آثار / استراتژی نفتی / بکارگیری فناوریهای جدید

نطق حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان در مراسم بهره برداری از دستگاه حفاری "گورتولوش" - ۲۹ اوت سال ۲۰۰۰


scotch egg
scotch egg
scotch egg
scotch egg
scotch egg
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb

خانمها و آقایان محترم!

میهمانان ارجمند!

نفتگران عزیز!

ما امروز بمناسبت یک رویداد مهم تاریخی جدید در این مراسم با شکوه گردهم آمده ایم. همکاری آذربایجان با شرکتهای بزرگ نفتی جهان با موفقیت انجام می گیرد. ما طی سالهای اخیر به دستاوردهای زیادی رسیده و امروز در این مسیر گامی جدید نهاده می شود و دستگاه حفاری جدید به بهره برداری می رسد.

همانطور که می دانید، در اینجا نیز گفته شد که، در ساخت، راه اندازی و بوجود آمدن این دستگاه حفاری شرکتهای نفتی متعلق به خیلی از کشورهای خارجی و شرکت دولتی نفت آذربایجان کار مشترک انجام داده و این دستگاه حفاری را جهت بهره برداری، تقدیم ما کردند. در نصب و راه اندازی این دستگاه حفاری همراه با متخصصین شرکتهای خارجی، نفتگران، مهندسین، کارشناسان و کارگران آذربایجانی فعالانه مشارکت نموده اند.

من بمناسبت این رویداد مهم به شما تبریک می گویم. به شرکتهای خارجی تامین کننده ایجاد و بهره برداری از این دستگاه را که، باتفاق مان فعالیت می نمایند، تبریک عرض می نمایم!

به نفتگران آذربایجانی و بلاخص متخصصین، مهندسین و تمامی نفتگران مان که، در تشکیل این دستگاه متقبل زحمات بوده و فعالانه حضور داشتند، تبریک گفته و از آنان بطور صمیمانه قدردانی می نمایم!

بمناسبت این رویداد مهم به مردم و شهروندان آذربایجان تبریک می گویم!

ناطق علی اف و میهمانان مان که، گزارش جامعی راجع به دستگاه حفاری "گورتولوش" ارایه دادند، اطلاعات کافی در اختیار مان قرار دادند. این اطلاعات واقعا همه ما را متحیر می سازد.

آیا تشکیل این دستگاه حفاری و بهره برداری امروز از آن چه اهمیتی برای آذربایجان، مردم و ملت مان دارد ؟

اولا، این نشانگر آن است که، استراتژی جدید نفتی دولت آذربایجان مستقل بطور موفقیت آمیز اجرا می یابد.

ثانیا، بدان اشاره دارد که، ورود سرمایه خارجی به آذربایجان ادامه دارد. همچنانکه در اینجا گفته شد، بمنظور تشکیل این دستگاه مبلغ ۱۷۵ میلیون دلار هزینه گردیده است. این، برای آذربایجان سرمایه ای جدید محسوب می گردد.

این، نمایانگر آن بوده و برای تمامی جهانیان بنمایش می گذارد که، مردم، نفتگران، مهندسین، متخصصین و کارگران آذربایجانی از تخصص بالایی برخوردار می باشند و توان انجام کارهای عظیمی را دارند.

این مسأله دال بر آن است که، معاصرترین و پیشرفته ترین فن آوری و تکنولوژی موجود در جهان وارد آذربایجان گردیده و این هم جهت توسعه هم صنعت نفت آذربایجان و نیز ارتقای سطح تخصص کارشناسان، نفتگران و مهندسین آذربایجانی دارای اهمیت خیلی بزرگی است.

این، بیانگر آن است کهَ، با ساخت این دستگاه، بیش از هزار نفر آذربایجانی در کشورمان محل اشتغال پیدا کرده، دستمزد بالایی دریافت و وضعیت رفاه خود را بهبود بخشیده است. همچنانکه در اینجا گفته شد، آذربایجان از احداث این دستگاه، بمیزان ۲۸ میلیون دلار سود بابت مالیات و سایر وجوه کسب نموده است.

دستاوردها و پیروزی های استراتژی جدید نفتی آذربایجان عبارت از این می باشد!

این است نتایج راهی که، ما بصورت موفق از آن پیروی می نماییم!

بخاطر دارید که، در سال ۱۹۹۴ در وضعیت سخت آذربایجان، در شرایطی که، کشورمان هم زندگی پر از مشکلات اقتصادی اجتماعی داشت و هم اینکه، ثبات سیاسی اجتماعی در کشورمان در سطح لازم نبود، ما شرکتهای بزرگ نفتی جهان را به آذربایجان جزب کردیم. آنها نسبت به دولت آذربایجان اطمینان پیدا کرده و تصمیماتی راجع به سرمایه گذاری عظیم در آذربایجان اخذ نمودند. در اثر کارهای مشترک مان، آذربایجان در سپتامبر سال ۱۹۹۴ قراردادی را بین ۱۱ شرکت بزرگ جهان به امضا رساند. این قرارداد بحدی از اهمیت عظیمی برخوردار بود که، "پیمان قرن" نام گرفته است.

