آثار / سخنرانیهای محوری

سخنرانی الهام علی اف رئیس جمهور منتخب آذربایجان در مراسم تحلیف، - کاخ حیدر علی اف، ٢۴ اکتبر ٢٠٠۸


scotch egg
scotch egg
scotch egg
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb

خانمها و آقایان محترم.

مهمانان ارجمند.

اینجانب، بنوبه اول از همه مردم آذربایجان که مجدداً به من اعتماد نشان داده رئیس جمهور کشور انتخاب کرده اند، نهایت تشکر را دارم. بار دیگر به مردم آذربایجان اطمینان می دهم که منبعد نیز در راستای توسعه همه جانبه آذربایجان از تلاشهای خود دریغ نخواهم کرد. در عین حال، از حزب آذربایجان نوین که کاندیداتوری مرا مطرح ساخته، سپاسگزارم، از فعالان حزب بجهت حضور فعال در برنامه انتخاباتی متشکرم. از تمامی نیروهای سیاسی که در این انتخابات از من حمایت بعمل آورده اند، منجمله از نمایندگان جناح مخالف اظهار امتنان می کنم. امیدوارم که این انتخابات و برنامه انتخاباتی در تحکیم فرهنگ سیاسی جدید در آذربایحان ایفای نقش خواهد کرد، سنتهای جدید در آذربایجان را بکار خواهد گرفت و منبعد مبارزه سیاسی در آذربایجان فقط و فقط به شیوه های متمدن صورت خواهد گرفت. اینجانب با اغتنام از فرصت، از سایر کاندیداهای ریاست جمهوری که پیروزی در انتخابات را به من شادباش گفتند، و نیز از بابت پیامهای تبریک آنان تشکر می کنم.

من پنج سال قبل در مراسم تحلیف خود به مردم آذربایجان قول داده بودم که برای توسعه همه جانبه آذربایجان بطور فعال تلاش خواهم کرد. قول داده بودم که در آذربایجان سیاست حیدر علی اف را ادامه خواهم داد. زیرا این، تنها سیاستی برای امروز و فردای آذربایجان و آینده آن میباشد. این سیاست، آذربایجان را از مصیبتهای بزرگ نجات داد. آذربایجان در سایه رهبری حیدر علی اف رهبر ملی به سرعت پیشرفت کرده است. آذربایجان از هرج و مرج و بحران به سوی توسعه و ثبات گامهای مهمی برداشته است. صرفاً در سایه رهبری وی، سنتهای دولتمداری در آذربایجان برقرار شده است. آذربایجان استقلال دولتی خود را مستحکم نموده، در آذربایجان ثبات برقرار و توسعه آغاز شده است. امروز مایلم بار دیگر بیان کنم که من در پنج سال آینده به این سیاست پایبند خواهم ماند و از این راه باز نخواهم گشت.

ظرف پنج سال اخیر در آذربایجان پیشرفتهای چشمگیری در تمامی رشته ها مشاهده می شد. آذربایجان طی پنج سال اخیر مواضع خود در منطقه را هر چه بیشتر تقویت داده است. روند سازماندهی تشکل نظام دولتی در آذربایجان به سرعت جریان داشته است. استقلال ما تقویت پیدا کرده است. اصلاحات سیاسی و اقتصادی در آذربایجان بطور موفق انجام می گیرد. روند دموکراتیک با موفقیت همراه میباشد.

جمهوری آذربایجان در عرض پنج سال اخیر تقویت قابل ملاحظه ای پیدا کرده و امروزه نسبت به آینده امیدوار و خوشبین است. امروزه آذربایجان جایگاه شایسته خود در جوامع بین الملل را هر چه بیشتر مستحکم ساخته است. ابتکارات منطقه ای ما موفقیتهای فراوانی در پی دارد. فعالیتهای ما در منطقه هم در راستای تحکیم مواضع آذربایجان و هم توسعه همکاریهای منطقه ای عمل می کند. ما سیاستهای خود را بر پایه مبانی اصلی برنامه ریزی می کنیم. فلسفه آذربایجان مداری پشتوانه معنوی ما است. سیاست مستقل، حفظ منافع ملی، هویت ملی، غرور ملی، تحمل پذیری ملی و دینی- این ارزشها شروط اصلی دستاوردهای ما میباشد.

در آذربایجان همه ملتها در شرایط دوستی و حسن همجواری زندگی می کنند. اینجانب بسیار خوشحالم که طی پنج سال اخیر پشتوانه های ایدئولوژیکی اصلی ما بیش از پیش مستحکم شده، همبستگی ملی و ثبات در آذربایجان کاملاً برقرار گردیده و مجموعاً، جامعه به وضوح شاهد خط مشی جمهوری آذربایجان میباشد. سیاستهای ما روشن و واضح است. مایلم بار دیگر تکرار کنم که مبانی اصلی این سیاست عبارت از حفظ منافع ملی دولت آذربایجان است و ما توانسته ایم در این کار دستاوردهای چشمگیری به دست بیاوریم. همه سیاستها و اقدامات سیاسی ما دارای یک هدف میباشد که شامل اقتدار و توسعه جمهوری آذربایجان، تشکیل ظرفیتهای اقتصادی قوی، تعمیق اصلاحات سیاسی و نیز زندگی مردم آذربایجان در شرایط آرامش و رفاه است.

