آثار / سیاست خارجی / آذربایجان- آسیا

گفتگوی حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان با سفیر جدید ژاپن در کشورمان ضمن تسلیم استوارنامه - ۱۵ ژویه سال ۲۰۰۰


تِتسؤا هیروسه: جناب رئیس جمهور محترم.

من از تسلیم استوارنامه خود و تقدیم پیام احضار جناب تاکخیرو توگو سفیر سابق ژاپن در جمهوری آذربایجان خدمت جنابعالی افتخار زیادی دارم.

با اغتنام از فرصت، مایلم به استحضار حضرتعالی برسانم که امپراتوری ژاپن از توسعه بیش از پیش مناسبات دوستی کشورهایمان حمایت می کند.

طی سالهای اخیر توسعه و تقویت هر چه بیشتر مناسبات دو کشور در جهت مثبتی که در ماه سپتامبر سال ۱۹۹۲ بوسیله روابط دیپلماتیک پایه گذاری گردید، برای حکومت و مردم ژاپن مایه خوشحالی میباشد.

حکومت ژاپن بمنظور بسط و گسترش هر چه بیشتر مناسباتی که بصورت مستقل با جمهوری آذربایجان برقرار شده و بر محور تفاهم متقابل تکیه استوار بوده و بر پایه های محکم شکل گرفته است، تمامی اقدامات مقتضی را بعمل می آورد. اینجانب در راستای تقویت بیش از پیش روابط فی مابین در زمینه های مختلف برای استفاده از همه امکانات موجود تلاش خواهم کرد.

از حضرتعالی و حکومت جمهوری آذربایجان خواهشمندم، دقت و توجه خود را جهت اینکه بتوانم وظیفه خود را هر چه بهتر انجام دهم، دریغ نفرمایید. از توجهتان سپاسگزارم.

حیدر علی اف: جناب سفیر محترم، گشایش سفارت ژاپن در آذربایجان و انتصاب شما بعنوان سفیر در کشورمان وسیله بسی مهم برای توسعه روابط دو کشور است.

روابط دیپلماتیک ژاپن و جمهوری آذربایجان مستقل که در سال ۱۹۹۲ برقرار گردید، مدام توسعه پیدا کرده و مناسبات ما طی سالیان اخیر هر چه بیشتر ارتقاء یافته است.

در سال ۱۹۹۸ سفر رسمی من به توکیو و دیدار و گفتگو با امپراتور ژاپن و نخست وزیر و وزیر امور خارجه و وزیر اقتصاد و سایر وزیران و رهبران و نمایندگان محافل کاری این کشور و بویژه امضای سند رسمی با جناب هاشیموتو نخست وزیر این کشور مرحله تازه ای در روابط ژاپن و جمهوری آذربایجان گشود. امروز با احساس خوشحالی بیان می دارم که روابط کشورهایمان طی سالهای بعدی نیز توسعه سریعی پیدا کرده است. کارفرمایان و شرکتهای بزرگ ژاپنی و همچنین شرکتهای نفتی این کشور در آذربایجان فعالیت موفقی دارند.

روابط ژاپن و جمهوری آذربایجان برای ما فوق العاده مهم و ضروری میباشد. مایلم امروز اعلام کنم که ما از این روابط، بخصوص روابط اقتصادی رضایت خاطر داریم. تخصیص اعتبارات هنگفت تسهیلاتی توسط ژاپن به آذربایجان طی سالهای اخیر بمنزله کمک به ما جهت توسعه بخش انرژی و سایر بخشهای اقتصاد کشورمان میباشد.

به خاطر دارم، اینجانب در سال ۱۹۹۸ در جریان مذاکرات با نخست وزیر ژاپن در توکیو گشایش سفارت دایم ژاپن در آذربایجان را مطرح ساختم. حکومت ژاپن در این مسأله با من اتفاق نظر نشان داد. آنها به من گفتند که ما این کار را در پایان سال ۱۹۹۹ انجام خواهیم داد. من هم می خواستم که این سفارت زودتر دایر شود. ولی بنظر می رسد، دولت ژاپن قوانین قطعی در این زمینه دارد. خوشوقتم که حکومت ژاپن به قول خود عمل کرد، سفارت این کشور در آذربایجان گشایش یافت، سفیر تعیین شد و شما فعالیت خود را آغاز کرده اید.

تردیدی ندارم که روابط ما از این پس هر چه بیشتر گسترش خواهد یافت و بسرعت توسعه پیدا خواهد نمود.

سفارت ژاپن در آذربایجان خدمات خود را در این زمینه انجام خواهد داد.

اطمینان داشته باشید که کلیه دستگاههای دولتی و حکومتی آذربایجان کمکهای لازم را برای فعالیتهای موفقیت آمیز سفارت ژاپن در باکو بعمل خواهند آورد. دولت و حکومت آذربایجان در این کار همواره به شما مساعدت خواهد کرد.

همچنین مایلم تؤام با رضایت خاطر به یک مورد دیگری اشاره نمایم که سفیر جدید ژاپن در آذربایجان ضمن تسلیم استوارنامه خود به زبان آذربایجانی سخن گفت. ۱۰- ۱۵ سال پیش ما نمی توانستیم تصور کنیم که یک تبعه ژاپنی به زبان آذربایجانی سخن بگوید.

