همگرایی طبیعی ناشی از منافع ملی بتدریج تقویت پیدا می کند و زمینه خوبی برای تبدیل مناطق بزرگ به مکان اقتصادی شکوفان ایجاد می نماید.

برادران عزیز!

جمهوری آذربایجان در راه تشکیل نظام دموکراتیک مستقل خود با اطمینان پیش می رود. دستاوردهای مان مشهود است.

درعین حال، ما مشکلی هم داریم که، مانع پیشرفت مان بوده و برای دولت مان خطرآفرین است که، برای همه تان معلوم است. این مساله عبارت است از تجاوز جمهوری ارمنستان برعلیه آذربایجان، اشغال بیست درصد از سرزمینهای مان و در نتیجه این تجاوز آواره شدن بیش از یک میلیون تن از هم میهنان مان از خانه و کاشانه خود.

مردم آذربایجان ارزش زیادی به مصوبات سازمان کنفرانس اسلامی محکوم کننده این تجاوز و حمایت آن از آذربایجان قایل است. ما اهمیت فراوانی نسبت به تصمیمات نشست سازمان کنفرانس اسلامی در سال ۱۹۹۴ در مراکش و بیست و چهارمین کنفرانس آن در سال ١٩٩۶ در جاکارتا می دهیم. و بویژه بخاطر حمایت این کنفرانس از اصول مصوب در نشست سازمان امنیت و همکاری اروپا در لیسبن دائر بر حل مناقشه ارمنستان و آذربایجان از همه کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی تشکر می کنیم.

مردم آذربایجان نیاز بزرگی به همبستگی، مساعدت معنوی و مادی کشورهای اسلامی دارد. کشور اشغالگر ارمنستان با کمک حامیان خود مورد پشتیبانی معنوی، سیاسی، اقتصادی و نظامی هم آمریکا، هم اروپا و مخصوصاً روسیه قرار می گیرد. در بین سالهای ۱۹۹۳ الی ۱۹۹۶ روسیه به ارزش یک میلیارد دلار اسلحه، مهمات جنگی و جنگ افزار نظامی بطور غیر قانونی و مخفیانه به ارمنستان تحویل داده است. بعلاوه این در تاریخ ۲۹ ماه اوت سال جاری قرارداد حاوی مفاد همکاری قوی نظامی بین روسیه و ارمنستان منعقد گردیده است.

بدین صورت، دولت تجاوزکار ارمنستان با تقویت قدرت نظامی خود می تواند خطرات جدی نه تنها برای آذربایجان، بلکه کل کشورهای منطقه ببار آورد.

جمهوری آذربایجان هدف خود قرار داده است تا، مناقشه بین جمهوری ارمنستان را از طریق مصالحت آمیز حل و فصل نماید. ما موفق شدیم تا، در ماه مه سال ۱۹۹۴ جنگ را توقف و به آتش بس دست یابیم. مذاکرات صلح را در قالب گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا انجام دهیم. اصول حل عادلانه مناقشه در سال ۱۹۹۶ در نشست سازمان امنیت و همکاری اروپا در لیسبن، از سوی ۵۳ کشور مورد تایید قرار گرفته است. بدین وسیله پایه حقوقی عادلانه مورد حمایت کشورهای جهان و سازمانهای بین المللی جهت حل صلح آمیز مناقشه، ایجاد شده است.

رؤسای مشترک کنفرانس مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا- روسیه، ایالات متحده آمریکا و فرانسه در عرض این سالها کار فشرده ای انجام داده و با تهیه پیشنهادات جدید در مورد حل مناقشه در دو مرحله آن را تقدیم طرفین کرده اند: در مرحله نخست آزادسازی شش منطقه اشغالی آذربایجان در اطراف قره باغ کوهستانی، بازسازی راهها و وسایل نقلیه خراب شده در اثر جنگ؛ در مرحله دوم آزادسازی نواحی لاچین و شوشا ضمن تعیین وضعیت حقوقی منطقه قره باغ کوهستانی در ترکیب جمهوری آذربایجان. ما این پیشنهادات را پذیرفته ایم. یادآور می شوم که، پیشنهادات ارایه شده کاملا تامینگر منافع ملی ارمنستان هم است. لیکن بخاطر موضعگیری لج باز و غیر سازنده ارامنه هنوز نتایج مثبتی بدست نیامده است. بنده بار دیگر اعلام می کنم که، ما فقط طرفدار حل مسالمت آمیز مناقشه هستیم و جهت دستیابی به این هدف از این به بعد نیز کوشش خواهیم نمود.

از کشورهای ترکیه، ایران، عربستان سعودی، پاکستان، مصر، کویت و امارات متحده عربی بجهت کمکهای بشر دوستانه ای که، در اختیار تعداد بیش از یک میلیون تن از آوارگان آذربایجانی که، بر اثر تجاوز ارمنستان از مناطق خود طرد گردیده و در چادرها بسر می برند، نهیات تشکر را داریم. با مراجعه به آنها و دیگر کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی تقاضا داریم تا، مساعدت خود را در این زمینه افزایش دهند و امکانات خود را در نجات برادران مسلمان شان از این بلا دریغ ننمایند. روزی خواهد رسید که، کشور آذربایجان از این تجاوز نجات پیدا خواهد کرد، طی مدت کوتاهی توسعه یافته و تبدیل به کشوری شکوفان گردیده و قادر به کمک به برادران خود خواهد شد.

با مراجعه از این تریبون عالی به مقامات سازمان کنفرانس اسلامی و سران کشورهای حاضر در این محل، مراتب قدردانی خود را از بابت حمایت شان از امر بحق آذربایجان اظهار می دارم. امید دارم که، نشست تهران تصمیمات دقیق در مورد تجاوز ارمنستان برعلیه آذربایجان اتخاذ خواهد کرد و برنامه مساعدت فعال به تعداد یک میلیون تن از آوارگان آذری مسلمانان را ارایه خواهد داد.

اطمینان دارم که، سازمان کنفرانس اسلامی از همه امکانات خود در راه رشد و آینده پرسعادت امت اسلامی و رفاه ملتهای مظلوم استفاده خواهد کرد. با عنایت خداوند متعال جمهوری آذربایجان نیز سهم ارزنده خود را بمنظور دستیابی به این هدف ادا خواهد نمود.

از توجه تان سپاسگزارم.