آثار / سخنرانیهای محوری

سخنرانی حیدر علی اف فرزند علیرضا رییس جمهور منتخب آذربایجان در مراسم تحلیف- ۱۸ اکتبر سال ۱۹۹۸


scotch egg
scotch egg
temp-thumb
temp-thumb

هم میهنان عزیز.

خانمها و آقایان.

میهمانان محترم.

با تقدیم سلامهای قلبی و صمیمانه خود به شما از تشریف فرمایی تان به مراسم تحلیف رییس جمهوری آذربایجان متشکرم. از مردم و شهروندان آذربایجان بخاطر انتخاب مجدد من به ریاست جمهوری آذربایجان تشکر و امتنان فراوان خود را اظهار می دارم.

از اینکه مجدداً به مقام ریاست جمهوری آذربایجان انتخاب شده ام، احساس غرور می کنم و این اعتماد را بمنزله تجلیل از فعالیت من بعنوان رییس جمهوری آذربایجان، تلقی می نمایم.

هم اینک در برابر شما و همه شهروندان آذربایجان به قانون اساسی و کتاب مقدس مان قرآن شریف سوگند یاد کردم. اعلام می کنم که، اینجانب به سوگند خود صادق خواهم ماند و تا پایان عمرم به میهن مام آذربایجان، مردم کشور و ملت مان صادقانه خدمت خواهم کرد.

بسیاری از سران و رهبران کشورها، شخصیتهای سیاسی اجتماعی و چهره های علمی فرهنگی بمناسبت انتخاب من به ریاست جمهوری آذربایجان پیامهای تبریک فرستاده اند. از بابت این تبریکات سپاسگزارم.

مقامات بلند پایه و سران دولتها از کشورهای همسایه صرفاً جهت حضور در مراسم تحلیف رییس جمهوری آذربایجان، به کشورمان تشریف آورده اند. امروز آنها با ما در یک جا، در این سالن حضور دارند. سفیران کشورهای خارجی و نمایندگان سازمانهای بین المللی نیز با ما همراه هستند. میهمانان زیادی به آذربایجان آمده اند. به همه میهمانان در آذربایجان خوش آمد می گویم. من این احترام را بمنزله الگوی درخشان دوستی و همکاری مان تلقی می نمایم. حضور رؤسای جمهور، سران کشورها و هیئتهای نمایندگی از قفقاز در آذربایجان و شرکت در مراسم تحلیف رئیس جمهوری آذربایجان، از اهمیت فراوانی برخوردار است. این امر، نمونه درخشان اتحاد و همبستگی مردمان قفقاز بوده و نمایانگر تحقق ایده « خانه عمومی قفقاز» می باشد. نشانگر آن است که، ملتها و کشورهای قفقاز مصمم به همکاری نزدیک هستند. نشانه تمایل ملتها و کشورهای قفقاز برای برقراری روابط هر چه نزدیکتر با یک دیگر بوده و حکایت از آرزوهای تامین صلح و ثبات در قفقاز دارد.

ایجاد صلح در قفقاز، تبدیل قفقاز به منطقه صلح و حل مناقشات موجود، عمده ترین خواست و آرزوی تمامی ملتها و کشورهای قفقاز میباشد.

امروز یکپارچگی ملتهای قفقاز و اجتماع رؤسای جمهور قفقاز، بار دیگر بیانگر آن است که، ما- ملتها و کشورهای قفقاز خواستار صلح و ثبات هستیم و مایلیم قفقاز را به امنترین منطقه جهان درآوریموریمآآ.

مطمئنم که، با تلاش همگانی، ما به این هدف دست خواهیم یافت.

دوستان عزیز.

در ۱۸ اکتبر سال ۱۹۹۱ شورای عالی جمهوری آذربایجان با تبیین اراده مردم،

سند قانون اساسی در خصوص استقلال دولتی جمهوری آذربایجان را بتصویب رسانده و استقلال آذربایجان را به جهانیان ابلاغ نموده است. امروز مصادف با هفتمین سالگرد این رویداد تاریخی است. امروز، روز عید آذربایجان است. من این عید را به مردم و شهروندان آذربایجان تبریک می گویم و آرزوی توفیقات روزافزون برای آذربایجان و ملت مان در راه استقلال دارم.

در سال ۱٩٩٣ مردم آذربایجان از من برای رهبری حکومت دعوت بعمل آورده و در ماه اکتبر سال ۱٩٩٣ به مقام ریاست جمهوری آذربایجان انتخاب کرده است. جمهوری آذربایجان طی پنج سال اخیر موجودیت خود را حفظ کرده، استقلال کشورمان مستحکم گشته و توسعه یافته است. ظرف پنج سال گذشته مردم آذربایجان راه سخت و دشوار، ولی درعین حال پرافتخاری را پشت سر گذاشته است. در سال ۱۹۹۳ از جنگ داخلی در آذربایجان و تجزیه کشور در آن زمان جلوگیری بعمل آمده است. سپس جلوی توطئه های کودتا بوسیله زور، اقدامات تروریستی و خرابکاریها در آذربایجان گرفته شد.

