Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev`in Hırvatistan Cumhuriyeti`nin Türkiye ve Azerbaycan Büyükelçisi İvica Tomic ile ile yaptığı görüşmeden - 26 Haziran 2000


Haydar Aliyev: Ben bugün Hırvatistan`ın Azerbaycan Büyükelçisi`ni görmekten çok memnunum. Siz sürekli olarak Ankara`da görev yapıyorsunuz. Bu nedenle ülkemize yaptığınız her ziyaret Azerbaycan ile Hırvatistan arasındaki ilişkilerin gelişmesi açısından çok önemlidir. Biliyorsunuz, biz Hırvatistan ile ilişkileri tüm alanlarda geliştirmek istiyoruz. Hoş geldiniz.

İvica Tomic: Sayın Cumhurbaşkanı, çok teşekkür ederim. Ben Ankara`da büyükelçi olarak faaliyet gösterdiğim dönemden bu yana Azerbaycan`ı üçüncü defadır ziyaret ediyorum ve ben bundan çok memnunum.

Sayın Cumhurbaşkanı, izninizle önce kendi kişisel görüşlerimi aktarmak istiyorum. Ben Azerbaycan`a her geldiğimde sizin ülkede daha büyük gelişme sağlandığını, özellikle Bakü`de istikrarın pekiştirildiğini görüyorum. Sayın Cumhurbaşkanı, bu kişisel görüşlerim sıradan insanlarla yaptığım görüşmelerden sonra oluşmuştur. Ben Azerbaycan`da, Bakü`de birçok kişilerle sohbet ettim. Sayın Cumhurbaşkanı, ülkenizdeki bu hızlı gelişmede Sizin kişisel rolünüz, tabii ki, inkar edilemez. Ben insanlarla yaptığım her görüşmede onlar Size kendi sevgilerini ve desteklerini ifade ediyorlar.

Hırvatistan ile Azerbaycan arasındaki diplomatik, politik, özellikle de devletlerarası ilişkiler iyileşmeye başlamıştır. Bu iki devlet uluslararsı örgütlerde birbiriyle sıkı işbirliği yapmaktadır. Son on yılda kendi bağımsızlığını kazanan bu iki genç devlet tüm konularda birbirlerine hep destek olmuşlar. Biz birbirimizin deneyimlerini paylaşıyoruz. Bizim yeni hükümetimiz Azerbaycan`la ilişkilerin daha da iyileştirilmesine büyük önem veriyor. Bu hafta yapılacak müzakerelerde bizim devletimiz Azerbaycan`ın Avrupa Konseyi üyeliğine alınması yönünde kendi desteğini aktaracaktır. Biz bundan önce de bu konuya yönelik desteğimizi hep ortaya koyduk. Bunun yanı sıra Hırvatistan Azerbaycan`ın toprak bütünlüğünü destekliyor.

Yeni hükümetimizin amacı Azerbaycan`la sadece politik ve ekonmik alanda değil, aynı zamanda Avrupa ile bütünleşme alanında da işbirliği yapmaktır.

Sayın Cumhurbaşkanı, tüm bunları - Hırvatistan ile Azerbaycan arasındaki iyi ilişkileri ve yeni hükümetimizin ülkenizle ilişkilerini genişletme isteğini - dikkate alarak, ben Hırvatistan Cumhurbaşkanı`nın Azerbaycan Cumhurbaşkanı`na yolladığı daveti bugün Size sunma fırsatını buldum. O, resmi ziyaret için Sizin Hırvatistan`a gelmenizi çok istiyor.

Haydar Aliyev: Çok teşekkür ederim.

İvica Tomic: Sayın Cumhurbaşkanı, çok teşekkür ederim. Bizim Cumhurbaşkanı bu sene Sizin bir fırsat bulup Hırvatistan`a resmi ziyaret yapmanızı çok istiyor. Bizim cumhurbaşkanımızın Sizin kişiliğinize sonsuz saygısı vardır, aynı zamanda Hırvat halkı bizzat Size ve Azerbaycan halkına büyük saygı duymaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanı, izninizle, ben Hırvatistan`ın yeni hükümeti, demin söylediğim üzere, onun Avrupa ile bütünleşme çabaları ve bu alanda faaliyeti hakkında da konuşmak istiyorum.

Hırvatistan ve onun yeni hükümeti NATO`ya, bunun yanı sıra Avrupa Birliği`ne üye olmayı amaç edinmiştir. Uluslararası kuruluşlarla işbirliği alanında yapılan çalışmalar sonucudna 25 Mayıs 1999 tarihinden sonra Hırvatistan NATO`nun "Barış için Ortaklık" programına üye oldu. Biz Dünya Ticaret Örgütü ile de görüşmelerimizi tamamladık ve beklenildiği üzere, işte yakın günlerde bir uzlaşma belgesi imzalanacaktır. Bu sene biz Hırvatistan ile Avrupa Birliği arasında istikrar ve ortak üyelikle ilgili belgenin imzalanacağını bekliyoruz. Bunun ardından Hırvatistan Hükümeti NATO`ya ve aynı zamanda Avrupa Birliği`ne aday ülke olarak başvuruda bulunacaktır.

