Inauguracijski govor predsjednika Republike Azerbajdžan Heydar Aliyev – Baku, palača „Republika”, 10. listopada 1993. godine


scotch egg
scotch egg
scotch egg
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb

Dragi zemljaci!

Dame i gospodo!

Visoko cijenim odabir za predsjednika samostalne Republike Azerbajdžan i hoću izraziti u tom pogledu, azerbajdžanskom narodu, svim državljanima Republike poštovanje i duboku zahvalnost.

Azerbajdžanski narod prolazi kroz teško i tragično razdoblje u svojoj povijesti. Ja sam duboko svjestan odgovornosti koja mi je povjerena u ovom teškom trenutku, i želim vas uvjeriti da sam spreman svojim radom tijekom svog života pokušati opravdati visoka očekivanja i povjerenje naroda.

Došavši na tako visok i odgovoran položaj, oslanjam se prvenstveno na inteligenciju, mudrost i snagu azerbajdžanskog naroda. Da bi preuzeo takvu odgovornost natjerale su me težnje koje me vežu uz moj narod. Uvjeravam vas da ću učiniti sve što je moguće kako bi opravdao nade svog naroda.

Kraj XX. stoljeća obilježen je političkim procesima, radikalnim promjenama u svijetu. Azerbajdžanski narod nije bio izostavljen iz tih procesa te je konačno ostvario stari san - postao je neovisan. Osvajanje neovisnosti Republike Azerbajdžan postaje logičan rezultat društveno-političkih procesa koji se događaju u svijetu, bivšem Sovjetskom Savezu. Nezavisnost naše Republike - povijesni događaj, nacionalno postignuće azerbajdžanskog naroda, u svakom slučaju nemoguće je uopće izraziti iznimne zasluge bilo kakvog pokretača i snage u svemu ovome. Neovisnost Republike istovremeno stavlja velike i složene zadatke pred samu Republiku kao i pred svoje građane. Jačanje državne neovisnosti, stvaranje i razvoj državnih struktura i atributa, osiguranje teritorijalnog integriteta i potpunog suvereniteta Republike Azerbajdžan, izlazak Republike iz ratnog stanja, povećanje blagostanja njezinih građana, stvaranje uvjeta potrebnih za njihov život i rad – rješavanje takvih problema zauzima glavno mjesto na položaju predsjednika i ja ću nastojati da se to tako i provodi.

Azerbajdžan ima drevnu povijest, bogatu kulturu i ogroman izvor prirodnih resursa. Državna neovisnost stvorila je snažne uvjete za ​​korištenje ovog vlasništva za budući razvoj Republike Azerbajdžan. To je naš primarni cilj. Republika Azerbajdžan postala je neovisna u iznimno teškim uvjetima. Najteža stvar za nas je rat u kojem već više od pet godina živi Republika Azerbajdžan, agresija oružanih snaga Republike Armenije na naše teritorije, posljedice agresije za azerbajdžanski narod.

Stoga je glavni zadatak koji stoji pred nama izlazak Republike Azerbajdžan iz ratnog stanja i osiguranje mirnog života građanima. Takvo teško stanje u Azerbajdžanu nastalo je kao rezultat ozbiljnih pogrešaka koje su učinile rukovodstvo Republike i bivšeg Sovjetskog Saveza. Nažalost, u međuvremenu nisu bile poduzete potrebne mjere koje su mogle izvesti Republiku iz takve situacije. Ekonomska, socijalna, politička i duhovna kriza u kojoj je bila Republika, nedavno je produbljena te je dostigla u 1993. godini, možemo reći svoju kritičnu točku. U lipnju ove godine potpuno je narušena unutarnja stabilnost u zemlji, sukobi između različitih političkih sila, djelovanja pojedinih kriminalnih skupina, separatističkih snaga koje su ciljane na komadanje Republike i niz drugih uzroka koji su samo dodatno otežali situaciju.

Kao rezultat zabluda koje je dopustila Vlada Republike Azerbajdžan stanje u lipnju bilo je na rubu građanskog rata te je nastala realna prijetnja od podjele nekih regija.

