آثار / مناقشه ارمنستان و آذربایجان بر سر قره باغ کوهستانی / سخنرانی ها، مراجعات و بیانیه ها

بیانیه حیدر علی اف رئیس جمهوری آذربایجان پس از ملاقات رؤسای جمهور آذربایجان و ارمنستان - ژنو، ۲۲ اوت سال ۱۹۹۹


نمایندگان محترم مطبوعات!

امروز در اینجا ملاقات رؤسای جمهور ارمنستان و آذربایجان برگزار شد.

این، دومین ملاقات خصوصی ماست. هم دیدار قبلی یک ماه پیش و هم این دیدار، در اینجا- ژنو برگزار شده است.

قبل از هر چیزی، مایلم از حکومت سوئیس و مقامات ژنو تشکر کنم. بخاطر اینکه، آنها امکان آن را فراهم کرده اند تا، ما ملاقات کنیم و مسایل مروبط به مناسبات فی ما بین را مورد مذاکره قرار دهیم. از این لحاظ در اینجا همه چیز زیباست و معتقدم که، چنانچه در آینده نیز ضرورت این قبیل دیدارها پیش بیاید، بخاطر این لازم نیست دنبال شهر دیگری باشیم.

ما خیلی از مسایل مربوط به حل صلح آمیز مناقشه بین ارمنستان و آذربایجان در مورد منطقه قره باغ کوهستانی را مورد بحث و گفتگو قرار دادیم. بنظرم، هم ملاقات یک ماه پیش، این دیدار، گفتگوهای انجام شده و مذاکراتی که، انجام دادیم نیز، مفید است و موجبات آن را فراهم می سازد تا، ما بهتر مشغول جستجوی راههای واقعی حل مسالمت آمیز مناقشه باشیم.

ما با آقای روبرت کوچاریان رئیس جمهور ارمنستان، هم در مورد منافع آذربایجان و هم ارمنستان صراحتا گفتگو کردیم. ولی موجب خشنودی من است که، هر دو مان اتفاق نظر داشتیم که، ما بایستی در پی راههای منطبق با منافع متقابل در جهت حل مسالمت آمیز مساله باشیم.

در ارتباط با این، ما هنگام دیدار بر این مساله اشاره کردیم و مایلم امروز بیان کنم که، جمهوری آذربایجان بر موضعگیری حفظ رژیم آتش بس، عدم اجازه به هرگونه موارد نقض و حفاظت از این رژیم تا زمان حل قطعی مناقشه از راه صلح پایبند است.

عملا به توافق رسیدیم که، ما به وزرای دفاع جمهوری آذربایجان و ارمنستان دستور دهیم تا، آنها ضمن ملاقات، اقدامات مشخصی برای تحکیم رژیم آتش بس تعیین نمایند. این را بعنوان یک دستاورد بزرگی متذکر می شوم که، بدون حضور هیچ کشور خارجی و هرگونه دخالت نیروهای ایجاد صلح، ما گرچه مدت بیش از پنج سال است در شرایط مناقشه هستیم، ولی در حالت رژیم آتش بس می باشیم و آن را حفظ می نماییم.

با وجود این، در نوار آتش بس، تیر اندازی و از هر دو طرف تلفاتی می شود. این، باعث نگرانی ماست. بنابراین ما ضروری می دانیم تا، رژیم آتش بس را استحکام بخشیم و بهمین منظور کاری کنیم که، تیراندازی نباشد، تلفات نباشد.

ولی آنچه که مربوط به مساله حل مناقشه است، ما اتفاق نظر بر این داریم که، میبایست مصالحه ای که، با منافع ملی هر دو کشور سازگار است، کرد. بنظر می رسد، در هر صورت جهت تقویت گفتگو ها و جریان مذاکرات فی مابین، ما باید مجددا به این جریان مذاکراتی که، طی ماههای اخیر در واقع تضعیف شده است، بپردازیم.

ما در ارتباط با این مساله به وزرای امور خارجه دستورات لازم دادیم. لذا امیدوارم که، با توجه به ملاقاتهای خصوصی و صحبت های انجام شده بین ما، آغاز مجدد جریان مذاکرات می تواند کل کار را در زمینه دستیابی به حل صلح آمیز مناقشه تقویت نماید.

جمهوری آذربایجان تردیدی ندارد که، باید مناقشه را حل کرد، آن هم از راه صلح حل نمود. از همه چیز می بینم که، ارمنستان هم شکی بر این ندارد. ولی در هر حال، ما باید در این مساله پیچیده صحیح ترین تصمیمات را جستجو کنیم. آذربایجان خواستار حل صلح آمیز مساله است و ما تمامی اقدامات را جهت دستیابی به حل مسالمت آمیز انجام خواهیم داد.

چنانچه، کلا در قفقاز صلح برقرار شود، مخصوصا هم مناقشه میان ارمنستان و آذربایجان حل و فصل گردد، در آن صورت چشمنداز بزرگی در برابر کشورهای ما، عموما در منطقه قفقاز گشوده خواهد شد. ما این را درک می کنیم و با استناد به این، اقدامات مقتضی انجام می دهیم و خواهیم داد.