آثار / سیاست خارجی / آذربایجان- جامعه کشورهای همسود

دیدار و گفتگوی حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان با سفیر ازبکستان در آذربایجان - کاخ ریاست جمهوری، ۱۳ فوریه سال ۱۹۹۹


عبدالغفور عبدالرحمن اف: راستش، ما فعالیت کامل خود را در ماه ژوئن، پس از خرید ساختمانی برای سفارتخانه کشورمان و نصب کامل تجهیزات و لوازم فنی در آن آغاز کرده ایم. در حال حاضر، ما مثل در خانه خودمان، با تمام نیرو کار می کنیم. احساس هیچ مشکلی را نداریم. مهم این است که، ما برادری مان را در همه جا احساس می نماییم. در هیچ جا هیچ کسی به ما کلمه "نه" نمی گوید. هیچ مشکلی نداریم. از شما متشکریم.

حیدر علی اف: بسیار خوب. اکنون در سایه فعالیتهای شما،- منظور من سفارت ازبکستان در آذربایجان و سفارت آذربایجان در ازبکستان میباشد،- بایستی همکاریهای ما با موفقیت هر چه تمامتر توسعه پیدا کند. چرا که، ما در منطقه آسیای مرکزی فقط در ازبکستان سفارتخانه داریم، در سایر کشورها هنوز نتوانستیم سفارتخانه دایر نماییم. این هم گواه بر آن است که، ما نسبت به همکاریهای خود با ازبکستان چه قدر اهمیت فراوانی قایل هستیم.

ما در جریان دیدارهای خود با آقای اسلام کریم اف رئیس جمهور محترم ازبکستان، منجمله در حاشیه کنفرانس بین المللی احیای جاده بزرگ تاریخی ابریشم در باکو در ماه سپتامبر سال گذشته بطور مکرر پیرامون این موضوع به گفتگو پرداخته ایم. معتقدم که، از آن پس، همکاریهای فی مابین با موفقیت توسعه می یابد. مایلم باز هم تکرار کنم که ما اهمیت بسزایی به این امر قایلیم. پیوستن ازبکستان به فرایند مسیر سراسری قفقاز، اجرای برنامه احیای جاده ابریشم و برنامه TRACECA و استفاده فعالتر ازبکستان از مسیر حمل و نقل سراسری قفقاز در مقایسه با سایر کشورهای آسیای مرکزی، شرایطی را برای همکاریهای گسترده دو کشور فراهم می سازد.

عبدالغفور عبدالرحمن اف: واقعاً، کریدور سراسری قفقاز برای ازبکستان از اهمیت سرنوشت سازی برخوردار میباشد، چرا که ما راهیابی به دریا نداریم. برای همین، رئیس جمهور و کل مردم کشورمان ابتکار جنابعالی مبنی بر برگزاری کنفرانس احیای جاده قدیم تاریخی را ارزنده توصیف کرده اند. اکنون برای من بسا مایه خوشحالی است و اینجانب نهایت رضایت خاطر را دارم که، ازبکستان بیشترین استفاده را از این کریدور دارد. طبق آمار و ارقام، ازبکستان در سال گذشته بیش از ۷۰۰ هزار تن از کالاجات صادراتی و وارداتی خود را از طریق این مسیر حمل کرده است. ما در سال جاری مصمم به افزایش حجم این باربری ها هستیم، زیرا این واقعاً کوتاه ترین، باصرفه ترین و بهترین مسیر میباشد. حتماً اجداد ما بیهوده از این مسیر استفاده نمی کردند. توسعه تمدن، صرفاً با همین دوره استفاده از این مسیر مصادف بوده است. زمانی، شیشه، باروت و خیلی از وسایل دیگر را به اروپا صرفاً این مسیر بخشوده است.

