آثار / اقتصاد / سازمانهای اقتصادی بین المللی

سخنان حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان در نشست سازمان همکاریهای اقتصادی در عشق آباد - ١٣ می ١٩٩٧


رییس محترم سازمان.

حضار محترم.

بخاطر مهمان نوازی گرم و تشکیل جلسه اضطراری سازمان همکاری اقتصادی در شهر زیبای عشق آباد از مقامات ترکمنستان تشکر می کنم.

جناب صفرمراد نیاز اف، انتخاب جنابعالی به ریاست این نشست را شادباش می گویم.

امیدوارم، این نشست گام مهمی در راستای تعمیق و گسترش همکاریهای اقتصادی ثمربخش در منطقه ECO برای صلح، ثبات و رشد ملتهای ما خواهد بود.

آقایان محترم.

نشست حاضر بمنظور بررسی و مذاکره طرحهایی در زمینه حمل و نقل، ارتباطات و انرژی تشکیل گردیده است.

وجود منابع طبیعی عظیم و موقعیت جغرافیایی مناسب ما در اتصال اروپا و آسیا، شمال و جنوب شرایط مساعدی جهت همکاریهای موفق در این منطقه و تبدیل منطقه ما به مکان سیستمهای معتبر و مفید برای حمل منابع انرژی، کالاها و محموله ها ایجاد می کند. ایده توسعه همکاریها در زمینه حمل و نقل و ارتباطات بعنوان یکی از اندیشه های مهم سند اصلی ECO - قرارداد ایزمیر می باشد. در این سند اهمیت تعیین کننده این بخش جهت تأمین رشد اقتصادی، ثابت و همکاریهای اقتصادی مفید بین کشورهای عضو ECO مورد تأکید قرار می گیرد.

وقت هماهنگ کردن زیربنای حمل و نقلی و مواصلات منطقه ECO با توانمندی های پیشرفت اقتصادی آن و استانداردهای جهانی رسیده است.

تشکیل شبکه حمل و نقل ترانزیتی آوراسیای معاصر بوسیله ایجاد کریدورهای شرق- غرب و شمال- جنوب، در این راستای همکاریها از چشمندازهای درخشانی برخوردار است.

کشورهای ازبکستان، ترکمنستان، آذربایجان و گرجستان که، موافقت نامه چهار جانبه هماهنگی فعالیتهای حمل و نقل راه آهن و همکاریها در زمینه ترابری های ترانزیتی را در سرخس به امضا رسانده اند، گامهای اولیه را در این راستا برداشتند. کریدور جدید حمل و نقل سراسر قفقاز مورد آزمایش پر موفق قرار گرفته و ترابریها بین اروپا و آسیا را تأمین می سازد. بعضی از کشورهای دیگر- قرقیزستان، اوکراین، ملداوی، بلغارستان و دیگران نسبت به پیوستن به این موافقت نامه اظهار تمایل کرده اند.

بمنظور اجرای کامل این پروژه مراکز مالی بین المللی ، سازمانهای بین المللی و بویژه، اتحادیه اروپا می توانند کمکهای قابل توجهی را ارایه دهند. با توجه به مکانات و منافع کشورهای آسیای میانه و ماوراء قفقاز، مساعدت هایی را که اتحادیه اروپا جهت تهیه و تدوین برنامه های منطقه ای TRACECA در اختیار آنها قرار داده است، بویژه محسوس است.

بنادر دریای خزر و دریای سیاه و همچنین خطوط اصلی موجود راه آهن و بزرگ راههای جاده ای بعنوان حلقه های اصلی زیربنای کریدور اروآسیای در حال تأسیس می باشند.

توافق نامه سرخس و برنامه های TRACECA موجبات خوبی برای استفاده بهینه از کشتیرانی و اقتصاد بندری فراهم می آورد، چرا که، روند ترابری ها بوسیله کشتی گذاره بمقصد ترکمن باشی- باکو حمل می شود.

