Čestitka azerbejdžanskom narodu povodom 12. novembra, dana Ustava - Baku, 11. novembar 1999.


 Dragi građani Azerbedjžana! 

Od sveg srca vam čestitam dan Ustava – 12. novembar, svakom od vas upućujem najljepše želje. 

Navršavaju se četiri godine od dana usvajanja našeg prvog Ustava koji je imao sudbonosni značaj za našu nezavisnu državu i naš narod. Taj ustav, stvoren na temelju naših viševjekovnih tradicija državnosti, nacionalnih i općeljudskih vrijednosti, je logičan rezulat puta razvoja koji je prošao azerbejdžanski narod. 

Ustav koji je predstavljao cjelokupne garancije i uslove za osiguranje prava i sloboda naših građana, zaštite, očuvanja i razvoja naše nezavisne države, ostvarenja demokratskih promjena u društvu čini osnovu djelovanja kako organa vlasti tako i svakog građanina Azerbejdžana. 

U vremenu koje je prošlo puno toga se uradilo za prilagođavanje svih sfera života Republike na novi Ustav i sprovođenje u život glavnih zahtjeva koji su proizilazili iz njega. Odlučnije prihvatanje Ustava, njegova nepovratna provedba u procesu izgradnje demokratske, pravne i sekularne držav zahtijevaju poseban trud svakog od nas . 

Dragi građani! 

Iskazujem svoje uvjerenje da će se svaki građanin uz osjećaj velike odgovornosti truditi da štiti osnovne odredbe našeg Ustava u ime učvršćivanja i razvoja naše nezavisne države. Želim vam puno uspjeha na tom putu. 

Hajdar Alijev,  

Predsjednik Republike Azerbejdžan