آثار / سیاست خارجی / آذربایجان- اروپا

سخنان حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان در ضیافتی به افتخار کلاؤس کینکل وزیر امور خارجه جمهوری فدرال آلمان در باکو - مقر ریاست جمهوری، ۲۲ دسامبر سال ۱۹۹۵


جناب وزیر محترم.

میهمانان محترم، خانمها و آقایان ارجمند.

در سرزمین آذربایجان خدمت شما صمیمانه خیرمقدم می گویم و نهایت خوشحالی خود را ابراز می دارم که، چنین هیأت نمایندگی معتبر و وسیعی از جمهوری فدرال آلمان به سرپرستی جناب کلاؤس کینکل وزیر و معاون صدر اعظم به آذربایجان مستقل تشریف آورده است.

این، نخستین سفر وزیر امور خارجه جمهوری فدرال آلمان به جمهوری آذربایجان و ضمناً اولین بار است که چنین هیأت نمایندگی وسیع از آلمان به آذربایجان می آید.

این سفر به طور اطمینان بخش نشان می دهد که، روابط بین دولتی آلمان و آذربایجان در حال توسعه است و تلاشهای آذربایجان و آلمان جهت تسریع در روند توسعه هر چه بیشتر مناسبات فی مابین، عملاً تحقق می پذیرد. ما از این استقبال می کنیم. مهمانان محترم، به شما اطمینان می دهم که، در راستای تأمین توسعه سریع روابط بین دو کشور در تمامی زمینه ها از هیچ اقدامی دریغ نخواهیم کرد.

آلمان، بزرگترین کشور اروپا است و یکی از بزرگترین کشورهای جهانی صاحب سنن غنی فرهنگی، دانش و هنر، رسم و رسوم غنی دموکراتیک و امکانات بالقوه بالا اقتصادی و فکری میباشد. ملت آلمان بوسیله دستاوردهای داهیانه خود تحفه فوق العاده بزرگی را به تاریخ و تمدن بشری ادا نموده است. امروزه جمهوری فدرال آلمان نقش مهمی را در کلیه جریانات در کره زمین ایفا می نماید و طبیعتاً، حل مسایل بین المللی بستگی زیادی به موضع گیری آلمان دارد.

آلمان که فاجعه بزرگی را سپری کرده و تقریباً ظرف پنجاه سال تجزیه شده است، اکنون تمامیت ارضی خود را کاملاً احیا کرده و گامهای مهمی در راستای انجام وظایف فرا روی ملت و کشور آلمان بر می دارد. اخیراً ما امکان تبریک و تهنیت صمیمانه به ملت آلمان به مناسبت پنجمین سالگرد اتحاد آلمان را یافتیم. ما نسبت به این امر بعنوان عامل مهم ثبات در اروپا و کل جهان می نگریم. همانند سایر ملتهای جهانی، ما هم با امیدهای زیادی نسبت به مشارکت آلمان در تحولات جهانی و همگرایی اقتصادی و نیز در حل خیلی از مشکلات جهان شمول باعث نگرانی بشر و در مرحله کنونی، می نگریم.

مناسبات صمیمانه آلمان و آذربایجان و بین کشورها و ملتهایمان از تاریخ بسیار پرمحتوایی برخوردار است. هنوز در اوایل قرن ۲۰ آذربایجان بمقدار عظیم نفت و فرآورده های نفتی را به آلمان ارسل می کرد و بنا بر اطلاعات آماری، در آن سالها ۲۰ درصد از نیاز آلمان به محصولات نفتی و نفت سفید توسط آذربایجان تأمین می شد. هنوز در اوایل قرن، شرکتهای آلمانی علاقه فراوانی نسبت به منابع طبیعی آذربایجان و امکان فعالیت مشترک در اینجا نشان می دادند و فعالیت مشترک کاملاً موفقی صورت می گرفت.

در گذشته اهالی آلمانی تبار زیادی در آذربایجان زندگی می کرد. تاکنون ملت ما فرهنگ آلمانی و همه نشانه های زندگی مشترک را با مواظبت حفظ می کند. علیرغم تمام مشکلات دوران پنجاه ساله یی که دیگر به تاریخ تبدیل شده است، در حال حاضر بالغ بر ۷۰۰ خانواده آلمانی تبار در آذربایجان زندگی می کند، روابط دیرینه ما و مخصوصاً، مناسبات بین دولتی حسنه و دوستانه بین آلمان و آذربایجان بستر خوبی برای همکاریهای موفقیت آمیز کشورهایمان و توسعه همه جانبه مناسبات فی مابین میباشد.