همپای این، البته، ما در حل مسایل بین الملل فعالیتهای زیادی را انجام داده ایم. آذربایجان در پنج سال اخیر جایگاه خود در را منطقه تحکیم نموده است. ما نسبت به تعمیق همکاریهای متقابلاً مفید دوجانبه با همه کشورها علاقه مند هستیم، این کار را انجام می دهیم و ابتکارهای ما این هدف را بدنبال دارد. آذربایجان در زمینه سیاستهای خارجی ﭜنج سال اخیر بطور چشمگیر موفق به استحکام مواضع خود در منطقه شده است. ابتکارهای ما در سطح منطقه ای هم در راستای تقویت همکاریهای منطقه ای عمل می کند، هم اینکه منطبق با منافع آذربایجان میباشد. مطمئنم، کشورهایی که در منطقه با ما همکاری می کنند، نیز بخاطر این همکاریها خشنود هستند. هدف ما از طرح همه این ابتکارها آن است که صلح و آرامش در منطقه هر چه بیشتر تقویت پیدا کند، همکاریهای اقتصادی تسریع یابد و همه کشورهای منطقه در شرایط صلح، آرامش و دوستی زندگی کنند.

میتوانم بگویم که ما در عرض پنج سال اخیر کشورهای متفق بیشتری را بدست آورده ایم. مناسبات ما با بعضی از کشورها وارد مرحله جدید، مرحله مشارکت راهبردی شده است. روابط دوجانبه کشورمان با موفقیت چشمگیری همراه بوده است. ما نسبت به حفظ و تداوم روابط دوستی با همه کشورها علاقه مند هستیم. این روابط با حقوق برابر است و باید پاسخگوی منافع هر دو طرف باشد و میباشد.

همزمان با این، همکاریهای ما با سازمانهای بین المللی هر چه بیشتر تعمیق یافته، جمهوری آذربایجان در سازمانهای بین المللی که عضو آن است، حضور فعال داشته و بدینوسیله، مواضع بین المللی ما نیز مستحکم شده است. حضور فعال ما موجبات تقویت مواضع کشورمان در سازمانهای بین المللی و اتخاذ تصمیمات پاسخگوی منافع ما را فراهم آورده است. اینجانب تردیدی ندارم که در سالهای آینده نیز سیاستهای خارجی ما خیلی فعال و هدفمند خواهد بود و در نتیجه، مواضع بین المللی جمهوری آذربایجان هر چه بیشتر تقویت پیدا خواهد کرد.

قطعاً، اولویت اصلی سیاستهای خارجی کشورمان عبارت از حل مناقشه ارمنستان- آذربایجان بر سر قره باغ کوهستانی بوده است. متأسفانه، ما در این راستا هنوز به نتیجه ای دست نیافته ایم. ولی برغم این، می توان گفت که موضع گیری و دیدگاههای آذربایجان و اصول اساسی مطرح شده از طرف ما در روند گفتگوها ارزش فراوانی پیدا کرده است. امروز می توان بیان داشت که ماهیت گفتگوها بر پایه اصل تمامیت ارضی آذربایجان تشکیل می گردد، این مهم باعث تردید کسی نیست و نمی تواند هم تردید ایجاد کند. اینجانب معتقدم که گامهای عملی ما، هم موجب تحکیم موضع جمهوری آذربایجان در روند گفتگوها و هم فعال شدن طرفهای پیگیر این مسایل شده است. امروزه در جهان به وضوح درک می شود که بمنظور پیشرفتهای موفق این منطقه بایستی مناقشات مسکوت به حل برسد. این راه حل فقط و فقط بر اساس موازین و اصول حقوق بین الملل قابل حل میباشد. بایستی تمامیت ارضی آذربایجان برقرار گردد. قره باغ کوهستانی نه امروز، نه فردا، نه ١٠ سال و نه ۵٠ سال دیگر استقلال بدست نخواهد آورد و آذربایجان هرگز به این تن نخواهد داد. بدینوسیله، بایستی مبانی اصلی حقوق بین الملل در حل مناقشه منعکس گردد.

سیاستهای اشغالگرانه ارمنستان در برابر آذربایجان ادامه دارد، در نتیجه این سیاست و پاکسازی قومی، ٢٠ درصد از سرزمینهای کشورمان هنوز تحت اشغال ارمنستان میباشد. تعداد یک میلیون آذربایجانی که از سیاست پاکسازی قومی ارمنستان رنج می برند، هنوز نمی توانند به سرزمینهای مام خود باز گردند. این، بزرگترین بی عدالتی و بزرگترین جنایت است. البته، ما هنوز به تداوم گفتگوها مایل هستیم و هنوز امیدهای ما از بین نرفته است. معتقدیم که گفتگوها می تواند موجبات حل عادلانه مسأله را فراهم آورد. این راه حل نیز برای همه روشن است و مردم آذربایجان از این موضع حمایت می کند. بار دیگر بیان می کنم که دولت آذربایجان به جدایی قره باغ کوهستانی، سرزمین کهن آذربایجان از جمهوری آذربایجان هرگز تن نخواهد داد. ما ضمن تحکیم استقلال دولتی خود، تمامیت ارضی کشورمان را مجدداً برقرار خواهیم ساخت.

موازین حقوق بین الملل پشتیبان ما است. شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد خروج نیروهای مسلح ارمنستان از سرزمینهای آذربایجان چهار قطعنامه به تصویب رسانده است. مجمع عمومی سازمان ملل اخیراً مصوبه مشابهی را مورد تأیید قرار داده است. سایر سازمانهای بین المللی نیز طی مصوبات خود از موضع گیری ما حمایت و آنرا تقویت می دهند. به کلام مختصر، حقوق بین الملل طرفدار ما است و عدالت تاریخی طرفدار ما میباشد. چرا که- مجدداً تکرار کنم، قره باغ کوهستانی سرزمین تاریخی آذربایجان است.

