آثار / سیاست خارجی / آذربایجان- اروپا

دیدار و گفتگوی حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان با هیأت نمایندگی سنای رومانی - ۱۳ ژوئن ۲۰۰۰


حیدر علی اف: به آذربایجان خوش آمدید. روابط رومانی و آذربایجان از جنبه دوستی و همکاریهای بسیار وسیعی برخوردار است. ما مصمم به گسترش و توسعه هر چه بیشتر این همکاریها میباشیم.

من قبلاً در سفر رسمی در رومانی به سر برده ام. درست است، این سفر پنج سال پیش صورت گرفته است. جناب اِمیل کونستانتینسکو رئیس جمهور در سال ۱۹۹۸ برای سفر رسمی به آذربایجان آمده است. ما در جریان هر دو سفر اسناد مهمی را بین کشورهایمان امضا کرده ایم.

در ماه سپتامبر سال ۱۹۹۸ کنفرانس بین المللی بزرگی در آذربایجان در رابطه با احیای جاده بزرگ ابریشم و اجرای برنامه TRACECA برگزار شده است. در این کنفرانس بین المللی نیز جناب امیل کونستانتینسکو رئیس جمهور محترم رومانی سرپرستی هیأت نمایندگی را برعهده داشت و ما در اینجا باهم به مذاکرات مفصلی پرداختیم و سند عمومی پراهمیتی را به امضا رساندیم.

اکنون وظیفه من عبارت از آن است که، به دعوت جناب امیل کونستانتینسکو مجدداً به کشور شما سفر کنم. من این وظیفه را انجام خواهم داد. در آینده نزدیکی با سفیر دیدار خواهم نمود. ضمن بررسی این مسأله با وی، حتماً، یک زمان مناسبی برای هر دو طرف را تعیین خواهیم کرد.

در یکی از دیدارها من به سفیر شما گفتم که، آمدید در اینجا سفیر هستید، ولی اصلاً شما را نمی بینم. وی نیز به من گفت که، شما را هم نمی بینیم. گفتم، تو مرا از تلویزیون می بینی، ولی تو بیا تا، من هم تو را ببینم. در اینجا سفیر خوبی دارید، فکر می کنم، طی روزهای آتی دیدار و مسایل زیادی را مورد مذاکره قرار خواهیم داد.

اعضای محترم سنا، این سفر شما، طبیعتاً، در توسعه روابط رومانی و آذربایجان دارای اهمیت بسزایی است. می دانم که، مختصر هم شده با آذربایجان آشنایی پیدا کردید. دیدار و گفتگوهای خیلی مفیدی را در مجلس ملی انجام داده اید. رئیس مجلس ملی می گوید که، حتی امروز در جلسه پارلمان نیز شرکت داشته اید. این خیلی خوب است. با نخست وزیر نیز ملاقات کرده اید. بنظرم، هنوز فرصتی برای آشنایی هر چه بیشتر با آذربایجان دارید. مجدداً به شما خیرمقدم می گویم.

گیورگی پریساکارو (رئیس کمیسیون سیاست خارجی سنای رومانی): جناب آقای رئیس جمهور، من قبل از هر چیزی، مایلم از بابت اینکه امروز ما را بحضور پذیرفتید، از شما نهایت تشکر کنم. به شما اطمینان می دهم که، این، مایه افتخار بزرگی برای کل هیأت نمایندگی و همچنین سفیر ما میباشد.

جناب آقای رئیس جمهور، اجازه فرمایید، سلامهای گرم جناب امیل کونستانتینسکو رئیس جمهور کشورمان، در عین حال، امیدواری ایشان برای اینکه، در سال جاری شما را در رومانی ببینند، را به جنابعالی برسانم. ولی شما در ابتدای سخنان خود خبر خیلی خوبی را به ما دادید.

حیدر علی اف: من متوجه شدم که، شما این مورد را خواهید گفت.

گیورگی پریساکارو: جناب آقایرئیس جمهور، از اینکه این پیشنهاد را پذیرفتید، کمال تشکر را از شما دارم. به شما اطمینان می دهم که، رومانی بشکل عالی از شما استقبال خواهد نمود. ضمناً باید بگویم که، حین سفر پنج سال قبل شما که جنابعالی بدان اشاره فرمودید، مردم رومانی واقعاً خیلی گرم و دوستانه از شما استقبال کرده بود.