ما نسبت به این امر خیلی جدی هستیم. هم اکنون ما در بندر پوتی گرجستان مؤسسه مشترکی داریم. ما در آنجا انبارهایی ساخته، وسایل فنی آورده و از همه اینها بطور خیلی ثمربخش استفاده می بریم. در برنامه های آتی تأسیس چنین مؤسسه مشترکی با آذربایجان نیز- شرکت حمل و نقل و ترخیص در باکو- در نظر گرفته شده است. زیرا به نظر من، باکو هسته اصلی این کریدور حمل و نقل به شمار می رود و تمامی تأسیسات زیربنایی در اینجا جمع شده است- منظور من حمل و نقل جاده یی، ریلی و ترابریهای دریایی و هوایی است. فلذا، جناب اسلام کریم اف رئیس جمهور کشورمان در این کنفرانس پیشنهاد داشته بود تا ستاد دبیرخانه برنامه TRACECA در اینجا- باکو تشکیل گردد.

حیدر علی اف: بله، چنین تصمیمی اتخاذ شده است و حتماً در ماه آوریل این دبیرخانه آغاز بکار خواهد کرد. ما ساختمان جداگانه یی برای آن اختصاص داده ایم. این عملی خواهد شد. واقعاً درست می گویید که، باکو با تأسیسات زیر بنایی، بنادر و خطوط مواصلاتی و سایر جهات خود در این جاده ابریشم و این مسیر دارای جایگاه ویژه ای است و استفاده از امکانات باکو برای شما، البته، لازم است.

عبدالغفور عبدالرحمن اف: حتماً، جنابعالی مستحضرید که، قرار است روز ۲۸ فوریه مراسمی با شکوهی برای راه اندازی بزرگراه زمینی که ازبکستان و قرقیزستان را با چین متصل می نماید، برگزار گردد.احداث این بزرگراه براساس موافقت نامه امضا شده بین چین و ازبکستان و قرقیزستان آغاز شده و تکمیل ساخت آن در ماه فوریه به اتمام خواهد رسید. این، ادامه جاده بزرگ ابریشم است و میبایستی توجه کشورهای بیشتری علاقه مند به راهیابی به اقیانوس آرام از طریق کوتاهترین مسیر را بخود جلب کند.

حیدر علی اف: صحیح است، این صرفاً بخشی از جاده ابریشم میباشد و خیلی خوب هم است.

عبدالغفور عبدالرحمن اف: تصمیم جنابعالی در مورد پیوستن کشورتان به این موافقت نامه، برای ما موجب نهایت خشنودی شد. اکنون صرفاً هماهنگیهای مربوط به امور تشریفاتی صورت می گیرد. گزارش این مطلب برای رئیس جمهور کشورمان، مایه بسی خوشحالی برای من خواهد بود که آذربایجان نیز خواهان الحاق به این توافق نامه میباشد.

حیدر علی اف: بسیار عالی، اخیراً ما در راستای توسعه همکاریهای ازبکستان و آذربایجان شروع خوبی داشته ایم و همه این کارها را فعالانه تداوم خواهیم بخشید.

عبدالغافور عبدالرحمن اف: باید فعالیتهایمان در زمینه تسریع در توسعه همکاریهای اقتصادی را فعالتر سازیم. بهمین منظور، اکنون تدارکات فعالاانه یی برای اجلاس بعدی کمیسیون اقتصادی دوجانبه که در ماه می برگزار خواهد شد، در جریان است. ما نمی خواهیم فقط مسایل اقتصادی را در دستور کار قرار دهیم. بهتر است تا، مسایلی مربوط به همکاریهای فرهنگی، علمی- فنی و ورزشی نیز دستور کار قرار بگیرد. برای اینکه دستور کار پرمحتوی و پرمعنی باشد، در حال حاضر ما با وزارتخانه ها و ادارات کل ذیربط جمهوری آذربایجان همکاری می کنیم. بنظرم، خود این امر هم به توسعه مناسبات فی مابین در این زمینه ها تحرک خوبی خواهد بخشید.

روزنامه آذربایجان، مورخ ۱۴ فوریه سال ۱۹۹۹