ظرفیتهای اقتصادی ما بیشتر است. تحولات سیاسی موجود در منطقه برای تقویت مواضع آذربایجان شرایط ایجاد می کند. زیرا، ما در این تحولات سیاسی فعالانه مشارکت می نماییم و مؤلف برخی ابتکارات ﭜیشنهادی هستیم. همکاریهای اقتصادی و منطقه ای بدون مشارکت جمهوری آذربایجان در منطقه امکانپذیر نیست و موضع ما برای همگان روشن است: تا زمانی که سرزمینهای ما تحت اشغال است، هیچگونه همکاریها با ارمنستان نمیتواند قابل قبول نمیباشد. من بر این باورم که طرف مقابل با تحلیل همه این عوامل، باید واقعیت را بپذیرد. واقعیت هم عبارت از آن است که امروز رقابت با آذربایجان خیلی سخت و مشکل است، حتی می توانم بگویم که غیر ممکن میباشد. پتانسیل سیاسی، قدرت اقتصادی و اقتدار نظامی ما و اصول حقانیت بین الملل موجب تقویت مواضع ما می شود و اینجانب اطمینان دارم که در نتیجه همه این عوامل و سیاستهای فعالانه و حمله ای ما شرایط برای آزادسازی سرزمینهای کشورمان از اشغالگران فراهم خواهد شد.

من پنج سال قبل به مردم آذربایجان قول داده بودم که ظرف ۵ سال تمامی اردوگاههای اسکان موقت آوارگان در آذربایجان برچیده خواهد شد و خیلی خوشحالم که ما نه تنها طی مدت پنج سال، بلکه در عرض چهار سال موفق به این شده ایم.

برنامه دولتی مصوب سال ٢٠٠۴ دایر بر بهبود شرایط آوارگان و افزایش اشتغال زایی با موفقیت اجرا می شود و در طی این مدت ١٢ اردوگاه اسکان موقت آوارگان برچیده شده است. به جای این اردوگاهها، ساختمانها، منازل، مدارس و درمانگاههای پیشرفته ای احداث و ٣۶ واحد منطقه مسکونی جدید ساخته شده و ١٠هزاران نفر از هم میهنان ما که از پیامدهای اشغال رنج می برند، منازل تازه ای را تحویل گرفته اند. ما از این پس نیز اجرای این برنامه را ادامه خواهیم داد. این برنامه در سال ٢٠٠۷ اصلاح شده و مطمئنم که در نتیجه این اصلاحیه ها ما موفق به بهبود چشمگیر شرایط زندگی هم وطنان خود خواهیم شد.

در عین حال، روند سازماندهی تشکیل نظام ارتش نیز به سرعت انجام گرفته است. این هم یکی از پیشنهادات من در برنامه انتخاباتی سال ٢٠٠٣ بود. در آن زمان بیان کردم که بایستی توانمندیهای نظامی قوی در جمهوری آذربایجان تشکیل گردد و چنانچه مردم آذربایجان به من اعتماد کنند و شایسته مقام ریاست جمهوری بداند، از تلاشهای خود در این زمینه دریغ نخواهم کرد. با احساس غرور فراوانی می توانم اعلام کنم که ظرف پنج سال اخیر توانمندی های نظامی آذربایجان بصورت قابل ملاحظه ای تقویت پیدا کرده است.

میزان آمادگی و حرفه ای ارتش ملی بطور قابل ملاحظه ای افزایش یافته است. من بارها در واحدهای نظامی، از جمله در سنگرهای مستقر در خط مقدم جبهه با دشمن با سربازان و افسران دیدارهایی انجام داده ام. شاهد این بودم که هم قابلیت نبرد و هم روحیه جنگی خیلی بالا است. روند سازماندهی نظام ارتش آذربایجان منبعد نیز به سرعت انجام خواهد گرفت. در عین حال، بمنظور تقویت شرایط مادی و فنی ارتش ملی اقدامات خیلی مهمی بعمل آمده است. مایلم دو رقم را به توجه شما برسانم. اگر در سال ٢٠٠٣ هزینه های نظامی جمهوری آذربایجان ١۶٣ میلیون دلار بود، در سال ٢٠٠۸ این رقم به یک میلیارد و ۸۵٠ میلیون دلار رسیده است. این رقم در سالهای آینده هر چه بیشتر افزایش پیدا خواهد کرد. مبلغ هزینه های نظامی در بودجه دولتی سال ٢٠٠۹ بیش از پیش افزون خواهد شد. بدینوسیله، ما با برقراری پتانسیل نظامی بسیار قوی، به حل مناقشه بین ارمنستان و آذربایجان بر سر قره باغ کوهستانی نزدیک می شویم.

همه این عوامل نقش خود را ایفا می نماید و طرف مقابل باید بداند و می داند که آذربایجان دولت مقتدری میباشد. ما دارای قدرت اقتصادی هستیم و قدرت سیاسی ما افزایش یافته است. هیچ کدام از مسایل اقتصادی، سیاسی و غیره در منطقه بدون مشارکت ما قابل حل نمیباشد. همپای این، جمهوری آذربایجان ارتش مقتدر، پیشرفته و سازمان یافته ای را دارا میباشد. ما همه این کارها را با حمایت مردم آذربایجان انجام داده ایم. من همه این اقدامات در بخشهای مختلف را ضمن مشورت با مردم انجام داده ام. اینجانب در سفرهای متعدد به مناطق کشور و دیدار با مردم شاهد روحیه آنها بوده ام. با اوضاع موجود در منطقه از نزدیک آشنا هستم و همه ابتکارات مطرح شده و تمامی گامهای برداشته شده از سوی مردم آذربایجان مورد حمایت قرار گرفته است.