در سال ۱۹۹۴ رژیم آتش بس در مناقشه بین ارمنستان و آذربایجان برقرار گردید و اکنون این رژیم آتش بس استمرار دارد. در نتیجه، ثبات سیاسی اجتماعی در آذربایجان تامین شده است. بنابرین، ما یک راه سخت و مشکلی را سپری کرده ایم. به هرج و مرج و بی حاکمیتی که، در آن سالها در آذربایجان موجود بوده، پایان داده شد، دسته های مسلح غیر- قانونی لغو گردید و گروههای جنایتکار متلاشی شدند. اکنون شهروندان آذربایجان در شرایط ثبات سیاسی- اجتماعی در کشورمان امکان زندگی راحت، آزاد و آسوده را دارند.

سیاست داخلی و خارجی سنجیده و مستمر دولت آذربایجان که، پاسخگوی منافع ملی مردم می باشد، در حال اجرا است. در آذربایجان روند تشکیل دولت دموکراتیک، قانونمند و لائیک در جریان میباشد. در آذربایجان کلیه نهادهای دولتی بر مبنای اصول دموکراسی و تقسیم دولت و حکومت مستقل، تشکیل گردیده و فعالیت می کنند. نخستین قانون اساسی دموکراتیک آذربایجان مستقل به تصویب رسیده است. براساس انتخابات دموکراتیک، اولین پارلمان آذربایجان مستقل- مجلس ملی انتخاب شد و با فعالیت قوه مقننه، قوانین زیادی در آذربایجان بتصویب رسیده است. همه اینها، وجود و پیشرفت دولت مستقل آذربایجان را به جهانیان نشان می دهد.

طی سالهای اخیر روند سازماندهی ارتش در آذربایجان از اهمیت خاصی برخوردار بوده است. امروز با احساس غرور می توان گفت که، در کشورمان ارتشی مقتدر و حرفه ای تشکیل شده و آذربایجان دارای ارتش قوی قادر به حراست از حق حاکمیت مسلم و نظام دولتی، استقلال و سرزمینهای خود می باشد.

سالهای گذشته، بعنوان سالهای استقرار، تعمیق و توسعه دموکراسی در آذربایجان بوده است. امور دولت و حکومت بر مبنای اصول دموکراسی استوار گشته و جامعه آذربایجان شکل گرفته است. حفظ حقوق بشر و تامین آزادی های مهم در آذربایجان همواره مورد توجه قرار گرفته است. شهروندان آذربایجانی صرف نظر از اعتقادات دینی، زبان و ملیت خود، از حقوق متساوی برخوردار بوده و دارای حق استفاده دلخواه از این حقوق هستند.

در آذربایجان جامعه چندگرایی شکل گرفته است. آزادی مطبوعات، سخن و عقیده کاملاً تامین شده است. در آذربایجان احزاب سیاسی، سازمانهای اجتماعی، گروههای مختلف و رسانه ها آزادانه فعالیت می کنند. آزادیهای شهروندان و در عین حال، حقوق آنان از طرف دولت محفوظ گردیده و همچنان حفظ می شود. صرفاً در اثر همه اینها، تصویب اولین قانون اساسی دموکراتیک در آذربایجان با رأی مردم امکانپذیر بوده، انتخاب نخستین پارلمان- مجلس ملی بر پایه اصول دموکراسی در آذربایجان تحقق یافته است.

برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۹۹۸ در کشورمان، بار دیگر برای جهانیان نشان داد که، آذربایجان مستقل راه دموکراسی را می پیماید. توفیق رییس جمهور منتخب سال ۱۹۹۳ در آذربایجان به اجرای وظایف و اختیارات خود ظرف پنج سال و برگزاری انتخابات دوره بعدی موقع اتمام مدت اختیارات وی، بخودی خود مؤید وجود دموکراسی در آذربایجان و نشانگر پیشرفت دموکراسی در کشورمان می باشد.

مسلماً، در اثر فقدان ثبات سیاسی- اجتماعی داخلی پس از کسب استقلال آذربایجان و از روی برخی دلایل، نظام دولتی آذربایجان توسعه نیافته بود. پنج سال اخیر، سالهای استقرار و توسعه نظام دولتی در آذربایجان بوده است. انتخابات ریاست جمهوری در آذربایجان کاملاً بر اساس اصول دموکراسی انجام گرفته است. در آذربایجان انتخابات آزاد، مستقل وعادلانه یی برگزار شده است.

مشارکت فعالانه بسیاری از احزاب و سازمانها در این انتخابات، وجود شش نامزد ریاست جمهوری، برگزاری تبلیغات انتخاباتی در شرایطی کاملاً آزاد وعلنی، رقابت خیلی جدی کاندیداهای ریاست جمهوری و در نتیجه، تحقق انتخابات ریاست جمهوری، جدیت بی سابقه رأی دهندگان و حضور اکثریت آنان در انتخابات ریاست جمهوری آذربایجان و سرانجام، در اثر همه اینها، برگزاری بموقع انتخابات ریاست جمهوری در آذربایجان- همه اینها نشان دهنده برقراری دموکراسی در کشورمان و انجام اقدامات مهم در راستای توسعه دموکراسی می باشد.

مراجع دولتی بمنظور تامین ثبات سیاسی- اجتماعی در کشور، مبارزه با جرایم را تقویت داده اند. امروز با احساس خرسندی می توانم بیان کنم که، این مبارزه آثار مثبت خود را نشان داده است. گروههای تبهکار سازمان یافته که، چند سال پیش در آذربایجان وجود داشت، متلاشی شده و از بین رفته و جنایتکاران به مجازات رسیده و بدین ترتیب، جهت زندگی، کار و فعالیت آسوده شهروندان آذربایجانی شرایط لازم فراهم گردیده است. لیکن همزمان با این، ما طی سالهای اخیر از یک طرف با تقویت نظام دولتی، برقراری نظم و دستیابی به رعایت انضباط، سیاست انسان دوستانه یی اجرا نموده ایم.