درست است، در سالهای ۱۹۷۳ تا ۱۹۷۵ وقتی که شرکت "توشیبا" ژاپن مشغول ساخت کارخانه بزرگ تولید کولر در آذربایجان بود، تقریباً ۴۰۰ نفر از متخصصان ژاپنی در اینجا فعالیت داشتند. آنها دو سال در اینجا همراه با ما کار کردند. بعضی از آنها در آن موقع زبان آذربایجانی را یاد گرفتند. ولی در آن زمان این یک رویداد تصادفی بود. برخی از آنها فقط بخاطر اینکه در اینجا اشتغال بکار داشتند و با شهر باکو خو گرفتند، تا حدودی به زبان آذربایجانی تسلط پیدا کردند. ولی اکنون سخنرانی سفیر ژاپن به زبان آذربایجانی ضمن تسلیم استوارنامه خود به جمهوری آذربایجان بعنوان یک دولت مستقل، شایسته تقدیر است.

طبیعتاً، این ویژگی و تسلط شما به زبان آذربایجانی در فعالیتهای خود بعنوان سفیر در آذربایجان بسیار تأثیرگذار خواهد بود.

جناب سفیر، من بار دیگر به شما تبریک می گویم. برای شما در فعالیتهای خود در آذربایجان و توسعه روابط ژاپن و آذربایجان موفقیت آرزومندم.

تتسؤا هیروسه: جناب رئیس جمهور، روز ۱۶ می شما از سفارت ژاپن در باکو بازدید فرمودید و به مناسبت فوت اوبوچی نخست وزیر سابق ژاپن از طرف دولت آذربایجان تسلیت گفتید. همچنین لازم بذکر می دانم که جنابعالی لطف فرموده با یکی از بزرگترین شرکتهای تلویزیونی ژاپن مصاحبه کردید. به استحضار شما میرسانم که این مصاحبه چند بار از تلویزیون ژاپن پخش شد و حداقل ۱۵میلیون ژاپنی این مصاحبه شما را استماع کردند و با دیدگاههای جنابعالی آشنا شدند.

جناب رئیس جمهور، با اینکه فوت اوبوچی غم انگیز بود، ولی چنین فرصتی فراهم آورد تا مردم ژاپن بار دیگر به سخنان حیدر علی اف گوش فرا دهند و در مورد آذربایجان اطلاعات مفصلی دریافت نمایند. همچنین باید خاطرنشان سازم که ژاپنی ها بازدید رئیس جمهوری آذربایجان از سفارت کشورمان و تسلیت گویی و شریک شدن ایشان در غم ما را بمثابه احترام و ارادت فراوان نسبت به دولت ژاپن تلقی کردند. بهمین خاطر، من با تشکر از شما بیان می کنم که این امر برای ما مایه بسی افتخار بود.

حیدر علی اف: جناب سفیر، این نظرات شما باعث خوشحالی من شد. وقتی که من برای سفر رسمی در ژاپن بودم، اوبوچی وزیر امور خارجه این کشور بود. اینجانب گفتگوی مفصل، وسیع و بسیار صمیمانه ای با وی داشتم و در آن موقع از او برای سفر به آذربایجان دعوت کردم. جناب اوبوچی در سال گذشته بعنوان وزیر امور خارجه ژاپن به آذربایجان سفر کرد. ولی متأسفانه، در آن وقت من در آذربایجان نبودم، در آمریکا معالجه می شدم. جناب اوبوچی به دیدار و گفتگوهای خیلی مفیدی در باکو پرداخت.

لازم بذکر می دانم که وزارت امور خارجه ژاپن، بخصوص جناب اوبوچی وزیر خارجه فقید مساعدت زیادی به تخصیص اعتبارات هنگفت حکومت ژاپن به آذربایجان داشت. جناب اوبوچی پس از مراجعت از باکو بعنوان نخست وزیر ژاپن تعیین شد.

من مذاکرات خود با جناب هاشیموتو را با نهایت رضایت خاطر به یاد دارم. همانطور که برای شما معلوم است، هاشیموتو و اوبوچی اعضای یک حزب بودند.

اینجانب از شنیدن فوت جناب اوبوچی بسیار متأثر و اندوهگین شدم و برای خودم وظیفه دانستم تا ضمن بازدید از سفارت ژاپن در باکو یاد وی را گرامی بدارم. من شکی ندارم که جناب موری نخست وزیر جدید نیز این سیاستها را ادامه خواهد داد و روابط دو کشور را هر چه بیشتر توسعه خواهد بخشید.

مایلم مجدداً اظهار بدارم که ما علاقه زیاد و برخورد صمیمانه ژاپن نسبت به آذربایجان را احساس می کنیم و از این تجلیل و تحسین می نماییم.

همانطور که مطلع هستید، مدتی پیش آذربایجان بعضویت بانک آسیا درآمده است. روشن است که ژاپن از موقعیت قابل توجهی در بانک آسیا برخوردار میباشد. برای همین، منبعد همکاریهای خود را با ژاپن هم بطور مستقیم و هم از طریق بانک آسیا گسترش خواهیم داد تا ما بمنظور توسعه بیش از پیش اقتصاد آزاد در آذربایجان از هر دو منبع دریافت کمک نماییم.

جناب سفیر، خواهشمندم، این نظرات و آرزوهای مرا به جناب مورو نخست وزیر ژاپن ابلاغ نمایید. من برای ایشان در این سمت عالی موفقیت آرزومندم.

ترجمه شده از روزنامه "آذربایجان" مورخ ۱۶ ژویه سال ۲۰۰۰