جمهوری آذربایجان ظرف پنج سال اخیر راه خیلی طولانی را در انجام اصلاحات سیاسی طی کرده است. اینجانب بارها گفتم و امروز هم مایلم تکرار کنم که بایستی سیستم سیاسی آذربایجان تکمیل گردد، باید تجارب مثبت کلیه کشورهای دموکراتیک پیشرفته در آذرایجان بکار گرفته شود. بخشی از همکاریهای ما با سازمانهای بین المللی اختصاص به این دارد. میبایستی تجربه مثبتی که برای ما مقرون به صرفه و قابل قبول است و مغایر با ارزشهای مردم آذربایجان نمیباشد، در کشورمان مورد استفاده قرار گیرد.

بدینوسیله، کشورمان معاصر می شود، و این روند پیشرفت نه تنها با طرحهای زیربنایی و یا رشد اقتصادی حساب می شود. بلکه، در عین حال، باید سیستم سیاسی ما پیشرفت و تکمیل گردد. اینجانب بسیار خرسندم که در عرض پنج سال اخیر بمنظور توسعه دموکراسی و انجام اصلاحات سیاسی در آذربایجان شرایط مناسبی فراهم شده و گامهای خیلی مهمی در این راستا برداشته شده است.

انتخابات ریاست جمهوری اخیر گواه بارز بر این است. من تردیدی ندارم که سیاستهای ما در این زمینه منبعد نیز بطور موفق ادامه خواهد یافت و توسعه همه جانبه جمهوری آذربایجان تأمین خواهد شد.

اصلاحات سیاسی باید مکمل اصلاحات اقتصادی باشد. هم اصلاحات سیاسی و هم اصلاحات اقتصادی آذربایجان بطور همزمان انجام می شود و معتقدم که دلیل اصلی موفقیت ما صرفاً عبارت از این است. ما اصلاحات سیاسی را بر پایه مبانی اقتصادی بسیار قوی موجود تشکیل می دهیم. در صورت نبود این پایه اقتصادی، انجام اصلاحات سیاسی چندان آسان نخواهد بود. با توجه به تجربه پیشرفته ترین کشورهای دموکراتیک مشاهده می کنیم که توسعه اقتصادی در اکثر مطلق این کشورها در سطح عالی میباشد. اکثریت کامل این کشورها بعنوان کشورهای توسعه یافته در جهان شناخته می شوند. هدف ما نیز عبارت از آن میباشد که- البته، من به این موضوع اشاره کردم، گاهاً این امر می تواند باعث تعجب شود، ولی اینجانب مطمئنم که جمهوری آذربایجان بایستی در آینده جزو کشورهای پیشرفته باشد و خواهد بود. زیرا، ما همه امکانات را برای این کار داریم: نیروهای انسانی پراستعداد، سیاست کاملاً روشن و شفاف، اصلاحات سیاسی، قدرت اقتصادی، منابع طبیعی و موقعیت جغرافیایی ما. مطمئنم که سیاستهای تاکنون اجرا شده این شرایط را برای ما فراهم خواهد ساخت.

ما باید تلاش کنیم و به دستاوردهای حاصله اکتفا ننمائیم. با وجود اینکه این دستاوردها نیز خیلی زیاد است، ولی ما بایستی به سوی آینده نگاه کنیم. برای تأمین توسعه موفق آذربایجان، همچنین تأمین توسعه ثابت آذربایجان در آینده و برای تأمین زندگی مردم آذربایجان در شرایط آرام بایستی همه روزه تلاش کنیم. همگان- تمامی اعضای جامعه کشور و کل مردم آذربایجان باید سعی کنند. این همبستگی امروز در آذربایجان برقرار شده است. دستاوردهای ما بدون حمایت و مشارکت مستقیم مردم آذربایجان امکانپذیر نمیباشد و من مایلم بار دیگر بیان کنم که منبع اصلی دستاوردهای ما فعالیت و عزم راسخ مردم آذربایجان است.

به کلام مختصر، ما منبعد نیز اصلاحات سیاسی را ادامه خواهیم داد و عملکرد پنج سال اخیر گواه بر آن است که ما از این راه خارج نخواهیم شد.

و آنچه که مربوط به اصلاحات اقتصادی است، مجدداً به استحضار شما می رسانم که انجام اصلاحات اقتصادی و سیاسی بطور همزمان موفقیتهای فراوانی برای ما ایجاد ساخته است. از سال ٢٠٠٣ برنامه های اقتصادی گسترده ای در آذربایجان اجرا گردیده و امروزه در آذربایجان چنان رشته ای نیست که دارای برنامه مشخص ویژه ای برخوردار نباشد. ما در هر کدام از محورها طبق برنامه کاری مشخصی فعالیت می نماییم، در زمینه هر کدام از بخشها برنامه های مشخص و تأمین مادی آن وجود دارد و دارای مکانیسم های اجرایی خیلی فعالی میباشند. به یک کلام، کلیه شرایط برای توسعه همه جانبه آذربایجان فراهم شده است.

جمهوری آذربایجان در عرض چهار سال به لحظ رشد اقتصادی در جهان مقام اول را به خود اختصاص می دهد. ظرف چهار سال اخیر هیچ کشوری از نظر رشد اقتصادی و میزان تولیدات ناخالص داخلی از آذربایجان جلوتر نبوده است. این یک دستاورد بزرگی است، بطور کلی، اقتصاد آذربایجان و حجم تولیدات ناخالص داخلی آذربایجان در پنج سال اخیر ۷/٢ بار افزایش یافته است.من می توانم بگویم که این یک نتیجه بی سابقه ای در مقیاس جهانی است. طبق نتایج سال ٢٠٠۸، میزان تولیدات ناخالص داخلی بطور سرانه حدوداً ۶ هزار دلار تشکیل خواهد داد. این شاخص خوبی است، ولی در آینده هر چه بیشتر افزایش خواهد یافت.