یکی دیگر از محورهای اصلی فعالیت دولت امروز آذربایجان، عامل انسان دوستی است. صرفاً در نتیجه همین سیاست بشر دوستانه، ظرف دو سال اخیر ۱۸۵۶ نفر به دستور من از زندان آزاد شده و با صدور فرامین عفو از طرف من، بیش از ۴۰ هزار زندانی نیز آزاد شده اند. ما این سیاست را منبعد نیز ادامه خواهیم داد. به استحضار شما می رسانم که، در آینده ای نه چندان دور اینجانب مجدداً دستور عفو صادر خواهم کرد و با هدف انجام اقدام عفو فراگیر، ابتکار تازه ای ارایه خواهم داد.

در آذربایجان روند تشکل دولت، همپای سازندگی اقتصادی به پیش می رود. وضعیت قبلی اقتصاد آذربایجان بر همگان معلوم است. بعلت فروپاشی اتحاد شوروی، در دوران کسب استقلال آذربایجان و در عین حال، بر اثر تجاوز نظامی ارمنستان از سال ۱۹۸۸ به بعد، ظرفیت بزرگ اقتصادی آذربایجان تا حدودی از بین رفته است. میزان رکود اقتصاد در آذربایجان از بدو اواخر سال ۱۹۸۰ طی سالهای ۱۹۹۲-۱۹۹۳ سالیانه معادل ۲۰ تا ۲۵ درصد بوده است.

در اثر اجرای سیاست اقتصادی صحیح، ما توانستیم در این زمینه نیز تحولات قابل ملاحظه ای انجام دهیم. اساس این هم، عبارت از دموکراتیزه شدن تمامی رشته های زندگی در آذربایجان می باشد. همزمان با انجام اصلاحات در زمینه سازندگی سیاسی- اجتماعی و در حکومت و نیز اجرای اصول دموکراسی، ما در سالهای گذشته جهت دموکراتیزه و لیبرالیزه شدن اقتصاد، اصلاحات زیادی- اصلاحاتی در بخشهای اقتصادی و اجتماعی انجام داده ایم.

بنیان اینها، از خط راهبردی که، ما در پیش گرفته ایم، سر چشمه می گیرد.

آذربایجان نظام اقتصادی خود را مطابق با اقتصاد جهانی تشکیل می دهد.

کشورمان اصول اقتصاد بازار را پذیرفته است. ایجاد سیستم اقتصاد بازار در کشورمان، ضمن ادغام تجارب کشورهای پیشرفته اقتصادی جهان با حقایق آذربایجان، وظیفه اصلی ما بوده است. با کمال خوشحالی بیان می کنم که، ما به دستاوردهای چشمگیری در این زمینه دست یافته ایم.

آذربایجان هم بدلیل درگیر شدن به مناقشه با ارمنستان و هم حوادث معلومی که، در داخل اتفاق افتاده، در انجام اصلاحات اقتصادی در مقایسه با سایر کشورهای

عضو جامعه کشورهای مشترک المنافع تأخیر کرده است. ولی با وجود این، ما طی مدت کوتاهی به انجام اصلاحات اقتصادی موفق شده ایم که، اکنون شاهد نتایج مثبت آن هستیم.

این اصلاحات، می توان گفت، عمدتاً از پایان سال ۱۹۹۵ و ابتدای سال ۱۹۹۶ آغاز شده و امروز هم انجام می پذیرد. در نتیجه، ما طی سال ۱۹۹۶ از تنزل اقتصادی در آذربایجان جلوگیری کردیم، موفق شدیم وضع اقتصادی را تثبیت نموده و به تدریج به پیشرفت اقتصادی دست یابیم.

ما، در سال ۱۹۹۶ اوضاع را تثبیت کردیم و سالهای ۱۹۹۷- ۱۹۹۸ نیز بعنوان سالهای رشد و توسعه در اقتصاد آذربایجان، تولید محصولات صنعتی، کشاورزی و تولیدات ناخالص داخلی بوده است.

نتیجتاً، ظرف دو سال اخیر در آذربایجان کارهای قابل توجهی جهت بهبود رفاه مردم و حل مسایل اجتماعی انجام گرفته و مبانی تحقق این امور در آینده نیز، فراهم شده است. ما توانستیم از تورم در آذربایجان پیشگیری کنیم. در سالهای ۱۹۹۴-۱۹۹۵ عامل تورم، اقتصاد آذربایجان را خفه می کرد. اصلاحات انجام شده، لیبرالیزه شدن سیستم اقتصادی و اقداماتی که در زمینه مالی بعمل آمد، امکان پیشگیری از تورم را فراهم ساخت.

همانطور که آگاهی دارید، طی ماههای اخیر در چند تن از نقاط جهان بحران مالی صورت گرفته است. این بحران در روسیه هم روی داده و به سایر اعضای جامعه کشورهای همسود نیز سرایت نموده است.

ما، در حال برقراری روابط تنگاتنگ با روسیه و سایر کشورهای مشترک المنافع هستیم. فلذا این بحران مالی، مسلماً می توانست در آذربایجان نیز تأثیرگذار باشد. ولی تدابیری که، قبلاً از طرف ما صورت پذیرفت و نیز برنامه هایی که، در ارتباط با این مساله به انجام رساندیم، از این گونه موارد جلوگیری کرد. امروزه، وضع مالی در آذربایجان سالم و ثابت است، وضع ارز ملی آذربایجان- منات، کاملاً تثبیت شده است.

