Govor predsjednika Republike Azerbajdžan Heydar Alijeva na svečanoj proslavi 1300. obljetnice eposa „Kitabi-Dede Gorgud“ - Palača „Republika“, 9. travnja 2000. godine


scotch egg
scotch egg
temp-thumb
temp-thumb

Poštovani poglavari država!

Poštovani poglavari medžlisa!

Poštovani gosti!

Poštovani dame i gospodo!

Danas azerbajdžanski narod, kao veliki praznik, slavi 1300. obljetnicu veličanstvenog eposa „Kitabi-Dede Gorgud „.

Ova obljetnica je povijesni događaj najveće važnosti za nas, za cijeli turkijski svijet i cijelu kulturu čovječanstva.

To je slavlje poštovanja, poštovanja za naše povijesne korijene, naše nacionalne tradicije, naše nacionalne i duhovne vrijednosti, naše kulture i znanosti. To je proslava naše nacionalne slobode i nezavisnosti.

Već 1300 godina žive „Kitabi-Dede Gorgud „, koji je veliki povijesni spomenik azerbajdžanskom narodu i svim turkijskim narodima.

S obzirom na to koliko truda je naš narod uložio za stvaranje eposa „Kitabi-Dede Gorgud „ čak i ranije od 1300 godina i to da smo konačno stvorili taj povijesni spomenik, možemo samo zamisliti kakvu drevnu povijest i duboke korijene, te bogatu kulturu imaju naši narodi.

Za 1300 godina „Kitabi-Dede Gorgud „ prošao je veliko, veličanstveno i slavno putovanje. Unatoč svim poteškoćama, ograničenjima „Kitabi-Dede Gorgud „za 1300 godina je bio duhovnom hranom za naše narode, pomažući im da žive, da se bore, da prepoznaju i štite svoj identitet.

Međutim, također treba napomenuti da, iako cijenimo 1300 godina povijesti
 „Kitabi-Dede Gorgud „, moramo priznati da je tijekom protekle tri godine u Azerbajdžanu napravljeno puno posla na području proučavanja, istraživanja, promicanja baštine „Kitabi-Dede Gorgud „, tako da su naš narod i svi turkijski narodi doznali o „Kitabi-Dede Gorgud „, a cijelom svijetu bilo je pokazano kakvu neprocjenjivu vrijednost on ima.

Jučer je uspješno završio svoj rad VI Bakinski summit Zajednica turkijskih država. Na ovom summitu, analizirali smo rad tijekom osam godina koje su prošle od stvaranja Zajednice turkijskih država, uzeli u obzir i izdvojili postizanje većeg uspjeha.

Stvaranje Zajednice turkijskih država postao je povijesni događaj u turkijskom svijetu, u svakom životu našeg naroda.

Međutim, činjenica da Zajednica živi, da ​​raste, da se širi tijekom ovih 8 godina, s jedne strane pokazuje koliko je to bilo potrebno a s druge - pokazuje koliko koristi će dobit naši narodi u budućnosti.

Napredovanja napravljena tijekom proteklih godina rezultat su naših zajedničkih napora. No, u isto vrijeme, treba napomenuti da je Zajednica turkijskih država osnovana na inicijativu Republike Turske, našeg dragog prijatelja i brata Sulejmana Demirelja, prije svega, svakako upućuje na velike zasluge Republike Turske.

Danas smo uspješno završili VI samit, okupili se na obljetnicu „Kitabi-Dede Gorgud „, koja je zajednički povijesni spomenik našeg naroda. Ta činjenica da provodimo ovu obljetnicu zajedno sa vodstvom turkijskih država daje joj veće značenje i povećava njezinu razinu.

Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u proslavi, koji su prihvatili naš poziv i stigli u Azerbajdžan, i pozdravljam ih sve.

Pozdravljam predsjednika Republike Turske, velikog prijatelja azerbejdžanskog naroda, mojeg dragog brata Sulejman Demirelja!

Pozdravljam predsjednika Republike Kazahstana, našeg poštovanog gosta, mojeg dragog prijatelja, brata Nursultana Nazarbajeva!

Pozdravljam predsjednika Republike Kirgistan, mojeg dragog prijatelja, brata Askara Akajeva!

Pozdravljam vođu delegacije Republike Uzbekistan, predsjednika Olij mažlisa (Vrhovnog medžlisa) Uzbekistana, poštovanog gospodina Erkina Halilova!

Pozdravljam vođu delegacije Republike Turkmenistan predsjednika medžlisa Turkmenistana poštovanog Sahata Muradova!

Pozdravljam generalnog direktora UNESCO-a, našeg poštovanog gosta gospodina Koisiro Macuuru!

Pozdravljam dobrog prijatelja azerbajdžanskog naroda, najstarijeg člana, veterana francuskog sabora gospodina Žaka Bomelja!

Uz osjećaj zadovoljstva hoću izdvojiti da su na proslavu „Kitabi-Dede Gorgud „ stigle društvene i političke figure, znanstvenici, pisci koji su sudjelovali u azerbajdžanskim znanstvenim skupovima. Oni su ovdje s nama. Izražavam svoju zahvalnost svim našim gostima za dolazak u Azerbajdžan, svi su srdačno dobrodošli.