حیدر علی اف: درست است، اینجانب آنرا با احساس رضایت فراوانی به خاطر دارم.

گیورگی پریساکارو: جناب آقای رئیس جمهور، بطور کلی، شما شخصیت بسیار معروفی در رومانی هستید. جنابعالی برای سعادت و آینده ملت آذربایجان چه کارهایی را انجام داده، انجام می دهید و خواهید داد- بجهت همه اینها مردم ما شما را خیلی خوب می شناسد. با توجه به این، استقبال و پذیرایی از شما در رومانی بار دیگر برای ما افتخار بزرگی خواهد بود. البته، ملاقات جنابعالی- رئیس جمهوری آذربیایجان با رئیس جمهور رومانی هم افتخار بزرگی برای ما خواهد بود. جناب آقای رئیس جمهور، توصیه می کنم که، کمی عجله کنید. زیرا در ماه نوامبر در رومانی انتخابات برگزار خواهد شد.

حیدر علی اف: کدام انتخابات؟

گیورگی پریساکارو: هم انتخابات عمومی و هم انتخابات ریاست جمهوری برگزار خواهد گردید.

حیدر علی اف: در ماه نوامبر؟

گیورگی پریساکارو: بله. بنابراین ما خیلی امید داریم تا، جنابعالی قبل از ماه نوامبر تشریف خواهید آورد.

حیدر علی اف: خوب شد که اینرا گفتید.

گیورگی پریساکارو: جناب آقای رئیس جمهور،مایلم سلامهای گرم جناب ایؤن ایلیسکو را هم به شما برسانم. ایشان، رئیس جمهور پیشین رومانی بوده اند و در سال ۱۹۹۵ از شما در رومانی استقبال کرده بودند. ایشان، رهبر حزبی که من هم عضو آن هستم، میباشند. وقتی که جناب ایلیسکو از آمدن من به آذربایجان اطلاع یافتند، از من خیلی خواهش کردند تا، سلامهای صمیمانه و گرم ایشان را به جنابعالی تقدیم کنم.

جناب آقای رئیس جمهور، شما به حق یادآور شدید که، ما به دعوت مجلس ملی کشورتان به آذربایجان سفر کرده ایم. ما برنامه خیلی جالبی داشتیم. بطور کلی، با تعبیر متواضعانه، با این سفر خود نسبت به گسترش همکاریهای دو کشور خدمت کوچکی را بعمل آوردیم. البته، این سفر ما در بسط و گسترش همکاریهای کشورهایمان تأثیرگذار خواهد بود.

البته، خیلی خوب می دانیم که، زمینه اصلی گسترش مناسبات رومانی و آذربایجان بوسیله سفرهای سران دولتها به کشورهای هم دیگر گذاشته شده است.

لیکن با وجود این، فکر می کنیم که، پارلمانها نیز- همه اعضای آن از طرف ملت انتخاب شده است- در راستای توسعه این روابط عمل می کنند. البته، ما به دیپلوماسی پارلمانی و دیپلوماسی عمومی نه بمنزله رقیب سیاستهای شما، بلکه بعنوان مکمل آن می نگریم.

برنامه این سفرمان که، توسط همکاران شما در مجلس تهیه و تدوین گردیده است، فرصت انجام تبادل نظر گسترده یی پیرامون روابط و مناسبات بین دو کشور را فراهم می آورد. در نتیجه این گفتگوها و تبادل نظر، ما با دستاوردهای عالی کشورتان پس از کسب استقلال خود، آشنایی پیدا کردیم.

جناب آقای رئیس جمهور، بیان اینها برای من مایه بسی خوشحالی است که، رومانی دومین کشوری بوده است که، استقلال آذربایجان را برسمیت شناخته است. ما بار دیگر اطمینان یافتیم که، تحولات و اصلاحات جاری در هر دو کشور خیلی شباهت دارند.