از جمله اقدامات ما در زمینه اقتصادی، همکاریهای ثمربخش ما با کشورهای زیادی، حایز اهمیت بسزایی است. ما، درهای کشورمان را به جهانیان گشوده ایم. ما، کشوری هستیم که، راه اقتصاد آزاد را در پیش گرفته ایم. بر پایه این، آذربایجان با برخی شرکتهای نفتی عظیم جهان در زمینه بهره برداری مشترک از معادن نفت و گاز کشورمان قراردادهای دارای اهمیت تاریخی، به امضا رسانده است. اکنون این قراردادها اجرا می یابد و ما شاهد نتایج عملی آنها هستیم. این امور و همه کارهای دیگری که، در زمینه اقتصادی انجام داده ایم، موجب سرازیر شدن سرمایه خارجی به آذربایجان گردیده است.

میزان سرمایه ورودی سرانه به آذربایجان اکنون ۱۶۰ دلار تشکیل می دهد. این، بالاترین نمودار در بین سایر اعضای جامعه کشورهای مشترک المنافع به شمار می رود. کارهایی را که، ما با بزرگترین شرکتهای دنیا در زمینه نفت و گاز انجام می دهیم، نه تنها برای آذربایجان، بلکه در عین حال برای کل منطقه قفقاز، آسیای مرکزی و حوزه دریای خزر بسیار حایز اهمیت می دانیم.

بموجب طرح های در دست اقدام بر اساس قراردادهای منعقده در زمینه نفت و گاز، بالغ بر ۴۵ تا ۵۰ میلیارد دلار ظرف ۲۵ تا۳۰ سال آینده در آذربایجان سرمایه گذاری خواهد شد. سود آذربایجان از این قراردادها، در حدود ۲۰۰ میلیارد دلار می باشد. کارهای عملی آذربایجان در این زمینه، همانطور که یادآور شدم، زمینه ساز احداث خط لوله نفت و گاز سراسری قفقاز از خاک آذربایجان و اجرای چنین طرح بزرگ میباشد.

همه اینها برای امروز و آینده آذربایجان بسیار پراهمیت است. ولی همکاری های ما با سایر کشورها، اکنون تمام بخشهای اقتصاد را تحت پوشش قرار می دهد. در حال حاضر بیش از ۱۳۰۰ شرکت خارجی در آذربایجان فعالیت دارد.

در انجام اصلاحات اقتصادی در آذربایجان، اصلاحات ارضی جایگاه ویژه ای دارد. ما، در اواخر سال ۱۹۹۵ گامهای پرجرأتی برداشته، قانون "اصلاحات ارضی" را تصویب کرده و طی مدت کوتاهی همان قانون را به اجرا درآوردیمآآ. قانون اصلاحات ارضی بر مبنای اصول واگذاری زمین به مالکیت خصوصی در آذربایجان اجرا می یابد. اکنون، ما در حال تحقق بخشیدن به این مساله هستیم. تا به امروز در آذربایجان ۸۰ درصد زمین های مورد واگذاری به مالکیت خصوصی، اکنون در دست مالکیت شخصی است.

بخش دامداری وابسته به کشاورزی کاملاً خصوصی سازی شده است. درنتیجه، میزان تولید محصولات کشاورزی و محصولات غذایی در آذربایجان بمراتب افزایش یافته و بنظر من، آذربایجان در آینده نزدیک در بخش محصولات غذایی به خودکفایی خواهد رسید.

دیروز اینجانب از شبکه تلویزیونی مسکو به گزارشی راجع به برگزاری همه پرسی در خصوص واگذاری زمین به بخش خصوصی در قرقیزستان گوش می کردم.

مایه خوشحالی است. لیکن ما، این مساله را بوسیله قانون تصویبی به اجرا درآورده ایم. مردم هم این قانون را صحیح دانسته و اجرا می نمایند. روشن است که، در بسیاری از کشورهای عضو جامعه کشورهای مشترک المنافع این مساله- مساله اصلاحات ارضی و واگذاری زمین به مالکیت شخصی، موضوع بسیار حساسی است. ولی آذربایجان ثابت کرده است که، ملت آذربایجان واقعاً تمایل به تشکیل مالکیت و کارفرمایی و نیز ایجاد سیستم اقتصاد آزاد را دارد و لذا قوانین مصوب و عملکرد مان در این زمینه، مورد پسند مردم و شهروندان قرار گرفته و آن را بصورت موفق اجرا می نمایند.

بدین ترتیب، آذربایجان ظرف پنج سال اخیر از بحران حکومتی و سیاسی رهایی یافته است. در آذربایجان ثبات سیاسی- اجتماعی تامین شده است و این جریان تداوم دارد. ما، در سیستم اقتصاد کشور به ثبات اقتصادی کامل دست یافته ایم. همه این عوامل، شرایط هر چه بیشتری برای پیشرفت آذربایجان در سالهای آتی فراهم نموده است.

