آثار / اقتصاد / از تریبونهای عالی

سخنرانی حیدر علی اف رئیس جمهور آذربایجان در نشست جهانی مقامات عالیرتبه در خصوص پیشرفت و توسعه اجتماعی در کپنهاگ - ١۲ مارس سال ۱۹۹۵


scotch egg
scotch egg
scotch egg
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb

جناب رئیس!

سران محترم کشورها و شرکت کنندگان محترم!

اجازه دهید، از دولت دانمارک به جهت فراهم کردن شرایط مناسب برای اجلاس جهانی رشد و توسعه عمومی تشکر کنم و همچنین از کمیته تشریفات به خاطر تحمل زحمات زیاد در برگزاری این اجلاس و از شخص دبیر کل محترم سازمان ملل متحد سپاسگزاری نمایم.

در تاریخ بشر نخستین بار است که، سران حکومتهای دنیا در راه نیل به اهداف هماهنگ در خصوص دستیابی به رفاه عمومی و اجتماعی تمام ملتهای جهان در چنین جلسه ای گرد آمده اند. و این خود نشانگر آن است که، بشر پس از پایان جنگ سرد و جبهه گیری نظامی و ایدئولوژیکی در مقابل یک دیگر به مرحله جدید توسعه و تکامل خود قدم گذاشته است.

برای نخستین بار است که، جامعه جهانی صرف نظر از اختلاف نژادی، اختراق دینی و منسوبیت مکانی در قبال شرایط زندگانی اجتماعی همنوعان خود مسؤلیت گروهی خود را به نحو احسن به نمایش می گذارد.

خانمها و آقایان محترم!

جمهوری آذربایجان با کسب استقلال خود، راه تشکیل نظام دولتی دموکراتیک و قانونمند را در پیش گرفته و اصلاحات اقتصادی انجام می دهد. این دوران انتقالی که، تؤام با معضلات بزرگ اجتناب ناپذیر در کشورمان می باشد، در اثر تجاوز نظامی ارمنستان و در نتیجه جنگ شش ساله پیچیده تر شده است. بیش از بیست درصد از سرزمینهای مخصوص آذربایجان در معرض اشغال قرار گرفته، تمام منابع بالقوه اقتصادی و تشکیلات اجتماعی در این مناطق از بین رفته است. متجاوز از یک میلیون آذربایجانی از مناطق اشغالی کوچانده شده و در حال حاضر در اردوگاههای موقت بسر می برند، از لحاظ تغذیه و دارو بسیار در مضیقه بوده و نیاز شدیدی به ضروری ترین وسایل اولیه زندگی دارند.

در این شرایط سخت ما در خصوص تامین اجتماعی شهروندان تدابیر لازمه را اتخاذ نموده ایم. لیکن در اثر خسارات جبران ناپذیر تجاوز نظامی وضعیت عمومی اهالی جمهوری آذربایجان بسیار وخیم می باشد. به طوری که، سطح زندگی بخش اعظمی از مردم ما شدیداً تنزل کرده و حتی به خط فقر رسیده است. تمامی اینها با وظایف توسعه اجتماعی خود با مسایل ثبات سیاسی و رعایت قوانین و مقررات بین المللی و اساسنامه سازمان ملل متحد ارتباط ناگسستنی دارد. بنابراین لازمه و ضمانت تامین اجتماعی شهروندان از طرف دولتها آن است که، حق حاکمیت دولتها، تمامیت ارضی و عدم تعرض به امنیت و ثبات دولتها ضمانت بین المللی موجود باشد.

برای تامین اجتماعی انسان لازم است ضمانت و تامینات بین المللی یکسان در مسائل سیاسی، اقتصادی و انسانی بوجود آید.

در ارتباط با این مساله، من از تریبون مجلس عالی سازمان ملل متحد، جامعه جهانی را به سرعت بخشیدن تلاشهای خود در جهت حل مناقشه ارمنستان و آذربایجان فرا می خوانم.

ما همچنان بعنوان طرفدار حل مناقشه از طریق صلح در چارچوب شورای امنیت هستیم و از تلاشهای گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا و مصوبات اصولی نشست بوداپست حمایت می کنیم. علیرغم نقض شرایط آتش بس در برخی موارد، همچنان مایلیم در شرایط آتش بس بمانیم. با این حال جمهوری ارمنستان هنوز هم نسبت به قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد مبنی بر خروج بی قید و شرط نیروهای اشغالگر ارمنی از طرزمینهای اشغال شده آذربایجان بی اعتنایی نشان می دهد. این مانع اساسی در حل مناقشه می باشد. جامعه جهانی جهت دستیابی به نتایج مثبت در خصوص حل مناقشه با استفاده از نفوذ مؤثر خود میبایست بر جریان مذاکره صلح تاثیر بگذارد.

خانمها و آقایان محترم!

آذربایجان در شرایط سخت دوره انتقالی و تجاوز خارجی احساس نیاز به مساعدت عملی جامعه جهانی می کند. ما از سازمان ملل متحد، سازمانهای بین المللی مختلف و کشورهای گوناگون بجهت کمکهای بشردوستانه به آسیب دیدگان از تجاوز قدردانی می نماییم. با این حال، اوضاع اجتماعی در آذربایجان همچنان نامناسب است و ایجاب می کند تا، این قبیل کمکها افزایش یابد.

ما اقدام به اجرای برنامه های وسیع در زمینه انجام اصلاحات ارضی، خصوصی سازی اموال دولتی و بازسای ساختار اقتصاد از فراهم کرده ایم. اجرای "پیمان قرن" با کنسرسیوم بزرگترین شرکتهای جهان در زمینه بهره برداری مشترک از میادین نفتی در قسمت متعلق به جمهوری آذربایجان در دریای خزر آغاز شده است. امسال برای نخستین بار در آذربایجان انتخابات آزاد و دموکراتیک بر اساس سیستم چند حزبی برگزار خواهد شد.

امید دارم که، اجرای این طرحها برای حل مسایل اصلی اجتماعی جامعه آذربایجان کمک خواهد کرد و اجازه خواهد داد تا، ما فعالانه در تلاشهای بین المللی در زمینه رشد و توسعه اجتماعی حضور یابیم و به کشورهای نیازمند کمک کنیم.

ضمن آرزوی موفقیت برای شرکت کنندگان در این دیدار، اطمینان دارم که، تصمیمات ما موجب برآورده شدن آرزوهای میلیونها انسان بی پناه در کل جهان گردیده و بعنوان یکی از پایه های اصلی ثبات، رشد و پیشرفت و ترقی بین المللی در قرن ۲۱ قرار خواهد گرفت.

از توجه تان سپاسگزارم.