Haydar Aliyev: Öncelikli olarak, Size Hırvatistan`ın Azerbaycan Büyükelçisi olarak ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkılarda bulunduğunuz için çok teşekkür ederim. Azerbaycan`ın yaşamında son yıllarda yaşanan pozitif değişiklikleri gözlemlemeniz yönündeki görüşleriniz de bana büyük zevk verdi. Biz gerçekten Azerbaycan`da daha fazla sosyopolitik istikrarın sağlanmasına, ülkemizin huzur içinde gelişmesine çalışıyoruz. Son birkaç yılda Azerbaycan`ın toplumsal ekonomik gelişimi başarıyla gerçekleştiriliyor.

Ben Sizin burada ve nitekim Ankara`da bulunduğunuz zaman bunları farketmenizden çok memnun oldum. Bu, bizi daha coşkulu kılıyor. Zira biz kendimizle ilgili olumlu görüşler söylediğimizde bazıları belki de bunun pek doğru olmadığını düşünüyorlar. Fakat diğer ülkelerin temsilcileri gördüklerini, bildiklerini anlattıkları zaman bu şu demek oluyor ki, ülkemizdeki gerçekleri herkes - hem dışarıda, hem de içeride bulunanlar birkez daha doğruluyorlar.

Benimle ilgili söylediğiniz güzel kelimeler için de Size teşekkür ederim. Yeni Hırvatistan hükümetinin Azerbaycan`la ilişkileri daha hızlı geliştirme isteğine ilişkin açıklamanızı ben memnunlukla karşılıyorum. Bizim de aynı görüşte olduğumuzu beyan ediyorum. Bu nedenle bizim bu konudaki görüşlerimiz örtüşmektedir. Bu da doğal olarak ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için iyi bir ortam sağlamaktadır.

Hem Hırvatistan, hem Azerbaycan bağımsızlığına kavuştuktan sonra ülkelerimiz arasında genel anlamda çok sıcak, pozitif ilişkiler sağlanmıştır. Bağımsızlıklarını kazandıktan sonra ülkelerimizin hayatında yaşanan süreçler birbirine çok benziyor. Bildiğiniz üzere, Azerbaycan Ermenistan`ın saldırısına uğramıştır. Ülkemiz bu saldırıdan şimdiye kadar henüz kurtulmuş değildir. Azerbaycan topraklarının yüzde 20`si Ermenistan silahlı kuvvetlerinin işgali altındadır. Bir milyondan fazla vatandaşımız işgal altındaki topraklardan zorla göç ettirilmiştir, şu anda mülteci durumunda çadırlarda yaşıyorlar. Bu, bizim için en başlıca sorundur.

Biliyorum, Hırvatistan kendi bağımsızlığını kazanmak ve bunu ilan ettiketn sonra bağımsızlığınu kabul ettirmek için birçok zorluklarla karşılaştı. Hırvat halkının iradesi ve Hırvatistan hükümetinin çok akıllı politikası ülkenizin bu zorluklardan kurtulmasına yol açmıştır. Bilindiği üzere, şimdi Hırvatistan`da birlik ve beraberlik sağlanmıştır, ülkeniz gelişme yolundadır.

Siz hükümetinizin ve halkınızın Azerbaycan`a ve bana olan duygularını anlattınız. Bunun için çok teşekkür ederim. Ben de aynı kelimeleri size söylemek istiyorum. Zira ben Hırvatistan`ı biliyorum. Tabii ki, Hırvatistan Yugoslavya Federasyonu`nun sınırları içinde bulunduğu dönemlerde ben ülkenizi ziyaret etmiştm. Hatırlıyorum, 1976 senesinde, ardından 1986 yılında Yugoslavya`da bulunduğum sırada Hırvatistan`ın Zagreb ve birkaç kentini ziyaret ettim. Hırvatistan ve onun başkenti Zagreb kentinin Yugoslavya Federasyonu içinde özel yeri vardı.

Hırvatlar çok misafirperver, sıcak insanlardır. Uzun yıllar boyunca Yugoslavya Federasyonu`nun liderliğini yapmış Sayın Tito`nun Hırvat olmasına rağmen, Hırvatlar çok sıkıntı çekmişlerdi. Ben o yılları hiçbir zaman unutmuyorum. O yılları şimdi de büyük sevgiyle hatırlıyorum. Ben "o yılları" derken Hıravtistan`daki görüşmelerimi, sizin ülkenin güzel manzaralı yerlerini, insanlarını kastediyorum.

İvica Tomic: Sayın Cumhurbaşkanı, çok teşekkür ederim.

