Intervju med Heydar Aliyev, Presidenten av Republiken Azerbajdzjan, för BBC Radio - den 20 maj, 1999


Fråga: Herr President, låt mig först gratulera Er. Jag har det stora nöjet att framföra ett jättestort grattis till Er. Detta eftersom Ni har lyckats komma över nya svårigheter.  Dessutom kommer Mustafa Kemal Atatürks Internationella fredspris att tilldelas till Er i Turkiet. När kommer Ni att  ta emot priset?

Svar: Tack så mycket. Jag vill tacka er för alla gratulationer.

Jag lämnar för Turkiet i dag. Enligt det turkiska programmet och i enlighet med gällande lag i Turkiet, tilldelas det internationella fredspriset av Mustafa Kemal Atatürk den 19 maj, eftersom den 19 maj är processionsdagen till minne av Mustafa Kemal Atatürk från Samsun, som också är dagen för kampstart. Det är en stor fest. Men tyvärr hade jag ingen möjlighet att vara i Turkiet den 19 maj.  Jag tror att dem ska välja en annan dag för att tilldela mig priset. Det viktigaste är att vara värt belöningen och det spelar inte så stor roll när jag ska få den.

Fråga: Herr President, i Amerika har Ni haft ett möte med Robert Kotjarjan. Efter detta möte sa Armeniens President till vår korrespondent i Washington att mötet var mycket effektivt och  hjälpte honom att förstå Presidenten Heydar Aliyev bättre. Vilka slutsatser har Ni dragit från mötet?

Svar: Jag vill härmed bekräfta att det var ett mycket effektivt möte som dessutom var av stor betydelse. Och jag har samma åsikt.

Under 1994 träffade jag ofta Robert Kotjarjan och när han valdes till Armeniens President hade vi två möten i Moskva. Men mötet i Washington har blivit effektivare, och tydligen, eftersom han lärt känna mig bättre och jag har i min tur lärt känna honom bättre. Det finns en chans och det ger oss hopp att vi kan gå vidare i förhandlingar.

Fråga: Herr President, efter Er avresa från Baku känns det i viss mån som ett maktvakuum i Azerbajdzjan. Alltså, när Ni är utomlands antar jag att Ni tänker och försöker att hitta lösning på alla problem och frågor som rör Ert land.  Men trots det känner och säger våra lyssnare och många våra experter i Baku att om Presidenten delegerar vissa av sina uppgifter enligt grundlagen, skulle det förbättra den politiska situationen och bidra till dess effektiva utveckling i Azerbajdzjan.

Svar: Dina ord - jag vet faktiskt inte om det är dina eller dina lyssnare, men där har ni fel. Azerbajdzjan har absolut inget maktvakuum. Makten finns alltid på plats.

Jag åkte till USA på tjänsteresa. Jag var upptagen med statliga problem för mer än en vecka. Efter detta, under endast en dag då jag hade det kirurgiska ingreppet hade jag ingen kommunikation med Baku, Azerbajdzjan. Senare var jag ständigt på telefonen med de ansvariga statsmän. Dem rådfrågade mig beträffande viktiga problem och jag gav dem nödvändiga instruktioner.

Jag kan också tilläga att sedan 1993, efter jag valdes till President i Azerbajdzjan, har jag aldrig lämnat mitt land för så lång tid. Det var en svår tid för mig, men på samma gång blev det en riktig utmaning för vårt land. Men nu visar det sig att jag kan lämna landet, kanske för ännu längre perioder. Vårt maktsystem har redan bildats. Alla gör sitt jobb och jag kan säga att under denna månad var det inga allvarliga problem i något område i Azerbajdzjan.

Jag håller den dagliga telefonkontakten med ordföranden för Azerbajdzjans nationalförsamling, premiärministern, chefen för Presidentadministration, ministrar och Bakus verställande organ. De rapporterar till mig och säger att arbetet går bra. Och deras rapporter samt information som jag får från andra källor bevisar att det är just vår största prestation. Vi har lyckats skapa en stabilitet, både en starkt social och politisk stabilitet i Azerbajdzjan, som inte ska brytas eller ändras. Min sjukdom har orsakat svårigheter inte bara för mig, utan det har blivit en stor utmaning för vår nationella verksamhet. Vi har kommit ur det här med ära och värdighet.

Korrespondent: Bra. Stort tack, herr President.

Heydar Aliyev: Tack så mycket.

Tidningen "Bakinsk arbetare", den 25 maj 1999