مایه بسی خوشحالی است که علاوه بر تولیدات ناخالص داخلی، تولیدات صنعتی آذربایجان نیز افزایش یافته، تولیدات صنعتی ظرف پنج سال اخیر ۷/٢ بار افزایش پیدا کرده، بودجه دولتی کشورمان بیش از ١٠ بار افزایش یافته است. اگر در سال ٢٠٠٣ بودجه دولتی آذربایجان ٢/١ میلیارد دلار تشکیل می داد، در سال ٢٠٠۸ بودجه کلی معادل ١۵ میلیارد دلار میباشد. پیش بینی می شود، بودجه دولتی سال ٢٠٠۹ به مراتب افزایش پیدا کند. میزان ذخایر ارزی آذربایجان بطور قابل ملاحظه ای افزایش یافته است. در سال ٢٠٠٣ میزان ذخایر ارزی ما در حد ۶/١ میلیارد دلار بود. برابر آمار ماه اکتبر امسال، میزان ذخایر ارزی عمومی آذربایجان ١۷ میلیارد دلار تشکیل می دهد. در سالهای آینده بر این مبلغ افزوده خواهد شد. در طی پنج سال اخیر مبلغ ۴۴ میلیارد دلار در اقتصاد آذربایجان سرمایه گذاری شده است. این هم معادل ۷۷ درصد از مجموع سرمایه گذاریها در کل دوران استقلال کشورمان میباشد. یعنی، آذربایجان هم برای سرمایه گذاران خارجی کشور مورد علاقه جالب توجه است و هم خیلی خوشحالم که در آذربایجان در حجم وسیع سرمایه گذاری می شود. طبیعتاً، سهم سرمایه گذاریهای بخش دولتی در آن بیشتر است، ولی سرمایه گذاریها توسط شرکتهای خصوصی و داخلی نیز نقش مهمی دارد. این امر خیلی ضروری است. چرا که این امر در راستای توسعه همه جانبه کشورمان و ایجاد قشر سرمایه گذاران قوی در آذربایجان عمل خواهد کرد. ایجاد قشر متوسط به تحقق پیوسته است و توسعه همه جانبه آذربایجان در سالهای آینده با این عوامل سنجیده خواهد شد.

در توسعه و پیشرفت بخش غیر نفتی دستاوردهای مهمی حاصل شده است. امروز ما می توانیم با احساس افتخار فراوان بیان داریم که اکنون اقتصاد کشورمان چندشاخه ای است. ما در زمینه تولید مواد غذایی اصلی به خودکفایی می رسیم و محصولات تبدیلی آذربایجان به سایر کشورها صادر می شود. بخش زیادی از این محصولات گواهی نامه بین المللی و اروپایی دریافت نموده است. آیا معنی این چیست؟ این بدان معنی است که اقتصاد آذربایجان فقط و فقط وابسته به منابع انرژی نخواهد بود. امروز هم وابسته نیست و امور سازندگی، اشتغال زایی، راه اندازی کارخانجات و مؤسسات جدید در مناطق کشور- همه اینها نتایج عملی فعالایتهای انجام شده میباشد.

تخصیص همه ساله مبالغ هنگفتی برای توسعه بخش سرمایه گذاری، ارایه اعتبارات تسهیلی و کمکهای مالی دولتی برای توسعه کشاورزی و خرید ماشین آلات و تجهیزات فنی و بطور کلی، حمایتهای معنوی- سیاسی و عملی- تجربی رئیس جمهور از کارفرمایان در توسعه بخش غیر نفتی تحول گسترده ای ایجاد کرده است. اینجانب شکی ندارم که ظرف پنج سال آینده فعالیتهای بیشتری در این زمینه انجام خواهد شد. عملکرد پنج سال اخیر، مخصوصاً، قسمت اهمی از آنها در سالهای آینده نتیجه خواهد داد.

به کلام مختصر، ما در زمینه اقتصادی می توانیم به این دستاوردها افتخار کنیم. من خیلی خوشحالم که اکنون آذربایجان استقلال خود از لحاظ اقتصادی را کاملاً تأمین کرده است. برنامه مجموع اقدامات مضاعف جهت تأمین امنیت مواد غذایی در دست تهیه است. امروزه ما در تولید مواد غذایی ۹٠ تا ۹۵ درصد به خودکفایی رسیده ایم. طی سالهای آینده و ظرف کوتاه مدت کاملاً به خودکفایی خواهیم رسید. من بسیار خشنود هستم که تلاشهای انجام شده در بخش اقتصادی و دستاوردهای حاصله، در عین حال، از طرف جهانیان و سازمانهای بین المللی مالی نیز تقدیر و حمایت می شود. گزارش سال ٢٠٠۸ بانک جهانی بعنوان مرکز جهانی مالی اصلی گواه بر آن است. در این گزارش، آذربایجان بعنوان کشور اصلاح طلب شماره یک در جهان شناخته می شود. این یک تجلیل از تلاشها و سیاستهای ما است. زیرا این اصلاحات در بخش غیر نفتی صورت گرفته است. این اصلاحات برای توسعه تجارت شرایط فراهم می سازد و در راستای آزادسازی اقتصاد آذربایجان عمل می کند. این سیاست و اصلاحات برای زندگی مردم آذربایجان در شرایط هر چه بهتر شرایط ایجاد می کند. فلذا، ما به این تجلیل اهمیت بسزایی قایلیم.

