آثار / اقتصاد / روابط اقتصادی با کشورهای آسیایی

ملاقات حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان با علی صوفی وزیر تعاون جمهوری اسلامی ایران- ١٩ می سال ۲۰۰۲


حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان در دومین روز سفر خود به جمهوری اسلامی ایران، در تاریخ ١٩ می سال ۲۰۰۲ در تهران در مقر اختصاصی خود با علی صوفی وزیر تعاون آن کشور و رئیس ایرانی کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی، تجاری و فنی بین ایران و آذربایجان ملاقات کرده است.

آقای علی صوفی ضمن استقبال صمیمانه از رئیس جمهور حیدر علی اف، گفت که از فراهم شدن امکانی برای ملاقات مجدد با رهبر دولت آذربایجان بسیار خوشنود است. وی افزود  که طرف ایرانی با بی صبری منتظر سفر رسمی ایشان به ایران بوده و این سفر از حیث تعمیق و تحکیم هر چه بیشتر مناسبات در همه زمینه ها بین دو کشور دوست و همسایه از اهمیت فوق العاده ای برخوردار میباشد.

وزیر ایرانی با تأکید بر اینکه توسعه بیش از پیش همکاریهای اقتصادی-تجاری بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان در راستای منافع هر دو طرف میباشد، گزارشی از عملکرد کمیسیون مشترک در این زمینه و محورهای فعالیتهای آتی آن ارایه داد. آقای علی صوفی با اشاره به طرح دهلیز حمل و نقلی شمال- جنوب که قرار است اروپا را به سواحل اقیانوس هند متصل کند گفت که راه اندازی آن از لحاظ همکاریهای اقتصادی بین ایران و آذربایجان نیز مثمر به ثمر خواهد بود. حیدر علی اف رئیس  جمهوری آذربایجان نیز ضمن تاکید بر اهمیت فراوان سفر کنونی اش به ایران، رضایت خود را از ملاقات خصوصی خود با رئیس جمهور سید محمد خاتمی و گفتگوهای فی ما بین با حضور اعضای هیات نمایندگی همراه اعلام کرد. رئیس جمهور کشورمان بیان داشت که این گفتگوها و همچنین اسناد منعقده موجبات تسریع در روند همکاری بین ایرن و آذربایجان در همه زمینه ها و از جمله همکاریهای اقتصادی را فراهم خواهد ساخت.

 رئیس  جمهور با اشاره به وجود امکانات گسترده جهت توسعه هر چه بیشتر همکاریها بین دو کشور گفت که برای نیل به این هدف ضروری است تا کمیسون مشترک بر فعالیت خود بیافزاید. رئیس  جمهور حیدر علی اف بیان داشت که حل و فصل مسائل مربوط به وضع حقوقی دریای خزر و راه اندازی دهلیز حمل و نقلی شمال-جنوب برای توسعه همکاریهای دو کشور دوست و همسایه مفید واقع خواهد شد.

  در این دیدار همچنین پیرامون برخی موضوعات مورد علاقه دو طرف تبادل نظر شد.

در پایان این دیدار، علی صوفی وزیر تعاون ایران به پرسشهای خبرنگاران پاسخ گفته است.

سؤال: آقای صوفی، آیا در ملاقات شما با حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان در باره مسئله اجرای طرح دهلیز حمل و نقلی شمال جنوب نیز بحث شد؟

پاسخ: منظور از دهلیز شمال- جنوب، آن مشتمل بر چند طرحی است. یکی از این طرح ها مربوط به احداث خط راه آهن آستارا-آستارا میباشد. بخشی از این طرح بر عهده طرف آذربایجانی است. در ادامه این طرح قرار است خط آستارا-رشت-قزوین در اراضی ایران احداث گردد. احداث جاده باکو-آستارا هم بخشی از این دهلیز است. بمنظور عملی شدن این طرح، طرف ایرانی متقبل تأمین مالی آن شده است. ولی دو دولت یعنی آذربایجان و ایران این طرح را بصورت مشترک انجام خواهند داد.

 سؤال: جناب وزیر، میزان مبادلات تجاری بین ایران و آذربایجان تقریبا ۶۰ میلیون دلار برآورد میشود. بنظر شما، بمنظور توسعه روابط تجاری-اقتصادی، چه اقداماتی بایستی از سوی جمهوری آذربایجان اتخاذ گردد؟

حیدر علی اف (خطاب به خبرنگار): اگر قرار بود سؤال پر محتوایی ارایه بدهی، باید میگفتی که طرف آذربایجانی و جمهوری اسلامی ایران بایستی در این راستا چه برنامه هایی را عملی کنند. مثل اینکه تو این نکته را فراموش کردی و من فقط میخواستم در این مورد به تو کمک کنم.

 علی صوفی: اولا این کار مستلزم گسترش همکاریهادر زمینه حمل و نقل کالا و مسافرمیباشد. جاده باکو-آستارا تاثیر مثبتی بر این روند خواهد داشت. از سوی دیگر، افزایش ساعت کاری گذرگاهها مرزی را لازم میدانیم. بطوریکه، اگر گمرک آستارا روزانه ۲٤ ساعت فعال باشد این میتواند تاثیر مثبتی بر روابط داشته باشد. احداث پل شاه تختی امکانی را برای بهبود وضع حمل و نقل کالا های تناژ بالا بوسیله کامیونها فراهم خواهد آورد. راه اندازی پل عابرپیاده در آستارا و احداث جاده ای در بیله سوار و سایر اقدامات تاثیر بسزایی در توسعه روابط خواهند داشت. در عین  حال، تقویت بازارچه های فعال در مناطق مرزی نیز گسترش روابط تجاری-اقتصادی را در بر خواهد داشت.