کلاً، ما از عزم راسخ شما برای شناخته شدن در اروپا و نزدیک شدن بدان تحسین می کنیم. رومانی کشور اروپایی است. مایلم بگویم که، ما آذربایجان را بعنوان کشور اروپایی قبول داریم. جناب آقای رئیس جمهور، با استفاده از این فرصت مایلم بیان کنم که، رومانی حمایت کامل خود را از عضویت آذربایجان در شورای اروپا بعمل خواهد آورد. دیروز ما با مسئولین مجلس گفتگوهای مفصلی راجع به این موضوع انجام دادیم. از هم اکنون می توانم به شما اطمینان دهم که، نمایندگان مجلس رومانی در شورای اروپا در تمامی مسایل، یعنی در مجمع پارلمانی شورای اروپا از آذربایجان حمایت خواهند داشت. بغیر از این، رومانی از تلاشهای قاطعانه شما و نیرویی که در راستای تحکیم استقلال کشورتان به کار می برید، حمایت دارد، از کوشش های شما برای حفظ تمامیت ارضی کشورتان پشتیبانی می کند و بطور کلی، از تلاش و اقدامات جهت دستیابی به توسعه اقتصادی کاملاً پایدار در کشورتان حمایت می نماید.

جناب آقای رئیس جمهور، باید متذکر شوم که، روابط سیاسی کشورهایمان در سطح فوق العاده عالی است. اطمینان دارم که، سفر جنابعالی به بوخارست موجب تقویت هر چه بیشتر این روابط سیاسی خواهد شد. البته، همپای این، همچنین محتوای جدیدی را به همکاریهای اقتصادی ما خواهد بخشید.

ما هیأت نمایندگی حکومتی نیستیم. علیرغم این، شما هم کاملاً مستحضر هستید که، سطح همکاریهای اقتصادی برای ما نیز حائز اهمیت بسزایی میباشد. حجم عمومی همکاریهای اقتصادی دوجانبه هنوز نتوانسته به سطح مناسبات فی مابین، یعنی مناسبات سیاسی برسد.

جناب آقای رئیس جمهور، اگر اجازه فرمایید، مایلم در مورد چند مسأله اظهار نظر کنم. این فرصت کمیابی است که برای من بدست آمده است. فلذا با اغتنام از این فرصت کمیاب، مایلم چند مورد را به استحضارتان برسانم.

اولاً، بطور کلی، ضمن بررسی این مسأله و ارزیابی شرایط در این زمینه، بایستی مسأله تأسیس سفارتخانه آذربایجان در رومانی را مورد رسیدگی قرار داد. مطمئنم که، اگر چنین اتفاقی بیافتد و سفارت آذربایجان در رومانی دایر شود، این امر موجب توسعه هر چه بیشتر روابط دو کشور در جهت مثبتی و عموماً، موجبات توسعه روابط در تمامی زمینه ها را فراهم خواهد ساخت.

دوماً- کلاً، مسأله همکاریها در زمینه صادرات نفت میباشد. می دانم که، شما در مورد صدور نفت تصمیم گرفته اید و این تصمیم حاکی از صدور نفت از طریق خط لوله باکو- تفلیس- جیهان است. درخواست و آرزوی ما این است که، شاید جنابعالی در فعالیتهای آینده خود صادرات نفت از طریق شهر کونستانسا را نیز در نظر بگیرید. شما یک بار بیان فرمودید که، برای همه نفت خواهد بود. بنابراین چنین تصمیم گرفتیم که، هم برای خط لوله باکو- تفلیس- جیهان نفت کفایت می کند و هم صدور نفت از طریق شهر کونستانسا امکانپذیر خواهد گردید.

دوست من جناب سفیر به من گفت که، در گفتگو با پروفسور و متخصص آذربایجانی، وی بیان داشته است که، تقریباً در سال ۲۰۰۴ آذربایجان بطور سالانه امکان صدور میزان ۱۰۰ میلیون تن نفت به غرب را خواهد داشت.

حیدر علی اف: ۱۰۰ میلیون تن؟

گیورگی پریساکارو: به اصطلاح دقیقتر، یعنی ۱۰۰ میلیون تن نفت از طریق آذربایجان از این منطقه انتقال خواهد یافت. البته، در اینجا نفت آذربایجان نقش اساسی را ایفا خواهد کرد. جناب آقای رئیس جمهور، امیدوارم که، قسمتی از این نفت ممکن است به کونستانسا نیز تعلق گیرد. زیرا برای رومانی دو راه وجود دارد: خط لوله نفتی از کونستانسا به بالا از طریق رود دونای و از آنجا هم به دریای شمال. طول این مسیر ۱۷۰۰ کیلومتر میباشد. خط لوله نفتی دیگری نیز هست که، تا شهر ترییِست امتداد دارد. اطمینان دارم که، اجرای چنین طرحی در توسعه کامل مناسبات کشورهایمان بسیار تأثیرگذار خواهد بود.