"پیمان قرن" بازتاب وسیعی در جهان یافت. این رویداد موجب خرسندی مردم آذربایجان و دوستان مان گردید و امیدهای بزرگی در ملت مان بوجود آورد.

بخاطر دارید، درعین حال، افرادی دارای عدم اطمینان نسبت به این قرارداد و نیروهایی با قصد ایجاد موانع برای اجرای آن نیز، کم نبود. ولی زندگی و سالهای گذشته ثابت کرد، آذربایجان از راه صحیح و درستی پیروی نموده و کشورهای بزرگ جهان و شرکتهای نفتی آن اکنون نتایج عملی آن را می بینند.

ما طی مدت کوتاهی به نتایج عملی دست یافته ایم. در سال ۱۹۹۷ از معدن نفتی "چراق" استخراج نفت نموده و اقدام به صدور آن به بازارهای جهانی کردیم. صدور این نفت، از طریق خط لوله باکو- نووروسییسک آغاز گردید. و پس از آن ما ظرف مدت کوتاهی خط لوله نفتی باکو- سوپسا را احداث کردیم، در ماه آوریل سال ۱۹۹۹ بصورت رسمی آن را افتتاح کردیم ونفتی که، از معادن موجود در آذربایجان استخراج می شود، اکنون بوسیله این خط لوله نفتی به بازارهای جهانی صادر می گردد.

ما ذخایر بزرگ و عظیم گاز در معدن "شاه دنیز" در دریای خزر را کشف نموده، به تمامی جهانیان اعلام کردیم که، آذربایجان که، بعنوان کشور نفت معروفیت یافته است، از این پس کشور گاز هم می باشد و امکانات جدید مان جهت صدور گاز به بازارهای جهانی فراهم شده است که، در این خصوص نیز کارهای عملی لازم را انجام دهیم. پس از "پیمان قرن" ، درعرض سالهای گذشته ۱۹ سند قرارداد به امضا رسیده است. در این قراردادها بالغ بر۳۰ شرکت نفتی مخصوص کشورهای خارجی حضور دارند. تمامی این موارد بعنوان گواه بارز بر آن است که، آذربایجان در آینده به چه میزان بزرگ نفت و گاز حاصل و به بازارهای جهانی صادر خواهد نمود.

ما بمنظور صدور نفت بزرگ حاصله به بازارهای جهانی، طی ۵ سال گذشته مشغول مسایل ساخت خط لوله اصلی صادراتی باکو- تفلیس- جیحان بودیم. همانطور که می دانید، در ماه نوامبر سال گذشته رؤسای جمهور ترکیه، آذربایجان، گرجستان و قزاقستان در دیدار سران عضو سازمان امنیت و همکاری اروپا در استانبول قرارداد دائر بر خط لوله نفتی باکو- تفلیس- جیحان را به امضا رسانده و این پروژه عظیم توسط رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا نیز به امضا رسیده است. و بدین ترتیب نیز، ما موفق به ایجاد خط لوله اصلی جهت صدور نفت بزرگ به بازارهای جهانی، گردیدیم.

اکنون شرکت بین المللی عملیاتی آذربایجان بهمراه شرکت دولتی نفت آذربایجان وشرکتهای نفتی ترکیه و گرجستان اقدامات لازم جهت آغاز احداث خط لوله اصلی صادراتی باکو- تفلیس- جیحان انجام می دهند. این اقدامات باید بزودی انجام پذیرفته و آغاز بکار گردد.

متاسفانه، ما اکنون با مشکلات جدیدی مواجه شده ایم. برخی ها مجددا قصد ایجاد موانعی بر سر راه اجرای خط لوله صادراتی اصلی باکو- تفلیس- جیحان دارند. بعضی ها اینگونه اظهار نظر می نمایند که، در آذربایجان بدان میزان نفت وجود ندارد و نیازی به احداث این خط لوله نیست.

طبعا، برخی از این نیروها و محافل، ممکن است آن را درک نمی نمایند وبعضی ها هم از روی دلایل مختلفی قصد ایجاد موانع برای صدور نفت آذربایجان از حوزه ای دارای ذخایر انرژی عظیمی همچون دریای خزر به بازارهای جهانی، دارند. ولی آنها هیچ کاری نمی توانند انجام دهند. پروژه خط لوله اصلی صادرات باکو- تفلیس- جیحان باید تهیه و تدوین گردد، قراردادی در این باره به امضا رسیده و می بایست اقدام به ساخت این خط لوله شود. این خط لوله احداث خواهد گردید، این کار بموقع اجرا خواهد یافت و کسی نمی تواند مانع آن گردد. این رویداد امروزی و این مراسم با شکوه، گواه بارز بر گفته هایم است.

مطلع هستید که، ظرف چند سال اخیر بمنظور انجام کارهای اکتشافاتی و تامین حفر چاهها در قسمت متعلق به آذربایجان در دریای خزر دو دستگاه عظیم حفر- دستگاههای نیمه فرو رفته حفاری"دده گورگود" و "استقلال" تهیه و راه اندازی شده است. اکنون این دستگاهها وظایف خود را انجام می دهند.

