آثار / سیاست خارجی / آذربایجان- سازمانهای بین المللی

سخنرانی حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان در نشست سران کشورهای عضو شورای اروپا - استراسبورگ، کاخ اروپا، ۱۱ اکتبر ۱۹۹۷


scotch egg
scotch egg
scotch egg
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb

ریاست محترم اجلاس!

خانمها و آقایان محترم!

خدمت شرکت کنندگان دومین نشست شورای اروپا صمیمانه سلام عرض می کنم. خیلی خوشحالم که، جمهوری آذربایجان برای نخستین بار در این مجمع بین المللی با نفوذ که، در آستانه هزاره جدید به مذاکره مهمترین مسایل کل اروپا اختصاص داشته است، حضور دارد.

تحولات بسیار بزرگ مثبت در جهان از قبیل، پایان دادن به جنگ سرد و رفع پرده آهنین موجب پیوستن اروپا گردیده و امکان برای همگرایی کشورهای تازه استقلال یافته با نهادهای اروپایی که، راه دموکراسی را انتخاب کرده اند، فراهم آورده است.

شورای اروپا نقش مهمی در این جریانات ایفا می نماید و ما ارزش زیادی به سهم ارزنده آن در تقویت صلح و ثبات و برقراری اصول دموکراسی و ارزشهای عموم بشریت در کل قاره اروپا قائلیم.

آذربایجان بعنوان بخش جدایی ناپذیر اروپا در طول تاریخ روابط خود را با آن توسعه داده است.

جمهوری آذربایجان پس از کسب استقلال خود راه پیچیده و دشواری پیموده است. مشکلات دوره انتقالی، فقدان ثبات سیاسی داخلی، اعمال گروههای مسلحانه غیرقانونی، بارها اقدام به کودتا، بحران اقتصادی اجتماعی، نتایج مخرب تجاوز کشور همسایه ارمنستان شرایط هرج و مرج و نابسامانی و نقض عمومی حقوق بشر را فراهم آورده و موجودیت نظام دولت آذربایجان را در برابر خطر قرار داده بود.

ما در سایه تلاشهای بزرگی توانستیم طی مدت کوتاهی اوضاع داخلی را در کشور ثابت نماییم و اقدام به انجام اصلاحات سیاسی و اقتصادی اساسی جهت تشکیل نظام دولتی دموکراتیک، قانونمند و لائیک و ایجاد اقتصاد بازار کنیم.

اولین انتخابات دموکراتیک بر پایه سیستم چندحزبی برای پارلمان کشور برگزار شده است. اولین قانون اساسی جمهوری آذربایجان مستقل از طریق همه پرسی عمومی به تصویب رسیده است که، ضامن حقوق و آزادیهای ضروری انسان می باشد. دهها حزب سیاسی، صدها تن از رسانه های گروهی مستقل، شرایط مساعد برای آزادی سخن و دین و پیشرفت آزادی های دینی- تمام اینها دلالت بر شکل گیری جامعه دموکراتیک در کشورمان دارد.

آزادسازی اقتصاد، کاهش جریانات تورم به حداقل، جزب سرمایه گذاری های خارجی بطور گسترده و اجرای موفقیت آمیز برنامه خصوصی سازی اعم از مالکیت بر زمین، موجبات رفع تنزلی که در اقتصاد آذربایجان به طول انجامیده بود را فراهم آورده و جریان افزایش واقعی میزان تولید و ارتقای سطح زندگی مردم کشورمان آغاز گردیده است.

بدون شک، ما مشکلات عینی دوره انتقالی را هنوز هم احساس می کنیم و آثار شدید سیستم تام روایی هفتادصاله نیز تاثیرگذار می باشد. ولی انجام پرموفق اصلاحات دموکراتیک و حمایت قطعی اکثریت مطلق شهروندان کشورمان از این اصلاحات، حکایت از برگشت ناپذیر بودن استقلال و دموکراسی در آذربایجان دارد.

آثار تجاوز از سوی کشور ارمنستان، هنوز هم بعنوان بزرگترین مشکل برای ما می ماند. در اثر این تجاوز بیست درصد از سرزمینهای آذربایجان تحت اشغال قرار گرفته، متجاوز از یک میلیون نفر از ساکنان این مناطق طرد شده و در شرایط غیر قابل تحمل در شهرکهای چادری بسر می برند.