جناب آقای رئیس جمهور، سرانجام، سومین مورد این است: برای همه جهانیان معلوم است که، هر دو کشور در زمینه نفت دارای سوابقی هستند. افراد و نمایندگانی هستند که، برای اولین بار به رومانی سفر کردند و در این کشور ماشین آلات نفتی را دیدند. ولی من آنها را نخستین بار در دریای خزر دیدم. حتماً شما کاملاً مطلع هستید و روشن است که، رومانی از امکانات بزرگی در زمینه ماشین آلات نفتی و همچنین متخصصین این رشته برخوردار است.

البته، از این لحاظ، ما از همکاریهای آکادمی نفت آذربایجان و دانشگاه نفت پلویشتی رومانی استقبال می کنیم. بنظرم، ما می توانیم در این زمینه همکاریهای خیلی مفیدی داشته باشیم. بطور کلی، به شما اطمینان می دهم که، رومانی می تواند بعنوان دریچه ای برای ورود آذربایجان به اروپا باشد.

جناب آقای رئیس جمهور، همپای تمامی این موارد، ضمن امید به حمایت جنابعالی، در مورد توسعه روابط فی مابین خوشبین هستم.

حیدر علی اف: اینجانب متشکرم که، جناب کونستانتینسکو رئیس جمهور محترم بوسیله شما به من سلام فرستاده است. خواهشمندم، سلامهای گرم و صمیمی ترین آرزوهای مرا نیز به ایشان برسانید. خوشحالم که، مناسبات حسنه یی بین ما برقرار شده است. ما در مجالس سازمانهای بین المللی بطور صمیمانه و دوستانه زود زود دیدار و گفتگو می کنیم. مجدداً تکرار می کنم، من دعوت رئیس جمهور کشورتان را پذیرفته ام، خوب شد که وقت آن را به من گفتید. من سعی می کنم، تا زمان برگزاری انتخابات در کشور شما حتماً این سفر را تحقق بخشم.

سلامهایی که از ایؤن ایلیسکو رئیس جمهور سابق به من رساندید، باعث نهایت خوشحالی من شد. ما روابط دوستی و همکاریهای خیلی خوبی با ایشان داشتیم. همانطور که معلوم است، در یک دوران خیلی سخت و دشواری در رومانی پس از سرنگونی حکومت چاؤشسکو، آقای ایؤن ایلیسکو خدمات زیادی داشته است. ما در مجامع سازمانهای بین المللی با ایشان نیز دیدارهای زیادی داشتیم. من به دعوت ایشان برای اولین بار برای سفر رسمی به رومانی رفته ام. به دعوت من نیز، ایشان برای سفر رسمی به آذربایجان آمده بودند. تقاضا دارم، سلامهای صمیمانه و بهترین آرزوهای اینجانب را به ایشان برسانید. بگویید که، ایشان هر موقع که خواستند می توانند در آذربایجان مهمان من باشند.

شما به چند مسأله اشاره کردید. افتتاح سفارت آذربایجان در رومانی خیلی ضروری میباشد. ما خواهان این هستیم. من با جناب امیل کونستانتینسکو در این باره موافقت داشتم که، رومانی در آذربایجان و آذربایجان هم در رومانی سفارتخانه دایر کنند. رومانی این وظیفه را انجام می دهد و سفیر این کشور اکنون چند ماه است که، در آذربایجان فعالیت می کند. ما هم برای تأسیس سفارتخانه خود در رومانی سعی خواهیم نمود. البته، آذربایجان نسبت به رومانی کشور کوچکی است. امکانات اقتصادی کشورمان نیز هنوز محدود میباشد.

شما در باکو فقط یک طرف آذربایجان را می بینید، ولی طرف دوم آنرا نمی بینید. این هم عبارت از آن است که، ۲۰ درصد از سرزمینهای آذربایجان تحت اشغال ارتش ارمنستان قرار دارد. بیش از یک میلیون شهروند آذربایجانی از سرزمینهای اشغالی اخراج شده اند. ۷- ۸ سال است که آنها در چادرها بسر می برند.

