Toespraak van de President van Azerbeidzjan Heidar Alijev tijdens de ceremonie bij de ondertekening van de documenten over het vervoer van ruwe olie over het grondgebied van Azerbeidzjan, Georgiƫ en de Republiek Turkije door de hoofd export pijplijn Bakoe - Tbilisi - Ceyhan. Istanbul, het paleis "Chiragan," 18 november 1999


scotch egg
scotch egg
scotch egg
scotch egg
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb

Geachte Presidenten!

Beste vrienden! 

Geachte dames en heren!

Vandaag ben ik heel trots. Vijf jaar geleden, in september 1994, werd het grote oliecontract, het “Contract van de Eeuw” genoemd, in Bakoe ondertekend door een consortium gevormd door Azerbeidzjan, Verenigde Staten, Europese landen, Turkije en Rusland voor de gezamenlijke ontwikkeling van de olie- en gas reserves die zich in de Kaspische Zee bevinden en nu, vijf jaar na de ondertekening van dit contract, hebben we vandaag documenten ondertekend voor de realisatie van de oliepijplijn Bakoe-Tbilisi-Ceyhan, zoals voorzien tijdens het ondertekenen van dat contract.

Het is bekend dat het niet gemakkelijk was. Wij stonden voor zeer grote moeilijkheden. Al bij de ondertekening van het "Contract van de eeuw" werden we geconfronteerd met grote moeilijkheden, en vervolgens waren er zeer grote obstakels op de weg van de pijplijn Bakoe-Ceyhan, sommige waren tegen ons. Maar dat heeft onze wil niet gebroken en de taak die we zijn begonnen hebben we volbracht.

De samenwerking tussen de Republiek Turkije en Azerbeidzjan is van bijzonder belang in deze zaak. Daarom wil ik de Republiek Turkije, het Turkse volk en de Turkse president, mijn dierbare vriend en broeder Suleyman Demirel van harte feliciteren.

We trekken de lijn van de pijpleiding over het grondgebied van Georgië. Natuurlijk, als het onmogelijk was geweest om deze lijn over het grondgebied van Georgië te trekken, dan zou het ons niet lukken om dit project te realiseren. Er zijn grote inspanningen geleverd door de president van Georgië, de heer Sjevardnadze om dit probleem aan te pakken. Ik feliciteer van harte het volk van Georgië, Georgië, en mijn dierbare vriend en broeder van Eduard Sjevardnadze.

Nochtans verklaar ik dat als we de steun van de Verenigde Staten niet hadden gekregen bij de uitvoering van deze taken, we geen enkele van die taken in actie hadden kunnen omzetten. Er werd, voor de ondertekening van het "Contract van de eeuw", veel druk uitgeoefend op het onafhankelijke Azerbeidzjan. Men wilde het ons verhinderen. Het is dankzij de steun van de Verenigde Staten van Amerika, de president en mijn gerespecteerde vriend, de heer Bill Clinton dat in september 1994, we het "Contract van de eeuw" hebben ondertekend. Ook nadien hebben we veel problemen gehad. Andere landen wilde de Bakoe – Ceyhan pijplijn niet accepteren. Maar de geachte meneer de president Bill Clinton was consequent bezig met deze kwestie, ondersteunde en inspireerde ons, betrok Turkije, Azerbeidzjan, Georgië en de andere landen van de Kaspische zee. Dankzij het respect voor hem, zijn autoriteit en het consistente beleid hebben we de ondertekening van een dergelijk groot “Contract van de eeuw” bereikt.

Dus uit ik persoonlijk en wij gezamenlijk onze dankbaarheid en waardering aan de Verenigde Staten van Amerika, hun president, onze dierbare vriend, meneer Bill Clinton. Geachte mijnheer de president Bill Clinton, in dit verband feliciteer ik ook u van harte.

Nu, ook Kazakhstan sloot zich aan bij dit exploitatie project van de pijpleiding, om het precies te zeggen oliepijpleiding. Een groot deel van hun olie gaat Kazakhstan via deze leiding vervoeren.

Wij, Azerbeidzjan en Georgië, hebben dat op ons genomen en gaan aan deze verplichting voldoen. Ik denk dat Kazakhstan dankzij de route van deze pijpleiding groot succes zal bereiken in de export van olie. Ik feliciteer het volk van Kazachstan en de president van Kazachstan, mijn dierbare vriend Nursultan Nazarbajev.

Ik betuig mijn respect en waardering voor het Turkse volk, de Turkse burgers en feliciteer hen. Gedurende vijf jaar werd ik elke keer als ik naar Turkije kwam gevraagd: Wanneer komt de pijpleiding van Bakoe-Ceyhan tot stand? En elke keer antwoordde ik, het zal, zal, zal komen! Vandaag is het echt gebeurd en de overeenkomst is ondertekend. Van harte gefeliciteerd allemaal!