آثار / سیاست خارجی / آذربایجان- فدراسیون روسیه

سخنان حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان در ملاقات با یِِوگِنی پریماکوف وزیر امور خارجه روسیه در باکو - کاخ ریاست جمهوری، ۷ اکتبر سال ۱۹۹۷


جناب آقای یِوگینی ماکسیمویچ.

اینجانب مراتب رضایت خود را اعلام می دارم که، شما وزیر امور خارجه روسیه جهت انجام تبادل نظر پیرامون مسایل زیادی در مورد روابط دوجانبه کشورهایمان، منطقه ما و همچنین روند حل مسالمت آمیز مناقشه ارمنستان- آذربایجان فرصت یافته به باکو سفر کرده اید.

ضمن اینکه اینجانب سفر رسمی خود در ژویه سال جاری به مسکو، دیدار و مذاکرات انجام شده در آنجا و گفتگوهای بعمل آمده با بوریس یلتسین رئیس جمهور روسیه را به خاطر می آورم، از بابت مهمان نوازی از هیأت نمایندگی آذربایجانی در جریان این سفر و نیز بجهت اسناد منعقده بین دولتی و حکومتی مجدداً اظهار تشکر می کنم. این اسناد در کشور ما مورد پسند و حمایت کامل قرار گرفته، امید و اطمینان بیشتری نسبت به نتایج مشخص میانجیگری روسیه بعنوان رئیس مشترک گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا، ایجاد کرده است. در آذربایجان این مسأله را هم عالی توصیف می کنند که، روسیه نقش بسیار مهمی را در تصویب بیانیه یی در نشست لیسبن ایفا داشته است. این بیانیه، به مبنای مذاکرات آتی و فعالیت رؤسای مشترک گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا تبدیل شده است.

ضمن تأیید مجدد نظر مثبت خود پیرامون پیشنهادات اخیر رئیسان مشترک گروه مینسک سازمان مزبور در خصوص رفع مناقشه ارمنستان- آذربایجان در دو مرحله، مایلم به توجه برسانم که، طرف آذربایجانی این پیشنهادها را بمنزله اساس تقویت روند مذاکرات تلقی نموده و آماده ارایه نظر کتبی خود در این باره میباشد.

اینجانب ضمن تأکید بر پایبندی به بیانیه های صادره خود موقع سفر رسمی به مسکو در مورد ضرورت تحکیم دوستی و همکاریهای روسیه و آذربایجان، بیان می دارم که، کشور ما همه اقدامات مقتضی را در راستای توسعه و استحکام این مناسبات به انجام خواهد رساند. بیانیه های غیر رسمی گوناگون نمی تواند در این مناسبات خللی ایجاد کند. با وجود این، مسایلی هست که، باعث نگرانی کشورهای ما می شود. یکی از اینها مربوط به ارسال غیر قانونی سلاحهای روسیه به مقدار کلان به ارمنستان می شود. مایلم ضرورت تشدید پیگیری این مورد را بار دیگر خاطرنشان سازم.

برخی مفاد قرارداد امضا شده بین روسیه و ارمنستان در ۲۹ اوت سال جاری در مسکو نیز موجب نگرانی کشورمان می گردد. با وجود این، معتقدم که، این مسأله می تواند موضوع مذاکره و گفتگوها قرار بگیرد، لیکن در ماهیت استراتژیک کشورهایمان بهیچ وجه قابل تأثیر نمی باشد. بنظرم، سفر کنونی وزیر امور خارجه روسیه فرصت خوبی برای انجام تبادل نظر در مورد تقویت هر چه بیشتر روابط فی مابین بر اساس قرارداد منعقده در ۳ ژویه سال جاری است و از این فرصت استفاده بهینه یی خواهد شد. مراتب امیدواری ام را ابراز می دارم که، گفتگوهای فعلی و همچنین مذاکرات مفید و جالب انجام شده توسط ما پیش از این دیدار، در راستای بهبود روابط هر دو کشور بوسیله این سفر عمل خواهد کرد.

کتاب "استقلال ما ابدی است"، جلد ۱۱، آذرنشر، باکو- ۲۰۰۴، ص. ۲۷۴