ما خواستار حل صلح آمیز مناقشه ارمنستان- آذربایجان هستیم. ولی متأسفانه، بعلت موضع غیر سازنده ارمنستان، ما موفق بدین نمی شویم. من خوب می دانم که، رومانی یکی از اولین کشورهایی است که استقلال آذربایجان را برسمیت شناخته است. بیانیه شما هم برای ما مهم است که، رومانی از تمامیت ارضی آذربایجان حمایت می کند. این امر نه تنها برای آذربایجان، بلکه برای هر کشوری، از جمله برای رومانی نیز لازم است. ما هم از تمامیت ارضی رومانی حمایت داریم.

روشن است که، در کشور شما نیز از سوی اقلیتهای ماجار برخی مشکلات پدید آمده بود. اینجانب خیلی خوشحالم که، شما این مسأله را بطور مسالمت آمیز حل و فصل کرده اید.

گیورگی پریساکارو: ما موافقت نامه دوجانبه ای را امضا کرده ایم.

حیدر علی اف: می دانم، جناب کونستانتینسکو در این باره به من اطلاع داده است. می بینید، شما موافقت نامه امضا نموده اید، ولی در کشور ما ۱۲ سال پیش جنگ آغاز شده است، همچنان نمی توانیم از آن رهایی پیدا کنیم.

من از بابت بیانیه شما بار دیگر اظهار تشکر دارم. امیدوارم که، شما منبعد نیز در این موضع خواهید ایستاد.

آذربایجان کشور اروپایی است. اولاً، بجهت آنکه ما در قاره اروپا واقع هستیم. ثانیاً، بدلیل اینکه ارزشهای اروپایی در زندگی آذربایجان ریشه های عمیقی یافته است. در آذربایجان همپای ارزشهای معنوی- ملی خودمان، به ارزشهای اروپایی نیز عادت می شود. اکنون آذربایجان ضمن پیمودن راه دموکراسی، اصلاحات اقتصادی و اقتصاد آزاد، پایبندی خود به ارزشهای بشری و بویژه، ارزشهای اروپایی را بار دیگر نشان می دهد. بهمین خاطر ما خواهان عضویت در شورای اروپا هستیم.

اکنون در آذربایجان بعضی ها هستند، می گویند که، این شورای اروپا چرا برای ما لازم است؟ زیرا در شورای اروپا به آذربایجان عسل نمی دهند، بلکه بر عکس، شروط خیلی جدی را مطرح می کنند. لیکن ما نمی توانیم خود را از اروپا منزوی کنیم.

من تشکر می کنم از اینکه شما بیان کردید که، روز ۲۸ ماه جاری در مجمع پارلمانی شورای اروپا مسأله عضویت آذربایجان در شورای اروپا مورد مذاکره قرار خواهد گرفت. اینجانب با تأیید بیانیه شما چنین فکر می کنم که، نمایندگان کشور شما در آن مجمع به آذربایجان رأی خواهند داد.

شما به مسأله نفت هم اشاره کردید. در مورد کونستانسا سخن گفتید. اولاً، من بیان داشتم که، ما در اینجا مشغول احیای جاده بزرگ ابریشم و اجرای برنامه TRACECA اتحادیه اروپا هستیم. رومانی و بخصوص، کونستانسا بعنوان شهر بزرگ بندری این کشور در احیای جاده ابریشم نقش خیلی مهمی را ایفا می نماید. از این رو، همکاریهای ما در این زمینه دارای آینده درخشانی میباشد. شما درست گفتید که، می توان این مسیر را تا نقطه شمالی اروپا از طریق رود دونای ادامه داد.

من چند سال پیش در جریان سفر به آلمان ضمن گفتگو با هلموت کول صدر اعظم این کشور می خواستم این مسأله را به ایشان نیز توضیح دهم که، می توان با عبور از آذربایجان، گرجستان، دریای سیاه، کونستانسا و سپس از طریق رود دونای و از آلمان به نقطه شمالی حرکت کرد. در گذشته، چند قرن پیش در روابط تجاری غرب و شرق از این مسیر استفاده گردیده است.

در مورد مسأله نفت نیز، من گفتم و بار دیگر تکرار می کنم که، در آذربایجان نفت زیاد است و زیاد خواهد بود. ما هنوز حالا اقدام به ساخت خط لوله صادرات اصلی نفت باکو- تفلیس- جیهان می کنیم. ما در ماه آوریل سال گذشته خط لوله نفتی باکو- سوپسا را راه اندازی کردیم. نفتکشهای پر از نفت باکو از آنجا به سوی برخی کشورها حرکت می کند و در سال جاری هر چه بیشتر حرکت خواهد کرد. بنابراین، مجدداً تکرار می کنم، در این کار استفاده از بندر کونستانسا امکانپذیر میباشد. خط لوله نفتی باکو- سوپسا در آینده هر چه بیشتر گسترش خواهد یافت.