در عین حال، در آذربایجان شفافیت در کارها تأمین می گردد. این امر برای کشوری که نفت و گاز استخراج و صادر می کند، بسیار ضروری میباشد. می توان گفت که یکی دیگر از محورهای اصلی استراتژی نفتی موفق ما صرفاً شفافیت است. صندوق دولتی نفت آذربایجان بجهت تأمین شفافیت از طرف سازمان ملل متحد در سال گذشته به دریافت جایزه مفتخر گردیده است. مردم آذربایجان از میزان درآمدهای مالی کشور از بابت فروش نفت و بخشهای مورد استفاده از آن اطلاع کامل دارند.

به کلام مختصر، ما منبعد نیز این سیاستهای اقتصادی را ادامه خواهیم داد. همه برنامه های مورد نظر اجرا خواهد شد. تجارب پنج سال اخیر ما گواه بر آن است که تمامی کارهایی که ما برنامه ریزی و بیان کرده ایم، مورد اجرا گذاشته شد و گاهاً پیش از موعد اجرا نموده ایم. همزمان با این، می توان گفت که ظرف پنج سال اخیر نسبت به حل مسایل اجتماعی توجه شایانی نشان داده شده است. زیرا، در کشورهایی که دوران گذر را طی می کنند و در صورت انجام اصلاحات اقتصادی عمده ممکن است شرایط زندگی مردم به وخامت گراید و ما با مرور بر تاریخ نیز از این مطلع هستیم. با مرور بر تاریخ گذشته و معاصر نیز مطلع می شویم که اصلاحات اساسی بر شرایط زندگی مردم بطور موقت آثار منفی دارد. ولی ما در آذربایجان شاهد نتایج معکوس این امر هستیم. ما همپای انجام اصلاحات اقتصادی عمده، در حل مسایل رفاه مردم کارهای مهمی را به انجام رسانده ایم. طی پنج سال اخیر مبلغ پائینترین حد حق بازنشستگی ها چهار برابر افزایش پیدا کرده است. پائینترین مبلغ حق دستمزد مردم هشت برابر و دستمزد حقوق متوسط ۶/٣ برابر افزایش یافته است. امروزه تعداد کسانی که کمکهای دولتی مستقیم دریافت می کنند، به ۶٠٠ هزار نفر رسیده است. دولت بمنظور بهبود شرایط زندگی افراد نیازمند کمکهای خود را ارایه می دهد و ما این سیاستها را در آینده ادمه خواهیم داد. کاهش میزان فقر در آذربایجان موجب نهایت خوشحالی من است.

اگر در سال ٢٠٠٣ تعداد افراد بی بضاعت در آذربایجان ۴۹ درصد بود، برابر نتایج سال ٢٠٠۷، این رقم به ١۶ درصد تقلیل یافته است. طبق محاسبات پیش بینی شده، بنابر نتایج امسال میزان فقر هر چه بیشتر کاهش خواهد یافت. این امر گواه بر آن است که توسعه اقتصادی موفق، اصلاحات اقتصادی و استراتژی نفتی در آذربایجان، بنوبه اول در راستای بهبود شرایط زندگی مردم عمل می کند. این مهم نشانگر آن است که در آذربایجان روند قشربندی طبقاتی جامعه که مختص کشورهای در حال توسعه سریع میباشد، مشاهده نمی شود. بلکه بر عکس، در آذربایجان قشر متوسط پدیدار می شود. روند اشتغال زایی در آذربایجان ادامه و توسعه می یابد و من بر این باورم که در بین همه کارهای انجام شد، کاهش میزان فقر اهمیت خاصی دارد. روند رشد اقتصادی کشورمان خیلی سریع است و مایلم بار دیگر متذکر شوم که ما در عرض چهار سال گذشته در مقایس جهانی کشور پیشگام بوده ایم. مطمئنم که در سالهای آینده این پیشگامی را محفوظ خواهیم داشت.

طرحهای مربوط به تأسیسات زیربنایی کشورمان در حال اجرا است. در آذربایجان ظرف پنج سال اخیر چهار فرودگاه بین المللی مورد بهره برداری قرار گرفته است. هشت واحد نیروگاه برقی احداث گردیده، هزاران کیلومتر راهسازی شده است. روند گاز رسانی با موفقیت اجرا شده است. اگر در سال ٢٠٠٣ روند گاز رسانی در آذربایجان ۶٢ درصد بود، هم اکنون ۸۵ درصد تشکیل می دهد. ساخت خطوط لوله آبرسانی جریان دارد. یعنی، تمامی این پروژه های زیربنایی موجب تقویت آذربایجان می گردد. ولی همزمان با این، بهبود شرایط زندگی مردم و افراد کم بضاعت- این مسأله برای من اهمیت بسزایی دارد. چرا که کل سیاستهای ما زندگی مردم آذربایجان در شرایط بهتر و اقتدار جمهوری آذربایجان را هدف قرار داده است.

