آثار / سیاست خارجی / آذربایجان- سازمانهای بین المللی

نطق حیدر علی اف رئیس جمهور آذربایجان در اجلاس سران دولت و ‏رؤسای حکومت کشورهای عضو شورای همکاری اروپا- ‏اتلانتیکمادرید، ۹ جولای ۱۹۹۷‏


scotch egg
scotch egg
scotch egg
scotch egg
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb

جناب رییس محترم اجلاس!

خانمها و آقایان!

از صمیم قلب به شما درود می گویم و آرزوی کار پرموفقیت مشترک بنام امنیت، آزادی و پیشرفت تمامی ملل جهان دارم.

ما اهمیت زیادی برای گفتگوی عملی و همکاری بین ناتو با کشورهای تازه استقلال یافته پس از انحلال پیمان ورشو قایلیم.

پس از توقف دوران جنگ سرد، خطر فاجعه اتمی و جدایی جهان به دو جبهه دشمن، بشریت در برابر خطرهای جدید همچون مناقشات مسلحانه، تجزیه طلبی تجاوزگرانه و ترویج بدون کنترل سلاحها، جنگ افزارهای سنگین و سیستمهای موشکی قابل حمل کلاهکهای هسته ای و شیمیایی جنگی قرار گرفته است.

این جریانات منفی خسارات بسیار زیادی به منافع ملتهای مان وارد ساخته، اقتصاد را دچار وضعیت مفلوج کرده، مانع هم گرایی هر چه زودتر کشورهای تازه استقلال یافته با اتحادیه اروپا گردیده و حقوق انسانی میلیونها تن از غیر نظامیان را بصورت شدید نقض می نماید.

چنانکه آگاهی دارید، کشور آذربایجان در معرض تجاوز نظامی جمهوری ارمنستان قرار گرفته و در اثر این، بیست درصد سرزمینهای کشورمان توسط نیروهای مسلحانه ارامنه اشغال گردیده، متجاوز از یک میلیون نفر از شهروندان مان از زادگاه خود طرد شده و بعنوان آواره در شهرکهای چادری در وضعیت خیلی دشوار بسر می برند.

طرف آذربایجان بمنظور دستیابی به صلح عادلانه و پایدار از همه امکانات استفاده کرده و موضع عملی اتخاذ نموده است. مدت بیش از سه سال است که، رژیم آتش بس حفظ گردیده و ما مایلیم تا زمان رفع کامل مناقشه رعایت به آن نماییم.

در نشست سازمان امنیت و همکاری اروپا در لیسبن تمامی کشورهای عضو به استثنای ارمنستان، از اصول عمده حل و فصل مناقشه ارمنستان با آذربایجان دفاع کردند. این اصول شامل موارد ذیل می باشند:

برسمیت شناختن تمامیت ارضی آذربایجان و ارمنستان، اعطای حق خودمختاری به منطقه قره باغ کوهستانی در ترکیب دولت آذربایجان و ضمانت برای امنیت تمام اهالی قره باغ کوهستانی.

ولی به سبب موضعگیری غیر سازنده جمهوری ارمنستان، مساعی گروه مینسک وابسته به سازمان امنیت و همکاری اروپا هنوز هم نتایج دلخواه را برآورده نساخته است. ما امیدواریم که، رؤسای مشترک کنفرانس مینسک- روسیه، ایالات متحده آمریکا و فرانسه موفق به امضای موافقت نامه صلح و برقراری صلح پایدار بین ارمنستان و آذربایجان خواهند بود.

از این لحاظ، ما همچنین امید به نقش فعال ناتو و شورای همکاری اروپا- اتلانتیک می بندیم. آنها نباید مناقشات مسلحانه در قفقاز را از کنار مشاهده کنند. باید توجه داشت که، این مناقشات برای امنیت کل اروپا هم خطر جدی ببار می آورد.

با استفاده از دیدار امروزی مایلم بیان کنم که، جمهوری آذربایجان از تاسیس شورای همکاری اروپا- اتلانتیک استقبال می نماید و بعنوان مکانیسم مهم رایزنی های سیاسی و همکاری فعال بین کشورهای طرف، به آن می نگرد.

ما در برنامه " همکاری بنام صلح" ناتو فعالانه مشارکت می کنیم و امید بر آن داریم که، این برنامه کمک برای تکمیل نیروهای مسلح کشورمان جهت هماهنگی آن با اهداف و وظایف تامین صلح و ثبات در اروپا خواهد کرد.

در پایان سخنرانی ام به رؤسای جمهور کشورهای لهستان، مجارستان و چک به مناسبت پذیرش کشورهای شان به عضویت ناتو ( سازمان پیمان اتلانتیک شمالی) تبریک عرض می نمایم.

بنده به مناسبت امضای سند اصلی توسط روسیه با ناتو و امضا شدن امروز توافق نامه ویژه از طرف رییس جمهور اکراین با ناتو به آنها تبریک می گویم.

از توجه تان ممنونم.