آثار / اقتصاد / سازمانهای اقتصادی بین المللی

متن سخنرانی حیدر علی اف رئیس جمهور آذربایجان در اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی حوزه دریای سیاه - مسکو، ۲۵ اکتبر سال ۱۹۹۶


رئیس محترم جلسه.

سران محترم کشورها و دولتها.

خانمها و آقایان.

به سران محترم حکومتها و دولتها، اعضای هیئتهای نمایندگی و نمایندگان سازمانهای بین المللی شرکت کننده در دیدار مرسومی مان در چارچوب سازمان همکاریهای اقتصادی دریای سیاه صمیمانه خوش آمد می گویم.

بمناسبت انتخاب به مقام ریاست این جلسه، به ویکتور استپانوویچ چرنومردین نخست وزیر فدراسیون روسیه صمیمانه تبریک عرض می کنم، بخاطر دقت، مهربانی و میهمان نوازی و بابت شرائط عالی جهت فعالیت مان در شهر مسکو پایتخت زیبای روسیه، از حکومت روسیه و تمامی شهروندان روسیه قدردانی می نمایم.

پیام تبریک بوریس نیکولایویچ یلتسین رئیس جمهور روسیه به اینت جلسه را با علاقه زیادی استماع کردم، احترامات فائقه خود را نسبت به ایشان ابراز می نمایم و آرزوی بهبودی هرچه زودتر سلامتی شان و فعالیت ثمربخش در راه دموکراسی و پیشرفت در روسیه دارم.

ما اهمیت بزرگی به حضورمان در کار سازمان همکاریهای اقتصادی دریای سیاه قائلیم. این سازمان توان موجودیت، ضرورت و آینده دار بودن خود را بیش از پیش هر چه افزونتر به نمایش می گذارد.

مایه خرسندی است که، طی دورانی پس از اولین اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی دریای سیاه در سال ۱۹۹۲ کارهای زیادی انجام گرفته و علی الخصوص همکاریمان در زمینه انرژی، حمل و نقل، ارتباطات و بازرگانی گسترش و تعمیق یافته است.

منطقه دریای سیاه دارای سیستم شریان حمل و نقل بسیار مهمی است و اجرای موفقیت آمیز هر گونه طرح مشترک، در گرو همکاری در زمینه توسعه ارتباطات می باشد. از این نگاه شکل دهی شبکه حمل و نقل ترانزیتی معاصر اروپا- آسیا از طریق ایجاد دهلیزهای « شرق- غرب» و « شمال- جنوب» ، یکی از محورهای بلند مدت مان می باشد. این دهلیزها نتیجتا بایست زیربنای حمل و نقلی تمامی کشورهای منطقه دریای سیاه را پیوند داده و چشم انداز همگرایی زیر ساختهای ملی با مراکز مورد نظر سیستم حمل و نقل سراسری اروپا را گشایش سازد.

عوامل پیوند دهنده حوزه دریای سیاه با قفقاز و حوزه خزر بسیار است. لذا بعقیده من، جزب سایر کشورهای حاشیه خزر نیز به کار سازمان همکاری اقتصادی دریای سیاه می تواند پتانسیل و امکانات باالقوه سازمان مان را بمیزان قابل ملاحظه ای گسترش دهد.

جمهوری آذربایجان از لحاظ موقعیت جغرافی خود دارای امکانات تشکیل روابط حمل و نقلی و ارتباطات تلویزیونی بین اروپا و آسیا بوده و ما مایلیم در این راستا با تمامی کشورهای ذینفع همکاری نزدیکی داشته باشیم .

ما اهمیت بزرگی نسبت به پیوست سیستمهای برق رسانی کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی دریای سیاه می دهیم. مایه خوشحالی است که، مرکز انرژی دریای سیاه در سوفیه، اتحادیه اروپا، بانکهای بین المللی و نهادهای مالی به اجرای این طرح پیوستند.

من از تصویب موافقت نامه در خصوص تاسیس بانک تجاری و توسعه دریای سیاه توسط کشورهای عضو این سازمان استقبال می نمایم و امید دارم که، این بانک از اوایل سال آینده کار خود را آغاز نموده و سرمایه گذاری طرح های بزرگ منطقه ای را تامین خواهد ساخت.

