آثار / سیاست خارجی / آذربایجان- جهان عرب

دیدار و گفتگوی حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان با صالح بن حُمید رئیس مجلس شورای پادشاهی عربستان سعودی - ۷ ژوئن سال ۲۰۰۳


صالح بن عبدالله حُمید: حضرت عالی، اجازه فرمایید سلامهای صمیمانه و آرزوهای نیک خادم الحرمین الشریفین، ولیعهد و رئیس شورای وزیران و همچنین مردم عربستان سعودی را به شما برسانم.

از رییس پارلمان آذربایجان صمیمانه تشکر می کنیم که، چنین دعوتی از ما بعمل آورد و برنامه بسیار خوبی برای سفرمان تهیه شد. سفر ما خیلی جالب و مفید گذشت. اطمینان قطعی داریم که، این سفر، بر اساس رهنمودها و دستورات جنابعالی چنین سازماندهی شده بود.

حضرت عالی کاملاً مستحضرید که، سفر ما در راستای استحکام هر چه بیشتر روابط برادری و دوستی بین کشورهایمان عمل می کند. خیلی خوشحالیم که، روابط فی مابین اکنون در زمینه های مختلف زندگیمان، از جمله سیاسی، اقتصادی، گردشگری، فرهنگی و غیره توسعه پیدا کرده است.

گفتگوهای ما با رئیس مجلس ملی بسیار ثمربخش بود. ما گروه دوستی را تشکیل دادیم و توافق کردیم تا، تبادل هیأتهای نمایندگی پارلمانی را تحقق بخشیم و فعالیتهای خود را در سازمانهای بین المللی هماهنگ نماییم. در جریان این سفر موضع پایدار و قطعی پادشاهی عربستان سعودی را در رابطه با مناقشه قره باغ کوهستانی بار دیگر مورد تأکید قرار دادیم. البته، این موضع پادشاهی عربستان سعودی از موضع اسلامی وی نشأت می گیرد.

خداوند متعال چنین شرافتی را نصیب پادشاهی عربستان سعودی کرده است که، صرفاً قرآن کریم در آنجا نازل گردیده، پیامبر اسلام در آنجا متولد شده و اماکن مقدس اسلام در این کشور واقع میباشند. البته، پادشاهی عربستان سعودی به این شرافت افتخار می کند و مسئولیت خود ناشی از این شرافت و مسئولیت در برابر برادران مسلمان را نیز درک می کند. موضع پایدار و قطعی پادشاهی عربستان سعودی در مورد مشکلات مسلمانان صرفاً ناشی از این می شود.

ما با لحاظ وضع اقتصادی کشورمان و جایگاه آن در سطح جهانی، چنین موضعی را اتخاذ می کنیم. در عین حال، با استفاده از جایگاه کشورمان در مجامع بین المللی نیز، بر این موضع پایبند هستیم. بدین معنی کشورمان سعی دارد تا، موضع آن همیشه موضع حق و عدالت باشد. البته، برای من مایه بسی خوشحالی است که، در حضور حضرت عالی هستم. نمی خواهم با سؤ استفاده از این فرصت عالی که در اختیار من قرار داده شده است، سخنان خود را طول دهم. ولی خیلی تمایل داشتم تا، ساعتها در حضور شما باشم.

مجدداً به استحضار میرسانم که، ما هم به تاریخ باستانی و سنن غنی ملت آذربایجان افتخار می کنیم.

ما برای کشور آذربایجان و ملت شما آرزوی پیشرفت و ترقی هر چه بیشتری در سایه رهبری مدبرانه جنابعالی داریم. خیلی متشکریم.

حیدر علی اف: ازسخنان بسیار ارزشمند شما تجلیل می کنم. اینجانب نیز تمایل به ایراد این سخنان داشتم. ولی همه این سخنان را گفتید. مثل اینکه، نظرات مرا خواندید.

صالح بن عبدالله حُمید: حضرت عالی، این امر برای من افتخار بزرگی است.

حیدر علی اف: ولی چند کلمه می خواهم بگویم.

بین عربستان سعودی و آذربایجان روابط دوستی تنگاتنگی وجود دارد. پس از سفر من به عربستان سعودی، این روابط توسعه و گسترش بیشتری پیدا کرده است. ما از این خیلی خوشحالیم. این روابط همه زمینه ها را دربر می گیرد. اینجانب بسیار خوشوقتم که، در همه رشته ها دوستی می کنیم.

عربستان سعودی کشوری است دارای تاریخ بزرگ. پیامبر اسلام نیز در آنجا متولد شده و قرآن کریم هم در آنجا نوشته شده است.