همزمان با این دستاوردها، ما نواقص و کاستیهای موجود در تمامی رشته های زندگی مان را می بینیم و اشتباهات را هم می بینیم. متاسفانه، در آذربایجان افرادی در ارگانهای دولتی، ادارات رسمی و نهادهای اجرایی هستند که، هنوز نمی توانند از عهده وظایف خود بشایستگی برآیند. کسانی هم هستند که، از سمت خود بخاطر منافع شخصی شان سؤ استفاده کرده، مرتکب تخلفات قانونی می شوند و مشغول رشوه خواری و آنارشی هستند. عناصری هم وجود دارند که، مانع اجرای اقتصاد آزاد در آذربایجان میباشند. ما، از یک سو در راه توسعه کارفرمایی در آذربایجان تلاش می کنیم، هدف ایجاد قشر کارفرمایان را داریم، می خواهیم ویژگیهای مالکیت را در انسانها تربیت دهیم و مایلیم شرایطی را فراهم سازیم تا، هر فردی بتواند آزادانه و بصورت دلخواه مشغول کار خود باشد و بدین وسیله، مصمم به توسعه اقتصاد آزاد و اقتصاد بازار هستیم.

اما متاسفانه، در ارگانهای حکومتی کسانی هم هستند که، مانع روند کار ما می باشند. تخلفات قانونی موجود در ادارات اجرایی محلی و وزارتخانه های مختلف، اشتباهات و نواقص موجود در نیروی انتظامی، مانع اجرای این سیاست و تلاشهای ما است.

ما کاملاً واقفیم که، سیاست اقتصادی اجرایی و اصلاحات در حال انجام، بطور کلی همپای پیشرفت اقتصاد کشور، درعین حال، تا حدودی بر وضع قشر کم بضاعت مردم آثار منفی دارد. لذا، ما، توجه خاصی به بعد اجتماعی اصلاحات داریم و از این پس نیز این مساله، مد نظر ما قرار خواهد گرفت. ما، جهت بهبود سطح زندگی افراد کم بضاعت اقدامات مؤثری به انجام خواهیم رساند. با توجه به پیشرفت اقتصاد، افزایش درآمدها و توسعه بودجه، در آینده موفق به افزایش میزان حقوق و مزایا خواهیم گردید. و بدین صورت، توجه ویژه ای به خانواده های کم درآمد و قشر بی بضاعت مردم خواهیم داشت. این، یکی از وظایف اصلی ما است.

در این زمینه بویژه وضع مادی و شرایط زندگی شهروندان ما که، از سرزمینهای اشغالی توسط ارتش ارمنستان به زور کوچانده شده و از زادگاهشان آواره شده اند، منبعد نیز مورد توجه قرار خواهد گرفت. اینجانب امروز باید اعتراف کنم که، با وجود همه کارهای انجام شده و اقدامات صورت گرفته، شرایط هم وطنان ساکن اردوگاه های موقت، نامساعد و وخیم است. هر کسی که، افراد مستقر در آن چادرها را ببیند، از یک سو وحشتزده می شود، و از سوی دیگر نیز این، نشانگر تحمل و بردباری مردم ما است.

من با انسانهایی که، از سرزمینهای اشغالی خود کوچ کرده و در اردوگاههای آوارگان زندگی می کنند، قبلاً هم و بخصوص در ماههای اخیر ملاقات کردم. تقریباً از تمام اردوگاههای چادری دیدن کرده ام. به چادرها رفتم، با انسانها گفتگو کردم و وضع آنها را مجدداً به چشم خود دیدم. واقعاً هم، با از دست دادن خانه و کاشانه، دار و ندار و بستگان خود، خونش ریخته و اکنون زندگی در شرایط چادری، هم در گرمای شدید تابستان و هم در سرمای سخت زمستان، بردباری و قهرمانی بزرگی است.

لذا بیان کردم و امروز هم مجدداً بیان می کنم که، ما بایستی در راستای بهبود و تسهیل وضع آن قشر مردم تا زمان آزادسازی سرزمینهای اشغالی، اقدامات هر چه بیشتری انجام دهیم. ولی همپای این اقدامات، هر کارمند و مقام دولتی و هر شهروند دارای امکانات مالی موظف است از هم میهنان مان مراقبت بعمل آورد. این، وظیفه ملی ما است. این، وظیفه انسانی ما است.

من امروز اعلام می کنم که، از این به بعد با جدیت بیشتری مشغول امور رفع نواقص موجود در زمینه های گوناگون زندگی و تکمیل فعالیت ارگانهای دولتی خواهم شد. کارهای هیئت وزیران باید تکمیل شود، امور وزارتخانه ها تکمیل گردد. شما مستحضرید، لیکن می خواهم بار دیگر به این موضوع اشاره کنم که، ما ظرف دو سال اخیر در آذربایجان تغییر و تحولات اساسی در سیستم مراجع اجرایی انجام داده ایم. وزارتخانه ها، کمیته های دولتی و ادارات کل و شرکتهای زیادی منحل شده است. مؤسسات و سازمانهای وابسته به آنها خصوصی سازی شده و یا در شرف خصوصی سازی است. این اقدامات منبعد هم تداوم خواهد یافت. هم ساختار وزارت خانه ها و هم کار هیئت وزیران تکمیل خواهد شد.