Hvala Bogu, sve ove situacije bile su spriječene, došlo je do sloma kriminala i pojavili su se uvjeti za osiguravanje političke stabilnost unutar Republike. Posljednja četiri mjeseca bila su vrlo teška za Azerbajdžan. U ovom razdoblju Republika i njezini građani prošli su kroz teška iskušenja što je još jednom dokazalo da mudrost naroda, nacionalna sloga, solidarnost i građansko jedinstvo mogu prevladati sve poteškoće te stvoriti uvjete za povlačenje Republike iz teške situacije.

Međutim, čak i ako je unutar zemlje postignuta relativna stabilnost, mi smo još uvijek u velikoj opasnosti. Zbog agresije oružanih snaga Republike Armenije koja traje već više od pet godina okupiran je dio azerbajdžanskih zemalja, oko 20% teritorija Republike je u rukama armenskog osvajača.

Potpuno je okupirana bivša regija Gornjeg Karabaha, sveti azerbajdžanski grad Šuša već je godinu i pol u rukama agresora. Oružane snage Republike Armenije zahvatile su Lačinsku, Kjaljbadžirsku, Agdamsku, Fizulinsku, Džebrailjsku, Gubadlinsku regiju Azerbajdžana što je rezultiralo uništavanjem stotina sela, naselja, kuća, oko milijun naših građana koji žive na ovim prostorima postali su izbjeglice te ostali još i danas u vrlo teškim uvjetima.

Sve je to povećalo napetosti u društveno-političkim i duhovnim sferama.

Sada je naš glavni zadatak povući Republiku iz ratnog stanja, vratiti sve okupirane površine, osigurati teritorijalnu cjelinu i sigurnost granica Azerbajdžana, povratak izbjeglica u svoje domove.

Uvjeravam Vas da kao predsjednik, mislim da je ovo moj glavni cilj te koristeći svu snagu azerbajdžanskog naroda, koristeći sve mogućnosti, uložit ću sve napore za postizanje tog cilja.

Izaći iz rata koji traje već više od pet godina, vratiti okupirane zemlje, naravno, nije lako.

U našem društvu, široka je paleta mišljenja o tome kako to postići. Mi dajemo prednost u rješavanju takvih problema prvenstveno mirnim pregovorima, zauzimajući u cijeloj situaciji mirnu poziciju.

Učinkovito koristimo diplomatska sredstva, provodimo mirne pregovore, poštivamo interese Azerbejdžana, sve u svrhu da bi rezultat takvih pregovora ostvario zadani cilj.

Učinkovitim korištenjem mogućnosti Ujedinjenih naroda, OESS-a, Vijeća sigurnosti UN-a, velikih država i svih međunarodnih organizacija koje sudjeluju u rješavanju ovog sukoba, nastavit ćemo i dalje ulagati sve napore za povlačenje Azerbajdžana iz ratnog stanja i za povrat okupiranih zemlja.

Međutim, istovremeno, Republika Azerbajdžan kao neovisna država dužna je imati vojsku sposobnu voditi rat. Nažalost, u razdoblju kad je Republika Azerbajdžan osamostaljena u tom pogledu bilo je učinjeno vrlo malo. U slučaju potrebe, ako koraci koje smo napravili u smjeru prema miru neće davati nikakve rezultate, stvaranje snažne vojske za obranu teritorijalne cjeline, obranu Republike bit će jedan od naših glavnih ciljeva.

Valja napomenuti da je tijekom rata koji je trajao pet godina azerbajdžanski narod prošao kroz velike kušnje, spoznao radost pobjede i gorčinu neuspjeha. Ovaj rat je za nas velika tragedija. Istovremeno, ovaj rat je još jednom pokazao cijelom svijetu snagu, moć, heroizam te mudrost azerbajdžanskog naroda.

U tom ratu, naš narod podnio je ogromne gubitke. Braneći našu zemlju herojski su poginuli i postali mučenici sinovi ovog naroda. Ja Vas molim danas, tijekom ove svečanosti, minutom šutnje odati počast mučenicima, koji su žrtvovali svoj život za obranu azerbajdžanskih teritorija, suvereniteta Azerbajdžana.

Allah onlara rehmet eljasin, gebirleri nurla dolsun.