بنابراین، عربستان سعودی ریشه کل دین اسلام میباشد. ما مسلمان هستیم و مسلمانی خود را حفظ کرده ایم. علیرغم اینکه، در شرایطی زندگی کرده ایم که، این امر امکان پذیر نبود. بعنوان مسلمان، ما همیشه به عربستان سعودی احترام قایل هستیم، خواهان گسترش هر چه بیشتر روابط فی مابین و استفاده مفیدتر از این روابط میباشیم. زیرا در تمامی زمینه ها همکاری وجود دارد. ولی فاقد نتایج قابل توجهی است. لازم است همکاریهای ما نزدیکتر و نتایج مشخصی در پی داشته باشد. فکر می کنم که، نظر شما هم چنین است.

در کشور عربستان سعودی دانشجویان ما تحصیل می کنند. آموزش ۳۰ دانشجو، خیلی خوب است. در آنجا ۱۸۰ پزشک آذربایجانی کار می کنند.

صالح بن عبدالله حُمید: بعضی از سرمایه گذاران عربستان سعودی نیز در آذربایجان فعالیت می کنند.

حیدر علی اف: بله. ولی خواست ما این است که، این سرمایه گذاریها افزایش پیدا کند. زیرا ما امکاناتی به این داریم. بهتر است که، شما سرمایه گذاریهای خود را در اینجا بکار گیرید، نه در جای دیگر.

صالح بن عبدالله حُمید: بهمین خاطر امروز ما در وزارت توسعه اقتصادی حضور داشتیم و این مسایل را با وزیر محترم مورد بررسی قرار دادیم. بعضی از اعضای مجلس شورای ما کارفرمایان هستند. آنها نیز در گفتگوهای ما حضور یافتند و پیرامون این مسایل به تبادل نظر پرداختند.

حیدر علی اف: بسیار خوشحالم. همکاریهای ما باید توسعه پیدا کند. ما هم بایستی نزدیک باشیم. روابط ما خلل ناپذیر است.

اینجانب از مکه و مدینه بازدید کردم. در مکه شاهد یک منظره شگفت انگیزی شدم. خدمات بزرگ شما برای دین اسلام عبارت از آن است که، در همه دورانهای سخت مرقد حضرت پیامبر را حفظ کرده، از قرآن کریم حراست نموده و همه آن را برای جهان بخشیده اید. اکنون آن کاخها خیلی زیبا هستند. شاید هم یک میلیون- دو میلیون انسان در این کاخها همزمان نماز می خوانند.

صالح بن عبدالله حُمید: حضرت عالی، خود ساختمان ظرفیت نماز خواندن یک میلیون نفر را دارد. لیکن محوطه کنار ساختمان و مسجد، امکان اقامه نماز افراد بیشتری را می دهد.

حیدر علی اف: بسیار خوب. موقع دیدن اینها فکر کردم که، عربستان سعودی اکنون کشور غنی است. ولی در گذشته چنین نبوده است. در زمانی که ثروتمند نبوده، آن اماکن را بنا کرده، ساخته و حفظ نموده است.

دولت شما و پادشاه محترم خدمات زیادی داشته است. من از این تحسین می کنم. خواهشمندم، سلامهای صمیمانه مرا به دوست عزیزم پادشاه، به مجلس شورا و در آنجا به همه افرادی که، جزو امت اسلامی هستند برسانید. من فعالیت پارلمان کشورتان را بسیار ارزنده توصیف می نمایم، بنظر می رسد، خیلی خوب کار می کنید. از شما تشکر می کنم.

صالح بن عبدالله حُمید: حضرت عالی، اینجانب و همکارانم واقعاً افتخار بزرگی داریم که، جنابعالی چنین سخنان محبت آمیز صمیمانه یی را در مورد کشورمان بیان می فرمایید.

حضرت پادشاه کشور ما حتی با امتناع از عنوان پادشاه، لقب خادم الحرمین الشریفین را بخود گرفته است. واقعاً پادشاهی عربستان از خدمت به حرمین مقدس و بطور کلی، خدمت به دین اسلام و ملتهای اسلامی نهایتاً افتخار می کند.

حضرت عالی، این هدیه- قسمتی از پارچه ایست که روی کعبه پوشانده می شود. از آنجا برای شما آورده اند. هدیه بسیار گرانبهایی است. این هدیه هم از طلای خالص تهیه شده و برای نوشیدن قهوه عربی است.

حیدر علی اف: بسیار متشکرم.

صالح بن عبدالله حُمید: حضرت عالی، به امان خدا باشید، از شما سپاسگزاریم.

حیدر علی اف: تشکر می کنم.