امروز ما شاهد احداث، تهیه و بهره برداری از دستگاه حفاری جدیدی هستیم. از این پس نیز چنین دستگاههای حفاری ایجاد خواهد گردید. زیرا معادن غنی نفت و گاز موجود در بخش آذربایجانی دریای خزر و بطور کلی، ذخایر انرژی موجود در منطقه خزر نیازمند کثرت چنین دستگاههای حفاری می باشد تا، امور حفاری و اکتشاف انجام و اقدام به استخراج نفت و گاز گردد. اگر اینچنین نبود، درآن صورت چه نیازی به سرمایه گذاری بمبلغ ۱۷۵میلیون دلار برای ایجاد این نوع دستگاه حفاری داشت؟!

این گفته های من پاسخی است به همان بدخواهان، افرادی با نگرش دشمنانه نسبت به آذربایجان، اشخاص حسود نسبت به کشورمان و بطور کلی، نیروهایی که، موانعی برای همگرایی اقتصاد آذربایجان با اقتصاد جهانی ایجاد می نمایند.

کارهایی که، تا به امروز در این زمینه انجام داده ایم و نیز اموری که، از این پس، در آینده انجام خواهیم داد، تامینگر راههای در جهت بهبود رفاه مردم آذربایجان، توسعه اقتصاد آن و شکوفایی کشورمان بعنوان دولت مستقل می باشد. اکثریت مطلق مردم آذربایجان کارهایی که، به انجام رساندیم را، ارزنده توصیف نموده، امیدهای فراوانی به آن بسته و نسبت به تمامی این دستاوردهایمان و منجمله دستاورد امروزی مان نیز خوشحالند. بگذار دوستان خرسند و دشمنان نیز کور باشند!

ما اولین دستگاه نیمه فرو رفته حفاری را "دده گورگود" نام دادیم. این، دارای اهمیت بسیار بزرگ تاریخی و ملی می باشد. دده گورگود جد کهن مان می باشد. تامین بهره برداری از معادن جدید نفتی در دریای خزر و ارتقای سطح رفاه مردم آذربایجان بوسیله این دستگاه حفاری، موجب شادی روح نیاکان مان درست همچون دده گورگود خواهد گردید. بنابراین نیز ما آن را "دده گورگود" نام گذاشتیم.

ما دستگاه حفاری دوم را "استقلال" اسم دادیم. چرا ؟ زیرا اگر ما استقلال مان را بدست نمی آوردیم، ملت مان آزاد نمی گردید و آذربایجان با کسب استقلال دولتی خود بعنوان یکی از دولتهای با حقوق مساوی در جامعه جهانی قرار نمی گرفت، ما امروز نمی توانستیم پروژه این استراتژی بزرگ نفتی و سایر امور را به اجرا درآوریم. عامل استقلال هم امروز و هم در آینده بعنوان عزیزترین مفهوم برای مان و برای مردم ما می باشد. لذا ما همان دستگاه حفاری را "استقلال" نام دادیم.

دستگاه جدیدی هم که، ما امروز از آن بهره برداری نموده ایم، "گورتولوش" نام گرفته است. این هم اهمیت بزرگی دارد. چرا "گورتولوش" ؟ زیرا گورتولوش بمعنای رهایی مردم آذربایجان از اسارت و استعمار می باشد. گورتولوش بمعنی آزادی مردم آذربایجان است. گورتولوش مفهوم نجات مردم آذربایجان از بلاهایی که، طی سالهای اخیر بر سر آن آمده است، دارد. گورتولوش بمعنای رهایی از جنگ داخلی بوجود آمده در سال ۱۹۹۳ در آذربایجان است. گورتولوش بمعنی جلوگیری از تجزیه آذربایجان حین وقوع آن، می باشد. گورتولوش بمعنای استقلال و آزادی آذربایجان است. بنابراین نیز، این دستگاه "گورتولوش" نام دارد.

بنده برای دستگاه حفاری "گورتولوش" و انسانهایی که، آن را اداره خواهند نمود و در آنجا کار می کنند، آرزوی موفقیت دارم و مایلم اطمینان خود را از اینکه، دستگاه حفاری "گورتولوش" خدمات خود را در اجرای استراتژی نفتی جدید دولت آذربایجان ارایه خواهد داد، در حفر چاههای نفتی جدید و استخراج نفت و گاز شجاعانه فعالیت انجام داده و با دستاوردهای خود موجب خوشحالی مان خواهد گشت، ابراز نمایم.

دوستان عزیز!

رویداد امروزی، مایه خوشحالی همگی مان می باشد. زیرا شاهد پیروزی و موفقیت جدیدی هستیم. و بخاطر آن نیز خوشحالم که، امکان دیدار مجدد با نفتگران آذربایجانی را که، بسیار محترم می شمارم و نزد من خیلی عزیز می باشند، یافتم.

زنده باد نفتگران آذربایجانی!

زنده باد آذربایجان مستقل!

آرزوی موفقیت دائم برای دستگاه حفاری "گورتولوش" دارم!

خیلی ممنون!