اعلام می کنم که، ما مصمم به توسعه و تحکیم این همکاریها هستیم و توجه آلمان نسبت به جمهوری آذربایجان را ارزنده توصیف می نماییم. آلمان نقش مهمی را در اتحادیه اروپا و تمام سازمانهای بین المللی ایفا می کند. فلذا اکنون مایلم با احساس قدردانی بیان دارم که، موقع رسیدگی به مسایل مرتبط با آذربایجان در سازمانهای بین المللی، بویژه ضمن بررسی امکان ارایه کمک به آذربایجان توسط اتحادیه اروپا، آلمان موضع مثبتی را اتخاذ می کند.

مایلم بخصوص از کشور آلمان و همه شما مهمانان عزیز، از بابت کمکهای دریافتی آذربایجان از اتحادیه اروپا که آلمان سهم ارزنده یی در آن دارد و بویژه، بجهت کمکهایی برای تأمین نیازهای بیش از یک میلیون آواره جنگی به مواد غذایی، جداگانه تشکر کنم. جمهوری آذربایجان مستقل با داشتن روابط دوستی با آلمان، در تمامی سازمانهای بین المللی از موضع آلمان حمایت می کند و مواضع آنرا عادلانه می داند.

وزیر محترم، مهمانان ارجمند. چهار سال پیش ما در آذربایجان استقلال دولتی را بدست آوردیم و اکنون دولت قانونمدار و متمدنی را سازماندهی می کنیم، راه چهار ساله استقلال برای آذربایجان بدلایل جریانات سیاسی داخلی و خارجی بسیار سخت و پیچیده، متشنج بوده است. لیکن بزرگترین مشکل ما، تجاوز نظامی کشور ارمنستان به خاک آذربایجان است. این تجاوز نظامی اکنون هفت سال است که ادامه دارد و در نتیجه آن، ارتش ارمنستان بیشتر از ۲۰ درصد از سرزمینهای آذربایجان را اشغال نموده است. متجاوز از یک میلیون شهروند آذربایجانی از سرزمینهای اشغالی رانده شده و در حال حاضر در شرایط اقتصادی وخیمی در چادرها بسر می برند.

طی سالهای گذشته شرایط ما بخاطر این نیز وخیمتر شده است که، خود آذربایجان به صحنه جریانات بسیار جدی تبدیل گشته، تلاشهایی برای کودتا شده، اقدامات گروههای بی شمار مسلحانه و شریر، منجر به نقض ثبات داخلی بوده است. این هم در سال ۱۹۹۳ کشورمان را در آستانه خطر جنگ داخلی قرار داده است. ما مسایل داخلی را حل کرده و می کنیم. ما در آذربایجان ثبات داخلی را تأمین نموده، مشکلات ناشی از فعالیت گروههای مختلف جنایتکار و دسته های مسلحانه اراذل و اوباش را مرتفع ساخته و موفق به تثبیت اوضاع گردیده ایم. این هم برای ما امکان آنرا داده است تا، روز ۱۲ نوامبر سال جاری نخستین قانون اساسی جمهوری آذربایجان را تصویب و اولین انتخابات- انتخابات دموکراتیک مجلس جمهوری آذربایجان را برگزار نماییم. پارلمان ما تشکیل و در حال فعالیت میباشد. ما بعلت دوران گذر و انتقال از یک سیستم اجتماعی به دیگری، با مشکلات داخلی مواجه هستیم. بمنظور دموکراتیزه کردن اقتصاد و انجام اصلاحات اقتصادی، موضع قطعی اتخاذ کرده و این راه را نیز در پیش گرفته ایم. لیکن طبیعتاً، این امر موارد بحرانی را هم در اقتصاد ایجاد می کند. ما همه این مشکلات را رفع می سازیم، برغم آن معضلات، روی مواضع استقلال و حق حاکمیت مسلم آذربایجان، توسعه دموکراسی در تمامی زمینه ها در کشورمان و ادغام اقتصاد آذربایجان و اقتصاد جهانی بطور محکم می ایستیم.

