آثار / سیاست خارجی / آذربایجان- اروپا

سخنرانی حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان در دیدار با ژاک شیراک رئیس جمهور فرانسه - پاریس، کاخ یِلیسی، ۱۳ ژانویه سال ۱۹۹۷


جناب آقای رئیس جمهور. از بابت سخنان محبت آمیزی در مورد آذربایجان و بجهت دعوت از من برای سفر رسمی به فرانسه از شما سپاسگزارم و بیان می دارم که، جمهوری آذربایجان مستقل توجه شایانی نسبت به تحکیم هر چه بیشتر روابط خود با تمامی کشورهای اروپایی، از جمله فرانسه دارد.

اسناد منعقده بین آذربایجان و فرانسه در جریان سفر رسمی من به این کشور در سال ۱۹۹۳ به دعوت فرانسؤا میتران رئیس جمهور فقید فرانسه ، بستر محکمی برای همکاریهای کشورهایمان فراهم ساخته است. مایلم یادآور شوم که، آن اسناد از طرف پارلمان کشورمان تأیید گردیده و با موفقیت اجرا می یابد. اکنون بحث سر ضرورت تنگاتنگ شدن هر چه بیشتر همکاریهای اقتصادی، فرهنگی و سایر زمینه ها بین کشورهایمان و دستیابی به این امر میباشد.

بزرگترین مشکل سر راه کشورمان که، راه توسعه دموکراتیک را انتخاب نموده است، تجاوز نظامی ارمنستان به آذربایجان میباشد. در نتیجه این تجاوز، ۲۰ درصد از سرزمینهای کشورمان در معرض تصرف قرار گرفته، بیش از یک میلیون نفر از هم وطنان ما که از مناطق مسکونی خود با استعمال اخراج شده اند، ناگزیر به زندگی در شرایط اسفباری در چادرها بوده و این وضع امروز هم ادامه دارد. این جنگی که توسط ارتش ارمنستان آغاز شده، خسارات مادی و معنوی سنگینی برای کشورمان به بار آورده است که، تنها رؤیت نقشه آذربایجان میتوان اطلاعات مفصلی راجع به تمام این قضیه دریافت نمود. لیکن ما خواهان حل صلح آمیز مناقشه هستیم و بهمین منظور مصمم به استفاده از آتش بس حاصله در می سال ۱۹۹۴ در این جنگ، میباشیم. اطمینان داریم، مذاکرات موجود در چارچوب گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا و میانجیگری برخی کشورهای بزرگ در زمینه حل مسالمت آمیز این مناقشه نظامی، بهره خود را خواهد داد و ارمنستان را مجبور به دست برداشتن از اهداف متجاوزانه خود خواهد کرد.

ضمن تأکید بر اهمیت فراوان بیانیه نشست لیسبن سران کشورهای عضو سازمان امنیت و همکاری اروپا در اوایل دسامبر سال ۱۹۹۶ نسبت به حل و فصل مناقشه ارمنستان- آذربایجان، ما همچنین مایلیم مراتب رضایت خود را از حمایت فرانسه از موقعیت آذربایجان در لیسبن، ابراز نماییم. کشورمان خواهان نه جنگ، بلکه صلح میباشد و بهمین خاطر موضع مصالحت آمیزی را اتخاذ کرده است. اینجانب مطمئنم که، سه اصل مصوب در نشست لیسبن- اصول برسمیت شناخته شدن تمامیت ارضی آذربایجان و ارمنستان، اعطای بالاترین نظام خودمختاری برای منطقه قره باغ کوهستانی در قلمروی دولت آذربایجان و تضمین امنیت کل اهالی قره باغ کوهستانی، نقش مهمی را در حل سریع مسالمت آمیز این مناقشه ایفا خواهد داشت.

ما با احساس تأسف بیان می کنیم که، ارمنستان همچنان قطعنامه های سازمانهای بین المللی و موازین حقوقی مورد تأیید همه کشورها را نادیده می گیرد و اقدامات مشخصی را در راستای حل این مناقشه نظامی بعمل نمی آورد. ما خواهان خروج ارتش ارمنستان از سرزمینهای کشورمان و تأمین تمامیت ارضی و مصونیت مرزهای آذربایجان و بازگشت آوارگان به خانه و کاشانه خود، هستیم.

مراتب رضایت خود را از توجه ویژه فرانسه نسبت به روابط با کشورمان اظهار می دارم و اطمینان دارم که، فرانسه همپای سایر کشورها، فعالیتهای خود را بعنوان عضو فعال گروه مینسک هر چه بیشتر گسترش خواهد داد و تلاشهای خود را در راستای استفاده از نفوذ خود در حل سریع مناقشه ارمنستان- آذربایجان بکار خواهد گرفت.

وضع سیاسی- اجتماعی موجود در کشورمان ثابت است و کارهای مهمی در زمینه سازماندهی نظام دولتی قانونمدار و دموکراتیک و نیز انجام اصلاحات در آذربایجان انجام می پذیرد. کشورمان با انتخاب راه اقتصاد آزاد، توجه شایانی نسبت به ایجاد روابط تنگاتنگ با کشورهای جهانی دارد. کشور ما قراردادهایی را با تعدادی از شرکتهای پرنفوذ جهان در خصوص بهره برداری مشترک از میادین موجود متعلق به آذربایجانی در دریای خزر منعقد ساخته و این قراردادها بطور بی وقفه اجرا می شود. اینجانب خیلی راضی هستم که، همکاریهای کشورمان با شرکت "اِلف آکیتن" و سایر شرکتهای فرانسوی بصورت مستمر توسعه می یابد. مایلم مجدداً اعلام کنم که، در آذربایجان شرایط مساعدی جهت فعالیت کارفرمایان خارجی وجود دارد. مراتب اطمینان خود را اظهار می دارم که، امضای قرارداد بهره برداری مشترک از میادین نفتی "لنکران- دنیز" و "تالیش- دنیز" امروز در پاریس- در کاخ یلیسی اقامتگاه رئیس جمهور فرانسه و با حضور رؤسای جمهور فرانسه و آذربایجان، در توسعه اساسی روابط اقتصادی کشورهایمان یک رویداد تاریخی خواهد بود.

نگرش دوستانه جناب ژاک شیراک رئیس جمهور فرانسه نسبت به کشورمان باعث نهایت خوشحالی ماست و مایلم بار دیگر مراتب اطمینان خود را ابراز دارم که، روابط کشورها و ملتهایمان که هر دو در اروپا واقع است، منبعد هر چه بیشتر تقویت و توسعه خواهد یافت.

جناب آقای رئیس جمهور، من از شما برای سفر رسمی به کشورمان دعوت می کنم.

"حیدر علی اف: استقلال ما ابدی است" (سخنرانی ها، بیانیه ها، مصاحبه ها، پیامها، مراجعات و فرامین)- آذرنشر، باکو- ۱۹۹۸، جلد. ۸، ص. ۲۴۰ تا ۲۴۲