I danas, izjavljujem da krv naših mučenika neće ostati nekažnjena. Oni će zauvijek živjeti u našim srcima, naša mladež i buduće generacije ponosit će se njihovim herojstvom, azerbajdžanski narod će se oporaviti, ujediniti svoje snage, stvoriti snažnu vojsku i od sada će čuvati svoju neovisnu državu kao nikad prije. Jedan od glavnih ciljeva koji stoji pred neovisnom Republikom Azerbajdžan je organizacija državne izgradnje. Naš put je jasan, i mi smo više puta zaključili da je to put demokracije.

U neovisnom Azerbajdžanu gradit će se pravna demokratska država koja će funkcionirati na demokratskim principima. Azerbajdžanska država oslonjena na iskustvo svijeta, demokraciju, ljudske vrijednosti, koristeći svoje povijesne, nacionalne tradicije dužna je slijediti put prema izgradnji demokratske države.

To je naš put, i danas obećavam da ću mu biti vjeran.

Slijed tog puta u skladu je s našom povijesnom prošlošću i istodobno je nužan uvjet potreban za okretanje Azerbejdžana, kao neovisne države prema svjetskoj civilizaciji.

Da bismo to učinili, u Azerbajdžanu su stvorene i bit će stvorene sve mogućnosti.

Sloboda naroda, sloboda govora, sloboda vjeroispovijesti, sloboda jezika, sloboda savjesti u Azerbejdžanu to su uvjeti koji omogućuju stvoriti demokratsko civilizirano društvo, a mi ćemo utvrditi te vrijednosti.

U Azerbajdžanu je stvoren višestranački sustav, nastaje i nastavit će se pojavljivati mnogo stranaka. Azerbajdžanska država će osigurati sve mogućnosti za stvaranje i razvoj tih stranaka, te, naravno, višestranačkog društva u kojem će uspostaviti demokratska načela, te omogućit razvoj Azerbajdžana kao neovisne države.

U višestranačkom društvu važnu ulogu igra opozicija.

Mi ćemo i dalje poštivati opoziciju, a ja želim izraziti svoju nadu da će postojeće stranke u azerbajdžanskom društvu koje su u opoziciji, govoriti iz pozicije konstruktivne suradnje, što će stvoriti prilike za razvoj u zemlji istinske demokracije.

Ukratko, vjerujemo da je prisutnost opozicijskih stranaka u Azerbajdžanu normalna pojava, istovremeno potvrđujemo svoju spremnost na konstruktivnu suradnju s njima.

Međutim, u opozicijskim skupinama, pojedine političke organizacije koje su koristile u posljednjih nekoliko godina, ilegalne, ružne, anti-demokratske metode dužne su prestati koristiti ih.

Političke stranke i pokreti mogu slobodno raditi u Azerbajdžanu, ali niti jedna politička stranka ili pokret, društveno-politička organizacija ne smije imati naoružane skupine.

Danas ću odlučno govoriti o tome građanima Azerbajdžana.

Nažalost, negativni primjer u ovom području Narodnog fronta, koji je odigrao u jednom trenutku pozitivnu ulogu u društveno-političkom životu Republike, pridonio je osnivanju i funkcioniranju nekih ilegalnih oružanih skupina.

Vjerujemo da će sve stranke, pokreti, društvene i političke organizacije prestati predvoditi svoje vlastite oružane snage. Samo država može imati oružane snage. Svi zajedno moramo težiti da se likvidiraju ilegalne oružane skupine.

To je osnovni preduvjet za uspostavu političke stabilnosti u Republici.

Jedan od glavnih zadataka civiliziranog, demokratskog društva je zaštita ljudskih prava. Uvjeravam Vas dok sam na tako visokoj dužnosti, uvijek ću imati u centru pažnje ovo područje, stvarati sva jamstva za zaštitu ljudskih prava. Ukratko, u našem društvu će se stvoriti svi uvjeti za potpunu osobnu slobodu.

S ove točke gledišta u ovoj fazi, jedno od važnih mjesta zauzima pitanje slobode savjesti. Naš narod se vratio svojoj vjeri. Islamska vjeroispovijest u svijetu je zauzela svoje historijsko mjesto. Imala je ogroman utjecaj na duhovnost naroda, njegove znanstvene misli, snage i moći.

