آثار / سیاست خارجی / آذربایجان- آسیا

سخنان حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان در دیدار با علیرضا بیکدلی سفیر جمهوری اسلامی ایران در باکو - کاخ ریاست جمهوری، ۳ اوت سال ۲۰۰۰


علیرضا بیکدلی: خیلی متشکرم، جناب آقای رئیس جمهور. بخاطر این پذیرش از شما تشکرم می کنم و سلامهایی از تهران برای شما می رسانم.

حیدر علی اف: بسیار عالی.

علیرضا بیکدلی: آقای خاتمی، آقای عبدالعلیزاده، آقای خرازی، آقای کلانتری، آقای شافعی- همه به شما سلام میرسانند. آنها منتظر شرکت در تشکیل سفر پراهمیت بعدی شما به تهران هستند.

سفر ۹ تا ۱۰ ژوئن جنابعالی به تهران، واقعاً سفر بسیار با اهمیتی بود. با اینکه، این سفر در چارچوب اکو تشکیل شده بود، ملاقاتهای مهم شما با آیة الله خامنه ای و آقای خاتمی خیلی بیادماندنی بود. من هم در آن دیدارها حضور داشتم. می توانم بگویم که، شما مسایل بسیار جدی را مذاکره نمودید و سفر بعدی جنابعالی به تهران در آنجا زمینه سازی شد. اکنون در تهران و باکو مقدمات این سفر صورت می گیرد. می توانم خدمت جنابعالی عرض کنم که، انشاء الله، این سفر نیز در راستای منافع ملتهای ایران و آذربایجان و هر دو کشور سفری با اهمیت و مثمر ثمر واقع خواهد گردید. قبل از آن جناب آقای خاتمی عازم نیویورک خواهد شد. شما هم به آنجا سفر خواهید کرد. در آنجا نشست هزاره برگزار خواهد شد. حتماً، جنابعالی با آقای خاتمی ملاقات خواهید کرد. این هم موجب تحرک جدیدی در روابط فی مابین خواهد بود و کشورهایمان از این بهره مند خواهند شد.

مایلم به استحضارتان برسانم که، کلاً، روابط اقتصادی مان ظرف سالهای اخیر توسعه خوبی یافته است. شما اطلاع دارید و در جریان ملاقات با آقای خاتمی به شما گفتند که، طی سال گذشته ایران در آذربایجان سرمایه گذاری بیشتری کرده است. این امر، نشانگر آن است که، پایه های روابط اقتصادی ایران و آذربایجان به کدام جهت تمایل دارد.

در ماه می خود جنابعالی به نمایشگاه ایران تشریف فرمودید. حضور شما در آن نمایشگاه و حمایتی که تجار ایرانی از شما دیدند، پراهمیت بود. ما شاهد این هستیم که، شرکتهای بزرگ ما فعال در زمینه های نفت، اتومبیل، داروسازی، ماهی پروری و کشاورزی بطور مکرر به آذربایجان سفر می کنند و مذاکراتی انجام می دهند تا که، انشاء الله، تا زمان سفر جنابعالی به تهران ما بتوانیم برخی اسناد و قراردادهای مهم را تهیه و تدوین نماییم.

امروز بسیار خوشحالم که، فرصت ملاقات با شما برای من میسر شد. در جریان این ملاقات، ما در ارتباط با زمینه سازی سفر آتی شما گفتگو خواهیم کرد. بعضی از مسایل مربوط به روابط ایران و آذربایجان نیز هست که، آنرا خدمت تان عرض میکنم.

حیدر علی اف: خیلی متشکرم. من هم از سفر به ایران نهایت خوشحالی را دارم.

مایلم به استحضار شما برسانم که، نشست اکو توسط ایران در بالاترین سطح تشکیل و برگزار شد. اکنون دبیر سازمان اکو نیز نماینده ایران است. معتقدم که، این، مسأله بسیار ضروری است. زیرا فعالیت این سازمان نیز از اهمیت بسزایی برخوردار میباشد. در عین حال، ملاقاتهای من در آنجا، بویژه ملاقاتهای با جناب آقای خاتمی رئیس جمهور محترم و جناب آقای خامنه ای رهبر عالی خیلی با اهمیت است، مهم است و خیلی هم پرمحتوی شد. دیدارهای دیگری هم داشتیم،- طبعاً، آنها را می دانید و شما در همه آنها شرکت می کردید. من از بابت اینها بسیار خوشوقتم. به اعتقاد من، این امر، مرحله جدیدی در توسعه روابط ایران و آذربایجان میباشد. در عین حال، با دعوت جناب آقای خاتمی سفر رسمی من به ایران را نوعی پایه گذاری کرده است.

من هم می دانم که، از طرف ما مقدمات این سفر انجام می پذیرد و همچنین از طرف شما. باید این امور را نیز قدری تسریع داد. زیرا، همانطور که موافقت شد، در اواخر ماه سپتامبر- اکنون باید روز مناسبتر هم برای شما و هم برای ما را تعیین کنیم- من به تهران خواهم آمد و سفر رسمی خود را عملی خواهم ساخت.

روابط اقتصادی ایران و آذربایجان طی سالهای اخیر واقعاً توسعه خوبی می یابد و بخصوص امسال. نمایشگاه برگزار شده در اینجا اهمیت بزرگی داشت. کارفرمایان و مردم ما دیدند که، در ایران چه امکاناتی وجود دارد و شرکتهای ایرانی چه کاری می توانند در اینجا انجام دهند. مثل اینکه، کارخانه خودروسازی ایران در اینجا همکاری می کند، اینطور است؟

علیرضا بیکدلی: بله.

حیدر علی اف: این هم خیلی خوب است. ایران در زمینه بازرگانی نیز اکنون در جای اول قرار دارد، اینرا هم می دانید. همه اینها نشانگر خیلی نزدیک بودن روابط سیاسی مان است. اگر روابط سیاسی خوب نباشد، توسعه روابط اقتصادی امکانپذیر نمی شود. تمام اینها بار دیگر نشان می دهد که، بین ما روابط دوستی وجود دارد، استمرار و توسعه می یابد و انشاء الله، اینجانب در تهران پیرامون این موضوع گفتگوهایی انجام خواهم داد. فکر می کنم که، اسناد لازم را هم به امضا خواهیم رساند.

علیرضا بیکدلی: انشاء الله.

روزنامه "آذربایجان"، ۴ اوت سال ۲۰۰۰

معلومات تاریخی عمومی

روابط آذربایجان و ایران