ما، همه کارهای انجام شده را با بکارگیری تجربه جهانی پیش می بریم. از این لحاظ، همکاری های تنگاتنگی با صندوق بین المللی پول، بانک جهانی و کمیسیون اقتصادی اتحادیه اروپا داریم و از توصیه های آنان بطور ثمربخش استفاده می کنیم. لازم بذکر است که، اینها فواید زیادی برای ما دارد. خوشحالم که، عملکرد ما در این زمینه، تحولات مثبت در اقتصاد، انجام اصلاحات اقتصادی و نتایج آنها، از سوی صندوق بین المللی پول و بانک جهانی مثبت ارزیابی می گردد. من از بابت این همکاری تشکر می کنم و امروز اعلام می کنم که، ما، منبعد نیز از راه اقتصاد بازار و اصلاحات اقتصادی پیروی خواهیم کرد، همکاری نزدیکتری با اقتصاد جهانی برقرار خواهیم ساخت و از تجارب آزموده اقتصاد جهان استفاده بینه یی خوهیم داشت.

من بعنوان رییس جمهور منتخب مجدد مردم، بیان می کنم که، ما، اوضاع موجود در آذربایجان را کاملاً واقعگرایانه، صحیح و عادلانه ارزیابی می کنیم. دستاوردهای کسب شده را هم می بینیم، ولی در عین حال کاستی ها، نواقص و اشتباهات را نیز می بینیم. بنابراین، اینجانب بعنوان رییس جمهوری آذربایجان، در فعالیت آینده خود برای دستیابی به توسعه گرایشات مثبت و رفع نارسایی های موجود تلاش خواهم کرد. بنظرم، ما به این اهداف خواهیم رسید.

آذربایجان طی پنج سال اخیر ثابت کرد و برای جهانیان به نمایش گذاشت که،

در آذربایجان حکومت دموکراتیک، قانونمدار و لائیک برقرار می گردد، آذربایجان راه دموکراسی را می پیماید. امروز من بار دیگر اظهار می کنم که، این، راه استراتژیکی ماست و ما بطور مستمر از این راه دنباله روی خواهیم نمود و هرگز از این راه عدول نخواهیم کرد.

راه پیشرفت دموکراتیک و راه سازندگی دموکراتیک در هر کشور و منجمله در آذربایجان، روابط بین حکومت و مخالفین را نیز مد نظر قرار می دهد. طبیعتاً، ما با استقرار دموکراسی، ایجاد و توسعه آن، وجود مخالفین را هم درک می کنیم. بدون آن، استقرار دموکراسی امکان پذیر نیست. لذا، من آرزوی برقراری روابط میان حکومت و مخالفین را دارم و امیدوارم که، آنها با استفاده از تجربه جهانی، به سطح سالمتری خواهند رسید. ما، موجودی حکومت و مخالفین را درک می کنیم و تحقق این عامل در آذربایجان و وجود آن در آینده نیز، را کاملاً می فهمیم.

بنابراین، درهای حکومت ما جهت تفاهم متقابل و انجام مذاکرات لازم با همه نیروهای مخالف، همیشه باز است. من امیدوارم که، اکنون ما پس از گذشت یک مرحله پنج ساله، بعد از تقویت اصول نظام دولتی در آذربایجان و سرانجام پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری عادلانه و آزاد در ۱۱ اکتبر درآذربایجان،

امکانات مان برای برقراری مناسبات بین حکومت و مخالفین بیشتر است. رییس جمهوری آذربایجان و حکومت آذربایجان آماده هرگونه مذاکرات و گفتگو است. بعقیده من، نیروهای موجود در جبهه مخالفین نیز باید منافع ملی آذربایجان و استقلال دولتی آذربایجان را در اولویت همه چیز قرار دهند، موجودی و پیشرفت آذربایجان را بعنوان کشوری مستقل، بر همه چیز ترجیح دهند و بر اساس این اصول و با اتکا بر این، ما می توانیم منبعد همکاری داشته باشیم.

آذربایجان طی مدت پنج سال اخیر یک سیاست خارجی مستمر و سنجیده یی به پیش برده است. سیاست خارجی ما موفقیت آمیز بوده و نتایج مثبت خود را نشان داده است. صرفاً بر اثر این دستاوردها، روابط همکاری نزدیکی با خیلی از کشورهای جهان و منجمله کشورهای توسعه یافته و پیشرو با آذربایجان در پنج سال اخیر برقرار شده است. سفرهای زیادی از آذربایجان به این کشورها صورت پذیرفته و سران کشورها، مقامات بلند پایه، رییسان پارلمانها و نمایندگان مسئول اکثر کشورهای جهان از آذربایجان بازدید کرده اند. موافقت نامه ها و قراردادهای متعدد بین دولتی به امضا رسیده است. در سالهای قبل، آذربایجان در کلیه سازمانهای بین المللی حضور یافته و فعالیت مؤثری در سازمانهای بین المللی داشته است.

در اثر همه اینها، آذربایجان در جامعه جهانی جایگاه شایسته ای به خود اختصاص داده است. آذربایجان بعنوان کشوری مستقل و دموکراتیک و نیز مانند کشوری که، راه اقتصاد آزاد را در پیش گرفته است در جهان شهرت یافته و بسیاری از کشورهای دنیا علاقه زیادی نسبت به آذربایجان نشان می دهند و خواستار برقراری روابط نزدیکتری با آذربایجان هستند.

