Govor predsjednika Republike Azerbajdžan na sastanku Narodne skupštine - 5. studenog 1993. godine.


Poštovani članovi zajednice, zastupnici i gosti! S obzirom na činjenicu da sam bio izabran za predsjednika Republike, Narodna skupština nije mogla održavati sjednicu. Mislim da sam danas dobio priliku da održim ovu sjednicu zadnji put kao predsjednik Vrhovnog vijeća.

Zahvalan sam Narodnoj skupštini, njezinim članovima za našu zajedničku suradnju ovdje u nekoliko mjeseci, za naš rad i pomoć, povjerenje koje mi je dodijeljeno kao predstavniku Vrhovnog vijeća, za podršku Narodne skupštine u obavljanju svojih dužnosti predsjednika Vrhovnog vijeća. Želim napomenuti da je u tom razdoblju, moje radno iskustvo koje sam stekao tijekom mog prethodnog života, obogaćeno velikom praksom.

Voditi nekoliko mjeseci Narodnu skupštinu, održavati sve njezine sjednice, generalizirati mišljenja saborskih zastupnika i osiguravati donošenje odluka po teškim pitanjima - sve je to za mene značilo veliko iskustvo, želim izraziti zahvalnost Narodnoj skupštini za takvo iskustvo i naš zajednički rad.

Na skupštinama u tom razdoblju dosljedno su se pridržavala demokratska načela. Pokušavao sam osigurati pluralizam mišljenja da bi stajalište svakog člana sastanka bilo uzeto u obzir.

Ponekad su naši sastanci trajali vrlo dugo, katkad nastupi pojedinih parlamentaraca znatno su povećavali reguliranje propisa, ponekad i van pravila izgovarale su se moje riječi i održavali se moji nastupi. Međutim, sve se to događalo po potrebi s jedinim ciljem da se kroz široku razmjenu ideja, istraživanja i rasprava dođe do najispravnijh odluka. Dakle, vjerujem da su u ovim mjesecima u ovom prostoru u radu Narodne skupštine dosljedno dominirala demokratska načela, parlamentarna etika, parlamentarna praksa, i želim izraziti svoje povjerenje da će se to tako i nastaviti u budućnosti.

Još jednom želim izraziti zahvalnost svima Vama, želim puno uspjeha sjednici i njezinim članovima u daljnjem radu. Narodna skupština, zastupnici također su izrazili veliki interes za moj izbor za predsjednika. Teško stanje, sukob koji je intenzivirao u Azerbajdžanu od 4. lipnja, bili su prevladani samo zahvaljujući odluci Narodne skupštine. Pokušaji pojedinih snaga da započnu građanski rat u ovom teškom razdoblju, da razdijele republiku su prestali zbog tih odluka. Sve to - rezultat je poslovanja i zasluga Narodne skupštine.

U posljednje vrijeme Narodna skupština stalno se nalazi u potrazi, analizirajući mogućnosti izlaza iz nastale situacije, i za tu svrhu ozbiljno i odgovorno obavlja svoj ​​posao. Donosile su se odluke o prevladavanju nastale krizne situacije, o provođenju referenduma o povjerenju bivšem predsjedniku, o izborima predsjednika. Ljudi, birači Azerbajdžana, sa poštovanjem i dostojanstvom prihvaćali su odluke Narodne skupštine, i izražavali svoje mišljenje, i na kraju, bio sam izabran za Predsjednika.

10. listopada, preuzimajući predsjedništvo, podijelio sam svoje misli o tome. Želim ponovno istaknuti da mi takav visoki položaj istovremeno nameće veliku odgovornost i stavlja ispred mene kao čelnika države vrlo velike i teške zadatke. U posljednjih nekoliko tjedana, kao rezultat prošlih događaja u pograničnim područjima Republike Armenije, problemi su postali još oštriji, a njihovo rješavanje se zakompliciralo. Svjestan odgovornosti koja pada na mene po rješavanju svih teških i složenih pitanja za provedbu zadataka koji su postavljeni ispred mene, opravdat ću povjerenje birača koji su me izabrali za tu poziciju. Uvijek ću se oslanjati na poslovanje Narodne skupštine te ću zajedno sa Vrhovnim vijećom i Narodnom skupštinom osigurati naš rad. Ja ću i dalje nastaviti graditi svoj rad na demokratskim principima, koje smo već naveli. Sada, u vrijeme ekonomske, socijalne i političke krize u zemlji, u teškim ratnim uvjetima, moramo se potruditi svi istovremeno, pokazati primjer građanskog, nacionalnog sklada. Ja neću štedjeti napore za jačanje takvog sklada, i ja Vas uvjeravam da će se zajedno s Narodnom skupštinom raditi u tom smjeru.

Znam da je u posljednje vrijeme zbog nastale situacije u pograničnim područjima i ratnim zonama bilo predloženo analizarati takva pitanja na sjednici Narodne skupštine. Naravno da bi trebalo porazgovarati o tim pitanjima. Ali, u isto vrijeme članovi Narodne skupštine znaju da stalno analiziramo i rješavamo ta pitanja.

Nastala situacija je bila detaljno proanalizirana na sastanku vijeća obrane, te su poduzete sve potrebne mjere. Odlučeno je napraviti velike promjene u vodstvu Ministarstva obrane i vojnim jedinicama. Poduzimaju se sve potrebne mjere, a sve one su usmjerene na poboljšanje obrane Republike Azerbajdžan, zaštitu naših zemalja.

U isto vrijeme, provode se mirovni pregovori da bi se diplomatskim, političkim sredstvima postignulo kompletno rješavanje takvog problema.

Ja se u potpunosti slažem s činjenicom da ta pitanja treba razmatrati i rješavati ne samo u Narodnoj skupštini, već i sa svim političkim, društvenim snagama u našoj republici. U teškim danima za republiku, svi bi se trebali potruditi, zajedno bi morali razraditi odgovarajuće mjere i primijeniti ih.

Novine «Bakinski radnik», 11. studeni 1993. godine