آثار / سیاست خارجی / آذربایجان- آسیا

گفتگوی حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان با علیرضا بیکدلی سفیر جمهوری اسلامی ایران در آذربایجان - کاخ ریاست جمهوری، ۱۱ دسامبر سال ۱۹۹۹


علیرضا بیکدلی: متشکرم،جناب آقای رئیس جمهور. الحمدالله، هنوز زنده هستیم. فرا رسیدن ماه رمضان را به جنابعالی شادباش می گویم. در شخص شما به همه برادران و خواهران آذربایجانی تبریک و تهنیت می گویم. سپاسگزارم که علیرغم مشغله زیاد فرصت پیدا کرده مرا بحضور پذیرفته اید. معتقدم که می توانیم در این دیدار با شما به مسایل فوق العاده مهمی بپردازیم.

حیدر علی اف: بسیار خوب. من هم از بابت این ملاقات خیلی خوشوقتم. راستش، اینجانب مدتی قبل می خواستم با شما دیدار کنم. ولی بعضی از رویدادها و مسایل مانع این شد. برای همین، از ملاقات امروز بسیار خرسندم.

من هم همچنین فرا رسیدن ماه مبارک رمضان را به شما شادباش می گویم و آرزومندم که در سال جاری ماه رمضان برای مسلمانان کشورمان پرخیر و برکت باشد. طبیعتاً، اکنون ما می توانیم در مورد مسایل زیادی گفتگو و صحبت کنیم. ولی من در دیدار اخیرمان گفته بودم و امروز هم تکرار میکنم که بمنظور توسعه روابط ایران و آذربایجان بایستی منبعد نیز کارهای زیادی انجام داد. نظر من این است که این روابط سالم و حسنه است و باید بطور روزافزون توسعه پیدا کند. زمینه های گسترده ای از نظر سیاسی، اقتصادی، علمی و فرهنگی وجود دارد. بدون شک، عملکرد شما موجب نزدیکی هر چه بیشتر دو کشوربوده است. ولی هنوز باید کارهای زیادی را انجام داد. چرا که ایران و جمهوری آذربایجان به اندازه ای نزدیک هم هستند که شاید هم بایستی در اینجا کارهای زیادی انجام داد تا همه زمینه ها و امکانات این دو کشور موجب ارتقاء بیش از پیش روابط دوستی و برادری فی مابین گردد.

علیرضا بیکدلی: متشکرم. سخنان جنابعالی مثل همیشه باعث مستحکمتر شدن روابط ایران و آذربایجان می شود. ما همیشه از حمایتهای شما بهره مند شده ایم. امیدوارم که آقای خاتمی نیز به همان اندازه با شما موافق است و در مورد روابط ایران و جمهوری آذربایجان همیشه دستوراتی صادر کرده و اظهار علاقه نموده است. اگر اجازه فرمایید، من دو پیام آقای خاتمی را خدمت جنابعالی تسلیم کنم. یکی از اینها پیام دعوت از شما برای سفر به ایران میباشد. اجازه فرمایید آنرا به شما تقدیم کنم.

حیدر علی اف: تشکر می کنم. از بابت پیام دعوت از جناب آقای خاتمی رئیس جمهور محترم ایران قدردانی می کنم. من این دعوت را با کمال میل می پذیرم و ما در این باره تا اندازه یی تأخیر کرده ایم. یعنی ما در حاشیه نشست سازمان کنفرانس اسلامی در تهران در خصوص سفر رسمی من به ایران، در عین حال سفر رسمی جناب آقای خاتمی به جمهوری آذربایجان گفتگو کردیم. اینجانب از آقای خاتمی برای سفر به کشورمان دعوت نمودم. ایشان نیز از من دعوت بعمل آوردند. اما بعداً شما به من اطلاع دادید که آزوی شما این است تا ابتداً اینجانب دعوت را بعمل آورم و سفر کنم، سپس جناب آقای خاتمی. من هم با این موافقت کردم. امروز هم موافقم. من این دعوت را کمال میل می پذیرم و اکنون بایستی تاریخ دقیق آنرا مشخص نمود. باید زمان مناسب هم برای ایران و هم برای آذربایجان را تعیین کرد. سپس ضمن فراهم ساختن مقدمات سفر من، آنرا سازماندهی کرد.

معتقدم که خیلی نیاز به دیدار و گفتگوهای دوجانبه هست. چرا که از سالهای گذشته تابحال ملاقاتهای خصوصی ما کم بوده است. ولی خیلی ضرورت دارد. هم جهت هر چه نزدیک شدن بهم دیگر می توان تبادل نظر در مورد مسایل فرا روی ایران و جمهوری آذربایجان انجام داد و اوضاع منطقه و موضع گیری ایران در برابر وضع موجود جمهوری آذربایجان و تحولات جاری در جامعه بین المللی را مورد بررسی قرار داد.

