15. prosinac 2001. godine, pozdrav predsjednika Republike Azerbajdžan Hejdar Alijeva azerbajdžanskom narodu povodom blagdana Ramazan


Draga braćo i sestre!

Iskreno Vam čestitam povodom svetog blagdana "Svjetski Musliman" - Ramazan.

Mjesec Ramazan, u kojem je islam bio izabran od Boga kao religija za čovječanstvo, u kojem je objavljena sveta knjiga Kuran, jedan je od blagoslovljenih mjeseca, koji ima veliki utjecaj na povijest duhovnosti naroda diljem svijeta.

U ovom svetom mjesecu islama, pozivajući na uspostavu mira, blagostanja, bratstva, muslimani pokazuju sposobnost prevladavanja u ime humanitarnih principa bilo kakve poteškoće, odricanja. Naša braća i sestre, koji su svojom snagom vjere u njihovim srcima dostojno prevladali teškoće, imaju potpuno pravo organizirati veliko svečano slavlje kako bi podijelili s drugima osjećaj radosti i ponosa.

Uz obnovu državne neovisnosti Azerbajdžana, naš narod je dobio priliku ispravno koristiti svoje bogate nacionalne i vjerske vrijednosti. U posljednjih deset godina azerbajdžanski narod slobodno obavlja svoje religijske običaje na blagoslovljene dane mjeseca Ramazan i svečano slavi ovaj sveti blagdan.

Naši Muslimani koji su vratili svoj dug u dane ispitivanja mjeseca Ramazan, slave danas, pokazuju blisku solidarnost s drugima, izražavaju svoje poštovanje i ljubav, štuju sjećanja na svoje najmilije koji su poginuli.

Da, Bog će umiriti duše sinova i kćeri domovine, koji su dali svoje živote za slobodu, nezavisnost i teritorijalni integritet Azerbajdžana, u ovom svetom danu, želim strpljenja obiteljima i prijateljima naših mučenika.

Prenosim svoje čestitke dobrih želja svim našim sunarodnjacima koji žive izvan Republike Azerbajdžan. Pozivam sve Vas na potpunu suradnju i solidarnost u cilju jačanja neovisnosti domovinskog Azerbajdžana, cjelovite obnove njegovog teritorijalnog integriteta, radi sretnog života našeg naroda.

Povodom prvog blagdana Ramazan u novom tisućljeću i novom stoljeću, molit ću Boga da ste dobrog zdravlja, dobrog raspoloženja, te da napredujete u radu na putu napretka naše zemlje!

Sretan blagdan!

Novine "Bakinski radnik", 11. prosinac 2001. godine.