امروز بندر باکو قابلیت ایفای نقش مرکز تقسیم روند حمل و نقل به سوی شرق- غرب و شمال- جنوب را دارد و بعنوان قویترین بندر دارای تجهیزات فنی عالی بین همه بنادر واقع در حوزه خزر به شمار می رود. امکانات آن شرایط برای تأمین کامل بارگیری ها و تخلیه محموله های ارسالی تا بنادر انزلی و نوشهر ایران و همچنین بنادر ترکمن باشی، ماخاچقالا، هشترخان و آکتاؤ ایجاد می سازد.

امور توسعه بندر باکو و سایر بنادر در خزر بایستی از طریق واگذاری مراکز تجاری بازرگانی به آنها صورت پذیرد. در ارتباط با این مسأله ضرورت تهیه برنامه های وسیعی پیش می آید. چنان برنامه هایی که، با هدف نزدیک سازی زیر بنای موجود به استانداردهای بین المللی، در اینجا بازسازی هم خطوط راه آهن، مراکز مختلف، خطوط جاده ای بزرگ و نیز بازسازی، مدرنیزه کردن و احداث اقتصاد بنادر در نظر گرفته شود.

با توجه به این مسایل، ضمن تأسیس کنفرانس دائم وزیران راه و ترابری کشورهای کریدور اروآسیا حضور همه طرفهای علاقه مند، بنظرم، مناسب است که این هم فرصتهای حل ثمربخش مسایل انجام فعالیتهای لازم کریدور حمل و نقلی اروآسیا و نحوه عمل واحد برای تهیه و تدوین برنامه های همکاری در این زمینه را ایجاد خواهد کرد.

در ارتباط با آغاز فعالیت میادین نفت و گاز غنی واقع در بخش آذربایجانی دریای خزر و سایر کشورهای ساحلی خزر مذاکراتی در خصوص ساخت خطوط لوله نفت و گاز که، قرار است از این کشورها از طریق آذربایجان تا بنادر دریای مدیترانه و دریای سیاه منتقل گردد، صورت می پذیرد.

راههای زیادی که، بوسیله آن استفاده از امکانات راه آهن و روی آبی متعلق به آذربایجان و خطوط لوله آن در نظر گرفته می شود، مذاکره می گردد. و این هم در واقع بمعنی راه اندازی یکی از مهمترین اجزاء کریدور حمل و نقلی اروآسیا می باشد. بعقیده من، احداث خط لوله گاز از ترکمنستان بوسیله خزر تا آذربایجان و از اینجا تا مقصد ترکیه پروژه بسیار سودمندی است. ما طی مدت کوتاهی بررسی این طرح و آغاز اجرای عملی آنرا ضروری می دانیم.

ما اهمیت زیادی نسبت به پیشنهادات انتقال منابع انرژی از میدان "تنگیز" بوسیله دریای خزر و از طریق جمهوری آذربایجان تا مقصد ترکیه قایلیم. این مسأله، موضوع مذاکرات ما با جناب نورسلطان نظربای اف رییس جمهور قزاقستان بوده و اینجانب تهیه و تکمیل آن و تصمیم گیری عملی را لازم می دانم.

جنابان محترم.

کار این نشست گواه بر آن است که، مرحله تازه و مهم ایجاد مکان ارتباطات واحد در منطقه ECO آغاز شده است.

اینجانب از گروه کاری تهیه کننده بیانیه عشق آباد اظهار امتنان دارم. این بیانیه موجبات پایه گذاری بهینه ایجاد سیستم حمل و نقلی و مواصلات معاصر و کاملاً مفید و نیز فعالیتهای سنجیده و عملی در زمینه اتصال آن با سیستمهای جهانی را فراهم می آورد.

اطمینان دارم که اجرای طرحهایی که، در بیانیه امروز جای گرفته است، در راستای همکاریهای متقابلاً مفید کشورهای ECO و در نتیجه، تأمین پیشرفت صلح، ثابت و کشورها و ملتهای ما عمل خواهد کرد.

از توجهتان سپاسگزارم.