آثار / اقتصاد / سازمانهای اقتصادی بین المللی

سخنرانی حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان در کنفرانس مطبوعاتی مشترک پس از پایان مذاکرات با میشل کامدسّو مدیر عامل صندوق بین المللی پول - ۱۲ مارس سال ۱۹۹۶


خانمها و آقایان ارجمند، نمایندگان محترم رسانه ها.

همانطور که مطلع هستید، جناب کامدسو مدیر عامل صندوق بین المللی پول به باکو تشریف آورده است. از صبح امروز دیدارهای زیادی برگزار شده است. هم اکنون ما مذاکرات طولانی انجام داده ایم. این مذاکرات مختص همکاریهای آتی جمهوری آذربایجان و صندوق بین المللی پول بوده است.

صندوق بین الملی پول بزرگترین مرکز مالی جهان است و بیش از ۱۸۰ کشور عضو آن میباشد. یکی از وظایف اصلی آن، عبارت از کمک به کشورهای عقب مانده جهان و بویژه مساعدت در انجام اصلاحات اقتصادی معاصر در این کشورها است.

آذربایجان عضو صندوق بین المللی پول است و می توانم بگویم که، همکاریهای ما موفقیت آمیز میباشد. صندوق بین المللی پول توصیه های بسیار ارزشمندی را در زمینه انجام اصلاحات اقتصادی در آذربایجان و پیمودن راه اقتصاد آزاد توسط کشورمان ارایه می دهد و ما به استفاده از این راهنمایی ها سعی می کنیم. همچنین، این صندوق اعتبارات مالی خود را در انجام اصلاحات اقتصادی، تغییرات ساختاری در اقتصاد، خصوصی سازی و سایر برنامه ها، در اختیار کشورمان قرار می دهد. ما بالغ بر ۱۰۰ میلیون دلار از صندوق بین المللی پول دریافت اعتبار نموده ایم. این اعتبارات با تسهیلات عالی، درازمدت است و در آینده با سود بسیار کمی بازپرداخت خواهد شد.

در اواخر ماه جاری حتماً دومین قسمت اعتبار مالی به مبلغ ۷۵ میلیون دلار تحت عنوان "stend by kredit" به آذرابیجان ارایه خواهد گردید. اکنون برنامه وسیعی تهیه می شود و بمنظور انجام اصلاحات اقتصادی در آینده، صنودق بین الملی پول بر اساس آن با ما همکاری خواهد نمود. این همکاریها از محل اعتبارات درازمدتی تأمین خواهد شد. همه اینها بار دیگر نشانگر آن است که، در آذربایجان همه رشته ها، از جمله اقتصاد کشور از راه دموکراسی توسعه پیدا می کند و امکان ایجاد می کند تا، در آینده نیز این راه را بپیماییم.

حدود ده سال است که، جناب کامدسو رهبری صندوق بین المللی پول را بعهده دارد و یکی از کارشناسان اقتصادی و مالی معروف جهان میباشد. ایشان در این سمت خدمات بزرگی را در برابر خیلی از کشورهای جهان ادا کرده است. برای اولین بار به آذربایجان سفر کرده و ما با احترام فراوانی از ایشان استقبال نموده ایم. اینجانب از مذاکرات انجام شده و از نتایج آن رضایت دارم. امیدوارم که، بر پایه این دیدار و گفتگوها همکاریهای آذربایجان و صندوق بین الملی پول منبعد هر چه سریعتر توسعه خواهد یافت.

سؤال: جناب کامدسو، بجهت اینکه سخاوتمندانه برای ما وقت اختصاص دادید، متشکریم. چنانچه در اختصاص وجوه مالی به آذربایجان به این جد سهاوتمند باشید، کارهای کشورمان خیلی بهتر پیش خواهد رفت. فرمودید که، بموجب ماده اول اساسنامه صندوق بین المللی پول، ایجاد خودباوری در کشورهای نیازمند و عضو این صندوق، همچنین ایجاد اطمینان در سایر کشورها نسبت به آنها را در نظر دارید. از سفر جنابعالی به اینجا و اظهارات شما مبنی بر اصلاحات انجام شده در آذربایجان متوجه شدیم که، مصمم به ایجاد اطمینان نسبت به آذربایجان هستید. چه اقداماتی را برای ایجاد اطمینان در سایر کشورها نسبت به آذربایجان انجام داده اید، می دهید و خواهید داد؟

میشل کامدسو: اینجانب خواهان اطمینان بخشی به سایر کشورها هستم که، آذربایجان شایسته اطمینان و اعتماد میباشد. بهمین منظور از مناسبترین مجلس- شورای اجرایی صندوق بین المللی پول که ۱۸۱ دولت در آن عضویت دارد، استفاده می کنم. آنها ارزیابی های ما در مورد وضع و دستاوردهای کشور را ملاحظه می کنند. اگر ارزیابی مثبت داشته باشیم که، این بار نیز نظرمان بر این است، در آن صورت تأمین مالی آن کشور مورد تأیید قرار می گیرد. در غیر این صورت، چنین تصمیمی اتخاذ نمی شود. مایلم بیان کنم که، ما در سایر مجالس بین المللی نیز دستاوردهای شما را مثبت ارزیابی خواهیم کرد. چنانچه شما در آینده خیلی نزدیک شاهد نتایج این ارزیابی نشوید، این امر، باعث نهایت تعجب من خواهد شد.

