آثار / مصاحبه

مصاحبه حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان با خبرنگاران در فرودگاه بینه قبل از عزیمت به پایتخت ایران جهت شرکت در هشتمین نشست سران دولت و حکومت کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی در تهران از تاریخ ۹ تا ۱۱ دسامبر - ۸ دسامبر ۱۹۹۷


حیدر علی اف: اهداف این سفر مشخص است. زیرا آذربایجان عضو سازمان کنفرانس اسلامی میباشد و حضور رئیس جمهوری آذربایجان نیز در نشست سران این سازمان ضرورت دارد. دفعه قبل، طی نشست سازمان کنفرانس اسلامی در کازابلانکا- مراکش در سال ۱۹۹۴ مسایل زیادی مورد مذاکره قرار گرفته است. سازمان کنفرانس اسلامی تجاوز ارمنستان به خاک آذربایجان را همواره محکوم می نماید. در این باره در سال ۱۹۹۴ قطعنامه یی به تصویب رسیده است. در جریان نشست وزیران امور خارجه کشورهای سازمان کنفرانس اسلامی در جاکارتا در سال گذشته نیز اصول مصوب نشست لیسبن جای گرفته است.

تنها این نیست. ما بخشی از جهان اسلام هستیم، فلذا بایستی در کار این نشست شرکت کنیم و نظرات و پیشنهادات خود را ارایه دهیم و در راستای همبستگی کشورهای اسلامی تشریک مساعی کنیم. صرفاً با این هدف من راهی تهران می شوم.

سؤال: آیا امضای هرگونه سندی راجع به کمکهای بشردوستانه و قره باغ کوهستانی پیش بینی می گردد؟

پاسخ: ممکن است که، سازمان کنفرانس اسلامی با ملاحظه شرایط آوارگان بعلت تجاوز ارمنستان علیه آذربایجان، در مورد ارایه کمکهای بشردوستانه این سازمان به آذربایجان تصمیم گیری کند.

سؤال: آیا دیدارهای دوجانبه در نظر گرفته می شود؟

پاسخ: مسلماً، موقع این قبیل نشستها دیدارهای دوجانبه انجام می گیرد. این بار نیز ملاقاتهای دوجانبه زیادی پیش بینی شده است. ببینیم، وقتمان خر چقدر امکان داد، بهمان اندازه نیز دیدارهایی انجام خواهیم داد.

سؤال: سفر رؤسای مشترک گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا را چگونه ارزیابی می کنید؟

پاسخ: یعنی منظورتان سفر رؤسای مشترک به آذربایجان است؟ احتمالاً، شما در آنجا حضور داشتید، اینجانب نظرات خود را مبنی بر فعالیتهای رؤسای مشترک اظهار کردم. مایل نیستم آنها را تکرار کنم، هم از تلویزیون پخش شده و هم در روزنامه ها انتشار یافته است. معتقدم که، ظرف این یک سال رؤسای مشترک فعالیت ضعیفی داشته اند. سال دارد به آخر می رسد، ولی ما به اهداف مورد نظر خود دست نیافته ایم. لیکن در عین حال، هر یک از این قبیل دیدارها حایز اهمیت میباشد. خود این دیدارمان نیز خیلی داغ بود و وقت زیادی را گرفت. من نظرات خود را در مورد اینکه رؤسای مشترک گروه مینسک تاکنون توقع ما را برآورده نکرده اند، به آنها بیان داشتم. نارضایتی خود را هم اظهار کردم و خواهان این شدم که، وظایفی را که توسط رئیسان جمهور کشورهایشان بر آنها واگذار شده با مسئولیت هر چه بیشتری انجام دهند. در هر حال، این دیدار مفید بود. روز ۱۸- ۱۹ ماه جاری وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان امنیت و همکاری اروپا در کپنهگ گرد هم خواهند آمد. بنظرم، مذاکرات ما در راستای گفتگوها و تصمیمات آن نشست از اهمیت زیادی برخوردار بود.

سؤال: در جریان دیدارهای دوجانبه با ایران کدام مسایل مورد مذاکره قرار خواهد گرفت؟

پاسخ: ببینید، در گفتگوهای دوجانبه با ایران مسایل مشخصی در نظر گرفته نشده است. قرار است دیدار خصوصی من با رئیس جمهور جدید ایران صورت بگیرد. هدف ما همیشه این بوده است که، ایران همسایه بزرگ ما است و باید روابط با ایران را همواره بهبود بخشیم. ما وظایف خود را در این رابطه انجام می دهیم. من این بار هم سعی می کنم ثابت نمایم که، بایستی بین ایران و آذربایجان با توجه به ویژگیهای هر کشوری، روابط دوستی معمول برقرار شود و حکومت ایران نیزل باید گامهای مقتضی را که بر عهده اش میباشد بردارد.

"حیدر علی اف: استقلال ما ابدی است" (سخنرانی ها، بیانیه ها، مصاحبه ها، پیامها، مراجعات و فرامین)- آذرنشر، باکو-۲۰۰۴، جلد. ۱۳، ص. ۳۰۹-۳۱۱