Naše nacionalne tradicije, naša kultura prenose se sa generacije na generaciju te su postale do sadašnjeg naraštaja nacionalno blago u velikoj mjeri upravo zbog Islama.

U Azerbajdžanu su stvoreni i dalje će se stvarati svi uvjeti za vjerske slobode, a mi mislimo da će religija u ovome teškom razdoblje odigrati za zemlju veliku ulogu u ostvarivanju građanske solidarnosti te građanskoga jedinstva.

Azerbajdžan je multinacionalna Republika. To je obilježje naše zemlje, ona ima bogatu povijest, a mi smo ponosni na tu povijest, društveno-političko stanje u zemlji.

U našoj Republici, svi građani, bez obzira na nacionalnost ili religiju, imaju jednaka prava, tu će se i dalje stvarati svi uvjeti za ravnopravno sudjelovanje građana u političkom životu Republike Azerbajdžan.

Danas su mi čestitali na dužnosti predsjednika muslimana Kavkaza predstavnici kršćanskih i židovskih vjera. Izražavajući svoju zahvalnost, želim Vas uvjeriti da će u Azerbajdžanu biti učinjeno sve što je potrebno kako bi se osigurala ravnopravnost svih naroda i religija.

Jedan od najvećih ciljeva u jačanju neovisnosti zemlje je pametna, nadležna vanjska politika, koja omogućuje braniti interese Azerbajdžana na međunarodnoj sceni.

Nažalost, nakon stjecanja neovisnosti u vanjskim poslovima napravljeno je vrlo malo. Mi ćemo se suočiti s ozbiljnim izazovima. Naša vanjska politika trebala bi prvenstveno biti usmjerena na osiguravanje neovisnosti Azerbajdžana.

Naš cilj je razvoj sa svima državama jednakih i obostranih korisnih odnosa, te njihovo učinkovito korištenje za jačanje međunarodnog položaja Republike Azerbajdžan, te za razvoj gospodarstva, znanosti i kulture.

Našu vanjsku politiku karakterizira mirni karakter, mi ne kršimo suverenitet i teritorijalni integritet svih država. No, u isto vrijeme, mi ćemo nastojati, iskorištavanjem vanjske politike, osigurati po svaku cijenu suverenitet, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost Republike. Mislim da je učinjeno djelo, nakon ovoga rada stvorit će se uvjeti za veće priznanje Republike Azerbajdžan i zemlja će zasluženo zauzeti svoje mjesto u međunarodnoj zajednici.

U vezi mojeg izbora za predsjednika, poglavarstva mnogih država poslala su mi poruke sa čestitkama. Ja prihvaćam ovo prvenstveno kao priznanje neovisnosti Republike Azerbajdžan, te njegovog mjesta u međunarodnoj zajednici.

Poglavarstvu država, koji su poslali pozdrave izražavam zahvalnost putem njihovih predstavnika ovdje prisutnih, želim Vas uvjeriti da će Republika Azerbajdžan kao neovisna država i dalje nastojati uspostavljati plodotvorne odnose s vašim i drugim državama, te koristiti njihove sposobnosti za izlaz iz ove teške situacije u kojoj se nalazi. Hvala Vam, zahvaljujem Vam i želim vođama vaše zemlje i vašem narodu sreće i uspjeha u svim vašim poslovima.

Kako bi se povukla Republika Azerbajdžan iz teške krize, treba puno učiniti na području društveno-ekonomske sfere. Ako je neovisnost naš povijesni događaj, tada boravak našeg gospodarstva u takvoj situaciji stvara za nas velike poteškoće.

Nažalost, kriza u kojoj je Republika u posljednjih nekoliko godina, ima negativan utjecaj na sve sektore gospodarstva. Gospodarstvo, moglo bi se reći, potpuno je uništeno, što je dovelo do oštrog pada životnog standarda. Međutim, treba naglasiti da zemlja ima ogromne društveno-ekonomske, znanstvene i tehničke potencijale.

Geopolitički položaj Azerbajdžana, njegova prirodna bogatstva stvorena tijekom godina osnovni su temelje za izlaz iz ove teške krize.

S ove točke gledišta, mi bi u svom budućem radu trebali, s jedne strane, učinkovito

koristiti već stvoreni potencijal, a s druge strane provoditi gospodarske reforme, krećući prema tržišnom gospodarstvu.