ما از تلاشهای سازمان امنیت و همکاری اروپا در جهت حل عادلانه مناقشه ارمنستان و آذربایجان با حس رضایت استقبال می نماییم. نشست سازمان امنیت و همکاری اروپا در ماه دسامبر سال ۱۹۹۶ تصمیم گیری بسیار مهمی در مورد این مساله کرده است. اصول لیسبن عبارت است از شناختن تمامیت ارضی آذربایجان و ارمنستان، اعطای حق خودمختاری عالی به منطقه قره باغ کوهستانی تحت ترکیب دولت آذربایجان و تامین امنیت کل جمعیت قره باغ کوهستانی می باشد.

ما ارزش زیادی به قطعنامه مورخ ۲۲ آوریل سال ۱۹۹۷ مجمع پارلمانی شورای اروپا قایلیم. طی این قطعنامه نیز تمامیت ارضی کشور آذربایجان و اصول نشست لیسبن دائر بر حل و فصل مناقشه ارمنستان و آذربایجان مورد تایید قرار گرفته است. این اسناد بعنوان زمینه خوبی جهت دستیابی به صلح براساس موازین حقوق بین المللی مورد قبول همگان می باشد.

ما در ماه مه سال ۱۹۹۴ موافقتنامه آتش بس با ارمنستان منعقد کردیم و مایلیم تا زمان حل قطعی این مناقشه آن را رعایت نماییم.

ما از پیشنهاد اخیر رؤسای مشترک گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا- روسیه، ایالات متحده آمریکا و فرانسه در ارتباط با حل مناقشه در دو مرحله: در مرحله اول خروج واحدهای نظامی ارمنستان از شش منطقه اشغالی آذربایجان، بازگرداندن ساکنان این مناطق به محل زندگی خود و برقراری مواصلات از بین رفته در زمان جنگ، و در مرحله دوم حل مساله وضعیت حقوقی قره باغ کوهستانی همزمان با آزادسازی نواحی لاچین و شوشا استقبال می کنیم.

بنده امروز بار دیگر اعلام می کنم که، ما موضعگیری قطعی نسبت به حل مسالمت آمیز این مناقشه اتخاذ نموده ایم و مایلیم صلح پایدار و درازمدت با ارمنستان برقرار سازیم. علیرغم وارد آمدن خسارات بزرگی به آذربایجان در اثر تجاوز، ما خواهان برقراری مناسبات همزیستی مسالمت آمیز و همکاری بین کشورهای مان، امن و امان و رشد ملتهای ما، صلح و ثبات در منطقه مان هستیم.

خانمها و آقایان!

مجمع پارلمانی شورای اروپا در ماه جون سال ۱۹۹۶ حق میهمان مدعو ویژه را به آذربایجان اعطا کرده است. ما همچنین عضو کنوانسیون فرهنگی اروپا و موافقت نامه علنی پارسیال دائر بر جلوگیری، حفاظت و سازماندهی کمک نسبت به فجایع طبیعی و تکنولوژیکی می باشیم.

من در تاریخ ۱۳ جولای سال ۱۹۹۶ با مراجعه کتبی به دبیر کل شورای اروپا درخواست کرده ام تا، جمهوری آذربایجان بعضویت تام الاختیار شورای اروپا پذیرفته شود. با اعلام آمادگی خود مان برای پیوستن به کنوانسیون حقوق بشر اروپا، بنده از هیات وزیران شورای اروپا تقاضای تسریع انجام گفتگوهای با حکومت آذربایجان در مورد این مساله را کردم.

ما همکاری فعال با نهادهای شورای اروپا داریم، در برنامه های آن شرکت می نماییم و همه گونه شرایط لازم در آذربایجان برای هیات نمایندگی شورای اروپا فراهم می سازیم.

امید زیادی به مساعدت شورای اروپا در پیشرفت تحولات دموکراتیک در کشورمان می بندیم. امیدوارم که، آذربایجان بزودی عضو تام الاختیار شورای اروپا خواهد گردید. ما از جانب خود تمامی اقدامات لازم را بمنظور رسیدن به استانداردهای والای دموکراسی اروپا بعمل خواهیم آورد.

خانمها و آقایان محترم!

نشست حاضر به قرن بیستم پرتلاطم و شدید پایان می دهد، وظایف و چشمندازهای صدساله آتی را مشخص می نماید. اروپای جدید که، پیرامون آرمانهای آزادی، دموکراسی و بشردوستی بهم پیوسته است، همانند قبل، نقش مهمی در ترقی و شکوفای کل بشر ایفا خواهد نمود.

اطمینان دارم که، جمهوری آذربایجان صاحب منابع طبیعی هنگفت و پتانسیل فرهنگی و فکری غنی سهم ارزنده خود را به این جریان نجیب ادا خواهد کرد.

از توجه تان سپاسگزارم.