‎"Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in Azerbaycan - Türkiye ortak ‎şirketinin - Çay paketleme fabrikasının açılış töreninde konuşması" (28 Aralık 1996 yılı, ‎Bakü) belgesine ilişkin tarihi vesika


1990'lı yıllarda SSCB'nin çökmesi üzerine Azerbaycan'da günün koşullarına uygun olmayan teknoloji sistemleri, fabrikalar açık ekonomi koşullarına uyum göstermediği için faaliyetlerini durdurdular. Çok az bir kısmı ise büyük sıkıntılar içinde küçük oranlarda üretim yaparak faaliyetini sürdürdü. 1993 yılında Azerbaycan'da gıda sektöründe faaliyette bulunan fabrika hemen hemen hiç yoktu. Fabrikaların çoğu kapatılmış, binlerce kişi işsiz kalmıştı.

1990'lı yıllarda Azerbaycan'da yapılan tarım reformları ve özelleştirme programı sonucunda üretim şirketleri yeniden faaliyete geçtiler, çay üretiminde de bir canlılık yaşandı. Bu sırada Azerbaycan'a gelen Türk ve diğer yabancı yatırımcılar da bu çalışmada aktif olarak yer aldılar. Bu yatırımcılar arasında Türkiye'nin "Azersun-Holding" şirketi de vardı. Bakü çay üretimi ve paketleme fabrkiası ile "Azersun Holding" şirketi hisse senetli şirket kurarak 1994 yılından Azerbaycan'da faaliyete başlamıştır.

Halihazırda gıda ürünlerinin satışı ve dağıtımı alanında satış kapasitesine göre Azerbaycan pazarında en büyük distribütör olarak bilinen "Azersun Ticaret ve Dağıtım" (Azersun Trade and Distribution) LTD'nin sattığı temel ürünler yağ, çay, konserve, kuru gıda ürünleri, temizlik ve kağıt ürünleridir. Şirket "Azersun Holding"e ait "Bakü Yağ ve Gıda Sanayisi" A.A.Ş, "Sun Tea İnternational" , "Kafkasya"Konserve Fabrikası", "Karton Fabrikası" ürünlerinin ticaretini ve satışını gerçekleştirmektedir.

Holding her sene Azerbaycan bütçesine 10 milyon ABD doları değerinde vergi ödemektedir ve 3000 kişi için istihdam olanakları sağlamıştır.

Halihazırda Azerbaycan'da nüfusun kuru çaya yıllık talebi 10-12 bin tondur. Bu şu demek oluyor ki, Azerbaycan'da kişi başına yılda 1.5 kilogram çay tüketilmektedir.

Törende konuşma yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı modern, çağdaş araçlarla donatılmış, büyük üretim olanaklarına ve çağdaş teknolojiye sahip çay fabrikasının faaliyete geçmesini çok takdir etmiş, Azerbaycan'da serbest ekonominin ve girişimciliğin geliştirilmesinin ülke ekonomisinin uzun vadeli kalkınmasının stratejik yönünü oluşturduğunu belirtmiştir.

Tarihi vesika 7 Nisan 2005 yılında düzenlenmiştir