به توجه شما میرسانم که مشاهده نتایج کارهای انجام شده نهایت خوشبختی است. من به خاطر دارم، در سال ٢٠٠٣، هنوز در آستانه انتخابات ریاست جمهوری در یکی از سخنرانی های خود اعلام داشتم که اگر مردم آذربایجان به من اعتماد کنند، قول می دهم که در عرض پنج سال آینده در آذربایجان ۶٠٠ هزار محل کار جدید گشایش خواهد یافت و بدینوسیله، بیکاری بعنوان یک معضل اجتماعی، می توان گفت که برطرف خواهد گردید. امروز با احساس افتخار فراوان می توان اعلام داشت که در طی پنج سال اخیر در آذربایجان ۷۴١ هزار محل اشتغال جدید ایجاد شده است که از بین آنها ۵٣١ هزار محل کار دائمی است. این محل کارها، هم به بهبود شرایط زندگی مردم خدمت می کند، و هم به تحولات موجود در مناطق کشور تحرک می بخشد. گاهاً کسانی که از وضع موجود آگاهی کامل ندارند، و یا آنان که قصد دارند به دستاوردهای ما سایه بیفکنند، توسعه اقتصادی کشور را اغلب، فقط به عامل نفت نسبت به می دهند. البته، میزان استخراج نفت در آذربایجان افزایش یافته و حجم آن در تولیدات ناخالص داخلی بیشتر است. هر کشوری یک محور اصلی برای توسعه دارا میباشد. و این مهم، برای ما ذخایر طبیعی است. ولی به شاخصهای اقتصادی مناطق کشور توجه کنید: ظرف پنج سال اخیر میزان رشد اقتصادی در اکثر شهرستانها بیش از دوبرابر بوده است. میزان تولیدات ناخالص داخلی در بعضی از مناطق ۵/٢ برابر، ۷/٢ برابر و سه برابر رشد یافته است. در مناطق کشور نفت استخراج نمی شود. یعنی، آیا این رشد از محل کدام هزینه ها حاصل گردیده؟ از محل همین اشتغال زایی، از محل سرمایه گذاریها و کارخانجات و مؤسسات جدید. امروزه کسی که می خواهد در آذربایجان فعالیت نماید، می تواند کارهای زیادی را پیدا کند.

امروزه ما با مشکل دیگری در آذربایجان، مهاجرت غیر قانونی مواجه می شویم. امروزه تعداد نیروی انسانی که از کشورهای خارجی برای اشتغال به آذربایجان می ایند، روزافزون است. بویژه، اخیراً اداره دولتی مهاجرت بمنظور رسیدگی به این مسأله تأسیس شده است. یعنی، این حقایق امروز آذربایجان میباشد. راهی که از سال ٢٠٠٣ تا ٢٠٠۸ پیموده ایم، در کلیه رشته ها نتیجه داده است.

اینجانب امروز مایل نیستم تمامی دستاوردهای حاصله را ذکر کنم. برای این کار چند ساعت وقت لازم است. فقط، مایلم موارد اصلی را بار دیگر به توجه مردم آذربایجان برسانم. ظرف پنج سال اخیر ١۶٠٠ واحد مدرسه جدید در آذربایجان احداث شده است. ١۶٠٠ مدرسه متوسطه! صدها واحد مدرسه بازسازی شده است. مجموعاً، ۴۵٠٠ واحد مدرسه در آذربایجان فعالیت دارند. مدارس با شرایط نامناسب تخریب شده و در جای آنها مدارسی با شرایط مدرن ساخته شده است. همه مدارس مجهز به سیستم رایانه و به خط اینترنتی وصل می شوند. چنانچه پنج سال قبل برای ١٠٠٠ شاگرد یک کامپیوتر در نظر گرفته می شد، اکنون برای ٢۹ شاگرد یک رایانه منظور شده است. آینده ما این است. نسل جوان ما باید با سواد باشند و در روحیه میهن دوستی تربیت شوند. تربیت مسئولان کارآمد، حرفه ای و میهن دوست برای آینده آذربایجان از اولویتهای ما است.

اشاره به فعالیتهای انجام شده با هدف حفظ سلامتی مردم را لازم می دانم. ظرف پنج سال اخیر بیش از ٢۴٠ واحد درمانی و پزشکی ایحاد شده و اکثر آنها پاسخگوی استانداردهای روز جهانی است. ایجاد مراکز خدمات پزشکی مطابق با استانداردهای جهانی نه تنها در باکو، بلکه در مناطق کشور تهفه ایست که جهت حفظ سلامتی مردم آذربایجان اختصاص یافته است.

امروزه ما مسأله آب آشامیدنی را با موفقیت حل می کنیم. ساخت دستگاههای ویژه تصفیه آب و احداث خطوط لوله آبرسانی موجب بهبود کیفیت زندگی و سلامتی مردم خواهد شد. ما بایستی همیشه نسبت به سلامتی مردم توجه کنیم. باید طوری عمل کنیم که مردم آذربایجان سلامت باشند، نسل جوان از نظر جسمانی و معنوی سالم باشند.

در عرض پنج سال اخیر در همه مناطق آذربایجان ١۴ مجتمع ورزشی المپیک پیشرفته به بهره برداری رسیده است. تقریباً بالغ بر ٢٠ مجتمع ورزی نیز در حال ساخت میباشد. در همه این مجتمع های ورزشی کودکان در بهترین شرایط ورزش می کنند. در مراکز ورزشی تمام شرایط لازم- محوطه های روباز و روبسته و استخر شنا و غیره وجود دارد. آینده آذربایجان و جوانان آذربایجانی بایستی از تمامی این امکانات استفاده کنند.

مجدداً به استحضار می رسانم که توسعه همه جانبه و موفق آذربایجان، یک واقعیت است. من هیچ شکی ندارم که در طی پنج سال آینده ما بر تمامی این گرایشات مثبت هر چه بیشتر خواهیم افزود و آذربایجان را به سوی موفقیتهای جدیدی پیش خواهیم برد.