عامل بسیار مهمی در تقویت اطمینان نسبت به کشوری، عبارت از آمادگی آن کشور برای همکاری با جهان، از جمله با همسایگان خود، توان طرح اهداف کلی در سطح منطقه ای و وجود چنین علاقه یی در آن میباشد. در ارتباط با این موضوع مایلم اهمیت بیانیه اخیر امضا شده توسط رئیس جمهور کشورتان و جناب شواردنادزه رئیس جمهور گرجستان در خصوص ابتکار قفقاز- سند مبنی بر دستیابی به ثبات و پیشرفت در منطقه را مورد تأکید قرار دهم. ترویج گسترده چنین نگرش کلی به این مسأله خیلی مهم است. مخصوصاً بجهت آنکه، امکانی برای پیوستن سایر کشورهای منطقه قفقاز نیز به این بیانیه وجود دارد. جامعه جهانی آماده حمایت از صرفاً این قبیل ابتکارات خواهد شد.

سؤال: کدام موافقتهای مشخصی با رئیس جمهوری آذربایجان حاصل شده است؟ برای مثال، شما ارایه سومین مرحله اعتبارات را به انجام خصوصی سازی در کشور مشروط می کنید؟

میشل کامدسو: مطمئن نیستم که، ما مذاکراتی راجع به موضوع مشخصی انجام داده باشیم، چرا که در خیلی از مسایل اتفاق نظر داشتیم. گفتگوهای ما عمدتاً منحصر به آن شده بود که، دیدگاههای خود را مشخص کنیم و نیز ببینیم تا، آذربایجان آینده خود را چگونه تصور می نماید. در مورد توافق هایی در چارچوب مکانیسم "sten- by"هم، می توانم بگویم که، در صورت اجرای موفق این برنامه، ما بلا فاصله آمادگی آغاز برنامه سه ساله تشخیص گسترده تغییرات ساختاری را داریم. آن هم، این اعتبارات با تسهیلات بیشتری، یعنی با سود کمتر و مدت بیشتری ارایه می گردد. مسلماً، خصوصی سازی در محور اصلی این برنامه خواهد بود. بدلیل آنکه، کشور شما خواهان پیاده کردن سیستم اقتصاد آزاد و دموکراسی اقتصادی میباشد. هم ما و هم مقامات و حکومت شما با این دید به آینده می نگریم. بر اساس توافق حاصله ما، همانطور که مطابق اعتبارات "stend- by" در نظر گرفته شده است، ابتدا بایستی برنامه خصوصی سازی کاملاً محدودی اجرا شود. فعلاً بحث سر حدود ۸ هزار مؤسسه کوچکی است. مرحله بعدی خصوصی سازی را هم ما هنوز مشخصاً مورد مذاکره قرار نداده ایم.

سؤال: جناب مدیر عامل، فرمودید که، دستاوردهای بزرگی در زمینه ایجاد ثبات اقتصاد کلان در کشور حاصل گردیده است. با وجود این، وضع مادی مردم بمراتب وخیمتر می شود و بعضی نیروها اینرا بمنزله رعایت حکومت آذربایجان به شروط صندوق بین الملی پول تلقی می کنند. گفتید که، بمنظور بهبود شرایط زندگی مردم و ایجاد نهادهای اجتماعی به حکومت آذربایجان کمک خواهید کرد. این کمکها عبارت از چه خواهد بود؟

میشل کامدسو: ضمن اجرای برنامه تثبیت، اغلب افراد ادعا می کنند که، تمامی محرومیتها و اهداف آنان صرفاً از این برنامه ناشی می شود. ما این قبیل ایرادها را زود زود می شنویم. بستری شدن مریض در بیمارستان را بیاد بیاورید. وی، بخاطر مرض خود از داروها یا دوره معالجه شکایت می کند، ولی دلیل مراجعه به بیمارستان را فراموش می کند. لیکن دارو، بنیان سلامتی آینده است. وظیفه ما، طی مدت کمی یافتن راه رهایی کشورتان از این وضع و رسیدن به پیشرفت میباشد. فلذا شما را بخاطر شفای عاجل و پیشرفت، به عدم ترس از احساسات دردناک فرا می خوانم.

سؤال: زمانی که در سال ۱۹۹۳ شما در ترکمنستان بودید، اگر اشتباه نکنم، چنین بیانیه یی را صادر کردید که، چنانچه ارمنستان و آذربایجان به توافق صلح برسند، صندوق بین المللی پول می تواند تأمین مالی بازسازی سرزمینهای ویران شده را بر عهده خود بگیرد. آیا امروز هم به این نظر خود پایبند هستید؟

میشل کامدسو: بیشتر از همیشه. ما برای کمک به شما اقدام کرده ایم و به ارمنستان نیز کمک می کنیم. شاهد تلاشهای هر دو طرف برای راهنمایی اقتصاد کشور خود به مسیر درست، هستیم. ما ضمن احیای اقتصاد و سلامتی آن، فکر می کنیم که، مهمترین شرط اولیه این روند و پشتوانه پیشرفت موفق آن، تسریع جریان صلح میباشد. در صورتی که این روند به نتایج مشخصی منجر شود، ما از ایفای نقش کاتالیزاتور و بسیج کننده در جامعه جهانی خوشحال خواهیم شد. این هم برای بازسازی سرزمینهای ویران شده توسط جنگ ضروری است.