آثار / مناقشه ارمنستان و آذربایجان بر سر قره باغ کوهستانی / سخنرانی ها، مراجعات و بیانیه ها

بیانیه حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان در جمع خبرنگاران در فرودگاه بینه قبل از عزیمت به لیسبن جهت شرکت در نشست سران دولت و حکومت کشورهای عضو سازمان امنیت و همکاری اروپا - ۳۰ نوامبر سال ۱۹۹۶


برای حضور در نشست لیسبن حرکت می کنیم. این نشست تنها مربوط به ما نیست. نشست لیسبن- نشست سران کشورهای عضو سازمان امنیت و همکاری اروپا میباشد. در این نشست مسایل مربوط به امنیت و همکاری در اروپا و همچنین مشکلات جهانی مورد مذاکره قرار خواهد گرفت. بدون شک، هر دولتی و هر کشوری نیز تلاش برای تشریک مساعی در حل مسایل عمومی می کند و هم در راستای حل و فصل مسایل مرتبط با کشور و منطقه خود کوشش می نماید.

ما خواهان برقراری واقعی امنیت، صلح و آرامش در اروپا هستیم، در عین حال خواستار حل مشکلات خود، یعنی وجود آرامش و صلح در قفقاز و برداشته شدن گامهای مشخصی در راستای حل مناقشه ارمنستان و آذربایجان میباشیم. در این مورد ما کارهای زیادی انجام داده ایم، من بارها به این موضوع اشاره داشته ام. نشست لیسبن دادگاه نیست که، در آنجا حکمی صادر شود، نه خیر. بلکه فقط، نسبت به برخی مسایل اصولی اظهار نظر خواهد شد. هدف ما عبارت از آن است که، بمنظور حل مسالمت آمیز مناقشه ارمنستان و آذربایجان امکانات جدیدی در اسناد نشست لیسبن فراهم گردد. هدفمان عبارت از این است، نه پیروزی بر کسی و نه متهم ساختن کسی در آنجا. موضع ما معلوم است. در قالب گروه مینسک، سپس در هلزینکی و اخیراً در وین اقدامات زیادی انجام داده ایم. چند روز است که، نمایندگان ما در لیسبن کار می کنند.

اصل اساسی سازمان امنیت و همکاری اروپا- اصل تمامیت ارضی، حق حاکمیت و مصونیت مرزهای هر کشوری در مورد آذربایجان از طرف ارمنستان تاکنون برسمیت شناخته نمی شود. قصد ما این است که، پیرامون این مسأله موضع مشخصی اعلام گردد. اینجانب به تمام سران کشورهای عضو سازمان امنیت و همکاری اروپا مراجعه و پیام فرستاده و از سوی خیلی از سران کشورها پاسخهایی نیز دریافت نموده ام. همه از این مسئله دفاع می کنند. ولی موقعی که همگان گرد هم می آیند، بایستی توافق حاصل شود. چگونه خواهد بود،- می بینیم. در هر حال نظر من این است که، هر یک از این دیدارها مؤید صلح جویی آذربایجان بوده، موجب رفع سؤ ظن در جهان نسبت به آذربایجان از زمان آغاز مناقشه گردیده و نتایج بسیار خوبی در راستای شکل گیری رأی مثبت، می دهد. این امر، دستاورد ماست. من همچنین دوره پس از بوداپست تا لیسبن را نیز بسیار مطلوب ارزیابی می کنم.