ضمن تجلیل از دستاوردهای فعالیتمان ظرف سالهای گذشته، لازم بذکر می دانم که، سازمان همکاریهای اقتصادی دریای سیاه، بنظر من هنوز هم تبدیل به سازمان پرتحرک نگردیده است. بمنظور اجرای موفقیت آمیز طرحهای مشترک بایستی مبنای حقوقی همکاری را بطور دقیق مشخص نمود و چنان سیستم سازمانی قوی را ایجاد کرد که، بتواند کار تمامی ساختارهای سازمان همکاریهای اقتصادی دریای سیاه را هماهنگ سازد.

ما با مساعی مشترک باید شرایط مساعد جهت کارفرمایی خصوصی در منطقه همکاری اقتصادی دریای سیاه فراهم سازیم و بدین منظور فعالیت شورای کاری سازمان را تقویت دهیم.

علنیت سازمان همکاری اقتصادی دریای سیاه و همکاری ثمربخش آن با اتحادیه اروپا، جامعه کشورهای مستقل مشترک المنافع، سازمان همکاریهای اقتصادی و سایر این قبیل اتحادیه و سازمانها، مهمترین وظیفه و مرهون موفقیت آن می باشد. اینگونه روابط می توانست نه تنها موجب اجرای موفقیت آمیز طرحهای مشترک در زمینه اقتصاد، بلکه در راستای افزایش نفوذ بین المللی این سازمان نیز کمک کند.

خانمها و آقایان محترم.

بشریت با امید فراوان منتظر آغاز قرن ۲۱ و هزاره جدید بوده و به برقراری صلح، ثبات و امنیت امید دارد. وظیفه ما عبارت از ادای سهم ارزنده خود به تحقق این هدف تاریخی است این هم ما را موظف به جلوگیری قاطعانه از هر گونه تمایلات ضد صلح، برافروختن آتش جنگها و مناقشات نظامی میباشد.

منطقه حوزه دریای سیاه که، آثار دشوار بسیاری از جنگها را پشت سر گذاشته است، بویژه نیازمند این مهم است. ما بایستی علایم تجزیه طلبی، ملی گرایی خصمانه و تروریسم بین المللی را که، در دوران اخیر وسعت یافته است، با عزم راسخ دفع نماییم. ما باید قاطعانه از موازین حقوق بین الملل، یعنی اصول تمامیت ارضی و حق حاکمیت هر کشوری دفاع نماییم.

مشهود است که، قفقاز صاحب چه اهمیت بزرگی جهت اجرای برنامه های سازمان

همکاریهای اقتصادی دریای سیاه می باشد. در این میان، قفقاز از مناقشات نظامی بسیاری رنج می برد، تمامی کشورها و همه ملتهای قفقاز عذاب می کشند. بنابراین، پایان دادن به مناقشات نظامی در قفقاز مهمترین شرط برای همکاری اقتصادی موفق در حوزه دریای سیاه می باشد.

تجاوز جمهوری ارمنستان بقصد تصرف منطقه قره باغ کوهستانی جمهوری آذربایجان، خسارات بزرگی را وارد کشورمان ساخته است. بیست درصد خاک کشورمان اشغال گردیده، بیش از یک میلیون نفر از هم میهنان مان از اماکن مسکونی خود رانده شده، تبدیل به آواره گردیده و در شرائط بسیار سختی در شهرکهای چادری بسر می برند.

در ماه می سال ۱۹۹۴ توافقنامه ای در خصوص آتش بس به امضا رسیده است و تاکنون بدان رعایت می شود. ولی صلح بتمام معنا وجود ندارد. ما بصورت منظم تلاش برای رفع مسالمت آمیز مناقشه بین ارمنستان و آذربایجان می نماییم.

برقراری تمامیت ارضی آذربایجان، بازگرداندن آوارگان به مناطق مسکونی خود، واگذاری حق خود مختاری عالی به قره باغ کوهستانی در ترکیب دولت آذربایجان اصول اساسی برای حل و فصل این مناقشه بشمار می رود. بنظر من، اینگونه اصول جامع می توانست مبانی پایان دادن صلح آمیز به تمامی مناقشات در قفقاز را تشکیل دهد.

حضار محترم!

تردیدی ندارم که، فعالیت همه گانی مان در سازمان همکاریهای اقتصادی دریای سیاه کمک برای تقویت صلح و ثبات در منطقه و ارتقای سطح رفاه و ترقی ملتهای مان خواهد نمود.

لذا من بار دیگر اعلام می کنم، جمهوری آذربایجان آماده نزدیکترین همکاری در چارچوب این سازمان برای نیل به این اهداف نجیب می باشد.

از توجه تان سپاسگزارم.