رومانی هم مانند آذربایجان کشور کهن نفت خیز است. شما به روابط دانشگاه نفت پلویشتی رومانی و آکادمی دولتی نفت آذربایجان اشاره نمودید. من کاملاً بخاطر دارم که، پس از جنگ جهانی دوم روابط دوستی میان اتحاد شوروی و رومانی وجود داشت. تقریباً در اواخر سالهای ۱۹۴۰ و اوایل سالهای ۱۹۵۰ خیلی از متخصصین آذربایجانی چند سال در معادن نفتی در پلویشتی کار کرده بودند. و اینها نشانگر سابقه روابط کشورهایمان است.

زمانی روابط خیلی تنگاتنگی بین شهرهای پیتشتی و سومقائیت برقرار شده بود. شهر پیتشتی شما شهر صنعت شیمی است، در آذربایجان هم سومقائیت شهر صنعت شیمی است. مجدداً تکرار می کنم که، قبلاً ارتباطات بسیار نزدیکی بین این شهرها ایجاد شده بود و اینجانب شاهد همه اینها بوده ام.

بدینوسیله، معتقدم که، بایستی روابط فی مابین در همه زمینه ها، بویژه در زمینه نفت توسعه پیدا کند. ما از طرف خود در راستای این امر اقداماتی را انجام خواهیم داد. ببینیم، شاید هم تا زمان سفر رسمی من به رومانی می توان مسأله مشخصی را حل و فصل کرد.

من می دانم، خط لوله نفتی کونستانسا- ترییست وجود دارد. مسأله استفاده از این خط لوله نفتی صرفاً از سوی شرکت "ENI- ACIP" ایتالیا که در آذربایجان فعالیت گسترده یی دارد، مطرح گردیده است. آنها در نظر دارند تا، از ترییِست تا ایتالیا حمل نفت کنند. می بینید که، همه راهکارها برای من معلوم است. ما رویهر کدام از اینها فکر می کنیم.

اینجانب بار دیگر خیلی خوشحالم که، شما تشریف آوردید و ما دیدار کردیم. مجدداً تکرار می کنم که، بین آذربایجان و رومانی دوستی و همکاریهای تنگاتنگی موجود میباشد. پارلمانهای کشورهایمان نیز باید سهم خود را به توسعه این روابط ادا کنند. متشکرم که شما این کار را انجام می دهید.

گیورگی پریساکارو: جناب آقای رئیس جمهور، ما می دانیم که، وقت شما خیلی کم است. ما نمی خواهیم از این سؤ استفاده کنیم. از اینکه برای ما وقت اختصاص دادید و سخنان محبت آمیزی را ایراد فرمودید، از شما نهایت تشکر را دارم. من همچنین مایلم تأیید کنم که، ملتهای ما بلحاظ مشکلات خود، جریانات سیاسی- اجتماعی اتفاق افتاده در زندگی هایشان و حتی طرز تفکر شبیه هم هستند. وقتی که رومانی قصد عضویت در شورای اروپا را داشت، در آنجا هم افرادی می گفتند که، شورای اروپا برای ما لازم است یا نه؟ من کاملاً با جنابعالی موافق هستم که، منظور از "اروپا" باید مجموع ارزشها در نظر گرفته شود. زیرا اکنون جریانات موجود حالتی را بخود گرفته است که، در حال حاضر نمی توان بصورت منزوی در جهان زندگی کرد. فلذا ما بایستی در سیستم ارزشهای واحد متحد شویم و زندگی کنیم.

جناب آقای رئیس جمهور، من از شما کمال تشکر را دارم و منتظر جنابعالی در رومانی هستیم.

جناب آقای رئیس جمهور، اجازه فرمایید، من این آلبوم عکس حاوی مطالبی راجع به حیات رومانی را به شما تقدیم کنم. جنابعالی رومانی را خیلی خوب شناخته اید. این آلبوم عکس برخی از جاهایی را که در رومانی دیده اید، مجدداً برای شما خاطرنشان خواهد ساخت.

حیدر علی اف: خیلی سپاسگزارم.

روزنامه آذربایجان مورخ ۱۵ ژوئن سال ۲۰۰۰