آذربایجان بوسیله سیاست خارجی خود، خدماتش را در منطقه قفقاز نیز ارایه کرده است. در اثر کارهای انجام شده در راستای اجرای برنامه TRACECA، از ۷ الی ۸ سپتامبر سال جاری در آذربایجان کنفرانس بین المللی بسیار معتبری در مورد احیای جاده بزرگ تاریخی ابریشم برگزار شده است. در این کنفرانس، نمایندگان ۳۲ کشور جهان شرکت کرده و از جمله، سران و رؤسای ۹ کشور حضور یافته اند. نمایندگانی از ۱۳ سازمان بین المللی در این کنفرانس مشارکت داشته اند. اکنون در شرایطی که، جاده بزرگ ابریشم از قرون وسطی تا به حال به فعالیت خود پایان داده است، اولین بار در کنفرانس بین المللی باکو تصمیمات تاریخی اتخاذ گردیده است. به مناسبت احیای جاده بزرگ ابریشم بیانیه باکو و قراردادهایی به امضا رسیده است. این، یک رویداد تاریخی برای ما است و در عین حال، لزوم پیوند شرق و غرب و نیز اروپا با آسیا بوسیله آذربایجان را نشان می دهد که، نمایانگر نتیجه فعالیت عملی آذربایجان در این جهت است.

ما، جزوی از قاره اروپا هستیم. ولی در ضمن، میان اروپا و آسیا، ما در کشور خود، در تاریخ ملت مان، فرهنگ ملی، ریشه های تاریخی و سنن آن، ترکیبی از شرق و غرب و اروپا با آسیا را تشکیل می دهیم. لذا، رسالت تاریخی خود را درک می کنیم و تا کنون اقدامات لازم را برای اجرای این مهم به انجام رسانده ایم و بعقیده من، تشکیل کنفرانس بین المللی باکو نیز در این زمینه، بسیار تحسین برانگیز است.

ما، منبعد نیز فعالیت خود را در این خصوص ادامه خواهیم داد.

راهی که، در سیاست خارجی در پیش گرفته ایم، از این پس نیز استمرار خواهد یافت. آذربایجان کشور صلح دوست است. ما، خواستار صلح در جهان، خواهان صلح در قفقاز و خواهان صلح در منطقه مان هستیم و خواستار صلح در کشورمان می باشیم و برای دستیابی به این هدف تلاش می کنیم. تجاوز نظامی ارمنستان به خاک آذربایجان که، ده سال پیش اتفاق افتاد، موجب پیدایش جنگ بین ارمنستان و آذربایجان گردیده، مناقشه نظامی به دنبال داشته و در عین حال، منجر به خدشه دار شدن صلح در منطقه ما قفقاز شده است.

مشهود است که، در اثر تجاوز ارمنستان به خاک آذربایجان، بدلایلی۲۰ درصد از سرزمینهای آذربایجان از سوی ارتش ارمنستان اشغال شده است. بیش از یک میلیون نفر از هموطنان ما از سرزمینهای اشغالی به زور انتقال یافته و آنها در شرایط وخیم بسر می برند. در سرزمینهای اشغالی آثار تاریخی آذربایجان، اماکن مقدس دینی، مساجد، تمام ثروت و اقتصاد آن ویران شده است. آذربایجان متحمل خسارات بزرگی شده است، دهها هزار انسان کشته شده، جان خود را از دست داده و خون ریزی شده است. در اثر جنگ، دهها هزار نفر معلول شده و گروه بزرگی از خانواده های شهدا در آذربایجان پیدا شده است. همه اینها، تماماً آثار تجاوز ارمنستان به خاک آذربایجان می باشد.

مردم آذربایجان به خاک هیچ کشوری تعرض و حمله نکرده است، فقط از حق حاکمیت مسلم و سرزمینهای خود حراست نموده است. فرزندان دلیر آذربایجان در دفاع از میهن و سرزمینهای خود به شهادت رسیده اند. در سال ۱۹۹۰ در نتیجه تجاوز حکومت شوروی به آذربایجان نیز، قتل و کشتار در این کشور اتفاق افتاده و انسانهای بی گناه بر اثر این تجاوز به قتل رسیده اند.

امروز من در مراسم تحلیف، در برابر خاطره همه شهیدان در راه استقلال و حق حاکمیت مسلم و دفاع از سرزمینهای آذربایجان، سر تعظیم فرود می آورم و تقاضا دارم جهت یاد خاطره عزیز آنان یک دقیقه سکوت اعلام شود.

خداوند به همه شهیدان رحمت کند.

با وجود همه این تلفات، همه این زخمها، حکومت آذربایجان سعی دارد مناقشه ارمنستان و آذربایجان را بطور مسالمت آمیز حل نماید. در ماه می سال ۱۹۹۴ پیمان اعلام آتش بس امضا شد. طی دورانی بیش از چهار سال اخیر، ما به رعایت پیمان آتش بس پایبند بودیم و مذاکرات صلح را ادامه می دهیم. گفتگوهای انجام شده و اقدامات بعمل آمده ظرف دوران اخیر، زمینه یی برای حل صلح آمیز مساله فراهم ساخته و در این راه ما را امیدوار می سازد.

سازمان امنیت و همکاری اروپا و همچنین گروه مینسک آن، مشغول حل مسالمت آمیز این مساله می باشد. اکنون ریاست گروه مینسک را سه کشور بزرگ- روسیه، ایالات متحده آمریکا و فرانسه بر عهده دارند. امروز من عملکرد گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا را مثبت ارزیابی می کنم و بویژه، بیانیه ها و مصوبات نشست سران سازمان امنیت و همکاری اروپا در سال ۱۹۹۴ در شهر بوداپست و نیز در نشست سران این سازمان در سال ۱۹۹۶ در لیسبن را ارزنده توصیف می نمایم.