Haydar Aliyev: Sizin ülkenin eski cumhurbaşkanı, merhum Tujman ile de bizim iyi ilişkilerimiz vardı. Tabii ki, bu ilişkiler öncelikle Hırvatistan ve Azerbaycan`ın birbirine olumlu yaklaşımlarından kaynaklanıyordu. Bunların hepsi şunu gösteriyor ki, biz gerçekten, bundan böyle daha başarılı işbirliği yapabiliriz.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı`nın bana ilettiğiniz davet mektubunu çok memnuniyetle kabul ediyorum. Benim teşekkürümü ona iletmenizi rica ediyorum. Ben bu daveti mutlaka değerlendireceğim. Birincisi, zira bu gezi ülkelerimizin ilişkilerinin daha da geliştirilmesi için gereklidir. İkincisi de, nitekim ben şimdi bağımsız Hırvatistan`ı görmek istiyorum. Ben aynı zamanda Hırvatistan Cumhurbaşkanı`nın da Azerbaycan`ı ziyaret etmesini diliyorum. Fakat biliyorum, madem ilk girişimi Hırvatistan Cumhurbaşkanı yaptı, bu nedenle de ilk ziyareti ben yapmalıyım.

İvica Tomic: Sayın Cumhurbaşkanı, çok teşekkür ederim.

Haydar Aliyev: Tabii ki, biz ziyaretin zamanını da belirleyebiliriz. Gerçekten eğer fırsat olursa, ben bu sene sizin ülkeyi ziyaret etmeye çalışacağım.

Ülkenizin politikası - Hırvatistan`ın hem Avrupa kuruluşlarına entegrasyonu, hem de Avrupa Birliği`ne, Dünya Ticaret Örgütü`ne katılması ve NATO ile işbirliği yaparak ileride ona üye olması yönünde verdiğiniz bilgiler çok önemlidir. Ben sizin bu konuda tam doğru yolda ilerlediğinizi düşünüyorum. Ben bunun Hırvatistan`ın, Hırvat halkının ulusal çıkarlarıyla tamamen uyumlu olduğunu düşünüyorum. Ben bu yolda size başarılar diliyorum.

Uluslararası örgütlerde gerekli zamanlarda hem Hırvatistan Azerbaycan`ı, hem Azerbaycan Hırvatistan`ı hep destekliyor ve ben bundan memnunum. Azerbaycan`ın toprak bütünlüğü konusunda Hırvatistan`ın sürekli izlediği tutum bizim için çok önemlidir. Ben bundan sonra da böyle olacağını umuyorum. Zira biz toprak bütünlüğümüzü mutlaka sağlamalıyız, işgal edilmiş topraklarımızı kurtarmalıyız ve mülteci durumunda yaşayan bir milyondan fazla vatandaşımızın kendi topraklarına geri dönmesini sağlamalıyız.

Altı seneyi aşkın bir süredir biz savaş yapmıyoruz, ateşkes düzeninde yaşıyoruz, anlaşmazlığın barış yolula çözümünü istiyoruz. Fakat biz bu sorunun çözümünü henüz sağlamış değiliz. Buna neden Ermenistan`ın yapıcı olmayan bir tutum izlemesidir. Onlar Azerbaycan`a saldırıda bulunmuşlar ve kendi saldırgan isteklerinden vazgeçmek istemiyorlar. Sorunun barış yolyla çözümünü tasvip ediyorlar, fakat ülkemiz açısından kabul edilmez koşullar öne sürüyorlar. Tabii ki, biz bunları kabul edemeyiz. Anlaşmazlığın barış yoluyla çözümlenmesi için AGİT Minsk Grubunun yanı sıra, tüm dünya kamuoyunun, diğer uluslararası kuruluşların, her ülkenin Azerbaycan`a desteği çok gereklidir.

Siz, Hırvatistan`ın Azerbaycan`ın Avrupa Konseyi üyeliğine alınmasını tam desteklediğini belirttiniz, bunun için size teşekkür ediyorum. 26 Haziran`da Strasbourg`da Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi`nde oturumlar başlıyor. Azerbaycan`ın Avrupa Konseyi üyeliği konusu 28 Haziran`da görüşülecektir. Konu şu şekilde ele alınacaktır, hem Azerbaycan`ın, hem de Ermenistan`ın bu konseye alınması konusu aynı günde - 28 Haziran`da görüşülecektir. Bildiğimiz kadarıyla, her iki devletin Avrupa Konseyi`ne alınması için benzer karar alınacaktır. Fakat orada her milletvekili kendisi oy kullanıyor ve bu oylama gizli yapılıyor. Bu nedenle de ben sizin söylediklerinizin gerçekleşmesi için ek önlemler alacağınızı umuyorum. Sonuçta Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi`nde Hırvatistan milletvekillerinin hepsi 28 Haziran`da Azerbaycan`ın bu konseye üye olması yönünde oy kullanacaklar. Bu ülkelerimiz arasındaki dostluk ve işbirliği ilişkilerinin geliştirilmesi bakımından çok büyük etken olabilir. Size teşekkür ederim.

"AZERBAYCAN" Gazetesi, 28 Haziran 2000 yılı.