بمنظور اجرای موفق سیاستهای داخلی و خارجی ما نیز مسایل امنیت انرژی به حل خود رسیده است. ما همه وظایف موجود را انجام داده ایم. در حال حاضر، جمهوری آذربایجان مسایل امنیت انرژی را صد درصد حل کرده است. همانطور که مطلع هستید، اکنون این موضوع در جهان مسأله شماره یک است و مورد نگرانی همگان میباشد. استراتژی نفتی آذربایجان که با ابتکار حیدر علی اف رهبر ملی در اواسط سالهای ١۹۹٠ آغاز شده و امروزه با موفقیت اجرا می شود، برای کشورمان دستاوردهای چشمگیری به ارمغان آورده است. کلیه مسایلی که برنامه ریزی کرده ایم، حل شده، برغم اینکه انجام این کارها چندان آسان نبود.

اکنون خط لوله نفتی باکو- تفلیس- جیهان مورد بهره برداری قرار می گیرد و با نیروی هر چه تمامتر فعال میباشد. ساخت این خط لوله طی پنج سال اخیر به پایان رسیده است. همچنین، خط لوله گاز باکو- تفلیس- ارزوروم با موفقیت استفاده می شود و فعالیت دارد. آذربایجان ظرف پنج سال اخیر از کشور وارد کننده گاز به صادر کننده گاز تبدیل شده و امروزه ما نیازهای خود را تأمین می کنیم، و نیز به سایر کشورها صادر می نماییم. ساخت راه آهن باکو- تفلیس- قارس که تداوم منطقی خطوط لوله نفت و گاز باکو- تفلیس- جیهان و باکو- تفلیس- ارزوروم است، را آغاز کرده ایم. این طرح هم برای ما و هم برای همسایگان، هم منطقه و هم جهانیان اهمیت تاریخی دارد. با ابتکار ما و ابتکار و مساعی مشترک تمامی کشورهای سهامدار پروژه حاضر اجرای این طرح عظیم را آغاز کرده ایم. زمانی، پروژه های باکو- تفلیس- جیهان، باکو- تفلیس- ارزوروم و باکو- تفلیس- قارس فقط روی کاغذ بود. بلکه، فقط یک نیت و نظر بود. بعضی ها این مسأله را افسانه می نامیدند. ولی اکنون این افسانه به واقعیت تبدیل گشته است. چه کسی این کار را انجام داده؟ ما انجام دادیم! ما با سیاستهای خود و در قالب همکاریهای منطقه ای و حضور فعال کشورهای همسایه تمامی این اقدامات موفق را تأمین نموده ایم. این طرحها متضمن توسعه درازمدت، موفق و پایدار آذربایجان خواهد شد.

میزان استخراج نفت وگاز در آذربایجان ظرف پنج سال گذشته بطور قابل ملاحظه ای افزایش یافته است. اگر در سال ٢٠٠٣ میزان استخراج نفت ۴/١۵ میلیون تن بود، امسال قرار است، میزان تولید نفت در آذربایجان به بیش از ۵٠ میلیون تن برسد. در سال ٢٠٠٣ مقدار ۵/۵ میلیارد متر مکعب گاز در آذربایجان استخراج می شد و تا پایان امسال میزان استخراج گاز در آذربایجان بیش از ٢٠ میلیارد متر مکعب خواهد بود. این رقم ظرف کوتاه مدت شاخص بزرگی است. ما همه امکانات- هم سیاسی، هم اقتصادی و هم فنی خود را بسیج کرده ایم و در جهت انجام این کارها سیاستهای هدفمند پیاده کرده ایم. ما در برابر خود هدف قرار داده ایم و به سوی این هدف بطور موفق پیش رفته ایم. امروزه ما شخه بندی شدن صادرات نفت را تأمین کرده ایم. آذربایجان دارای هفت خط لوله نفت و گاز میباشد. همه آنها فعال هستند و صدور منابع طبیعی آذربایجان بوسیله این خطوط لوله به هر جهت امکانپذیر است.

سیاستهای انرژی برای ما استقلال اقتصادی را به ارمغان آورده و به ما فرصت داده تا طرحهای سازندگی و عمرانی و تأسیسات زیربنایی کشور را با موفقیت اجرا نماییم. این سیاستها به ما اطمینان بخشید. دستاوردهای کنونی و تاریخی ما نشان داد که ما اطمینان کامل داریم و بعنوان دولت مستقل منبعد نیز بطور موفقثیت آمیز پیشرفت خواهیم کرد. استقلال برای ما بزرگترین نعمت و بزرگترین ارزش است. ولی کسب استقلال آسانتر از حفظ و نگهداری و تقویت آن میباشد. امروزه، جمهوری آذربایجان بمعنی اصلی کلمه کشور مستقلی است، ما هم در داخل و هم در خارج سیاستهای مستقلی اجرا می کنیم. سیاستهای ما به منافع مردم آذربایجان خدمت می کند. حفظ منافع مردم آذربایجان، استحکام دولت آذربایجان و اقتدار استقلال آذربایجان برای اینجانب و می دانم که برای هر شهروند آذربایجانی وظیفه و هدف اصلی میباشد.

دوستان عزیز، اینجانب امروز در مراسم تحلیف از بابت حمایت و اعتماد به من ظرف پنج سال اخیر بار دیگر از مردم آذربایجان تشکر می کنم. به مردم آذربایجان اطمینان می دهم که منبعد نیز برای توسعه موفق میهن ما و شکوفایی آذربایجان از هیچ تلاشی دریغ نخواهم کرد و از این پس نیز به مردم آذربایجان خدمت خواهم کرد.

درود بر مردم آذربایجان.

زنده باد آذربایجان.

باکو، ٢۴ اکتبر ٢٠٠۸