این برای من بسیار مهم خواهد بود. هدف از این سفر عبارت از آشنایی با موضع، نظرات و دیدگاههای ایران و شخص جناب آقای خاتمی رئیس جمهور ایران میباشد. لذا من این دعوت را نهایت رضایت خاطر می پذیرم. بر این باورم که نیاز به این دیدار وجود دارد. حالا بستگی به شما و وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان دارد که یک تاریخ مناسبی برای هر دو طرف را تعیین کنید تا من این سفر را بجا آورم.

علیرضا بیکدلی: متشکرم، جناب آقای رئیس جمهور. خیلی خوشحالم که جنابعالی برای انجام این سفر اعلام آمادگی می فرمایید. آقای خاتمی نیز در دیدار با یاشار علی اف اظهار داشت که طرف ایرانی مقدمات سفر جناب حیدر علی اف به ایران را فراهم آورده است.

همانطور که مستحضرید، هیأتهای زیادی از ایران، از جمله آقای عیسی کلانتری وزیر کشاورزی ایران، علی عبدالعلی زاده وزیر شهرسازی و آقای کارباسیان وزیر گمرک به آذربایجان تشریف آورده اند.

جلسه کمیسیون مشترک در تهران بمنظور سازماندهی سفر جنابعالی به ایران تشکیل شده بود. ما در این زمینه خیلی کار کردیم. اکنون خیلی از موارد آماده است. ما سعی کردیم تا کلاً مسایل جزئی را خودمان حل کنیم. یعنی، منظور از "خودمان" سایر مسئولین است. و مسایل مهم را همانطور که جنابعالی یادآور شدید، رؤسای جمهور آذربایجان و ایران حل و فصل کنند.

ایران و آذربایجان دو کشور همسایه هستند. خداوند متعال سرنوشت آنها را با یک دیگر قرار داده و بمنظور حل این سرنوشت مشترک و رساندن آن به آینده درخشان حتماً بایستی رئیسان جمهور زود زود ملاقات کنند و نیاز به این وجود دارد.

همچنین، همانطور که جنابعالی فرمودید، ایران و جمهوری آذربایجان در یک منطقه زندگی می کنند. آرامش، امنیت، ثبات و توسعه کشورهای این منطقه با همکاری و مساعی مشترک قابل دسترسی است. ما امید داریم تا انشاء الله، در نتیجه سفر شما بتوانیم به این اهداف برسیم.

شما در مورد روابط ایران و جمهوری آذربایجان همیشه با نظرات عالی و عقیده پرخیر و برکت ایراد سخن کرده اید. من نمی توانم سخنرانی پرشور و گرم جنابعالی در نخجوان را فراموش کنم. در آن زمان شما در مراسم افتتاح مسجد حضرت زهرا (س) نظرات خود در مورد ایران را بیان داشتید. واقعاً نظرات گرانبهای شما در حافظه ما حک شده و ما به فکر این هستیم که در نتیجه سفر و دیدار جنابعالی در آینده یی نه چندان دور روابط دو ملت بیش از پیش ارتقاء و گسترش یابد و بهتر شود این هم موجب خوشحالی مردمان دو کشور خواهد بود. معتقدم که این سفر نیاز زمان میباشد و آقای خاتمی رئیس جمهور محترم پس از سفر شما به ایران ظرف کوتاه مدت مایل به سفر به آذربایجان هستند.

مجموعاً، سفر به آذربایجان آرزوی هر شهروند ایرانی، بویژه آرزوی آقای خاتمی است. اینجانب بار دیگر از شما اظهار امتنان دارم و قدردانی می کنم. واقعاً در اثر هدایتها و مساعدتهای جنابعالی- با اینکه خیلی ها مخالف این روابط هستند- این مناسبات بطور روزافزون توسعه پیدا می کند. ما خوشحالیم. از خداوند متعال برای جنابعالی آرزوی سلامتی و طول عمر داریم تا انشاء الله، شاهد شایسته و پرخیر و برکت بودن این روابط باشیم. اطمینان دارم که این امر در آینده یی نه چندان دور بر اثر تلاشهای شما و آقای خاتمی تحقق پذیر خواهد بود.

حیدر علی اف: انشاء الله. نظر من هم این است.

روزنامه آذربایجان مورخ ۱۲ دسامبر سال ۱۹۹۹

معلومات تاریخی عمومی

روابط آذربایجان و ایران