To je složen i težak put. Prijelaz iz društveno-gospodarskog sustava stvorenog tijekom desetljeća u slobodno tržište suočen je sa velikim teškoćama, a pogreške na tom području u posljednjih nekoliko godina samo su dodatno pogoršale situaciju.

No, moramo ići takvim putem, jer drugog puta nema. Ovaj rad, moramo organizirati, u skladu s gospodarstvom Republike, njezinim tradicijama. Slijedeći put, moramo koristiti postojeći gospodarski potencijal.

Mi nemamo pravo dozvoliti njegovo uništenje u budućnosti, i treba težiti da se taj potencijal kao sredstvo azerbajdžanski ljudi koristi za dobrobit građana Republike, za poboljšanje životnog standarda svih ljudi.

Naša dužnost je provođenje demokratskih reformi u ovoj oblasti, poduzimanje promišljenih koraka, uvjeravam Vas da ćemo slijediti taj put. U vezi sa time želim Vam istaknuti ulazak Republike Azerbajdžan u Zajednicu Neovisnih Država.

U zemlji se dugo raspravljalo o ovom pitanju, da bi se, konačno, Azerbajdžan pridružio SND. Uvjereni smo da će ovaj korak stvoriti mogućnosti za razvoj gospodarstva Republike, što mi moramo u punoj mjeri iskoristiti.

Također želio bih naglasiti da neki krugovi pokušavaju prikazati ulazak Azerbajdžana u ZND kao opasnu pojavu. To je zabluda. Nalazeći se u ZND, Azerbajdžan će i dalje braniti svoju samostalnost i sudjelovanje u Zajednici neće uzrokovati nikakvu štetu Republici.

Kao neovisna država, Republika Azerbajdžan će slijediti put demokracije i slijediti međunarodne demokratske norme. U Azerbajdžanu se nikada više neće oporaviti komunistička ideologija, komunistički režim. Mislim da većina građana Republike imaju isto mišljenje.

Republika Azerbajdžan više nikada neće biti ovisna o strani bilo koje druge države, i uvijek će čuvati svoju neovisnost.

Naša unutarnja i vanjska politika temeljiti će se na svjetskim demokratskim načelima. Izjašnjavanje demokratskih načela u Azerbajdžanu, mi ćemo staviti u službu vanjske politike za jačanje neovisnosti Azerbajdžana.

Kao predsjednik, otvoreno kažem pred svojim narodom i želim Vas uvjeriti da ću uvijek biti vjeran tim načelima.

Dragi, štovani zemljaci!

Danas je za mene veliki i povijesni dan.

Želim ponovno izraziti svoju duboku zahvalnost, poštovanje i ljubav za građane Azerbajdžana i azerbajdžanskom narodu za veliko povjerenje i mogu Vas uvjeriti da ću ostatak svog života vjerno služiti svom narodu te ću posvetit svoje aktivnosti budućem razvoju Republike Azerbajdžan.

Rukom na Ustavu Republike Azerbajdžan, kunem se posvetiti svoje znanje, iskustvo, snagu, blagostanje Azerbajdžanskom narodu, Republike Azerbajdžan.

Kunem se da ću obavljati dužnost predsjednika u ime viših ciljeva, uzvišenih ideja, trudit ću se svim silama da bi se osigurala potpuna neovisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Republike Azerbajdžan.

Kunem se da ću jamčiti provedbu Ustava i zakona Republike Azerbajdžan, zaštite prava i sloboda svih građana Azerbajdžana, bez obzira na nacionalnost, vjeru i politička uvjerenja, garantiram slobodu i demokratske reforme u Republici Azerbajdžan, njezin razvoj kao demokratske države.

Kunem se dostojno služiti Republici Azerbajdžan, azerbajdžanskom narodu, nastojati osigurati da naša neovisna država zauzme svoje mjesto među civiliziranim narodima svijeta, u svjetskoj zajednici.

Rukom na Svetom Kuranu, kunem se da ću biti vjeran nacionalnim i duhovnim tradicijama azerbajdžanskog naroda i jamčim da će ove ukorijenjene tradicije biti utvrđene i da će se dalje razvijati u našoj neovisnoj državi.