ما، پیشنهادات رؤسای مشترک گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا در نیمه دوم سال ۱۹۹۷ و اوایل سال ۱۹۹۸ را نیز پذیرفتیم و آماده ایم بر اساس آن پیشنهادات، مذاکرات صلح را بپایان برسانیم. امروز من بار دیگر اعلام می کنم که، حکومت آذربایجان به حل مسالمت آمیز مناقشه ارمنستان و آذربایجان ترجیح می دهد. ما، به گروه مینسک و رؤسای مشترک آن اعتماد داریم، آماده ایم همانطور که، تا کنون با آنان همکاری داشتیم، منبعد نیز همکاری کنیم.

ولی دنیا باید بداند، همه بدانند و سازمان امنیت و همکاری اروپا و گروه مینسک آن نیز بداند که، حل مسالمت آمیز مساله بایستی متکی بر اصول حفظ تمامیت ارضی آذربایجان باشد. ما هرگز به سرزمین هیچ کشور همجواری تعرض ننموده ایم و امروز هم تعرض نمی کنیم. به خاک هیچ کسی چشم ندوخته ایم. ما، موقع کسب استقلال دولتی آذربایجان، از طرف سازمان ملل متحد برسمیت شناخته شده ایم، از یکپارچگی کامل آذربایجان مستقل که، در چارچوب مرزهای قانونی آذربایجان می باشد، حراست می کنیم و بعد از این هم حراست خواهیم کرد.

حل مساله قره باغ کوستانی و مناقشه ارمنستان و آذربایجان، صرفا می تواند در این چارچوب تحقق پذیرد. ما هرگز حاضر نیستیم قسمتی از سرزمین خود را به کشوری بدهیم. تمامیت مرزها و تمامیت ارضی آذربایجان، برای ما مقدس است. ما، جهت دستیابی به این اهداف مقدس از این به بعد هم تلاش خواهیم کرد و با استفاده از تمام راهها به برقراری تمامیت ارضی آذربایجان موفق خواهیم شد.

دوستان عزیز، هموطنان محترم !

ما به مرحله جدیدی از توسعه آذربایجان مستقل قدم می گذاریم. وظایف خطیری فراروی ما است. ما بسوی قرن ۲۱ حرکت می کنیم. قرن ۲۰، جایگاه بخصوصی در تاریخ ملت آذربایجان دارد. در قرن ۲۰، آذربایجان مشکلات بزرگی را سپری نموده است. در سال ۱۹۱۸ استقلال دولت خود را بدست آورده و بعدا، از دست داده است. ٧۰ سال تحت سلطه یک رژیم حاکم بر کلیه شئون زندگی اجتماعی و ثروت ملی مردم- رژیم کمونیستی، زیسته است.

پس از کسب استقلال دولتی، آذربایجان راه سختی را پشت سر گذاشته است.

ده سال پیش تجاوز ارمنستان، زندگی در آذربایجان و گذران مردم را به تشنج کشانده و مشکلات عدیده ای بر سر راه پیشرفت آذربایجان بوجود آورده است. ولی با وجود این، ما نسبت به آینده خوشبین هستیم. من، آینده آذربایجان را بسیار درخشان می بینم. امروزه عملکرد ما، ضامن توسعه پایدار آذربایجان خواهد بود.

آینده آذربایجان متعلق به جوانان است. ما، برای نسل حاضر و نسلهای آینده آذربایجان زمینه های مناسب بجا گذاشته و مبانی خوبی ایجاد می کنیم. مهمترین عامل عبارت از آن است که، حکومت مستقل آذربایجان بوجود آمده، تقویت یافته و توسعه می نماید. استقلال دولت آذربایجان، تزلزل ناپذیر و جاویدان است.

ما، می خواهیم آذربایجان مستقل قدرتمندتری را به قرن ۲۱ برسانیم. خواهان فراهم نمودن زندگی بهتری برای نسلهای آینده هستیم. با استفاده مفید از امکانات آذربایجان و ضمن توسعه اقتصاد کشور، برای ارتقای سطح رفاه مردم آذربایجان تلاش می کنیم. ما، منبعد نیز برای احراز جایگاه شایسته خود در جامعه جهانی و حفظ آن سعی خواهیم کرد. ما با کشورها و جوامع پیشرفته جهانی از این پس نیز همکاری خواهیم داشت. آذربایجان بعنوان کشوری آزاد و دموکراتیک، توسعه خواهد یافت و در یک محل اتصال اروپا با آسیا خدمات خود را ارایه خواهد داد.

هم میهنان عزیز، مطمئن باشید که، من این وظایف سنگین و پرمسؤلیت خود را درک می کنم و خواهشمندم بدانید که، اعتماد شما به من برایم چقدر ارزشمند است. من نسبت به این اعتماد، با احساس مسؤلیت بزرگ می نگرم. به شما اطمینان می دهم که، با تمام نیروی خود جهت برآورده ساختن این اعتماد تلاش خواهم نمود و در سالهای آتی به توسعه سریع آذربایجان موفق خواهم شد.

درود بر ملت آذربایجان!

زنده باد آذربایجان مستقل، دموکراتیک و قدرتمند!

(سخنرانی حیدر علی اف رییس جمهوری آذربایجان به دقت استماع شد و بارها در میان کف زدنهای شورانگیز و طولانی مورد استقبال قرار گرفت).