Istraživanje, propaganda „Kitabi-Dede Gorgud „za posljednje tri godine bili su korisni azerbajdžanskom narodu. Mi smo još jednom postali svjesni svojih povijesnih korijena, nacionalnih i kulturnih baština.

Već smo shvatili kakav veliki doprinos smo donijeli u svjetsku civilizaciju azerbajdžanskog naroda, svim turkijskim narodima. U ovom dijelu, „Kitabi-Dede Gorgud „ zauzima posebno mjesto.

„Kitabi-Dede Gorgud „ je naša glavna knjiga. Dede Gorgud - naš drevni predak. Mi smo ponosni da imamo takav povijesni spomenik kao„Kitabi-Dede Gorgud „ ponosni smo da imamo takvog pretka, kao Dede Gorgud.

„Kitabi-Dede Gorgud „ uvijek je pozivao narode, nacije na jedinstvo i mir.

Osnovana 1992. godine Zajednica turkijskih država najbolji je primjer provedbe oporuka Dede Gorguda.

Nakon stjecanja neovisnosti, nacionalne slobode dobili smo dobre mogućnosti da se postigne jedinstvo, i shvatili kako je to važno za naš narod.

Poziv „Kitabi-Dede Gorguda „ za jedinstvom potreban je danas svakom od nas. Nacionalno jedinstvo, nacionalna solidarnost u Azerbajdžanu koji je na putu državne neovisnosti, koji  vodi u državi izgradnju pravne, demokratske, sekularne države su najvažniji.

Svečanom proslavom  danas 1300 godišnjice „Kitabi-Dede Gorguda „, mi pokazujemo odanost njegovim oporukama i izjavljujemo da je azerbajdžanski narod na putu neovisnosti ,postat će još ujedinjeni u rješavanju svih izazova, teških i osjetljivih pitanja i da će uvijek ići naprijed.

„Kitabi-Dede Gorguda „ je herojski epos. Poštivanjem danas u svom životu zapovijedi „Kitabi-Dede Gorguda „ pridonosimo produbljivanju u naš narod osjećaj ljubavi, odanost zemlje te domoljublje. „Kitabi-Dede Gorguda „ danas je vrlo potreban za nas.

„Kitabi-Dede Gorguda „je  pozivao narod te narode za mir i pomirenje.

Naš narod danas je vjeran tim zavjetima  „Kitabi-Dede Gorguda „. Kao rezultat armenske agresije protiv Azerbajdžana, 20% naših zemlja je okupirano, više od milijun azerbajdžanaca je protjerano iz okupiranih područja koji danas žive u teškim uvjetima. Dobili smo veliki udarac.

No unatoč svemu tome, azerbajdžanski narod ipak pokazuje svijetu svoju politiku mira. Mi idemo putem Dede Gorguda. Idemo po putu mira. Mi želimo riješiti taj sukob mirno.

 Želimo mir i spokoj u svim zemljama, posebice u  turkijskim državama.

Tako je danas, u ovoj proslavi, još jednom ćemo pokazati svoju vjernost zapovijedima Dada Gorguda.

„Kitabi-Dede Gorguda „ je spomenik, kombinirajući u sebi velike znanstvene, kulturne, duhovne misli. Do danas je  proveden značajan rad u djelu proučavanja i komunikacije „Kitabi-Dede Gorguda „sadašnjima generacijama.

Konkretno, pohvalu je zaslužio rad koji je bio odrađen tijekom posljednje tri godine, znanstvenicima, istraživačima, piscima i javnima osobama Azerbajdžana.

 Tako sam danas, na ovaj dan obljetnice, zahvalan našim znanstvenicima, piscima i svim građanima, koji se bave istraživanjima, propagandom „Kitabi-Dede Gorguda „ i onima koji su napisali vrijedne znanstvene radove te  knjige za ovu jubilarnu svečanost.

Želio bih izraziti povjerenje u to da su oni inspirirani ovim komemorativnim događajem i nastavit će svoj znanstveni rad u budućnosti.

Proučavat će se još  neobjavljene stranice eposa  „Kitabi-Dede Gorguda „, te još uvijek nepoznati do sada  misli, oni će biti dovedene do sadašnjih i budućih generacija  azerbajdžanskog naroda i cijelog turkijskog svijeta.

Danas mi imamo iskustvo u bezgraničnom osjećaju ponosa, jer imamo takav veliki povijesni spomenik kao „Kitabi-Dede Gorguda „, jer smo slobodni, neovisni i možemo, nakon analize svojih duhovnih vrijednosti, svoju kulturu kao što jest, dovesti  do našeg naroda, nacije i budućih generacija.

Najširi smisao, važnost obljetnice „Kitabi-Dede Gorguda „je u tome da dodatno pokazuje našu nacionalnu slobodu i neovisnost.

Zavjete „Kitabi-Dede Gorguda „ pozivaju danas svakoga od nas stati na put neovisnosti, učiniti nacionalnu slobodu i državne neovisnosti Azerbajdžana zauvijek. Želim svima Vama,  azerbajdžanskom narodu velikih uspjeha u postizanju ovog cilja. 

Hvala Vama.

Novine „Bakinski radnik“, 11. travnja 2000. godine