در پیش روی ما وظایف رهایی از تجاوز نظامی ارمنستان و تأمین تمامیت ارضی آذربایجان و حق حاکمیت مسلم کامل کشورمان قرار دارد. ما همچنین موضع صلح دوستانه و سازنده یی را اتخاذ نموده ایم. ما خواهان جنگ نیستیم، بلکه بدنبال صلح هستیم. ما خواستار حسن همجواری با همه کشورهای همسایه، از جمله با ارمنستان میباشیم. ما موضع حل مسالمت آمیز سریع مناقشه ارمنستان و آذربایجان و حل صلح آمیز مسأله قره باغ کوهستانی را اتخاذ کرده ایم. اقدامات عملی انجام و تن به مصالحات می دهیم. در تاریخ ۱۲ می سال ۱۹۹۴، یعنی ۱۹ ماه قبل ما پیمان آتش بس را با ارمنستان بستیم و اکنون ۱۹ ماه است که، به شرایط آتش بس راعیت می کنیم و در شرایط آشتی موقت بسر می بریم. ما خواهان آغاز مجدد عملیاتهای نظامی نمی باشیم، بلکه خواستار حل مسالمت آمیز اوضاع هستیم و امیدهای زیادی به فعالیت گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا و کمک و حمایتهای جامعه جهانی و دولتهای بزرگ دنیا داریم.

آلمان در گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا فعالانه مشارکت می کند و جناب سفیر لامباخ نماینده آلمان در گروه مینسک از نزدیک مشکلات ما را پیگیری می کند. ولی امیدوارم، پس از سفر خود وزیر امور خارجه فدرال آلمان به ارمنستان و آذربایجان و آشنایی با اوضاع منطقه، تلاشهایی از سوی آلمان در راستای حل مسالمت آمیز و عادلانه این مسأله ما افزایش خواهد یافت.

اینجانب از سفر کارفرمایان، اعضای پارلمان جمهوری فدرال آلمان و گروه بزرگ سایر نمایندگان دستگاههای دولتی این کشور به آذربایجان استقبال می کنم و اینرا بمنزله توجه به امکانات توسعه همکاریهای اقتصادی آلمان و آذربایجان تلقی می نمایم.

آذربایجان از منابع طبیعی فراوان، پتانسیل عظیم صنعتی، اقتصادی و فکری برخوردار است و درهای کشورمان برای همکاری با شرکتهای خارجی و فعالیت اقتصادی مشترک آینده باز است. من از نمایندگان محافل کاری آلمان، نمایندگان مراکز مالی و بانکی این کشور جهت همکاری با آذربایجان دعوت می کنم و اطمینان می دهم که، هرگونه شرایط مساعد برای سرمایه گذاری و همکاریهای فعال فراهم خواهد گردید.

ما به موفقیتهای ملت آلمان و دستاوردهای جمهوری فدرال آلمان خوشحال می شویم و می دانیم که، آلمان به سطح والای پیشرفت علمی- فنی و فرهنگی دست یافته و طبیعتاً، در اقتصاد صاحب سرعت توسعه بالایی است. در کشور شما شرایط بسیار مناسبی جهت زندگی مرفه مردم ایجاد شده است. امید داریم، شخص اینجانب امیدوارم که، آلمان با استفاده از امکانات خود، کمکهای فعالانه تری به کشورهای نوپایی که به راه توسعه مستقل گام نهاده و بدینوسیله، راه اصلاحات آزاد را در پیش گرفته است، ارایه خواهد داشت. ما به همکاریهای فعالانه امید داریم. ما نسبت به کمک و حمایتهای فعالانه از سوی آلمان امید بسته ایم.

به افتخار جمهوری فدرال آلمان، مردم آلمان، پیشرفت هر چه بیشتر آلمان، به افتخار جناب هلموت کول صدر اعظم آلمان و جناب رومان هرسوگ رئیس جمهور آلمان و جناب کلاؤس کینکل وزیر امور خارجه و معاون صدر اعظم آلمان، به افتخار مهمانان محترم و به سلامتی شما مهمانان ارجمند.

"استقلال ما ابدی است"، جلد ۵، ص. ۲۰۳